IsoTek EVO3 Initium tápkábel teszt

Fájdalommentes sokkterápia

2016. november 2., szerda, 11:15

IsoTek EVO3 audio hifi kábel tápkábel hifi kábel audio kábel IsoTek tápkábel tápkábel teszt kábel teszt IsoTek EVO3 Initium IsoTek tápkábel teszt IsoTek kábel teszt audio kábel teszt hifi kábel teszt

Az IsoTek kínálatában szereplő tápkábelekkel előbb vagy utóbb, de mindig összefutunk. Ezért magától értetődő volt, hogy a frissen érkezett és minden eddiginél jobb áron kínálkozó EVO3 Initium képességeiről is meggyőződjünk, róla szól mai cikkünk.

Isotek EVO3 Initium tápkábelIsotek EVO3 Initium tápkábelIsotek EVO3 Initium tápkábelIsotek EVO3 Initium tápkábelIsotek EVO3 Initium tápkábel dobozábanIsotek EVO3 Initium és EVO3 Premier tápkábelekIsotek EVO3 Initium és EVO3 Premier tápkábelek Polaris tápelosztóbanIsotek EVO3 Initium és EVO3 Premier tápkábelek Polaris tápelosztóbanIsotek EVO3 Initium és EVO3 Premier tápkábelek Polaris tápelosztóbanIsotek EVO3 Initium

Az ígéret, és ami mögötte van

Korábbi cikkeink igazolják, hogy a tápkábel is közrejátszik egy hifi vagy házimozi rendszer teljesítőképességében. Persze attól függ, honnan nézzük, talán helytállóbb, ha így fogalmazunk: a megfelelő vezetékek által, komponenseink többet fednek fel valódi képességeikből. Elsőre mindez valamiféle woodoo varázslásnak tűnhet, pedig pusztán tudományos és fizikai síkon lekövethető az áramvezetők okozta eltérés. A tisztább réz, a geometria, és a dielektrikum egyaránt segíthetnek abban, hogy a konnektorból érkező elektromos jel zavaraival szemben vezetékünk szűrőként viselkedjen. Bizonyos szempontból tehát a kábel szűr, mint ahogy az objektívek lencséje is némileg gátolja a rajtuk áthaladó fényt. Utóbbit azért említjük, mert a spektrális hullámok útjához hasonlóan esetünkben az a fontos, hogy ne csillapítsuk túl a beérkező jelet, különben a csonkított szinuszok negatív bélyeget nyomnak az így hiányossá váló zenei élményre.

Isotek EVO3 Initium tápkábel

Az IsoTek tudománya abban rejlik, hogy pontosan tudja, miből, hol és mennyit kell elvennie ahhoz, hogy egy hifi vagy házimozi komponens, érzékszerveink számára optimálisnak ítélt teljesítményt nyújtson. Elmondásuk szerint az Initium az a termék, amelyre rendszerünk összes vezetékét lecserélhetjük, mivel pénztárcabarát, ugyanakkor egyértelmű javulást okoz. A kedvező költség adott esetben 24 000 forintot jelent a másfél méteres hosszúság mellett. Ez elsőre nem tűnik olcsónak, ugyanezen cég nagyobb, pl. Elite és Optimum szériáinak 150, ill. 250 ezres árát figyelembe véve viszont nagyon is az. Mikor az IsoTek legutóbb megkísérelt létrehozni egy szélesebb közönség számára hozzáférhető tápkábelt, két évvel ezelőtt, őszinte meglepetést váltott ki belőlünk termékük (ez volt az EVO3 Premier). Ebből kiindulva kíváncsiak voltunk, hogy milyen kompromisszumokat testesít meg a Premierhez képest is olcsóbb, zöld újonc.

