IsoTek V5 Sirius tápszűrő teszt

2023. szeptember 30., szombat, 20:40

IsoTek audio hifi tápkábel tápszűrő elosztó tápelosztó IsoTek tápszűrő IstoTek tápelosztó IsoTek teszt tápszűrő teszt hálózati elosztó teszt IsoTek tápszűrő teszt

A hálózati zavarszűrők és tápkábelek terén jártas IsoTek nemrég jelentős frissítést eszközölt kínálatában. Legújabb, V5 jelöléssel ellátott tápszűrői közül a Sirius nem milliós, hanem még bőven félmillió alatti tétel, ezért több erős középkategóriás hangrendszer tulajdonos megengedheti magának. Vajon mit tud? Jobb lett-e, mint az előd? És ha igen, miben? Jönnek a válaszok!

IsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrő EVO3 Premier tápkábelIsoTek V5 Sirius tápszűrő EVO3 Premier tápkábelIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrő EVO3 Premier tápkábelIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrőIsoTek V5 Sirius tápszűrő

Mit NEM tud?

Az angol marketing kifejezések néha félreérthetők, ezért fontos tisztázni, hogy mit nem szabad elvárni egy ilyen eszköztől. Teljesítmény javító hatása nem azt jelenti, hogy megnöveli egy hifi erősítő wattszámát. Nem fog tőle megugrani a hifi vagy házimozi szett által elért hangnyomásszint sem. És nem bővül új képpontokkal a televízió vagy a projektor. Nem egy darab kriptonit ásványt csempésztek a dobozba, amin áram átvezetése esetén fekete lyukak nyílnak. Más szavakkal: a gyártó nem csodát akar nyújtani. Az IsoTek közleménye saját értelmezésünk és korábbi tapasztalataink alapján úgy értendő, hogy a filmnézés/videójáték/zenehallgatás során befogadott vizuális vagy zenei élmény tekintetében lehet javulásra számítani. Rendben, de hogyan?

IsoTek V5 Sirius tápszűrő EVO3 Premier tápkábel

Mit tud?

Az IsoTek V5 Sirius a korábban bemutatott V5 Gemini, V5 Polaris és V5 Corvus tápszűrők utáni felsőbb minőségi szintet képviseli. Változatlanul azoknak készült, akik hifi vagy házimozi rendszert használnak. Abban nyújt többet, mint a gyártó olcsóbb termékei, hogy hatékonyabban szűri a zajokat, ezáltal elméletileg még jobb hangminőségre lehet számítani. 45 dB mértékben képes csillapítani a rádiófrekvenciás zavart, ami egyébként 5 dB növekedést jelent a korábbi generációhoz (EVO3 Sirius) képest. Emellett 54 000 A erősségű azonnali túlfeszültség védelmet is nyújt (ami az előd több, mint kétszerese).

IsoTek V5 Sirius tápszűrő

Újítás a korábbi kiadáshoz képest, hogy az IsoTek V5 Sirius tartalmaz egy System Link nevű, Neutrik által gyártott csatlakozót. A tápelosztó földelése csillagpontos bekötésű és az említett csatlakozóra rá lehet illeszteni további IsoTek tápelosztót úgy, hogy ez a földelés továbbra is fennálljon. Emellett új, nagyobb kontakt felületű biztosíték került az eszközbe, amihez egy újraindító kapcsoló is tartozik. Mellékes előnye, hogy egyetlen mozdulattal elvégezhető a hangrendszer áramtalanítása.

IsoTek V5 Sirius tápszűrő

A V5 Sirius belső részében magas tisztaságú, ezüstözött réz belső kábelezés továbbítja az áramot egy áramkörre, amely az összes kimenetet egymástól függetlenül szolgálja ki. Ezáltal valósul meg az differenciális módusú hálózati zaj csökkentése. A hagyományos tápelosztókban kapcsolatban állnak egymással a kimenetek, ezáltal a zavarok keresztbe szennyezik a csatornákat. A V5 Sirius áramkörét a KERP (Kirchoff egyenlő ellenállású útja) elv szerint alakították ki, minden kimenetre ugyanakkora ellenállás és teljesítmény jut. A KERP és egyéb IsoTek technikai részletek bővebb angol nyelvű magyarázattal is fellelhetők az IsoTek honlapján.

