KáCsa KCO-HPCU, KCO-HPSPC és KCO-HPAg fejhallgató kábelek tesztje

2021. július 1., csütörtök, 22:55

KáCsa audio hifi kábel audio kábel fejhallgató kábel KáCsa kábel kábel teszt fejhallgató kábel teszt KáCsa kábel teszt

Korábban bemutattuk a KáCsa Audió fejhallgató kábeleit, amelyek népszerűsége töretlenül növekszik. Azóta új modellekkel és praktikus funkciókkal bővült a kínálat. Cikkünk ismerteti és hangzásuk alapján rangsorolja ezeket a DIY jelleggel, folyóméterre, vagy készre szerelve egyaránt megvásárolható kábeleket!

KáCsa fejhallgató kábel tesztKáCsa fejhallgató kábelekKáCsa KCO-HP fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPAG fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPAG fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPAG fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPCU fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPCU fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPCU fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPCU fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPSC fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPSC fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPSC fejhallgató kábel

Közös tulajdonságok

A KáCsa Audió KCE és KCO sorozatú fejhallgató kábelei fizikai méretet illetően egyformák. Mindegyik vezető keresztmetszete 4x28 AWG (0,06 mm2), szerkezetük sodort kivitelű. A négyeres kiosztás előnye, hogy lehetővé teszi a szimmetrikus meghajtást, amennyiben a fejhallgató erősítő rendelkezik erre alkalmas aljzattal (például 4,4 mm-es Pentaconn, 2,5 mm-es 5-pólusú Jack, 4-tűs XLR). A teflon és poliészter belső szigeteléssel ellátott kábelek teljes átmérője mindössze 3 mm, külső köpenyük rugalmas PVC-ből készült.

KáCsa fejhallgató kábelek

Eltérések

A KáCsa Audió saját gyártású fejhallgató kábelei főleg vezetőanyagban különböznek egymástól. Hogy könnyebb legyen megkülönböztetni a modelleket, azok színe is eltérő. Következzen minőség szerint növekvő sorrendben a terméklista:

- KCE-HP (OFC réz vezető, szürke köpeny): kb. 600 Ft/m (korábbi cikkünkben szerepelt)

- KCO-HPCU (OCC réz vezető, királykék kígyóbőrben): kb. 2 500 Ft/m

- KCO-HPSPC (ezüstözött OCC réz vezető, egy fehér szállal dekorált, fekete kígyóbőrben): kb. 5 000 Ft/m

- KCO-HPAg (OCC ezüst vezető, teljesen fekete kígyóbőrben): kb. 22 000 Ft/m

KáCsa KCO-HP fejhallgató kábel

Egy másik KáCsa frissítés

Újdonság az úgynevezett stopper: egy fémházas elosztó, amely a kábelt kettéosztja a mellkas előtti résznél. Ezt nemcsak dekorációra szánja a KáCsa, hanem védelemre is. Az alumíniumból készült, pehelykönnyű, henger alakú test védi a vezetőket a fizikai terheléstől. A vásárló tetszés szerint eldöntheti, hogy kér-e stoppert saját, egyedileg rendelt kábelére. Viszont a standard hosszúságokban, készen megvásárolható KáCsa fejhallgató kábelek immár alaptartozékként tartalmazzák ezt a komponenst.

A teszthez használt fejhallgató kábelek

A KáCsa Audió készre szerelt fejhallgató kábeleket is értékesít. Kínálatukban jelenleg Sennheiser HD 600/650/660S és HD 800/800S/820 fejhallgatókkal kompatibilis modellek kaphatók. Előzetes egyeztetést követően igény szerint más márkájú fejhallgatókhoz is vállalnak kábel szerelést, amennyiben a munkához szükséges csatlakozókészlettel is rendelkeznek. Mi az alábbi készkábeleket kaptuk kölcsön:

- KCO-HPCU-HD6 (1,3 m, Cardas és KáCsa dugókkal, OCC réz vezetővel): kb. 19 000 Ft

- KCO-HPSPC-HD6 (1,3 m, Cardas és KáCsa dugókkal, ezüstözött OCC réz vezetővel): kb. 27 000 Ft

- KCO-HPAG-HD6 (1,3 m, Cardas és KáCsa dugókkal, OCC ezüst vezetővel): kb. 45 000 Ft

Fejhallgató kábel tesztelés, tapasztalatok

A teszteléshez Sennheiser HD 600 fejhallgatót és RME ADI-2 DAC FS fejhallgató erősítőt használtunk. A meghallgatáshoz két zeneszámot játszottunk le (Cassandra Wilson - Red Guitar és Dave Brubeck - Take Five), melyeket mindegyik kábelen meghallgattunk a gyári vezetéktől indulva. Miután elértünk a legdrágábbig, a zeneszámok újbóli meghallgatásával ismét végig hallgattuk a mindegyiket, visszaérve a standard, gyártó által mellékelt változatig.

Évek óta használjuk a Sennheiser HD 600-at, ezért hangjához hozzászoktunk. Standard kábelével is már sokszor kereknek tűnő, tiszta és élvezetes hangzással horgonyozta le figyelmünket. Tudomásul vettük, hogy mai viszonylatban a HD 600 nem nevezhető csúcskategóriásnak, ezért elfogadtuk azt is, hogy transzparenciában elmaradt a nála drágább fejhallgatóktól... aztán elővettük az első KáCsa kábelt.