Isotek EVO3 Initium és EVO3 Premier tápkábelek

Tehát bekötünk egy ilyet, és garantált a szuper hang (vagy kép)? Ezt a kérdést nem lehet egyértelműen megválaszolni, ugyanis az eredmény mindig függ a rendszertől (illetve a felhasználási körülményektől és a lejátszott műsor minőségétől) is. Mindenesetre feltételezhetjük, hogy egy 200 000 - 500 000 Ft összértékű hifi vagy házimozi készülékláncban előnyös jeleket mutat fel az Initium. Pont azért írunk cikket róla, hogy közelebb kerüljünk a válaszhoz. Az előbb említett árkategóriához tudjuk javasolni ezt a kábelt azért, mert mint ahogy sok olvasónk bizonyára tudja, a komponensekhez szánt kiegészítők lélektani ár/érték arányát bizonyos ponton túl nem érdemes átlépni. Egész egyszerűen azért, mert egy ponton túl hiába próbálkozunk, egy százezres Onkyo erősítő például nem fog drámaian, kategóriákkal jobb teljesítményt mutatni csak azért, mert Optimum vezetékkel tápláljuk. Fotósoknak többet árul el a hasonlat, mely szerint amatőr vázra sem teszünk Hasselblad objektívet.

Isotek EVO3 Initium tápkábel

Egyébiránt az Initium kialakításáról részletes információk olvashatók az IsoTek honlapján. Keresztmetszetének magja enyhén spirál alakzatban végighaladó, háromfelé szedett oxigénmentes rézköteg. A csokrokat polietilén dielektrikum választja szét egymástól, mely rugalmas, ugyanakkor a környezeti hőt és az elektromos mezőt is szigeteli némileg. A külső, virító zöld PVC köpeny és a kötegek közötti üres teret pamuttal töltötték ki, mely a gyártó szerint nem csak a kábel rugalmasságát növeli, hanem a mechanikus rezgések elnyelését is csökkenti. Ez számottevő, mivel minden, ami a hangszórókon kívül rezeg, az rontja a végeredményt.

Isotek EVO3 Initium tápkábel

Meghallgatás

Az IsoTek EVO3 Initium tápkábelt beégetett (vagy bejáratott) állapotban kaptuk kölcsön az Audio Centrumtól. Teszteléshez egy már hónapok óta használt, általunk jól ismert karakterű hifi rendszert használtunk, mely az alábbi elemekből épült fel:

Erősítő: Rotel RA-10

Hangfal: Revel Concerta2 M16

Forráseszköz: Pioneer N-50 hálózati médialejátszó

Tesztfelvételek: Cassandra Wilson - Red Guitar; Caro Emerald - Back It Up, Daft Punk - Get Lucky

Az erősítőt és a lejátszót közvetlenül a fali konnektorba dugtuk. Első körben mindkettejüket standard, gyárilag mellékelt fekete vezetékükkel hallgattuk meg. Először a Rotel, majd a Pioneer lett bekötve az Initiummal, végül bevontuk saját EVO3 Premier vezetékünket is. Az így kapott lila-zöld duót a forrás és az erősítő közt variálva figyeltük, hogy a kb. 10 000 forinttal drágább verzió miként múlja felül kisebb testvérét. Mielőtt szubjektív összehasonlításba fulladna cikkünk, összegezzük az Initium által okozott és füllel érzékelt változásokat.

Isotek EVO3 Initium és EVO3 Premier tápkábelek Polaris tápelosztóban

A szimpla gyári vezetékekkel mindhárom zeneszámnál egyértelműen alulmúlta várakozásunkat a hangszínpad felépítése és irányítottsága. Hiányoltuk azt az ismerős hatást, amikor középen szépen egybekovácsolódik a vokál, és háromdimenziós alakzatban kíséri őt a többi effektus. Ismerve a komponensek tudását, a dinamikai árnyaltságot és a függőleges-vízszintes szórást illetően nem gondoltuk volna, hogy ennél is jobban szólhatna a rendszer. Az énekhang viszont kisodródott jobbra és balra, a hangsugárzók köré, és mindvégig ott örvénylett. Középre is került vokál, de csak egy instabil massza formájában. Leszögezzük, hogy ezt nem a frekvenciák tagoltságára, hanem a térben felépített részletekre értjük. A kísérő hangszerek helyét nem lehetett pontosan meghatározni, úgy jöttek felénk, mint a régi Tomb Raider epizódok egész falat beborító, tüskés csapdái. Összefüggéstelen rétegbe olvadtak a Cassandra Wilsont kísérő zenészek. Részletekben el tudtuk őket különíteni, tehát nem is a felbontás volt bajos, sokkal inkább a pozícionálás. Próbáljunk kivenni egy borsószemet a tányér aljáról, miközben valaki vadul kavargatja a levest. Épp így éreztük magunkat, miközben Caro Emerald hátterében a xilofont, vagy a Get Luckynál az elektromos gitárt szerettük volna végre tetten érni. Érzékeltük, hogy ott vannak a zenészek, csak alaposan szétkenődve.

