KáCsa és Neotech digitális koaxiális kábel teszt

2021. március 11., csütörtök, 14:40

KáCsa Neotech audio hifi kábel audio kábel digitális kábel koax kábel koaxiális kábel kábel teszt koax kábel teszt koaxiális kábel teszt Neotech kábel teszt KáCsa kábel teszt

Korábban már foglalkoztunk KáCsa és Neotech tápkábelekkel, valamint analóg összekötőkkel is. Így logikus folytatásnak bizonyult, hogy kipróbáljunk három teljesen különböző kategóriájú digitális koaxiális kábelt is, jó minőségű sztereó hangrendszerekben. Fő célunk az volt, hogy kiderítsük, jobb-e a drágább (és ha igen, akkor miben)?

koax kábelekkoax kábel tesztkoax kábelekKáCsa KCS-100 koax kábelKáCsa KCS-100 koax kábelKáCsa KCS-100 koax kábelKáCsa KCS-100 koax kábelKáCsa KCS-XLR koax kábelKáCsa KCS-XLR koax kábelKáCsa KCS-XLR koax kábelKáCsa KCS-XLR koax kábelKáCsa KCS-XLR koax kábelKáCsa KCS-XLR koax kábelNeotech NEI-3003III koax kábelNeotech NEI-3003III koax kábelNeotech NEI-3003III koax kábelNeotech NEI-3003III koax kábelNeotech NEI-3003III koax kábelNeotech NEI-3003III koax kábel

Nullák és egyesek

A binárisan tárolt információ szállítása és visszaállítása elméletileg tökéletes, veszteség nélkül kellene, hogy megtörténjen. Audió rendszereknél a gyakorlat mégis mást mutat, de mi ennek az oka? Egyfelől a "sebesség" kritikus faktor, mivel, ha az nem ideális, akkor a digitális jelfolyam rekonstruálását befolyásolja. Az idő-alapú elváltozás jelsérülést (jitter) okoz, ami az adat visszaállítása után laposabb, homályosabb hangélményt eredményez.

Mitől lesz jó egy digitális koaxiális kábel? A kábelkészítő cégek különböző módon válaszolják meg ezt a kérdést. Egyesek az anyagok tisztaságára és a szigetelő rétegek hatékonyságára, mások inkább a mért adatokra alapoznak. Azonban az emberi fület/agyat nem érdekli, hogy miből készült a kábel és az sem, hogy mennyire tökéletes az induktanciája. A nap végén csak az számít, hogy a hallgató élvezze a zenét.

koax kábel teszt

Ebben a cikkben három különböző minőségű és árú kábellel foglalkozunk, amelyeket a forgalmazóval való előzetes egyeztetést követően bárki hozzánk hasonló módon kipróbálhat, összehasonlíthat saját hangrendszerében is (jelenleg a kormányrendelet miatt zárva tartanak, természetesen a tesztre történő elvitel csak a normál nyitvatartás alatt lehetséges). A három kábelt eltérő hangrendszerekben kipróbáltuk és a tapasztalatokat feljegyeztük (bővebben a Hangminőség c. bekezdésben).

KáCsa KCS-100 koax kábel

A szereplők

A KáCsa KCS-100 (990 Ft/m) kedvező árának köszönhetően az egyik legnépszerűbb koaxiális felépítésű KáCsa kábel. Vezető csatornája 55 db ezüstözött OFC szálból épül fel, amelyeket polietilén szigetelés, alumínium-mylar réteg, valamint OFC szövet árnyékolás vesz körül (a legkülső réteg gyöngyház hatású fehér PVC).

KáCsa KCS-100 koax kábel

Gyakran választják ezt a kábelt belépőszintű hifi rendszer tulajdonosok, mivel az egyméteres változat még készre szerelve is mindössze kb. 5 000 Ft-ba kerül.

KáCsa KCS-XLR koax kábel

A Neotech gyártmányú NEI-3003III (10 240 Ft/m) felépítése hibrid szerkezetű: középpontjában tömör monokristályos réz halad végig, amelyet sodort (OCC és ezüstözött OCC réz) kötegek vesznek körül.

