IsoTek V5 Aquarius tápszűrő teszt

2022. január 25., kedd, 23:00

IsoTek audio hifi tápkábel tápszűrő elosztó tápelosztó IsoTek tápszűrő IstoTek tápelosztó IsoTek teszt tápszűrő teszt hálózati elosztó teszt IsoTek tápszűrő teszt

A tápszűrők témája általában nagy vitákat generál a hifisták körében mondván, akkor inkább egy jobb készülék, mint egy tápszűrő. Az IsoTek V5 Aquarius az egyik legújabb fejlesztés a gyártótól, ami bizonyítani próbálja, a tápszűrőknek igenis helyük van a hifi és házimozi láncban. Egyszerű, sallangmentes kialakítás és kinézet, hat darab csatlakozási lehetőség. Porondon az IsoTek V5 Aquarius.

IsoTek V5 Aquarius tápszűrőIsoTek V5 Aquarius tápszűrőIsoTek V5 Aquarius tápszűrőIsoTek V5 Aquarius tápszűrőIsoTek V5 Aquarius tápszűrőIsoTek V5 Aquarius tápszűrőIsoTek V5 Aquarius tápszűrőIsoTek V5 Aquarius tápszűrő hátlapIsoTek V5 Aquarius tápszűrő hátlapIsoTek V5 Aquarius tápszűrő csatlakozóIsoTek V5 Aquarius tápszűrő csatlakozóIsoTek V5 Aquarius tápszűrő tápkábelIsoTek V5 Aquarius tápszűrő tápkábelIsoTek V5 Aquarius tápszűrőIsoTek V5 Aquarius tápszűrő talpIsoTek V5 Aquarius tápszűrő unboxingIsoTek V5 series

Az örök kérdés. Mit fejlesszünk a láncunkban, ha feljebb szeretnénk lépni? Cseréljük a részegységeket, vagy kezdjük az alapoktól, a tápellátástól?

A legjobb természetesen az lenne, ha minkettőt egyszerre sikerülne megoldani, de a való világban ez keveseknek adatik meg egyszerre. Mindenesetre az IsoTek megoldást kínál a tápellátás kérdésére, az erre adott válasza a V5 Aquarius.

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő

Bemutatás

Meglehetősen rendhagyó tesztet és leírást kínálunk ebben az esetben az olvasók számára. Némileg eltérünk a szokásos bemutató és a kezelést firtató leírásoktól, úgy éreztük, így kerekebb egészet tudunk nyújtani erről a témakörről és magáról az IsoTek V5 Aquarius-ról.

Miért is van szükség tápszűrőre egyáltalán, mi az, ami igazolja a létét a láncban?

Minden hangvisszaadó készülék alapja a jó tápegység, ha jól belegondolunk, végeredményben (nagy vonalakban) azt a bejövő áramot és feszültséget moduláljuk és adjuk hozzá a hangfrekvenciás jelet, amit a fali dugóból kap a rendszer. Ami, ha nem elég tiszta, ingadozik a feszültség, felszed egy rakat zavaró jelet, ami számtalan helyről eredhet és ered is, gondoljunk csak a legkézenfekvőbb dolgokra; a mobil tornyokra, az időjárási radarokra, a szomszéd WiFi-jére, a kapcsolóüzemű tápegységekre, nem beszélve a saját otthoni berendezéseinkről a mikrohüllámú sütőről, a mosó- és mosogató gépekről, stb.

Ezen elektromágneses sugárzások mindegyikét antennaként felszedi és továbbítja a hálózati tápkábel a fogadó készülékekhez és kisebb/nagyobb mértékben oda nem illő feszültséget, zavart indukál bennük, a legkülönfélébb módon modulálódik a dekódoló és az erősítést végző egységekben. Mielőtt valaki ezzel vitába szállna, az gondolkozzon el azon, hogy jó pár általunk is tesztelt készüléken megjelent egy gerjedés-szerű sípolás/fütyülés/zaj, amit igen egyszerűen orvosolni lehetett egy, a tápkábelre és/vagy az USB kábelre helyezett sima zavarszűrőként működő ferritgyűrűvel.

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő

Joggal vetődik fel a kérdés, akkor miért nem Pakstól idáig kell kiépíteni egy olyan hálózatot, ami mentes bármiféle zavaró jeltől?

Az egyik válasz, az ugye "kissé" nehézkes lenne, a másik, bőven elég, ha az utolsó pár méteren "tisztítjuk meg" a jelet a káros interferenciáktól. Kicsit sántító példa, de a célnak megfelel, ha rossz minőségű a bejövő csapvíz minősége, azt fel lehet javítani egy vízszűrővel, nem kell az egész rendszert lecserélni. Igaz, amikor a nagyfeszültségű kábeleken jövő feszültséget lecsökkenti az utcában lévő trafó a szabvány 23 V-ra, akkor azzal feszültségcsökkenéssel együtt a zajok nagy része is ugyanúgy lecsökken, de teljesen nem tűnik el sajnos.

