KáCsa és Neotech fejhallgató kábelek tesztje

Jótékony kötözködés

2019. december 13., péntek, 13:05

KáCsa Neotech audio hifi kábel audio kábel fejhallgató kábel KáCsa kábel Neotech kábel kábel teszt fejhallgató kábel teszt Neotech kábel teszt KáCsa kábel teszt

A fejhallgatós világ (most a gyártókat és a felhasználókat is beleértve) is egyre több figyelmet szentel a minőségi jeltovábbításra. Tisztán látszik, hogy pl. a tesztre érkező fülesek közül egyre több mellé csomagolnak extrém minőségű (vagy opcionálisan megvásárolható, szimmetrikus hajtásra szolgáló) kábelt. A KáCsa Audió kínálatába nemrég új DIY fejhallgató kábelek érkeztek, melyekből méltó utód építhető az esetlegesen túl hosszú/sérült/gyenge hangminőségű gyári vezeték helyettesítésére. Kíváncsiságunk enyhítésére régi, jól bevált Sennheiser HD 600 fülesünkről fújtuk le a port. Jöjjön a teszt!

KáCsa Neotech fejhallgató kábelekKáCsa KCE-HP fejhallgató kábelKáCsa KCE-HP fejhallgató kábelKáCsa KCE-HP fejhallgató kábelKáCsa KCE-HP fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPAg fejhallgató kábel Sennheiser HD 600KáCsa KCO-HPAg fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPAg fejhallgató kábelKáCsa KCO-HPAg fejhallgató kábelNeotech NECH-3001 fejhallgató kábel Sennheiser HD 600Neotech NECH-3001 fejhallgató kábelNeotech NECH-3001 fejhallgató kábelNeotech NECH-3001 fejhallgató kábelNeotech NECH-3001 fejhallgató kábelNeotech NECH-3001 fejhallgató kábelNeotech NECH-3001 fejhallgató kábel

Bevezető gondolatok

A cikkben szereplő három kábel funkciója azonos: fül- és fejhallgatókhoz készültek. Kettő közülük (KCE-HP és KCO-HPAg) a KáCsa tervezése, a NECH-3001 pedig a Neotech kínálatában szerepel. Ugyancsak közös tulajdonságuk a négyeres felépítés, amelynek köszönhetően szimmetrikus kábel is építhető belőlük. Utóbbi értelme és előnye olyan eszközöknél tapasztalható, amelyek rendelkeznek szimmetrikus hangkimenettel. Ilyenek általában a 4-tűs XLR aljzatos fejhallgató erősítők, a 4,4 mm-es Pentaconn csatlakozóval ellátott hordozható zenelejátszók és minden olyan DAP, amelyen 2,5 mm-es kimenet található. Előfordul, hogy valaki a hordozható lejátszóját előfokként használva, közvetlenül a végerősítőhöz szeretné csatlakoztatni. E kábelek segítségével könnyű és rugalmas összekötő építhető, amely mondjuk Jack-ből két RCA vagy XLR dugóra ágazik szét.

KáCsa KCE-HP fejhallgató kábel

Mindhárom kábel tetszőleges hosszban rendelhető, a felhasználó centire pontosan meghatározhatja, hogy mekkorát kér. Sőt, ha a KáCsa Audió kínálatában nem található meg a kábelre applikálni kívánt csatlakozó, akkor (amennyiben a felhasználó beviszi a műhelybe az általa, máshonnan levadászott dugókat) sincsen gond.

Az OFC réz vezetőből készült KCE-HP a legolcsóbb alternatíva, egy méter belőle kb. 600 forintba kerül.

KáCsa KCO-HPAg fejhallgató kábel

A KCO-HPAg nevében az "Ag" az ezüsttartalomra utal. Magas tisztaságú, monokristályos (OCC) ezüst szálakból sodort vezetője teszi ritkasággá. Ugyanis való igaz, hogy egyre több fülesgyártó cég dönt tiszta ezüst kábelezés mellett, de méterre kapható változatban (tehát DIY célra) nem botlunk bele minden utcasarkon (javítsanak ki olvasóink, de talán az egész országban ez az egy tetszőleges hosszban kínált kábel létezik, amit erre a célra és ilyen vezetőből készítenek). A KCO-HPAg ára kb. 4 500 Ft/m.

KáCsa KCO-HPAg fejhallgató kábel

A Neotech NECH-3001 a trió legdrágább tagja. Belsejében hajszálvékony, Litze szerkezetű OCC rézszálak vezetik a jelet. Az erek négy PVC csatornában haladnak, amelyek spirál alakban húzódnak végig egy külső, sötét harisnyával fedett (szintén PVC) köpenyben. Ez a kábel kb. 9 000 Ft/m áron vásárolható meg.

