JBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóró teszt

Extrémebb, mint valaha

2018. július 27., péntek, 14:55

JBL audio hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal vízálló hangfal vízálló hangszóró JBL hangszóró JBL hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt JBL Bluetooth hangszóró JBL vízálló hangszóró

A JBL megállás nélkül frissíti vezeték nélküli, hordozható hangrendszereit, így már ideje volt, hogy az Xtreme is kapjon ráncfelvarrást. Nem kell forradalmi újításokra számítani, ettől függetlenül a maga kategóriájában még mindig megállja helyét!

A víz az úr

Az Xtreme 2 két fő újítása, hogy immár teljesen vízálló (megfelelve az IPX7 tanúsítványnak) és felvértezték a JBL Connect+ funkcióval, utóbbinak köszönhetően nem csak kettőt, hanem akár százat is összekapcsolhatunk vezeték nélkül. Elődjéhez képest kicsit okosabban kezeli a vele párosított forráseszközöket, szimultán két küldő féllel tudja tartani a kapcsolatot, valamint akkumulátorának üzemideje 12-ről 15 órára hízott. Mindezért kb. 90 000 Ft-ot kell fizetnünk, pontosan annyit, amennyibe a (mostanra jól leakciózott) első generáció került.

JBL Xtreme 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóró tatozékokJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóró dobozJBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóró

A fentiek kiegészülnek más, mostanra megszokott szolgáltatásokkal. Kapunk telefonos kihangosítást, beakasztható vállpántot (amit kiegészítettek egy sörnyitóval), meglehetősen vagány formatervet és összesen négy hangszórót (2 db 20 mm-es magassugárzót, 2 db 7 cm-es mélyközép sugárzót, amelyek kiegészülnek két oldalsó passzív radiátorral). Az Xtreme 2 is rendelkezik akkubank funkcióval, a fenekén egy gumifedél mögé került az okostelefon és tablet töltésre is alkalmas töltő aljzat.

JBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóró

Küllem

Az Xtreme 2 úgy néz ki, mint egy nagyra nőtt Charge 3. Szivarra hasonlító formáját megtöri a két oldalsó passzív (átlátszó, gumiszerű bevonattal kiegészített) basszus radiátor, melyek köré vaskos gumikeret is került, úgyhogy élére állítva is használhatjuk.

JBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóró

Kicsit vaskosabbak lettek a talpak és immár átlátszó műanyagból készültek. A házat szinte teljes egészében az a nano bevonatos huzat takarja, amelynek a vízhatlan kialakítás köszönhető. Az Xtreme 2 átmenetet képez a Charge 3 és a Boombox között, aminek eredményeként egy hátizsákban még épphogy elfér, illetve, ha magunkkal visszük a hozzá mellékelt pántot, akkor oldaltáskaként is hurcolhatjuk.

JBL Xtreme 2 vízálló Bluetooth hangszóró

Használat közben

A beüzemelésről és használatról forradalmi újításokat nem említhetünk, a szokásos JBL-es motívumokat, hangeffekteket kapjuk, amiket oly sokan ismernek és kedvelnek. A hatókör továbbra is példaértékű és praktikus, hogy több eszközzel párosíthatjuk. Például okostelefonról hallgattunk internetrádiót, miközben elővettünk egy (korábban már párosított) laptopot, hogy YouTube videót nézzünk. Ahogy felhajtottuk a zsanért, az Xtreme 2 érzékelte, hogy úgymond bekapcsolódik a második fél, így átadta laptopunknak a teret. A videónézés kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy minimális ajakszinkron késés tapasztalható, ami zavaró lehet, viszont kiküszöbölhető 3,5 mm-es Jack kábel (ilyen aljzat is található a hátoldalon) használatával.

JBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóró

JBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóró

Az akkumulátor megadott időtartama nagyjából reálisnak bizonyult épp úgy, mint a teljes töltéshez szükséges, kb. 3,5 órás intervallum. Ha napi szinten csak 1-2 órát használjuk, úgy akár egy hétig is elzenélhetünk vele anélkül, hogy a külső töltőt elővennénk. Utóbbit nem érdemes otthon hagyni hosszú utazás előtt, nélküle ugyanis nem tölthető az Xtreme 2. A telefonos kihangosítás funkció is praktikusnak bizonyult, jóllehet, elsőre szokatlan volt, hogy a másik felet a megszokottnál sokkal hangosabban halljuk.

JBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóró

Hangminőség

Az első Xtreme óta piacra került több új JBL ultrakompakt mobil hangrendszer (és az új zászlóshajónak tekinthető Boombox is), így az elvárások is érthetően kicsit feljebb emelkedtek. Az eredeti Xtreme-t évekkel ezelőtt hallottuk, ezért csak emlékezetünkre hagyatkozva annyit állapítottunk meg, hogy a második kiadás képes is képes egész jól, ill. egész nagyot szólni. Azt a hangkaraktert kaptuk meg, amellyel mostanában a JBL Bluetooth fejhallgatóiban is találkoztunk. Combos, kissé felerősített basszusok, némileg hátrébb sorolt, de aránylag jó felbontású középső frekvenciák és díszes, Bluetooth-hoz mérten élénk magas hangok. Az 55 Hz-es alsó határérték ahhoz még éppen elég volt, hogy kapjunk melegséget és elektronikus zenénél jóleső brummogást, de a mélyláda szerű hatásokat nyilván nem várhattunk volna el. Az összkép gazdag, lendületes és dinamikus hang volt, amelyben kisebb mértékben, műfajtól függetlenül digitális lerakódásokkal is találkoztunk.

JBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóró

Tesztelésünk rendhagyó volt, ugyanis az Xtreme 2 irodai hangkeltőként teljesített szerkesztői munkálataink alatt (Swiss Jazz és Radio Paradise csatornákat nonstop játszva), valamint néhány kültéri edzéshez is magunkkal vittük. Ezúttal (ismét) arról győzött meg minket, hogy a JBL karakter sok zenei műfajra ráhúzható, és a zene energizáló, hangulatteremtő hatása akkor is érvényesíthető, ha az apró részletek kimaradnak az összképből. Kis hangerőn is egész dinamikusan szólalt meg anélkül, hogy a basszusokat túlnyomta volna, tehát a benne lévő DSP sem feleslegesen dolgozott.

JBL Xtreme 2 Bluetooth hangszóró

Az Xtreme 2 rászolgált nevére, és ha kellett, nagy hangerőn is egész jól kezelte a basszusokat, igaz, ekkorra a magas hangok picit fárasztóvá váltak, de utóbbit csak a bennünk bujkáló, maximalista hifista vette rossznéven. Összteljesítménye 2x20 W akkor, ha a töltővel együtt használjuk, ennél fogva nem érdemes tőle szomszédháborgató hangerőt várni, ettől függetlenül egész nagyot szól, bőven eleget ahhoz, hogy egy szolidabban partizó, 5-10 fős társaságnak kellemes háttérzenét nyújtson.

JBL Xtreme 2 vízálló Bluetooth hangszóró

Végszó

Azok, akik birtokolják elődjét, nem kell, hogy fejvesztve rohanjanak a boltba, ettől függetlenül a maga kategóriájában továbbra is remek szolgáltatásokat nyújt a felfrissített JBL Xtreme. Nem elhanyagolható újítása a teljes vízállóság, és ha nem rendelkezünk túlművelt dobhártyával, akkor a fiatalos, határozott karakter összességében jó szórakozást biztosít.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.