Az egyik megoldás lehet a minél jobban árnyékolt kábelek használata, ami megfelelő módon tartja távol a zavarjeleket, a másik pedig (persze a kettő nem zárja ki egymást, lehet kombinálni a kétféle megoldást) a passzív, vagy aktív tápszűrő alkalmazása. A tápszűrő természetesen nem csak a levegőben terjedő zajokat szünteti meg, hanem a hálózatra kötött összes olyan villamos energiával működő készülék zaját is, ami hatással lehet a tápellátás minőségére. Példának okáért ott PC tápegysége, a játékkonzolok tápegysége, az internetes modem/router, de akár a kapcsolóüzemű saját masinánk egy szub, vagy akár DAC és erősítő. Ezek mind-mind belezavarnak az "előadásba" és hozzáadódnak és valamilyen szinten modulálják az eredeti jelalakot.

IsoTek V5 series

A tápszűrők többféle kialakítási és működési mód szerint kaphatók a piacon, az olcsótól a kifejezetten drágáig. És itt jön képbe a bevezetőben említett dilemma, melyik éri meg jobban? A készülékcsere egy magasabb kategóriásra, vagy egy tápszűrő beiktatása a láncba?

Nehéz kérdés és erre nem nagyon lehet egzakt választ adni. Próbáljunk meg eljátszani a következő gondolatmenettel! Van már egy olyan rendszerünk, amivel elégedettek vagyunk, de még lehetne rajta csiszolni egy kicsit, kihozni belőle a maximumot, mert mondjuk a DAC része hangyányit kilóg a sorból, azon lehetne még mit fejleszteni.

Viszont a minőségi ugrás hangban már olyan összeg lenne, ami nem fér bele a keretünkbe és akkor is csak egy olyan része lenne a láncunknak - ha mégis megvennénk - ami csak egy ponton hoz változást, a többi készülék nem profitál belőle, leszámítva persze azt, hogy jobb hangot kap az erősítő.

De, ha mondjuk beruházunk egy tápszűrőbe, ott az az összes rákötött készülék minőségi tápellátást kap és a végeredmény könnyen lehet, hogy jobb lesz, mint egy adott készülék cseréje.

Ezzel el is jutottunk az IsoTek V5 Aquarius tápszűrő egységhez, ami - talán - választ ad erre a kérdésre.

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő hátlap

Bemutatkozás, leírás és gyártói igehirdetés:

- Alkalmas minden audio vagy AV rendszerhez.

- RFI csökkentés 60 dB.

- 6 optimalizált teljesítménytisztító áramkör a közös és differenciális üzemmódú hálózati zaj hatékony eltávolítására.

- 4 független kimenet a forráskomponensekhez (6 A).

- 2 független nagyáramú kimenet teljesítményerősítőkhöz, aktív mélynyomókhoz, aktív hangszórókhoz stb. (16 A).

- Könnyen visszaállítható termomágneses biztosítékrendszer.

- 81 000 A pillanatnyi védelem, 40 000 A folyamatos.

- Teljesen csillagföldelt hálózat.

- Szilárd magos Ohno folyamatos öntött réz, ezüstözött belső kábelezés FEP virtuális levegő dielektrikummal.

- SYSTEM LINK aljzat a kimenetek meghosszabbításához és a csillagozott földelési referencia fenntartásához.

- IsoTek EVO3 Premier tápkábel mellékelve.

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő tápkábel

Az IsoTek V5 Aquarius egy innovatív teljesítménytisztító és elosztó rendszer, amelynek szélessége 450 mm, mélysége 350 mm és magassága 110 mm. 6 független aljzattal rendelkezik, mindegyik saját dedikált elektromos tisztító hálózattal. Mind a differenciális, mind a közös módú zaj drámaian csökken. A csatlakoztatott alkatrészek keresztszennyeződése is minimálisra csökken az egyes kimeneti aljzatokhoz tartozó több erős tisztítási fokozatnak köszönhetően. A legtöbb teljesítményszűrő összekapcsolja a kimeneti aljzatokat, és mindegyiket sorba kapcsolja. Ez egy hiba, mivel a csatlakoztatott elektronika által keltett differenciális üzemmódzaj szennyezi az egyik kimeneti aljzatot a másikba.