KáCsa KCO-HPCU fejhallgató kábel

KCO-HPCU

A hang azonnal részletesebbé vált, megnőtt az árnyaltság, gazdagabb volt a textúra. A magas frekvenciák tisztább és őszintébb módon jelentek meg. A karakter összességében frissebb és elevenebb volt. A basszus kicsit könnyebbé, ugyanakkor kimértebbé alakult. Tetszett, hogy a hangszerek fizikai érzetét, a fejben felépülő virtuális hangszínpadot markánsabb rajzolattal kaptuk vissza, mint a standard kábellel. Jobban elhittük, hogy a fejünkben játszottak a zenészek. Finom és levegős teret kaptunk, ami után a standard, gyárival kissé fakónak és fedettnek tűnt a hang.

KáCsa KCO-HPCU fejhallgató kábel

KCO-HPSPC

Az ezüstözött réz vezető kiszélesítette a hangszínpadot és felelevenítette a magas frekvenciás részleteket. Élénkebben hallottuk az ütős hangszereket, erősebben kirajzolódott az ének, élesebb volt a hangszerek térbeli kirajzolódása. Kicsit nyersebbé tette az összképet, ami a tesztfejhallgató esetében még épphogy elfogadható mértéken belül maradt. A KCO-HPSPC határozottabb és markánsabb tónusokat jelenített meg, ami egy eleve lágy és magas frekvenciákban hiányos fejhallgatóhoz lett volna hatásos kiegészítés.

Az ezüstözött réz kevésbé ügyelt a középre eső hangsáv (Cassandra Wilson esetében az ének, Dave Brubeck számában a szaxofon) kiemelésével. Helyette inkább a dobkészletet és a cintányért emelte ki olyannyira, hogy az még a szaxofonnál is előrébb került.

KáCsa KCO-HPSC fejhallgató kábel

KCO-HPAg

A monokristályos ezüstkábel lenyűgöző mértékben felengedett sok részletet úgy, hogy közben energikusabb, tisztább és élettelibb hangot kölcsönzött a fejhallgatónak. Az énekhang pozícionálása a KCO-HPAg használatával volt leginkább közvetlen, egyfajta intimitással kiegészülve.

A magashangok nem voltak olyan pedáns és finom szinten adagolva, mint a többi kábelnél, mégis itt tapasztaltuk a legtermészetesebb hangélményt. A KCO-HPAg győzött térérzetben és énekábrázolásban. Az összkép olyan volt, mintha egy drágább, fejlettebb felbontású fejhallgatóra váltottunk volna.

KáCsa KCO-HPAG fejhallgató kábel

A Dave Brubeck - Take Five hallgatásakor erősödött a cintányér jellegzetes fémes rezonálása és a máshoz nem fogható, rideg, csípős érzet, ami a hangszer sajátossága. A nagybőgő selymesen és lágyan egészítette ki ezt a hűvös sávot, a zongora pedig gazdag textúrával hozott újabb színt a dobszereléssel ellenkező irányból. Az egész felvétel életteli módon jelen meg, mintha élő produkciót hallgattunk volna vissza fejhallgatón keresztül.

Visszatérés: mikor véget ért a teszt és csatlakoztattuk a fejhallgató gyári kábelét, egy réteg lefogta a hangszereket, kicsit fakóbbá vált a színpad. Kevésbé merültünk el a zenében, egyértelműen csökkent az az invitáló közelség, intim élmény, amit a speciális kábelek esetében tapasztaltunk.

KáCsa KCO-HPAG fejhallgató kábel

Végszó

A KáCsa Audió fejhallgató kábelei hasznosak azok számára, akik meglévő eszközeikből szeretnének még jobb hangminőséget kihozni anélkül, hogy új elektronikát vagy fejhallgatót vásároljanak. A high end kábelgyártók esetében nem ritka, hogy százezer forint fölötti összegért kínáljanak opcionális tuning vezetéket élvonalbeli fejhallgatókhoz.

Egy 1-2 méteres KáCsa kábellel (még akkor is, ha az OCC ezüst opciót vesszük figyelembe) ez jelentősen kedvezőbb áron valósítható meg. Az egyedileg, magyar kézzel szerelt kivitel önmagában figyelemreméltó, példaértékű és exkluzív. További hab a tortán, hogy a KáCsa rengeteg csatlakozó opciót képes bizosítani, köszönhetően széles kínálatának. A vezetőanyagokat illetően viszont érdemes körültekintően választani.

Konklúzióként említhető, hogy a monokristályos ezüst (KCO-HPAg) magas áráért cserébe továbbra is hihetetlen mértékben feldobta a hangot. Ugyanakkor ár/érték arányban (különösen nagyobb, 2-3 vagy többméteres hosszúság esetén) az OCC rézkábel (KCO-HPCu) is megállta helyét. E két opció közül bármelyik nagyon jó alternatíva lehet gyenge minőségű, gyárilag mellékelt vezetékekkel szemben. Az ezüstözött rézkábel (KCO-HPSPC) nekünk, a saját fejhallgatónkhoz kicsit feleslegesen lelkesítő, színező hatású volt, de lustább karakterű, lágyabb tónusú fülesek (például egyes síkmágneses rendszerek) élénkítésére hatásos kiegészítő lehet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.