Neotech NECH-3001 fejhallgató kábel

Küllem

Mindhárom kábel kb. 3 mm vastag. A KCE-HP és KCO-HPAg egyaránt lágy tapintású köpenyből készült (egyedüli jelentős különbség köztük, hogy a megkülönböztethetőség érdekében a KCE-HP köpenye szürke, a KCO-HPAg külseje pedig fekete). Közel azonos keresztmetszetük ellenére úgy tűnik, mintha az ezüst kábel merevebb lenne, mint a másik kettő. Ez nem azt jelenti, hogy képtelenség behajlítani, egyszerűen csak tömörebbnek érződik. A sodort szerkezet elméletileg bírja az idő próbáját, ettől függetlenül nagyon nem ajánlott pl. úgy a DAP köré tekerni, ahogy sokan szokták telefonjukkal és mikrofonos fülhallgató "zsinórjukkal". Egyszerűen csak úgy kell kezelni őket, mint bármilyen hifi kábelt.

Neotech NECH-3001 fejhallgató kábel Sennheiser HD 600

Tesztkörülmények

A tesztelés egyszerű módon történt: fogtuk referencia Sennheiser HD 600-unkat és készíttettünk a KáCsa Audió technikusaival három 1,3 méter hosszú kábelt, mindhárom esetében ugyanazokkal a csatlakozókkal (Cardas HPSC és Furutech FT-735R). Igen, erős túlzás a 600 Ft/m árú KCE-HP kábelre kb. 15 000 Ft összértékű csatlakozókat szereltetni, így viszont biztosak lehettünk abban, hogy nem az olcsóbb/drágább csatlakozók miatti különbségeket halljuk, hanem kizárólag a kábelek/vezetők közti eltéréseket.

A teszteléshez kiválasztottunk három zeneszámot (Eliane Elias - I Thought About You, Lorde - Royals, Thievery Corporation - Exillio (rewound)) és az első perc letelte után mindig átváltottunk a következő kábelre, majd visszaugrottunk a szám elejére. Ebben a ritmusban haladva összemértük az összes kábelt a HD 600 gyári vezetékével, majd a KáCsa és Neotech kábelek közti eltérésekre próbáltunk összpontosítani. A következő bekezdésben igyekeztünk összefoglalni tapasztalatainkat.

Neotech NECH-3001 fejhallgató kábel

Hangminőség

Mielőtt a lényegre térünk, megjegyezzük, hogy a HD 600 szerintünk egy jó fejhallgató. Nem kell szégyenkeznie annak, akinek úgy tetszik a hangja, ahogy van. Okkal tartjuk referencia eszközeink között és leszögezhető, hogy az említett kábelektől nem fog garantáltan úgy szólni, mint egy nála nagyságrendileg jobb fejhallgató (pl. HD 660 S vagy HD 700). Az is tény azonban, hogy mindhárom kábel finomította, árnyalta, tisztította a HD 600 hangját. De milyen mértékben?

 

Eliane Elias - I Though About You

A gyártó által mellékelt kábel volt mindközül a leglágyabb, simulékony karakterű. Ehhez képest az OFC nem produkált markáns és egyértelmű különbségeket: még a drága csatlakozók ellenére sem. Összességében jó, lendületes hangot kaptunk a KCE-HP kábellel.

KáCsa KCE-HP fejhallgató kábel

Az OCC réz (NECH-3001) több részletet, szebben kirajzolódó zongorabillentyűket és sejtelmesebb, ugyanakkor magasabb felbontású éneket segített megjeleníteni. Az egész zene tisztább és részletekben gazdagabb lett. A basszus gyengédebb, árnyaltabb jelleget öltött. Ez a kábel meghozta azt a zenei, levegős érzetet, amire az OFC és a gyári Sennheiser kábel még nem volt képes.

Az ezüst kábel mélyhangja édesebb és melegebb volt bármely másikhoz képest. A fejhallgató hirtelen egyértelműen bátrabb stílusra váltott, több intimitással, közvetlenséggel. A tér a réz kábelek teres, jobbra-balra szórt színpadképéhez képest inkább középre összpontosult. De figyelmünk nem a térre, hanem a megtáltosodott dinamikára terelődött, amely ezúttal jelentősen fejlettebbé vált. Zuhatag módjára, meglepő lazasággal áramlottak a részletek anélkül, hogy mesterkéltnek, színezettnek tűnt volna az eredmény.

Neotech NECH-3001 fejhallgató kábel

 

Lorde - Royals

KCE-HP: összességében egyszerű (illetve a drágább rokonokhoz képest egyszerűbb, tömörebb) prezentációt nyújtott. Kicsit hanyagabb térrel, kevésbé érzelmes és elragadó, enyhén technikai, de amúgy egyáltalán nem fejfájdító vagy ügyetlen módon szólt bele a jelbe.