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő unboxing

A V5 Aquarius elektromos architektúrája és kialakítása rengeteget javult. A PCB tervezését és topológiáját átdolgozták, több mint 35 %-kal jobb áramerősséget és csökkentett ellenállást kínálva. Az egyedi kritikus alkatrészek jobb általános tűréssel rendelkeznek, jobb induktivitás és áramkezelés mellett. Az új áramkör kétszeres induktivitást kínál, 40 %-os áramnövekedéssel, ami nyitottabb hangbeállítást, mikrodinamikát és részletgazdagságot eredményez. A tervezés során továbbfejlesztett egyenáramú ellenállást (DCR) alkalmaztak. Az IsoTek célja, hogy csökkentse a DCR-t, így a teljesítményt közelebb hozza a nulla ohmos ideálishoz, így a V5 Aquarius legalább 25 %-kal jobb elődjéhez képest.

A V5 kivitelben két termomágneses biztosíték található, amelyek közül az egyik 16 A névleges a két nagyáramú kimeneti aljzathoz, amelyek 3680 W-ot adnak le 230 V-on. A második 6 A névleges teljesítményű négy fennmaradó közepes áramerősségű kimeneti aljzat, amelyek 1380 W-ot adnak le 230 V-on, ezeket a forráskomponensekhez tervezték, és az IsoTek egyedülálló Adaptive Gating technológiájával rendelkeznek. Ez automatikusan érzékeli a csatlakoztatott terhelést, és ideális optimális tiszta teljesítményt biztosít az áramfelvétel alapján.

A termomágneses rendszer az érintkezési felület miatt lényeges fejlesztést jelent a hagyományos biztosítékhoz képest. Elektromos funkciója miatt a szabványos biztosítéknak nagyon vékony vezetékkel kell rendelkeznie, ez igaz a drága audiofil minőségű aranyozott változatokra is. Az IsoTek termomágneses biztosítékrendszer legalább 1000-szer jobb érintkezési felületet és állandóan erős kapcsolatot kínál.

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő talp

A KERP (Kirchhoff Equal Resistance Path) egyenlő ellenállást és egyenlő teljesítmény-leadást biztosít minden aljzathoz. A belső huzalozás a legmagasabb színvonalú - az ultra tiszta Ohno Continuous Cast réz tömör magos vezetőszálak, ezüstözött alacsony ellenállást és nagy áramerősséget kínálnak. Fluorizált etilén-propilén (FEP) hélixet tekercselnek a vezető köré, miközben egy extrudált FEP dielektrikum megvédi a vezetőt, és létrehoz egy virtuális levegő dielektrikumot (VDA). Ez a konstrukció páratlan teljesítményt és a végső, alacsony ellenállású, nagy teljesítményű belső tápellátó rendszert biztosítja. Ezenkívül 81 000 A-s azonnali védelem biztosított, amely az IsoTek egyedülálló szekvenciális és ismételhető védelmi rendszerén keresztül védi az értékes berendezéseket. Az IsoTek nem aprózta el a bemutatkozást, de a puding próbája az evés, lássuk mi valósult meg a látványos műszaki adatokból, vajon hangban is manifesztálódott a műszaki tartalom?

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő csatlakozó

Használat közben

Az IsoTek Aquariust sem kell eldugni a vendégek elől, ha látogatóba jönnek. Kifejezetten jól néz ki a maga elegáns egyszerűségében, mindössze két apró LED világít az előlapján. Pontosabban a mindkettő csak akkor világít, ha aktiváltuk az összes aljzatot a hátlapon. Ugyanis külön van két nagyteljesítményű aljzat az erősítőkhöz, végfokokhoz és külön négy darab a forráskészülékekhez és ezt a kétféle megoldást, külön-külön lehet bekapcsolni, ha esetleg csak az erősítőt, vagy csak a streamerünket szeretnénk rádugni. Az IsoTek Aquarius előlapi ívét tehát csak a két LED töri meg, a fent említett kapcsolót kissé szokatlan helyre pakolták az IsoTek tervezői. Konkrétan az Aquarius alján van jobb oldalon (ha szemből nézzük) a két biztosítékként is funkcionáló billenő kapcsoló. A hasonlóság nem véletlen, a két kapcsoló ugyanúgy betölti a szerepét, mint egy normál biztosíték, azaz visszaugrik, illetve billen a helyére, ha netán valami hibát észlel. Ergonómia szempontjából tökéletes választás a helye, a kezelhetőséget nézve már nem annyira. Igaz nem sokat kell használni, egyszer bekapcsoljuk és kész, többször nem kell macerálni. A minőség az árkategóriának megfelelő, azaz átlagon felüli az is.

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő csatlakozó

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A, Roksan Attessa Streaming Amplifier, Trigon EXXCEED erősítők, Cocktail Audio hálózati lejátszó és streamer, S.M.S.L M400 DAC, Singxer SU2 Bridge, Topping A90 elő és fejhallgató erősítő, SVS SB-3000 szubláda, VIABLUE összekötő és tápkábelek, PC, TIDAL, Deezer, Amazon HD és merevlemezen tárolt zenék.

