ION Audio digitalizáló termékek tesztje

Mentsük, ami menthető!

2012. december 19., szerda, 14:00

ION Quick Play LP Tape Express Film 2 SD Film 2 SD PRO dia szkenner filmszkenner kazetta digitalizáló LP digitalizáló fotó archiválás fotó digitalizálás audio hifi teszt

Karácsonyi minitesztjeinkben néhány olyan terméket is kipróbáltunk, ami nem a különleges minősége, hanem inkább az ára és érdekes szolgáltatása okán lehet vonzó, jó ajándék. Ezúttal az ION termékei közül szemezgetünk.

Az ION nem egy Pioneer vagy Bose, hanem egy ötletes, és olcsó termékekre szakosodott gyártó, melynek kínálata a hangszerektől a lemezjátszókig számos érdekességet sorakoztat fel. Mi most mindezek közül néhány archiváló eszközt fogtunk tesztre, mert olcsó és egyszerű megoldást kínálnak olyan mindennapi problémákra, amiket amúgy csak roppant komplikált módon lehet megoldani. Vagyis a régi adathordozókon rekedt felvételek digitális eszközökre való átvitelével foglalkozunk ezúttal.

ION Quick Play LPION Quick Play LP hátlapION Quick Play LPION Tape ExpressION Tape ExpressION Tape ExpressION FILM 2 SD PROION FILM 2 SD PROION Slides 2 PC

ION Quick Play LP

Lemezjátszó kis extrával, egy USB kimenettel

Az első áldozatunk a Quick Play LP, ami egy egészen egyszerű lemezjátszó, beépített RIAA korrektorral és USB kimenettel. Az egyszerű szerkezet a döbbenetesen alacsony ára ellenére rendelkezik egy-egy szolgáltatásnak minősíthető jellemzővel is, mint például a hangszedő kar mozgatására induló és megálló motor, és a 78-as fordulatszám, ami már 30 éve is ritkaság volt.

ION Quick Player LP

A mechanika egyébként igazán egyszerű. A hátlapon van analóg kimenet, és egy USB csatlakozó, hogy könnyen tudjunk számítógépre másolni. Azután a sebesség kapcsoló, ami szokásos 33 és 45 mellett 78-as fordulatra is állítható. Ami nincs itt, az a  tápcsatlakozó, mert a lemezjátszó áramellátása is az USB porton keresztül történik. Mivel a készülékhez adott USB táp is csupán 200 mA leadására képes, sejthető, hogy az egész szerkezet, tokkal vonóval is csak kevesebb mint 1W teljesítményt vesz fel, vagyis ennyiből gazdálkodik. Ez magába foglalja az analóg előerősítőt, az analóg/digitális átalakítót és a motort is! Persze ismét tekintsünk a jócskán 20000 Ft alatti összeget mutató ártáblára, és ne húzzuk fel magunkat feleslegesen. Ez nem egy Linn, nem is Pro-Ject, vagy akár öreg NAD netán Akai. Ez most egy nagyon olcsó USB-s lemezjátszó, amivel gyorsan átmásolhatjuk a lemezeinket számítógépre. Új, tehát van rá garancia, is, ennyi pénzért.

Használva

Nem mondhatnánk, hogy bármilyen értelemben magas elvárásaink lettek volna a lejátszóval szemben, így csalódni sem volt alkalmunk. A műanyag fedél felnyitásakor megbillenti a lejátszót, ami egy kicsit mulatságos, de túlélhető. A kezelés roppant egyszerű ezért erre ki sem térnénk. A felvételhez az ION Audio saját szoftvert is kínál, de mivel ez az iTunes előzetes installálását követeli, ezért egy másik, ingyenes, de már sokszor bizonyított szoftvert, az Audacity-t használtuk helyette.

ION Quick Play LP

Az első teszt a vonalkimenetet tette próbára. A lejátszó a saját külső tápjáról üzemelt, így egyúttal az is kiderült, hogy annak bármi zavaró zaja beszűrődik-e a hangba. Ezt az akadályt jól vette a kis lejátszó, mert semmilyen tápzaj nem tűnt fel a lejátszás alatt.

A hang az olyan amilyet egy ilyen olcsó szerkezettől várhatunk. Nagyon kevés mélyet kapunk, visszafogott magassal és egyszerű középtartománnyal. Hifire kötve állítgathatjuk a magas és mélytartományt.

