IsoTek EVO3 Corvus hálózati elosztó és tápszűrő teszt

Elektroterápia

2017. május 5., péntek, 06:10

IsoTek audio hifi tápkábel tápszűrő elosztó tápelosztó táp izolátor IsoTek tápszűrő IstoTek tápelosztó IsoTek teszt tápszűrő teszt hálózati elosztó teszt

Amitől az EVO3 Corvus egyedülállónak mondható, hogy az általunk eddig tesztelt szűrők közül ez rendelkezik a legtöbb aljzattal. De mit kapunk a gyakorlatban?

IsoTek EVO3 Corvus tápszűrő és hálózati elosztóIsoTek EVO3 Corvus tápszűrő és hálózati elosztóIsoTek EVO3 Corvus tápszűrő és hálózati elosztóIsoTek EVO3 Corvus tápszűrő és hálózati elosztóIsoTek EVO3 Corvus tápszűrő és hálózati elosztóIsoTek EVO3 Corvus tápszűrő és hálózati elosztóIsoTek EVO3 Corvus belsőIsoTek EVO3 Corvus belsőIsoTek EVO3 Corvus belsőIsoTek EVO3 Corvus belsőIsoTek EVO3 Corvus belsőIsoTek EVO3 Corvus belsőIsoTek EVO3 Corvus tápszűrő és hálózati elosztó

Ez csak áram, nem?

Sokan tanakodnak azon, hogy vajon hogyan és mivel lehet teljesebbé tenni egy késznek gondolt hifi rendszer teljesítményét? Az elektromos áram szűrése segíthet abban, hogy többet megkapjunk komponenseink tudásából. Igen, korábban számtalanszor megemlítettük már, de új olvasóink kedvéért ezúttal is le kell szögeznünk, hogy a konnektorból érkező, tisztábbá tett jeltől nem javulást, hanem kevesebb roncsolást kell(ene) elvárni. Korábbi tesztjeink igazolják, hogy az olyan kiegészítőkkel, amiket az IsoTek is gyárt, kisebb-nagyobb mértékben jobbá tehető a kép és a hang ahhoz képest, ami az olcsó kábeleken érkező nyers, zajos elektromossággal történne.

IsoTek EVO3 Corvus belső

Ár/érték

Mai tesztünkben egyértelmű állást foglalhatnánk amellett, hogy megéri-e az IsoTek Corvust megvásárolni, vagy nem. A valóság mindig rendszerfüggő, szubjektív. Elképzelhető, hogy valaki a saját otthonában, a saját hifi komponensein nem ér el drasztikus különbséget a standard elektromossághoz képest. Lehet, hogy ők eleve az áramra kevésbé érzékeny, nem annyira kifinomult eszközöket használnak, vagy épp ellenkezőleg, konfigurációjuk még komolyabb szűrőért kiáltana, hogy egyértelműbb változás jelenjen meg. Ugyanígy az is megtörténhet, hogy a felhasználó az első pillanattól kezdve észrevesz valamit, ami a korábbi élményhez képest jobbnak, teljesebbnek nevezhető, és többet ki sem akarja szedni láncából a tápszűrőt. Ezt mindenki a saját érzékszerveivel kell, hogy megtapasztalja. Ettől függetlenül kipróbáltuk a terméket és összefoglaltuk a szerzett tapasztalatainkat, mert vannak olvasóink, akiknek távolság vagy idő hiányában nincsen lehetősége ilyen jellegű tesztelésre.

IsoTek EVO3 Corvus tápszűrő és hálózati elosztó

A Corvus kb. 200 000 forintért vásárolható meg. Ezért az összegért már hatékonyabban dolgozó szűrőket is kínál az IsoTek, viszont tesztalanyunk kivételesen nem a szokásos 1-2, esetleg 5 vagy 6, hanem 9 db, egymástól függetlenül bekötött kimenettel rendelkezik. Ha mindegyikre tudunk csatlakoztatni valamilyen hifi, házimozi vagy képmegjelenítő eszközt, akkor azokszűrése darabonként 22 000 Ft. Bónuszként említhető, hogy az elosztó mellé gyárilag csomagolva jár egy EVO3 Premier kábel is, ami önmagában kb. 30 000 forintos tétel. A gyártó kb. 1 millió Ft összértékű rendszerekhez javasolja a Corvust, amiből arra következtethetünk, hogy valamennyi kimenetének kihasználása esetén belépő- és alsó középkategóriás komponensek számára jelent ideális kiegészítést.

IsoTek EVO3 Corvus tápszűrő és hálózati elosztó

Technikai háttér

Leírása alapján annyit tudhatunk meg, hogy tesztalanyunk 30 dB RFI (rádiófrekvenciás jelzavar) csökkentésre, valamint közös és differenciális módusú zajok kiiktatására képes. Ún. delta filter topológiára épül, jóllehet, ennek lényegéhez, működési elvéhez nincs hozzáfűzni valója a cégnek. 18 000 amper folyamatos védelmet nyújt, köszönhetően az IsoTek egyedi, szétosztott rendszerének, emellett 3680 W folyamatos terhelhetőséget bír. Mindez masszív, szálcsiszolt alumíniumból készült, aránylag kompakt házba került, amely a legtöbb hifi állvány mögött ízlésesen elhelyezhető. A padlólemez aljából négy felcsavarozható fül kandikál ki, ezáltal médiabútorok oldalára vagy belsejébe, diszkréten rögzíthetjük.