KáCsa KCS-XLR koax kábel

A vezetőanyagra még hét réteg épül: polietilén, habosított polietilén, PVC, OFC rész szövet árnyékolás, papírszalag és egy szürke, valamint a jellegzetes barna-bordó színű PVC köpeny.

Neotech NEI-3003III koax kábel

A legdrágábbnak számító KáCsa KCS-XLR (34 670 Ft) ára azért jelentősen magasabb, mert a benne lévő, 0,33 mm2 keresztmetszetű vezetőér tiszta ezüstből készült. Háromszoros (réz fólia és azon kívül még kettő réteg ezüstözött réz szövet) árnyékolása lehetővé teszi, hogy analóg XLR kábel készüljön belőle. Innen ered a "KCS-XLR" elnevezés is. Érdekesség, hogy a tesztpéldányokon lévő RP-85ST RCA dugók forrasztás nélkül, csavarozással szerelhetők, így csökkentve a jelutat akadályozó tényezőket.

Neotech NEI-3003III koax kábel

Mindhárom kábel szerelését a KáCsa Audió technikusai végzik a cég budapesti műhelyében. A mintadarabok általában 1 méter hosszúak, de igény szerint eltérő csatlakozókkal, egyedi méretben is rendelhetők.

Kiegészítés: A KCS-XLR eredeti nevén, vagyis NEVD-2001-ként régóta megtalálható a Neotech kínálatában, mint 75 ohmos digitális összekötő. Mivel azonban itthon  az XLR dugókkal szerelt, analóg összekötő változata terjedt el jobban (kiderült, hogy így szerelve is szépen szól), idővel "ráragadt" a könnyebben megjegyezhető KCS-XLR név. Mi most kifejezetten az eredeti, azaz 75 ohmos „énjére” összpontosítunk.

koax kábelek

Meghallgatás

A teszteléshez Pioneer BD-lejátszót, Arcam ST60 streamert és RME ADI-2 DAC D/A konvertert vettünk igénybe. Első körben Rotel erősítőből és Atlantic Technology álló hangfalakból álló sztereó rendszert illesztettünk a DAC hangkimenetére. Második körben elővettük referencia Sennheiser HD 600 fejhallgatónkat, hogy jobban összpontosítsunk a jelre, kevésbé befolyásolva a szobaakusztika által.

KáCsa KCS-100 koax kábel

A KCS-100 esetében határozott, kihegyezett részleteket kaptunk. A zenéket élénk, vibráló módon jelenítette meg. Kicsit olyan érzést keltett, mintha a textúrákat fokozni, hangsúlyozni próbálta volna. Sara K. - Stars c. számában az énekesnő hangját inkább a zenészek közé helyezte. Kevésbé ügyelt a hangszeres sávok elkülönítésére, inkább a feszességre és lendületre helyezte a hangsúlyt. Ennél a kábelnél, a teszthez szánt konfigurációval kicsit hiányoltuk a lazaságot és természetességet, függetlenül attól, hogy mit tartogattak még a drágább alternatívák. Mindez hangfalakon kevésbé volt zavaró, a HD 600-at viszont kissé túlfűszerezte a KCS-100, ezért elsősorban lágyabb karakterű rendszerek "bátorítására" alkalmas, magas érzékenységű, eleve magashang-centrikus hangszóróknál viszont könnyen elvetheti a sulykot.

