KECES Audio BP-1200 tápszűrő teszt

2020. december 7., hétfő, 15:55

KECES KECES Audio audio hifi tápszűrő zavarszűrő KECES tápszűrő KECES zavarszűrő tápszűrő teszt KECES Audio tápszűrő KECES Audio teszt KECES tápszűrő teszt

A KECES Audio több mint tíz éve képviseli a magasszintű dizájn és a remek megszólalás igényét megtestesítő termékfejlesztési és gyártási filozófiáját. A tajvani gyártó saját bevallása szerint célul tűzte ki, hogy termékeit ne csak hallgatni legyen élvezet, hanem kinézetükkel is a lakás díszei lehessenek. Jelen tesztünkben egyik tápszűrőjüket próbáltuk ki, a kínálaton belül középső BP-1200-at és előzetesen is elmondhatjuk, hogy a gyártó fenti törekvései bizony megjelennek a legyártott készülékekben!

KECES Audio BP-1200 tápszűrőKECES Audio BP-1200 tápszűrőKECES Audio BP-1200 tápszűrőKECES Audio BP-1200 tápszűrőKECES Audio BP-1200 tápszűrőKECES Audio BP-1200 tápszűrő hátlapKECES Audio BP-1200 tápszűrő hátlapKECES Audio BP-1200 tápszűrőKECES Audio BP-1200 tápszűrőKECES Audio BP-1200 tápszűrőKECES Audio BP-1200 tápszűrőKECES Audio BP-1200 tápszűrőKECES Audio BP-1200 tápszűrőKECES Audio BP-1200 tápszűrőKECES Audio BP-1200 tápszűrő

A KECES Audio BP-1200 tápszűrő - mint már említettük - a kínálat közepén helyezkedik el a gyártó palettáján a maga 1200 VA teljesítményével. Kistestvére 600 VA (BP-600) míg a nagyobb verziók 2400 VA (BP-2400) és 5000 VA (BP-5000) teljesítménnyel rendelkeznek. Az 1200 VA megítélésünk szerint szinte bármilyen rendszer kiszolgálására elegendő lehet. A szimmetrikus kialakítású eszköz mindenekelőtt egy méretes - 1200 VA teljesítményű - toroid transzformátort tartalmaz, ami 1:1 áttételű, azaz leválasztó transzformátorként funkcionál. Így az audio komponenseket galvanikusan választja el a hálózattól, aminek köszönhetően a hálózatra csatlakoztatott további fogyasztók által keltett zajok és interferenciák gyakorlatilag kikerülnek a készülékeinkhez jutó áramból.

KECES Audio BP-1200 tápszűrő

A KECES BP-1200 megszünteti a földhurok jelenséget is, illetve a beépített passzív LRC elemek segítségével a nagyfrekvenciás zajokat is eredményesen csökkenti, továbbá a hálózati váltakozó feszültségre "ráülő" egyenáramot sem engedi a készülékek felé, így javítva láncunk megszólalásán. Utóbbi probléma sokszor felelős a készülékek hálózati transzformátorainak lüktető morajlásáért, zúgásáért, mely jelenséget egy nem galvanikus leválasztású tápszűrő nem tudja megoldani. A készülék bár tartalmaz túlfeszültség elleni védelmet, ami a hálózaton belül keletkező feszültségtüskék kivédésére tökéletesen alkalmas, a különösen nagy feszültséget indukáló eseményekkel - pl. villámcsapás - nem tud mit kezdeni (mint ahogy más szűrő sem). Erre a célra külön eszközt lehet rendszeresíteni, vagy leginkább érdemes külön biztosítást kötni a nagy értékű műszaki cikkekre!

KECES Audio BP-1200 tápszűrő hátlap

A BP-1200 4 darab szabványos - európai modellek esetében természetesen Schuko - aljzattal rendelkezik, a bemeneti áramellátást pedig egy IEC aljzaton keresztül kapja. A készülék tömege tekintélyes, köszönhetően elsősorban a hatalmas toroid transzformátornak, ami a beltér nagy részét el is foglalja.