IsoTek V5 Sirius tápszűrő

Meghallgatás

A kipróbáláshoz Sara K. Stars c. számát és a Led Zeppelin - Since I've Been Loving You c. művét hallgattuk meg, utóbbit a How the West Was Won c. koncertalbumról. A két darab erősen eltérő volt, az első steril jellegű, tökéletes részletességű, kristálytiszta hangsávokkal. A Led Zeppelin dal viszont ezzel szemben évtizedekkel korábbi, vadabb és koszosabb világ. Élő koncerten készült, eltérő hangszereléssel és hangulattal. Nem meglepő módon mindkét zeneszámnál ugyanazokat az eltéréseket tapasztaltuk. Ám a Led Zeppelin szám tökéletlen mivolta, a zúgó gitár erősítők, zajongó közönség miatt sokkal jobban rámutatott a V5 Sirius által elért változásokra. Kipróbáláshoz az alábbi rendszert alkalmaztuk:

Hangfal: Bowers & Wilkins 705 S3

Erősítő: Rotel RA-1572MKII

Lejátszó: Reavon UBR-X200

Lemezjátszó: Technics SL-1500C

Hangfalkábel és összekötő kábel: LessLoss C-MARC

Tápkábel: IsoTek EVO3 Premier (később KáCsa KCO-FP25)

IsoTek V5 Sirius tápszűrő

Névtelen műanyag elosztó után V5 Sirius tápszűrő

Sara K. - Stars c. számát feltételezhetően maximalista hangmérnök keverte és rengeteg mikroszkopikus részletet, csengést, húrpendülést tartalmazott. A dinamikát és frekvencia gazdagságot illetően a fapados, párezer forintos elosztóval is lenyűgöző eredményt kaptunk. Azonban az énekhang széltében elnyúlt, ahelyett, hogy középen maradt volna. Legegyértelműbb változásként azt tapasztaltuk, hogy az IsoTek V5 Sirius rendezettebbé tette a hangszínpadot és pontosabb térbeli irányokkal jelenítette meg a részleteket, lecsengéseket.

IsoTek V5 Sirius tápszűrő

A mély, közép- és magashangok erősségében eleinte nem éreztünk jelentős eltérést, de enyhe változások mégis keletkeztek, különösen az énekhang és a basszus körül. A pengetős hangszer és az énekesnő hangja kevesebb élességgel és kontraszttal jelent meg, de közben mégis sikerült jobban megragadni, pontosítani e részletek pozícióján. A Sirius által hozott előny nem volt drámai, ami úgy értendő, hogy nem ég-föld szintű eltéréseket hallottunk meg. Viszont közben mégis igényesebbnek, kifinomultabbnak éreztük a zenét. Azt is le kell szögezni, hogy kizárólag kellemesebb, jólesőbb irányba változtatta meg a teszt rendszer karakterét.

IsoTek V5 Sirius tápszűrő

A Led Zeppelin előadást hallgatva sokkal jobban átjött a koncertszínpadon lévő hangszerek ereje és súlya. Szóval nem írható le pontosan, de a V5 Sirius szilárdabb érzetűnek mutatta a dobot és jobban érzékeltette a közönség, illetve a zenészek atmoszféráját. Az az érzet vált erősebbé, amit legtöbbször jelenlét hatásnak neveznek.

IsoTek V5 Sirius tápszűrő

IsoTek EVO3 Sirius és IsoTek V5 Sirius

Izgalmas volt az előddel történő összehasonlítás. Különösen annak tudatában, hogy az általunk elővett EVO3 Sirius a sajátunk volt. Már hét éve használtuk rendszeresen, így tulajdonságaival tisztában voltunk. A fapados, névtelen elosztóhoz képest már az EVO3 Sirius is rendezettebb színpadkép ábrázolást eredményezett - ezért döntöttünk korábban a megtartása mellett. Azonban bizonyos részletek (különösen a Led Zeppelin koncerten játszó dobfelszerelés sziszegő cintányérjai és az eleven elektromos gitárszólók) kissé bizonytalan körvonalakkal mutatkoztak ahhoz képest, amit a V5 hozott. Minimális mértékben, de az előd homályosabb térképzést eredményezett.

