KáCsa KCO-FP25 tápkábel teszt

2023. október 2., hétfő, 10:10

KáCsa audio hifi kábel tápkábel hifi kábel audio kábel kábel teszt tápkábel teszt KáCsa kábel KáCsa tápkábel KáCsa Audió

A kábel és csatlakozó specialista KáCsa Audió saját tervezésű, prémium minőségű tápkábellel bővítette kínálatát. A KCO-FP25 a legolcsóbb opció azok számára, akik hifi vagy házimozi rendszerükben szeretnék megtapasztalni az OCC rézvezető hangminőségre gyakorolt előnyét. A technikai tudnivalók mellett következzen néhány saját benyomás is!

KáCsa KCO-FP25 tápkábelKáCsa KCO-FP25 tápkábelKáCsa KCO-FP25 tápkábelKáCsa KCO-FP25 tápkábelKáCsa KCO-FP25 tápkábelKáCsa KCO-FP25 tápkábel tesztKáCsa KCO-FP25 tápkábel teszt

Hiányzó láncszem

A budapesti székhelyű KáCsa Audió magyar és nemzetközi téren is közismert otthoni, illetve professzionális célra készült kábelei, csatlakozói által. Saját tervezésű szériáik között nemcsak összekötő (hangfal, RCA, XLR, koaxiális stb.), hanem tápkábelek is találhatók. Néhány éve részletes bemutató cikket írtunk az árnyékolt kivitelű, oxigénmentes rézvezetőt (OFC) tartalmazó KC-FP25, KC-FP40 és KC-FP52 hifi tápkábelekről, melyek mai napig népszerűnek nevezhetők belépőszintű hangrendszer tulajdonosok körében.

Ha korábban valaki monokristályos rézvezetőt tartalmazó tápkábelt akart rendelni a cégtől, a 30-40 ezer Ft/m körül kezdődő Furutech és Neotech opciók közül választhatott. A KCO-FP25 jelentős hézagot tölt be a cég kínálatában, mivel egy méter belőle e sorok írásakor 25 000 Ft körül kapható. Ezzel szélesebb közönség számára válik elérhetővé az OCC technológia. De miért kerül többször annyiba, mint a hagyományos OFC rézvezetőt tartalmazó kábelek?

KáCsa KCO-FP25 tápkábel

Réz és réz - nem ugyanaz?

Az OCC (Ohno Continuous Casting) technológiát hivatalosan Dr. Ohno, a japán technológiai egyetem professzora fedezte fel 1991-ben. Ez egy speciális anyagmegmunkálási folyamat, melynek során extrém alacsony hőmérsékletű kriogázzal (folyékony nitrogénnel) feltöltött térbe kerül a réz. Meghatározott ideig és gondosan szabályozott hőmérsékleten hűtik a fémet, ezalatt annak molekulaszerkezete egységesebbé válik. Lecsökken a töréshatárok mennyisége, egybefüggővé válik a rézkristály, innen ered a monokristályos kifejezés. Ahogy számos eddigi teszt során bebizonyosodott, a monokristályos rézkábel sok esetben tisztább és élettelibb hangzást eredményezhet egy azonos geometriájú/szigetelésű, ám OFC vezetős alternatívával szemben.

KáCsa KCO-FP25 tápkábel

Küllem

A KáCsa KCO-FP25 fényes fekete külső PVC köpenye alatt kettős árnyékolás (egy fonat és egy fólia fémréteg) található. A sodort rézszálakból álló három vezetőcsatornát különböző színjelöléssel ellátott, PVC belső köpenyek veszik körül. A csatornák vibrációcsökkentése érdekében gyapjúszállal töltötték ki a fennmaradó belső teret. A kábel nevét és irányát elegáns aranyszínű felirat, illetve nyilak jelzik a külső köpenyen. A KCO-FP25 dobra tekerve érkezik Magyarországra és tetszőleges hosszúságban, akár centis pontossággal kérhető. A dugók felszerelése megfelelő kézügyességgel és villamossági ismeretekkel elvégezhető otthon is. Aki kicsit is bizonytalannak érzi magát ezügyben, kérheti készre szerelve a kábelt.

KáCsa KCO-FP25 tápkábel

Rengeteg hálózati tápcsatlakozó található a KáCsa Audió kínálatában, anyagi lehetőségeken és szubjektív ízlésen múlik, hogy kinek melyik nyeri el tetszését. A kipróbáláshoz kölcsönkapott kábelekre forrasztás nélkül, csavarozással rögzíthető Neotech NC-P312OFC és Schuko és Neotech NC-P303OFC IEC csatlakozók kerültek. Utóbbiak kb. 22 000 Ft-ért kaphatók, tudomásunk szerint a KáCsa hamarosan kedvezőbb ár/érték arányú, saját tervezésű hálózati csatlakozókkal is fogja bővíteni kínálatát, aranyozott és ródiumozott bevonatú opció egyaránt várható. Igény szerint 20 amperes IEC dugó vagy USA/UK szabványú felszerelését is vállalják.

A KCO-FP25 viszonylag könnyű és vékony. Mint sok hifire optimalizált hálózati kábel, a vastagabb kivitelből eredően nem nyújt olyan rugalmasságot, mint a névtelen fekete tápkábelek. Szűk, zsúfoltan berendezett médiabútor esetén célszerű meggyőződni arról, megoldható-e, hogy lehetőleg 15-20 centiméternyi szabad hely legyen a készülékek mögött.