KáCsa KCS-XLR koax kábel

A NEI-3003 szinte pontosan azokat az eltéréseket jelenítette meg, amelyekkel korábban pl. az OFC vs. OCC fejhallgató kábel tesztelésekor találkoztunk, annak ellenére, hogy most digitális jelfolyamban variáltuk a vezetőanyagot. Jelen esetben az amúgy is inkább steril és megfogott karakterű RME DAC több természetességgel, kevesebb éllel továbbította nekünk a hanginformációt. A KCS-100-tól eltérően az énekhang itt már nem csak a hangszerek közé beékelve, hanem kicsit kiúszva, a többi hangsávtól elkülönülve jelent meg. Hosszabb ideig történő zenehallgatás esetén a NEI-3003 kábelen átengedett jel kevésbé volt fárasztó és nem éreztünk késztetést arra, hogy az EQ-t piszkáljuk. A hangszerek árnyaltabbnak érződtek, több dinamikára lettünk figyelmesek, illetve a fókuszunkat könnyebben tudtuk egyik részletről a másikra irányítani. A kritikus középső frekvenciák, fő hangszerek, vokál sávok légies, úszó, naturális könnyedséggel jelentek meg. Mindehhez precíz, katonásan kontrollált magashangok társultak. A legmagasabb frekvenciák kristályos tisztasága szinte feltűnően artikulált érzetet adott a zenéknek, elképzelhető, hogy az ezüstözött rézszálak okozták a részletek tudatosabb kirajzolódását.

KáCsa KCS-XLR koax kábel

A KCS-XLR enyhén szólva elvitte a műsort, mivel térszélesség és mélységérzet tekintetében még annál is nagyobb eltérést tett hallhatóvá, mint amekkorát a NEI-3003 és a KCS-100 között tapasztaltunk. Zenei stílusoktól függetlenül arra lettünk figyelmesek, hogy a zenészek játéka mozgóbb, lélegzőbb térben alakult ki. Nemcsak az ének kapott külön helyet a térben, hanem minden más. Kellemesebb érzés volt ugyanazt a zenét hallgatni és a tiszta ezüst jelentős mennyiségű "sorját", fényességet eltávolított a magashangokról. Mellőzte azt a pedáns és katonasorba állított pontosságú magas frekvenciás közlést, mint a NEI-3003. Ehelyett invitálóbb, bensőségesebb hangulatot jelenített meg, miközben a színpad, a dinamika és a komplett előadás semlegesebb, érzékibb lett.

Neotech NEI-3003III koax kábel

Érdekesség, hogy még viszonylat monoton, nem kimondottan szofisztikált zenéknél (pl. UNKLE - Restless c. szám) is egyértelműen más árnyalatokkal, intenzitásokkal szólalt meg két egymást követő ütem, miközben a háttérben lévő részletek nem csak jobbról balra, hanem előre-hátra, azaz háromdimenziós virtuális térben is finomabban mozogtak.

Neotech NEI-3003III koax kábel

Végszó

Teszteltünk már különféle hálózati LAN és USB kábeleket, amelyek hasonló szintű és jellegű változásokat okoztak hangminőségben, mint ez a három koaxiális kábel. Ismét bebizonyosodott, hogy a digitális jeltovábbítás hibáinak csökkentése segít közelebb kerülni a zene magjához, teréhez, intim részleteihez. Arról is meggyőződhettünk (sokadszorra), hogy míg az ezüstözött réz hajlamos többé-kevésbé színezni, addig a színezüst sokkal fülbemászóbb, kiegyensúlyozottabb és áramlóbb érzetre képes.

A KCS-100 inkább simulékony karakterű hangfalak "bátorítására", belépő kategóriás rendszerekhez alkalmas, középkategóriától viszont már érzékelhetően visszafoghatja a komponensek valós tudását, a részletek elkülönítésében lehetne ügyesebb. A monokristályos rézből készült, középkategóriás komponensekhez ideális NEI-3003 minőségibb részletességet, kevesebb torzítást és rendezettebb hangszínpadot hoz, egész kedvező áron. A számunkra legkellemesebb élményt okozó KCS-XLR még a NEI-3003-nál is ügyesebben, neutrálisabb módon jelenítette meg a magas frekvenciákat. Dinamikai árnyalás és mélységérzet tekintetében a trió legkiemelkedőbb tagja volt, high end készülékláncban sok zavaró tényezőtől megkímélheti a hallgatót!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.