USB-re kötve és számítógépre másolva a hangzás az előbbihez nagyon hasonló, de a jelszintet itt mindenképpen érdemes figyelni, mert könnyen halk lehet a felvétel. Igazából ezen sincsen sok ragozni való. Ennyi pénzért kapunk egy igazi műanyag lemezjátszót és egy USB-s digitalizálót. Ha valakinek van valami olyan lemeze, amit maga akar digitalizálni, lehetőleg olcsón, akkor itt van rá a lehetőség. Ha viszont a minőségi másolat kell, az sokkal többe fog kerülni. Ennyi pénzből ugyanis még használt lemezjátszót sem kapunk. Ahhoz, hogy az azon forgatott lemezt számítógépre továbbítsuk, kell még egy RIAA korrektoros lemezjátszó erősítő és egy jó hangkártya, meg rengeteg türelem.

A Quick Play LP-nek van egy számítógép nélkül használható változata is, Quick Play Flash néven, ami közvetlenül pendrivera rögzíti a felvételeket. Ennek a típusnak gyárilag tartozéka egy 1 GB-os adathordozó, de természetesen használható, nagyobb kapacítású darabokkal is.

ION Tape Express

Olcsóbb mint egy kazettás deck és egy jó hangkártya

Az ION digitalizáló megoldásai közül az egyik legkisebb darab a Tape Express, ami egy sétálómagnó (helyesebben megfogalmazva, sétamagnó, de ezt a nevet soha senki nem használta, pár elvetemült kereskedőt és újságírót leszámítva) és egy analóg/digitális konverter kombinációja. Ez is döbbenetesen alacsony árával és egyszerűségével csábít elsősorban.

ION Tape Express

Nézzük hát, milyen is ez az olcsó kis magnó!

Az első kiemelhető tulajdonság, az oda-vissza játszó mechanika, vagyis a kazettát nem kell megfordítani. Ez segíthet a megőrzendő felvételek megtalálásában. A gombok és a szerkezet egésze is egyszerűek és az olcsóságot nem próbálják leplezni, de ezen nincs okunk megsértődni. A mechanika teli van fém alkatrészekkel, amit egykoron a Walkman-ek idejében szokás volt előnyként emlegetni. Persze az ION esetében ez nem hatalmaz fel arra, hogy a kis lejátszót vidáman a földhöz csapkodjuk.

A kis eszközhöz jár egy szoftvercsomag is, amivel a felvételeket számítógépen rögzíthetjük. Ezt azonban - mint a Quick Play esetében is - csak az iTunes előzetes telepítése után használhatjuk.

ION Tape Express

Ez nem digitális, tehát a kis készüléknek alapzaja van, ami nem is egy alkatrészből, hanem több komponensből is fakad. Persze az igazat megvallva, sok neves gyártó digitális fejhallgatójának is egyértelmű alapzaja van, szóval ezt nem róhatjuk fel hibaként. A lejátszás nagyban függ a kazetta állapotától és attól, hogy a rajta lévő felvétel milyen fejbeállítással készült. Ha zenéről van szó, akkor nem szabad csodákat várni. Ha azonban diktafonnal felvett anyagot szeretnénk archiválni, akkor használható eredményre számíthatunk. Összességében nehéz dicsérni, mert amit kapunk az nem hasonlítható azokhoz a termékekhez amiket itt az AV-Online oldalain tesztelni szoktunk. Ugyanakkor bántani is nehéz volna, ma már egy gagyi Walkman beszerzése, egy olcsó kábellel, amit a hangkártyánkra köthetünk, szinte lehetetlen feladat és végül jó eséllyel többe is kerül, mint ez a kis ION, talán hangban sem járnánk jobban.

ION Tape Express

Ha komolyak lennének a szándékaink, akkor jobb lesz beszerezni valami módon egy kazettás decket és egy jó külső hangkártyát. Nem lesz könnyű, mert a legtöbb gyártó kínálatából már rég eltűntek a kazettás magnók, de érdemes lehet körbe kérdezni néhány kereskedőt, hátha van elfekvő készletük, amitől örömmel szabadulnának. Ha ez az út sem járható, akkor irány egy szerelő, például a Totel, hátha ott szerencsénk lesz. Persze a végén lehet, hogy egy kábelünk is többe fog kerülni, mint az ION Tape Express.

ION FILM 2 SD PRO

Végezetül egy apró kitérővel zárjuk le az ION termékek mustráját. Most ugyanis elmozdulunk a hangtól, a kép felé, ami ezúttal mozdulatlan lesz. Az utolsó tesztre fogott termék ugyanis a Film 2 SD PRO, egy filmszkenner.

Szerettünk volna bemutatni egy VHS kazettát számítógépre vagy esetleg kártyára archiváló eszközt is, de az sajnos nem volt készleten, illetve a jelek szerint az ION is leállt annak gyártásával.