KáCsa KCO-FP25 tápkábel

Szubjektív tapasztalatok

Kölcsönkaptunk néhány készre szerelt tápkábelt, hogy kipróbáljuk azokat egyik, saját használatú hangrendszerünkön. A lánc Rotel erősítőt, Bowers & Wilkins 705 S3 hangfalat (teszt hamarosan) és Reavon UBR-X200 lejátszót tartalmazott, melyek egy IsoTek V5 Sirius tápszűrőtől kapták az áramot. Meghallgattuk Gregory Porter - Take Me to the Alley c. albumának első számát (Holding On). Először az erősítőben cseréltük ki (csak a tesztelés kedvéért szedtük elő egy fiók mélyéről) a fekete gyári tápkábelt KCO-FP25-re, majd a lejátszóban. Ezt követően visszacseréltük a kábeleket, minden változtatás előtt újraindítottuk a zeneszámot. Ezután Joe Satriani - Wind In The Trees c. instrumentális progresszív rockzenei művét hallgattuk meg, hasonló procedúra kíséretében.

Az erősítő tápkábelének cseréje után már érzékelhetően megváltozott a tisztaságérzet, ami minden részletre befolyást gyakorolt a nagybőgő búgásától a cintányér lecsengéséig. Teljesen alapszintű kábellel a zene kevésbé vált le a hangsugárzók tengelyéről, egyes halk részletek kötött, fojtott érzettel jelentek meg. Nem váltak hangosabbá vagy halkabbá a frekvenciák, viszont a hangrendszer karaktere finomabb, kiegyensúlyozottabb irányba változott. A KCO-FP25 azonnali és egyértelmű módon megváltoztatta a részletek térbeli elhelyezését, különösen akkor, ha a hangsugárzókkal szemben, középen tartózkodva figyeltük azokat. Leginkább úgy írható le a hatása, hogy az előttünk lévő zenei hangképben könnyebben elhelyezhettük a figyelmünket. Levegősebb és invitálóbb színpadon jelentek meg a hangok.

KáCsa KCO-FP25 tápkábel teszt

A Reavon lejátszó kábelcseréjével még határozottabb részlet tisztulást tapasztaltunk. Korábbi alkalmakhoz hasonlóan ezúttal is azt tapasztaltuk, hogy a forráskészülék érzékenyebben reagált a kábelcserére. A lábdob dinamikai értelemben hegyesebbé, kiugróbbá vált. Utóbbi nem azt jelenti, hogy hangosodott. Az előtte és utána következő csendből tisztábban tört ki a hangszer dobbanása és ettől szilárdabb, jelenlévőbb hatást keltett. A halk részletek mikro-dinamikája is javult, miközben pihentetőbb és gazdagabb textúrájú színpad tagolást kaptunk. Érdekesség, hogy alapszintű tápkábelnél Satriani gitárja teljesen szétkenődött, ami a térbeli elhelyezkedésre értendő. Nem tudtunk pontosan rámutatni a gitár pozíciójára és a színpad három markáns irányból állt: jobb, közép és bal. A KCO-FP25 tovább bontotta ezeket az irányokat és több átmenetet mutatott a zenészek, hangeffektusok között. Ráadásként a gitár elhagyta a hangsugárzók tengelyét és a korábbi, szélesre elkent massza helyett holografikus módon középre irányult.

KáCsa KCO-FP25 tápkábel teszt

Tipp: aki kipróbálta már az IsoTek EVO3 Premier tápkábelt, de azt tapasztalta, hogy saját rendszerének magashangjait nemkívánatos módon élesebbé, szárazabbá alakította, annak jó alternatíva a KCO-FP25. Utóbbival a magastartomány mérlege kevésbé az erős fókusz, inkább a könnyű levegősség irányába billen.

Végszó

A KáCsa KCO-FP25 izgalmas fejlesztési lehetőséget nyújt azok számára, akik szert tettek egy erős középkategóriás vagy jobb hangrendszerre, de a tápkábelezésre korábban nem fordítottak különösebb figyelmet. Riasztó lehet a milliós kábelek látványa, de szerencsére új kézzel fogható bizonyíték van rá, hogy létezik bőven százezres határ alatti minőségi tápkábel, ami csak pozitív irányba módosít a hangélményen. Még akkor is, ha minőségi csatlakozókkal, szakember által készre szerelve rendeljük.

Nehezen írható le, mert nem erősíti/gyengíti a frekvenciákat, mint egy EQ, hanem a térhatáson és a tisztaságérzeten, illetve közvetlenségen lehet tetten érni hatását. Akinek megtetszik a szellősebb és nyitottabb hangélmény, utána nehezebben lép vissza a nyomottabb, elmosódó alapállapothoz. Nevetségesen egyszerűnek tűnhet a magyarázat, de a lényege szerintünk nem más, mint a mélyebb zenei élvezet és kellemesebb hallgatói élmény.

A személyes kipróbálás alkalmával érdemes néhány napra egyszerűen a rendszerben hagyni a kábeleket. Ha napokkal később kivesszük és visszadugjuk helyette a hétköznapi, készülékekhez csomagolt névtelen tápkábelt, elég egy kedvenc zenénk sztereó középpontjára összpontosítani, a különbség másodpercen belül megmutatkozik. Ahogy bármely más KáCsa kábel, a KCO-FP25 is hazavihető, otthoni rendszerben előzetes egyeztetést követően kipróbálható. Érdemes élni a lehetőséggel, szerintünk jól sikerült, hiánypótló "tuning" lehetőség manapság, mikor sokan mi, hóbortos hifi rajongók is csak megfontoltan költekezhetünk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.