KECES Audio BP-1200 tápszűrő

Emellett a zajszűrés további elemeit láthatjuk a belsejében, ami a már említett passzív LRC elemeket és túlfeszültség-védelmet tartalmazza egy egyszerű NYÁK lapra szerelve. A kialakítás így letisztult, nem látunk sallangokat, feleslegesnek tűnő kábeleket vagy egyéb ilyen megoldásokat: minden kellően egyszerű és átlátható a készülék belsejében.

KECES Audio BP-1200 tápszűrő

Küllem tekintetében sem lehetnek fenntartásaink: a fekete készülékház vastag, szálcsiszolt alumínium lemezből készült, ami hozzájárul tekintélyes súlyához és természetesen a minőségérzethez is. Valamint véleményünk szerint "szállítja" a gyártó ígéretét: igazán esztétikus darab, ami bármilyen enteriőrben megállja a helyét diszkréten igényes megjelenésével.

KECES Audio BP-1200 tápszűrő

Mérések

A rendelkezésünkre álló BlueHorizon hálózati zajmérő készüléket csatlakoztattuk mindenekelőtt a KECES BP-1200-hoz, hogy objektív képet kaphassunk "tevékenységéről".

KECES Audio BP-1200 tápszűrő

A BlueHorizon konnektorhoz való közvetlen csatlakoztatáskor nem kevesebb, mint 487-es értéket mutatott (1000-es skálán, ami így igen zajosnak mondható), a BP-1200 beiktatásával ez a szám azonnal 45-re ugrott és stabilan így is maradt. Így kijelenthetjük, hogy jelen esetben az interferenciák valamivel több, mint 90 %-át kiszűrte a BP-1200, ami árát is figyelembe véve igen komoly teljesítménynek tekinthető.

KECES Audio BP-1200 tápszűrő

Tesztkörnyezet és tesztzenék

A KECES BP-1200 tesztjéhez a következő további komponenseket alkalmaztuk, hogy kihozhassuk tudása legjavát: AudioQuest Tornado, Hurricane és Thunder tápkábelek, Naim NDX 2 streamer és egy Accuphase E-480 sztereó erősítő került láncunk elejére, végére pedig PMC Fact8 hangsugárzókat kötöttünk. A komponensek összekötéséhez Nordost Heimdall 2 kábelezést használtunk. Kedvenc tesztzenéinket hallgattuk meg a BP-1200 által biztosított tiszta árammal: Wintersun - When Time Fades Away, Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Jean-Michel Jarre - Equinoxe infinity, Yes - The Steven Wilson remixes, Muszorgszkij - Egy kiállítás képei, Strauss keringői, valamint Antonio Vivaldi - Négy évszak című műve Leopold Stokowski vezényletében. Ezeken túlmenően még két kiváló felvétel került fel a teszt során a DSD arzenálból: Haydn - Trombita concertóinak harmadik tétele, valamint Handel - Vízizene és Tűzijáték szvitjei.

Hogy teljesebb képest kaphassunk a KECES Audio BP-1200 hatásáról, először vele, majd nélküle, közvetlenül a konnektorba csatlakoztatott eszközökkel hallgattuk meg tesztzenéinket, így markáns különbségeket tapasztalva a megszólalásban.

