IsoTek EVO3 Premier hálózati tápkábel teszt

2014. január 15., szerda, 11:30

IsoTek EVO3 audio hifi kábel tápkábel hifi kábel audio kábel IsoTek tápkábel tápkábel teszt kábel teszt IsoTek EVO3 Premier IsoTek tápkábel teszt IsoTek kábel teszt audio kábel teszt hifi kábel teszt

Eddigi kábeltesztjeinkből bizonyára olvasóinknak is egyértelművé vált, hogy egy hifi vagy házimozi rendszer hangzását a kábelek is érezhető mértékben befolyásolják. Ezúttal egy aránylag megfizethető tápkábelt próbáltunk ki az IsoTek kínálatából. Az EVO3 Premier a gyárilag mellékelt zsinórokhoz képest jobb hangzást ígér, de hogy valójában mire képes, az tesztünkből kiderül!

IsoTek EVO3 Premier tápkábelIsoTek EVO3 Premier tápkábelIsoTek EVO3 Premier tápkábel IEC C15 csatlakozóvalIsoTek EVO3 Premier tápkábel IEC C7 csatlakozóval

Az IsoTek egy 2001-ben, az angliali Hampshire-ben alapított cég. Fő profiljuk a hifi és házimozi eszközök elektromossággal táplálása, a hálózati áram minél nagyobb mértékű feljavítása. A gyártó kínálatából nem maradhatott ki semmi, komplett megoldásokkal szolgál. A mai cikkben bemutatott típus mögött 2 év fejlesztői munka rejlik, a cég szerint ennyi időre volt szükségük, hogy termékük - az árat beleértve - a specifikációknak megfeleljen. A nálunk járt EVO3 Premier a gyártó legolcsóbb, belépő szintű tápkábele. Készre szerelve és méretre vágva is megkaphatjuk, utóbbival elkerülhető a feleslegesen tekergő vezeték látványa. A standard változatra IEC C15 dugót szereltek, de kérhetjük borotvacsatlakozóval, vagy 20 A-es IEC-vel is. 3 x 2 mm2 átmérőjű belső vezetőt tartalmaz, ennek anyaga ezüst bevonatú, hatkilences tisztaságú sodrott OFC réz, a csatlakozók pedig aranyozottak.

Mihez érdemes csatlakoztatni?

Az EVO3 Premiert minden rendelkezésre álló eszközünk elé bekötöttük, hogy megtaláljuk a hozzá illő darabot, végül referencia forráseszközünk a Pioneer N-50 bizonyult ideális partnernek. Az erősítőnél is "belenyúlt" a hangzásvilágba, de a lejátszónál ugyanazokat a változásokat intenzívebben hallani lehetett. A kábelünket nem a fali aljzatba, hanem egy IsoTek EVO3 Solus, majd egy Furutech e-TP80-ba csatlakoztattuk. A bejáratásra 100 órát szántunk, de nem változott sokat a kábel hangja, leheletnyit lett csak finomabb. A szokásos tesztcsomaggal kezdtük a meghallatást, amiből nem emelnénk ki a közel 60 zeneszám mindegyikét, de azért néhányra részletesen kitérünk. A Chemirani triót rendszeresen és sokat hallgatjuk a készülékeinken, most ezzel kezdtük a meghallgatást. Az árkategória miatt ezt a kábelt egy mezei, bármelyik nagyobb bevásárlóközpontban beszerezhető "PC"-s tápkábellel vetettük össze, viszont fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ezt is ugyanúgy, az IsoTek elosztóba csatlakoztattuk.

IsoTek EVO3 Premier tápkábel

Hangminőség

A tesztelés során legtöbbet használt Focal-JMlab 920.1 hangfal membránjai azonnal mélyebb és pontosabb mélytartományt varázsoltak a szobába, de ez nem ment sem a közép, sem a magas rovására, ami szintén lényegesen nyíltabb, közvetlenebb lett. Élettelibbé, könnyebbé vált a zene, pl. a húrjáték nem csúszott össze, a rezgések és pendülések nem folytak bele egymásba. Amber Rubarth-nál szintén hallhattuk természetesebb, légiesebb mélyhangokat, illetve a hegedű bántó vinnyogása is megszűnt, belőlünk pedig távozott az általános iskolás énekóra érzése. A zenekar nagyobb színpadra költözött, mélységben jobban érzékelhettük a helyzetüket, itt szintén az élő szó jutott először eszünkbe. Természetesen szimfonikus zenével is hadba engedtük IsoTek kábelünket, ahol szintén nem vallott szégyent, bár ezen az eddig hallottak után meg sem lepődtünk. A színpad két legtávolabbi szegletéről érkező hangok tökéletes harmóniában áradtak felénk, nem mosódtak össze a mellettük állókkal. A PC-s tápkábelre visszaváltva még a vártnál is drámaibb a különbség. Ekkor tűnt fel, hogy a háttérben motoszkáló halk hangokat újra keresgélni kell, amik határozottabban kivehetőek voltak az EVO3-mal. Sanatana Mr. Szabóját sem hagyhattuk ki, ahol szintén hasonló tapasztalatok születtek, mint a többi zeneszám esetén: a sávhatároltság megszűnt, a tér megnőtt és pontosabb lett, a kissé összekent, masszásodó halmaz precízen felépített zenévé állt össze. Norah Jones kásás hangja kitisztult, az énekesnő elvette a szája elől az ásítás közben ottfelejtett tenyerét és az s betű sziszegése is megszűnt. Eddig felsoroltuk, hogy mi mindenen javít az EVO3, de röviden arra is kitérnénk, hogy min nem változtat: egy igazán jó sztereó rendszer hallgatásakor sokaknak feltűnhet, hogy középről, a képzeletbeli center helyéről is hallható sok effektus. Ha valami nincs rendjén, ez a "center-érzet" gyengébb a kelleténél. Nos, az IsoTek a két oldal összekapcsolásán nem fog javítani, azt a bizonyos középső kapcsot nem erősíti, de nem is gyengíti. A basszusokon finomít, egy nagybőgő tolakodó, ömlengő rezgéseit képes könnyedebbé tenni, de a rendszer dinamizmusán nem dob semmit. A teret tényleg megnöveli, viszont a térábrázolás alapvető meglétéhez fontosabb, hogy jó hangsugárzót, illetve hangfal és interkonnekt kábelt használjunk!

IsoTek EVO3 Premier tápkábel IEC C15 csatlakozóval

Végszó

Hosszasan sorolhatnánk, hogy hol és mi történt, de szerintünk ennyiből már kiderülhetett, hogy ez egy remek kábel, főleg annak tekintetében, hogy 30 000 Ft alatt megkapható a 1,5 m-es változat. Az IsoTek EVO3 Premier nagyjából olyan kategóriának számít a tápkábel kategóriában, mint például a Dynavoice Silverstar a hangfalkábelek közt: csak nyerhet általa a rendszerünk, és a finomítások meghallásához nem kell feltétlenül vájfülűnek lenni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.