NECH-3001: azonnal feltűnt a szépen kirajzolt tér, az elevenebb ének, a színpadot a hallgató köré festette. Nem volt annyira fuvallat-szerű, áramló, mint az ezüst, de kétségtelenül egy standard kivitelű "átlagos" gyári után ez a kábel is könnyen elbűvöli hallgatóját. Nem annyira nyomult, ezáltal kitárta a zenét, gyengéden áramoltatta a részleteket. Nála az érzékiség, ezüst testvérénél pedig az őszinteség volt mérvadó.

KCO-HPAg: Meglepően hegyes és feszes ütemeket menedzselt a háttérben. Az ének szokatlanul élénk volt a HD 600-hoz mérten. "Csupaszabbá teszi" a zenét, talán ez a megfelelő kifejezés. A másik két kábelhez képest szilárdabbnak tűntek az effektek. Fentebb is említettük, de ismételten azt tapasztaltuk, hogy ennek a kábelnek semmilyen fényes, bántó, éles mellékíze nem volt. Felszabadult és lendületes karaktere mellett a részleteket különös határozottsággal ragadta meg. Paradox módon úgy tűnt, mintha hangosabban szólna a Sennheiser.

Neotech NECH-3001 fejhallgató kábel

 

Thievery Corporation - Exilio (Rewound)

Gyári kábel: nem egyértelműen rosszabb, mint az OFC vezeték. Kicsit hetyke a tér, nincsenek finom dinamikai árnyalások, de összességében megkaptuk azt a meggyőző teljesítményt, amiért a fülest eleve választottuk évekkel ezelőtt.

KCE-HP: Az ezüst kábelről visszalépve ennél mesterkéltebb magas frekvenciákat, technikaibb ízvilágot kaptunk, de lendület és energia terén ezzel is nagyon meggyőzően teljesített a füles. A tér ezzel nem volt különösebben izgalmas vagy magával ragadó.

NECH-3001: pontosan ugyanaz volt a konklúzió, mint az előző két zeneszámnál, ezért nem írjuk le ismét.

KCO-HPAg: Objektíves hasonlattal élve, mintha a kissé pontatlan olcsóbb nagylátóról egy drágább, élesebb/kontúrosabb portré objektíven keresztül szemlélnénk ugyanazt. Megfogott, feszes dinamika. A fejhallgató hangja kicsit izgalmasabb, határozottabb, markánsabb. A zene meztelenebb, nyersebb.

KáCsa KCO-HPAg fejhallgató kábel Sennheiser HD 600

Végszó

A három fejhallgató kábel között enyhe, de érzékelhető különbségek voltak hallhatók. Az OFC jelen esetben nem tűnt egyértelműen jobbnak, mint a fejhallgató gyári kábele (de rosszabbnak sem). Más kérdés, hogy szimmetrikus csatlakozóval szerelve valószínűleg jobban elkülönülő hangsávokat és finomabb felbontást kaptunk volna. Így látatlanban (vagy inkább hallatlanban) tehát a KCE-HP azok számára lehet praktikus, akik egy erős középkategóriás fejhallgatóval rendelkeznek és egy hasonló kategóriájú DAP szimmetrikus kimenetére szeretnék azt csatlakoztatni.

Akik egyértelmű különbségre, tisztább hangélményre vágynak, azoknak az OCC ezüst vagy OCC réz kábel lesz megoldás. Hogy a kettő közül melyik jobb? Ez leginkább ízlés dolga, mert az OCC réz a zene szépségének, hatásainak fokozásában, az ezüst pedig a jel tiszta, hatékony és meztelen közlésében volt ügyesebb. A NECH-3001 finomabb dinamikai árnyaló képességgel és a gyári kábelhez képest levegősebb magas frekvenciás részletekkel egészítette ki referencia fülesünket. A KCO-HPAg esetében alapvetően lett direktebb, lazább és bátrabb a HD 600 közlésmódja, ezért ehhez a fejhallgatóhoz mi az ezüst kábelt ajánljuk.

Az összehasonlítás célja nem az volt, hogy végül győztest hirdessünk ki, hiszen mindhárom kábel megállhatja a helyét a megfelelő eszközökkel kombinálva. Másik nem elhanyagolható tanulsága ennek a kísérletnek, hogy az ezüst nem feltétlenül színez és fényez. Mindhárom kábel egyértelmű előnye, hogy tetszőleges hosszban és rengeteg fajta csatlakozóval szerelhetők. Aki azonban konkrét hangminőség fokozási céllal szemez velük, annak egyértelműen csak az OCC vezetőt tartalmazók valamelyike lesz kulcs a tisztább zeneélményhez.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.