Az Initium újratervezte az ülésrendet. Ugyanazok a motívumok rajzolódtak ki előttünk, csak fegyelmezettebb kiosztásban. Az énekhang a hangfalak függőleges síkjában nem kavargott összevissza, hanem egyetlen foltban megállapodott, és kívülről középre haladva egyre markánsabb formát öltött. Cassandra Wilsonnál a hangszerek kimásztak egymás fogságából, a tamtam higgadtan a háttérbe ballagott a saját zugába, a gitár pedig oldalirányba, az ének közvetlen közelébe sorolódott. A basszus alakja-iránya ugyancsak más lett, beleértve a Back It Up és Get Lucky alsó frekvenciáit. Utóbbinál bársonyosabbá vált a basszusgitár, ugyanakkor az összevissza hullámzó, mélytányér kavarásos jelleg helyett, sávszerűen beékelődött az ének és a többi hangszer közé. Egyetlen kábelünket a Pioneer és a Rotel között dugdosva bebizonyosodott, amit korábban is tudtunk. Ha csak egy tuning vezeték van otthon, azt célszerű a forráseszköz/DAC táplálására alkalmazni.

Isotek EVO3 Initium és EVO3 Premier tápkábelek Polaris tápelosztóban

Értelemszerűen akkor értük el a legjobb hatást, amikor az Initium az erősítőbe, saját Premier kábelünk pedig a lejátszóba lett kötve. Ekkor visszatért az a korábbról ismert rendezettség és nyugalom, ami egy sztereó térre vágyó személy számára több, mint elfogadható. Az ének végre nem ólálkodott a hangfalak körül, hanem határozottabban középre irányult, ugyanakkor a részletek nem csak vízszintes síkban, hanem mélységben is elkülönültek egymástól. A lila vezetéket csak azért hoztuk szóba, mert komponenseink voltak annyira érzékenyek, hogy a komolyabb szűrőelem hatását is tudomásunkra adják. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy aki sokallja vagy kevesli rendszerének egyes frekvenciatartományait, annak nem érdemes finomhangolás céljából alkalmaznia az Initiumot. A hallható spektrumot ugyanis aligha variálja, bár egy kis harsányságot hallottunk nélküle a középmagas szekcióban. Használatakor a cintányérok és az énekhang felső frekvenciái vesztettek a nyers áram okozta érdességükből, de csak alig érezhetően. Aki alapvetően szereti/elfogadja hangsugárzóinak karakterét, annak nem kell aggódnia az Initium beavatkozásától, ez a kábel ugyanis inkább csak rendet rak a hangszínpadon, nem áll neki tisztogatni azt.

Isotek EVO3 Initium tápkábel dobozában

Tanulság

A mi rendszerünkön azonnal hallható lett az EVO3 Initium által okozott javulás, és minél többet cserélgettünk, annál kevésbé békéltünk meg a fekete gyári vezetékkel. Az IsoTek új belépő terméke hatásos, de rendszertől és a felhasználó ízlésétől is függ, hogy végül otthon marad-e. Félmillió forint alatti összköltségből felépített hifi vagy házimozi rendszer tulajdonosoknak érdemes hazavinni egy próbára, de azt javasoljuk, hogy egyúttal egy Premier hálózati kábellel is tessék összevetni. Nem csak azért, mert a lila vezeték jobb, hanem mert ha olvasónk is képes a saját fülével érzékelni, majd értelmezni az elektromos jel szűrése általi akusztikai fejlődést, akkor jobban becsülni fogja utána saját hangsugárzóját és a hangmérnökök képességeit. Függetlenül attól, hogy megtartja az Initiumot, vagy nem. Az ilyen kiegészítők két dologra segítenek rávilágítani. Egyrészt, hogy egy rendszer az árától függetlenül mindig szólhat jobban, mint amilyennek mi megismertük, másrészt pedig maga a felvétel, film, zene hangsávjában több információ, gyakorta mélyebb potenciális térábrázolás rejtőzik, mint amit a fali aljzatból, szűz formájában kinyert árammal érzékelünk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.