KECES Audio BP-1200 tápszűrő

Meghallgatás

A Wintersun szerzeménnyel kezdtünk, ami egy sokszólamos, kifejezetten komplex zenemű. A többszöri "kontroll meghallgatás" rávilágított, hogy a BP-1200 igen sokat ad hozzá a zene élénkségéhez, dinamikájához, illetve az egyes szólamok, hangszerek megszólalásának pontosságához. A hangok mélyebb és szélesebb térben szólaltak meg, valamint a háttérszólamok is szépen letisztultak, értékelhetővé és élvezhetővé váltak, míg direkt konnektoros csatlakoztatás esetében inkább elmosódottnak aposztrofálhattuk ezeket. A BP-1200-zal mindenesetre életre keltek ezek is, illetve a pontosabb sztereókép is nagyban emelte a megszólalás minőségét. Átlépve a Mike Oldfield lemezre hasonlókat tapasztaltunk, bár itt inkább az akusztikus nüánszok szép és pontos megjelenése volt meghatározó; ezek szintén elsikkadtak a szűrő nélküli meghallgatáskor. A BP-1200 nem színezte a hangzást, ugyanakkor a felső-középtartományban e lemez esetében mintha egy kis fátyolosság is költözött volna a hangba, ami kizárólag azért tűnhetett fel, mert a kontroll-meghallgatás mindig azonnal történt; ha nem így teszteljük a készüléket, valószínűleg nem érzékeltük volna ezt az apróságot. Erénye viszont a természetesség, az akusztikus hangok ténylegesen naturális megszólaltatása, ami az ilyenekben bővelkedő zenék kedvelői számára kifejezett előnynek mondható.

KECES Audio BP-1200 tápszűrő hátlap

A Jean-Michel Jarre lemez - mondhatni szokás szerint - hatalmas hangszínpadot, hihetetlen mélytartományt és dinamikát jelenített meg, amik azonban "látványosan" összeestek a BP-1200 nélkül. Itt már nem jelent meg az előbb említett minimális fátyolosság sem, nagyszerű élmény volt a meghallgatás. Külön említést érdemel a tér mérete és pontossága: csak nyitott szemmel kerültünk teljesen tudatába annak a ténynek, hogy zárt térben hallgatunk zenét, mivel szemünket becsukva nemes egyszerűséggel eltűntek a falak és egyéb határolóelemek.

KECES Audio BP-1200 tápszűrő

A legélesebb különbségeket - ahogy arra számítottunk is - mégis a DSD fájlok mutatták meg. A formátumból fakadó értelemszerű különbségek taglalása nélkül is szintlépést érzékeltünk; ez a kontroll-meghallgatáskor is felbukkant. Ugyanakkor itt fejtette ki leginkább hatását a BP-1200: a változások, amiket okozott szinte tapinthatóak voltak. A mélytartomány lényegesen részletesebb, dinamikusabb és kontrollált megszólalása eleve lenyűgözött, ugyanakkor a részletek finomsága, pontossága és a zene folyékonysága egyaránt markánsan jelentek meg. Ebben a megszólalásban nehezen találhatunk kifogásolni való elemet, éppen ezért végig hallgattuk  szimfonikus zenei DSD gyűjteményünk említett tagjait, természetesen kontroll próbákkal. Tapasztalatunk minden esetben ugyanaz volt: DSD hallgatásakor az áram minősége nagyban meghatározza a megszólalást, éppen ezért a formátumhoz szinte kötelezőnek mondható egy megfelelő tápszűrő használata.

KECES Audio BP-1200 tápszűrő

Összegzés

A KECES Audio BP-1200 kipróbálása során bizonyságot nyerhettünk arról, hogy egy minőségi tápszűrő használata milyen különbségeket hozhat láncunk megszólalásában. Ennek a modellnek komoly előnye, hogy leválasztó-transzformátorral szerelt, így kevésbé támaszkodik passzív vagy aktív zajszűrési megoldásokra. Ennek eredményeképpen a hangot nem színezi, "csupán" minőségi árammal látja el készülékeinket. Használatával dinamikusabb, transzparensebb, összességében pontosabb megszólalású hangképet érhetünk el szélesebb és mélyebb hangszínpadon a kontroll-meghallgatásokhoz képest. A készülék bár sokadik tápszűrő tesztjeink sorában, ugyanakkor árához viszonyított teljesítményével komoly versenytársa lehet tulajdonképpen bármelyik gyártó hasonló árú modelljének. Emellé még letisztult, időtálló megjelenés is társul, mindezért pedig az Ajánlott Vétel elismerésben részlesítjük!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.