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő

Hangminőség

Ez volt az a helyzet, mikor nem sokat kellett gondolkozni és nem kellett sokat hallgatózni miben és hogyan változott a hangkép az IsoTek V5 Aquarius rendszerbe iktatásakor.

Nem csak ebben vagy abban részletben változott a hang, hanem minden egyes részletben, kategóriát lépett felfelé a hangminőség. Már az első pillanatban, amikor megszólalt a zene, azonnal hallható volt a jókora változás, mintha kicseréltük volna jobbra, sokkal jobbra az egész láncot.

A felbontás és a részletek más kategóriába kerültek úgy, hogy közben a szórakoztató jelleg is megmaradt, az egészen kicsi lecsengések olyan fekete mélységbe merültek el, olyan természetessé és hihetővé váltak, ami erősen közelített az élőzene hangjához.

A végtelen tisztaság és érthetőség minden egyes hangszer hangján hallható volt, az énekes pedig kézzelfoghatóan, tapinthatóan énekelt előttünk, hátborzongatóan valóságosan.

Nem nagyon van értelme számonként és előadóként külön-külön elemezgetni a hangot, mivel minden egyes zenén ugyanazt a kaptuk, de mondjuk Mark Knopfler soha nem szólt ilyen valóságosan és artikuláltan, az összes felesleges szösz, színezés eltűnt a hangjából.

Hans Zimmer prágai koncertjétől felállt a szőr a hátunkon, hátborzongató élmény volt hallgatni ugyanazt a zenét, amit már ezerszer hallottunk és újfent kiderült, ezen a felvételen egyáltalán nincs túlhangsúlyozva a basszus, "simán csak" jó készülékek kellenek hozzá.

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő

Nyugodt sima előadást, egyben hatalmas dinamikai kontrasztokat tudott felmutatni bármikor és bárhol az IsoTek V5 Aquarius, mélységgel és átláthatósággal a hangszerek között, tette mindezt végtelen könnyedséggel.

A csatornaelválasztás azaz az áthallás közelített a kettős monó megoldásokhoz, mégsem a két hangszóró szólt külön, hanem egy hatalmas és mély tér jelent meg a hangfalak között és mellette kívül, egészen elképesztő hangzásvilágot létrehozva.

A legnagyobb (az egyik legnagyobb) erénye az IsoTek V5 Aquarius-nak, hogy az összes felesleges torzítást, zajt, rátétet kiszűri a hangból és csak a hasznos jel marad, ami valami elképesztő hitelességet és magától értetődőséget ad a megszólalásnak.

A másik megemlítendő dolog az a csend a megszólalások között, az a koromfekete mély csend (nem a zaj hiánya, mert az eddig sem volt) amit nagyon nehezen lehet körülírni, talán a plusz felesleges rátétek hiánya az, ami ezt a jelenséget okozza.

Zseniális termék az IsoTek V5 Aquarius.

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő

Összegzés, ajánlás

Végtelenül könnyű dolgunk van ebben az esetben, az IsoTek V5 Aquarius egyértelműen és feltétel nélkül Ajánlott Vétel.

Visszatérve a fentebb említett dilemmára, másik készülék, vagy IsoTek?

Nos, mondjuk egy erősítő csere a CA 851A-ról a Trigon Exxceedre az plusz egy millió forint és akkor csak egy elem lett cserélve a láncban, a további feljebblépéshez a többi láncszem cseréje is szükséges lenne, a lényegi változáshoz, aminek az összértéke sokszorosan meghaladná az IsoTek V5 Aquarius árát. Az IsoTek beillesztésével a láncba, mindegyik készülék profitál éspedig jókorát.

Az IsoTek V5 Aquarius választ adott a kérdésre és igazolta, valóban van értelme a minőségi tápszűrőnek, egészen kivételes termék.

 

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő

Műszaki adatok

Maximális túlfeszültség áram: 81 000 A
Bemenetek:

2 db magas teljesítményű (16 A, 3680 W)

4 db közepes teljesítményű (6 A, 1380 W)

Méretek: 450 x 110 x 350 mm
Tömeg: 9,5 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 899 990 Ft
Forgalmazó:

Audio Centrum

+36-1-4682176

1148 Budapest, Fogarasi út 14.

audiocentrum.hu

Mérleg

Az összes felesleges "koszt", torzítást, rátétet kipucolja a zenéből, ami a hangkép teljes egészére hatással van

Hatalmas dinamikai kontrasztot tud visszaadni, egyben nyugodt és sima az összhangzat

Ezt sem kell eldugni a vendégek elől, könnyedén elegáns a kinézet

Szubjektív vélemény

Hangminőség:  
Kivitel:  
Kezelhetőség:  
Ár/érték arány:  

IsoTek V5 Aquarius Audio & Vision Online Ajánlott Vétel díj

IsoTek V5 Aquarius tápszűrő

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.