Miközben a lemezek és kazetták digitalizálásának komoly alternatívája a felvételek újbóli megvétele, hiszen a Boney M és Katona Klári lemezei is megkaphatóak CD-n vagy online zeneboltokban. A saját fényképeinkkel azonban más a helyzet. Itt a digitalizálás nem puszta igény, hanem szükséglet.

A Film 2 SD PRO egy 9 megapixeles, 35 milliméteres filmhez tervezett digitalizáló, és egyaránt fogad fekete-fehér, színes negatív és diafilmet is, akár keretezve akár csíkban. Itt is hangsúlyoznánk, hogy a szerkezet nem akar a csúcskategóriás szkennerek versenytársává válni! Nem érdemes annak teljesítményét egy 100 000 Ft körüli szkennerével összemérni. Cserébe nem csak olcsó, használata egyszerű és gyors.

ION Film 2 SD PRO

Aki használt már filmszkennert, az tudja, hogy a folyamat roppant lassú és rengeteg beállítást igényel. Az ION kis gépe nem ilyen. Lényegében egy automata fényképezőgéphez hasonlóan működik, beállítanunk igazából csak a behelyezett fim típusát kell (fekete-fehér, színes, dia). Ha ez megvan, akkor nyomhatjuk is a gombot. Egy kép rögzítéséhez két gombnyomás szükséges és 1-2 másodperc. Persze állíthatunk még fényességet, akár RGB csatornákra lebontva is és elforgathatjuk a képet. A szerkezet tévére köthető egy analóg komponens kábellel, ami segít a beállításokban. A kis digitalizáló szerkezet rendelkezik saját kijelzővel is, de ennek látószöge viszonylag szűkös. Vagyis a tévére kötés tényleg sokat segíthet.

Bár az egyszerű használat erény, van azért érv a részletesebb beállítások mellett is. Például az a tény, hogy a kis ION JPEG képeket rögzít, amiken utólagosan már nagyon kevés szín és kontraszt korrekcióra van csak módunk. A használatról szólva, a Film 2 SD PRO rendelkezik egy ügyes dia adagolóval is, ami viszont nagyon szűk, így a régebbi, vastag keretű diákat sajnos nem kezeli. Ezek amúgy kicsit megszorulnak a 4 kockás kézi tolókeretben is, de ezzel együtt lehet élni. Ez ilyen és kész. A filmvezető keret egy roppant egyszerű kis szerkezet, és akár panaszkodhatnánk is rá, hogy miért kell az értékes filmcsíkot kézzel huzigáljuk, de ismét csak az a helyzet, hogy ennyiért ezzel együtt kell éljünk.

A képminőség természetesen nem versenyképes a nagy diaszkennerek minőségével, de könnyedén felülmúlja azt, amit az öreg papírképek szkennelgetésével elérhetünk. Így bármennyire is nem profi szerkezettel van dolgunk, a használatát komolyan csak ajánlani tudjuk!

Persze, ha a fotóink egykor a legkiválóbb optikákkal, a legremekebb filmekre készültek, akkor bizony érdemes lesz százezres nagyságrendben áldozni egy komoly szkennerre.

ION Slides 2 PC

A teszt végeztével sajnos kiderült, hogy ez a típus időközben kifutott, így a hasonló alapokra épülő, de némileg eltérő szolgáltatásokat kínáló modellek közül kell válogasson, aki filmet szeretne szkennelni, olcsón és egyszerűen. Az utódok közül a Slides 2 PC hasonló kivitelű, de PC függő, vagyis nem rendelkezik saját képernyővel, SD kártyával és tévé kimenettel sem. Ráadásul felbontása is csupán 5 megapixel.

Olcsót és jót?

A képlet nem változott. Vagyis vagy igazán olcsó, vagy igazán jó lehet, amit veszünk. Az ION Audio termékei nem nyújtották a százezres kategóriába tartozó termékek minőségét. A legjobban teljesítő egyed a csapatból talán a  filmszkenner volt, ami kétségbevonhatatlanul korlátozott dinamikája és felbontása ellenére is valódi előnyt kínál, legalábbis a papírképek szkennelésével összevetve. A Tape Express pontosan azt tette, amit vártunk tőle. Végül, a Quick Play LP-ről is szólnunk kell, ami lapos hangjával és átgondolatlanul tervezett fedelével inkább csak erősítette az olcsó termékekkel szembeni előítéleteinket.

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor):

19 900 Ft (ION QuickPlay LP)

12 900 Ft (ION Tape Express)

21 900 Ft (ION Film 2 SD PRO)

21 900 Ft (ION Slides 2 PC mkIII)

Forgalmazó:

BaSys Magyarországi Kft.

+36-23-887923

2045 Törökbálint, Tópark utca 9.

www.basys.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.