IsoTek V5 Sirius tápszűrő

Az újabb tápszűrő beillesztésével azonnal meggyőződtünk róla, hogy az angolok nemcsak újracímkézett EVO3-at próbáltak ránk sózni. Más volt a cintányér megjelenítése és a színpad háromdimenziós visszaadása. Az EVO3 Sirius a műanyag elosztós kiindulási alaphoz képest segített alapvető irányokat és pozíciókat biztosítani a részleteknek. A V5 Sirius mindezt a hangfalak síkjából is jobban kiemelte. Kiemelés alatt értendő, hogy amikor a lábdob csapódott, vagy mikor az elektromos gitár megszólalt, a hangszerek felénk, a hallgatói irányba mozdultak ki.

Szubjektív kiegészítés: Az IsoTek EVO3 Premier tápkábel ideális kiegészítő sok középkategóriás hifi rendszerhez. A kipróbáláshoz használt erősítő/hangfalpárosunk azonban rideg, saját ízlésünknek túl száraz és technikai módon adta vissza a zenét. Kíváncsiságból kicseréltük a lejátszó, majd az erősítő tápkábelét is KáCsa KCO-FP25-re, mely nem tartalmazott ezüstözést és másfajta (OFC helyett OCC) rézvezetővel továbbította az áramot. Csökkent a ridegség, nőtt az érzelmesség és tágabbnak érződött a hangszínpad. Ebből azt a tanulságot szűrtük le, hogy a tápszűrő hatékony eszköz a hangminőség javítására, de önmagában nem biztos, hogy rögtön tetsző eredményt hoz. Sokkal több múlt a kábelezésen, mint gondoltuk. Az IsoTek jelenleg EVO3 Premier tápkábelt javasol a V5 Sirius mellé. Vajon a gyártó mikor fogja bejelenteni a Premier tápkábel „V5” kiadását? Lehet, hogy aktuális lenne.

IsoTek V5 Sirius tápszűrő

Alternatívák

Az eddig kipróbált és jelenlegi kínálatban kapható opciók közül két közeli vetélytárs érdemel említést. Az egyik a Furutech E-TP80ES NCF, mely kettővel több csatlakozót tartalmaz és kiegészül a cég saját fejlesztésű NCF anyagával. 75 000 forint ráfizetést jelent (ráadásul nem tartalmaz tartozék tápkábelt a doboza), de az AudioQuest Niagara 1200 tápszűrőt ugyancsak javasolt kipróbálni. Teljes mértékben személyes preferenciákon múlik, hogy kinek melyik alternatíva nyeri el tetszését. Épp úgy, mint az IsoTek V5 Sirius, az említett tápszűrők Magyarországon is kaphatók és saját füllel kipróbálhatók.

IsoTek V5 Sirius tápszűrő

Végszó

Az IsoTek V5 Sirius jó ár/érték arányú kiegészítő azoknak, akik erős középkategóriás hifi vagy házimozi rendszerhez keresnek viszonylag elérhető áron tápszűrőt. Hatása érzékelhető, a hangszínpadot, közvetlenséget és jelenlét érzetet egyaránt pozitív irányba befolyásolja. Összességében kellemesebbé és teljesebbé teheti a zenehallgatás élményt. Azért feltételes módot alkalmaztunk, mert sok múlik a tápkábeleken is.

E sorok írásakor az EVO3 Sirius kifut, az utolsó darabok kedvezményes áron kaphatók. Amíg van belőle készleten, érdemes mindenkinek összehasonlítani a régi és új tápszűrőt. Negatív irányba egyik sem változtat a hangzáson, de akciós árán az EVO3 Sirius erősen megfontolandó. A V5 Sirius megállja helyét a mai kínálatban, bár drágább lett, mint elődje, de cserébe hallható különbség érzékelhető az új javára.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.