IsoTek EVO3 Corvus belső

Kipróbálás

Összeállítottunk egy DALI hangfalpárból, Rotel és NAD erősítőből, Arcam D/A konverterből és Pioneer Blu-ray lejátszóból álló sztereó rendszert, melyet kipróbáltunk a falból érkező nyers, majd az EVO3 Corvus által kínált, szűrt árammal is. Kb. 3 hétig vendégeskedett nálunk az eszköz és minden nap járattuk, használtuk 1-2 órát a rendszert, míg végül elérkezett a tényleges, cserélgetéssel egybekötött próba meghallgatás.

IsoTek EVO3 Corvus tápszűrő és hálózati elosztó

Standard felállásban sem neveztük élvezhetetlennek a hangminőséget, bizonyos hiányosságokra viszont hamar felkaptuk fejünket. Például az ének dinamikája nagyon szép volt, viszont térben nem tudott határozottan helyet foglalni, gyakorta elillant egy megfoghatatlan közegbe. A sztereó teret illetően e teszt-konfiguráció nem fektetett túl sok hangsúlyt a mélységre (de az erősítőt ismerve ezt nem is vártuk el). A basszus nyugodt és kellemesen tagolt volt, néha kicsit fellelkesült, ezzel alig, de érezhetően nehezítve a felvétel hangulatán. Többször is észrevettük, hogy az ének kicsit hideg, fényes ízt vett fel, holott a DALI nem tartalmazott a jelenségért gyakorta felelős, fém magassugárzót.

IsoTek EVO3 Corvus belső

A Corvus alkalmazásával kicsi, de észrevehető különbségeknek lettünk fültanúi. A 3. (piros színű) The DALI CD számait, majd Eliane Elias - I Thought About You c. felvételének 96 kHz/24 bites verzióját ismételve cserélgettünk szűrős és szűrő nélküli állapotok között. Nem rendeződött át a sztereó tér úgy, mint mondjuk a korábban általunk is tesztelt EVO3 Premier tápkábelek alkalmazásakor, sokkal inkább úgy tűnt, mintha a felbontás nőtt volna. A részletek mennyiségileg kicsit tagoltabbnak és finomabbnak tűntek, az apró effektusokat is könnyebben észre lehetett venni. Az énekhang közvetlenebbé vált, illetve a hangszínpad (noha iránya, szélessége, nyitottsága nem változott) pedig összefüggőbb, stabilabb lett, nem éreztük annyira hézagosnak, mint a Corvus nélkül. Hangszer orientált műfajok (különösen olyanok, amelyekben kevés a hangszer, érzékeny mikrofonokkal, stúdió környezetben lett rögzítve, ilyen volt Antoine Dufour - Reality c. száma is) a gyógyított áram segített kicsit határozottabban megfogni a dinamikus, kiugró erejű részleteket, a pendítéseket és váratlan lecsengéseket. Ugyanezt a gitáros darabot meghallgatva, amint kiszedtük a szűrőt, picit távolságtartóbb lett a teljes előadás, nem mert annyira kimerészkedni a hangfalak síkjából, nem akart közelinek érződni.

Végezetül befűztünk a rendszerbe egy Sony LCD tévét is, elindítva a Lord of Rings c. film Blu-ray kiadását, azon belül is a Gandalf vs. Balrog csatajelenetet. Kétszer is elvégeztünk egy oda-vissza cserét, melynek végére egyértelműen élénkebbnek tűnt a Corvus általi teljesítmény. Utóbbi alatt értjük azt, hogy a fegyverek hangja és a rézfúvósokkal teli háttérzene jobban kiterjedt felénk a levegőbe, mint alaphelyzetben. A képi világot illetően is észrevettünk nehezen megfogalmazható apróságokat, például az IsoTek mintha kicsit feljebb, szürkébe emelte volna az eredetileg nehezebben kivehető, sötét részleteket. Emellett a karakterek arca körül, a hajszálak és szakállak kicsit élesebb/szárazabb kontúrral jelentek meg, de a különbség ezúttal mindössze elenyésző mértékű volt az akusztikai változásokhoz képest.

IsoTek EVO3 Corvus tápszűrő és hálózati elosztó

Végszó

Összességében hatott az IsoTek Corvus, de önmagában nem oldott meg mindent. Hatását apró, mérsékelt lépések formájában tapasztaltuk meg, lehet, hogy másoknak a fentebb leírtak fel sem tűnnek majd saját rendszerükön, és az is lehet, hogy valaki még nálunk is hangsúlyosabban éli meg a tisztább áram okozta előnyöket. Ettől függetlenül a Corvusra nem érdemes csodaszerként gondolni, illetve ár/érték arány tekintetében, ha olvasónk nagyon korlátozott költségekből kell, hogy gazdálkodjon, akkor érdemesebb először kábelre áldozni. Például a sztereó tér kiegyensúlyozását, az ének középre igazítását egy a lejátszóba és/vagy erősítőbe csatlakoztatott EVO3 Premier tápkábel már segített volna elvégezni, míg az elosztó inkább csak kicsit élénkítette, és részleteiben csiszolgatta, finomabbá tette a hangokat. Vizuális tekintetben, azaz képminőség terén nagyon enyhe változást eredményezett csupán, vélhetőleg még jótékonyabb hatást érhettünk volna el, ha egyéb forráseszközöket is befűzünk, hogy kihasználjuk mind a 9 bemenetet. Akik magasabb értékű sztereó vagy házimozi rendszerrel rendelkeznek, azoknak érdemesebb kipróbálni a hasonló áron megvásárolható (cserébe csak 6 kimenetes) és lényegesen hatékonyabb Sirius szűrőt. Akik pedig egyértelműbb változást keresnek, és nem szeretnének azonnal ekkora összeget fizetni rendszerük kiegészítéséért, azoknak javasoljuk, hogy olvassák el az EVO3 Premierről szóló cikkünket!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.