InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő teszt

2023. november 3., péntek, 12:05

InAkustik audio hifi tápkábel tápszűrő elosztó tápelosztó InAkustik tápszűrő InAkustik tápelosztó InAkustik teszt tápszűrő teszt hálózati elosztó teszt InAkustik tápszűrő teszt

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő tette tiszteletét a szerkesztőségben az igen meggyőzően szereplő kábelek után. A jó hang egyik alapfeltétele a minőségi tápegység, ami nem csak kellőképpen stabil és erős, hanem kiszűri a hálózaton megjelenő külső elektromágneses zavarokat is. A tápszűrők ezt a célt szolgálják, plusz a feszültséget is a névleges szinten tartják, ami nem elvetendő dolog, ismerve a hazai elektromos hálózat minőségét. Digitális és analóg forrást is ellát a maga hat darab kimenetével, ennyi kellőképpen elégnek tűnik egy komplett otthoni lánc táp ellátásához.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő hátlapInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő hátlapInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő hátlapInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő hátlapInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő gyártásInAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő gyártás

Az InAkustik az összekötő és hangfalkábeleivel már a high end világában is letette a névjegyét a Referenz sorozattal, amiket bízvást választhat az, aki csúcskategóriás hangra vágyik. Viszont ők is rájöttek arra a nagy igazságra, miszerint a jó hang a tápellátásnál kezdődik, ha ott valami gond van az kihat az egész rendszer működésére. Ezen felbuzdulva gondoltak egy nagyot és megalkották az InAkutik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrőt, amit digitális és analóg forrásokhoz egyaránt lehet használni.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő hátlap

Funkciók és felépítés

Szemezgettünk egy kicsit a gyári leírásból, ahol érdekes dolgokra bukkantunk, ugyanis minden cég igyekszik úgy jellemezni a készülékeit, hogy az biza' a világ legjobbja, és aki mást mond, az nem ért hozzá. Persze ettől még valóban lehet a világ legjobbja (vagy átlagos, esetleg pocsék) nem ez határozza meg a hangminőséget, hanem a meghallgatás. Nézzük, mivel csábítja a leendő vásárlót az InAkustik.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő gyártás

Az AC-4500 több változatban kapható, a teljes kiépítettség a külön-külön szűrő minden egyes aljzathoz, míg az alapmodell egy szűrőt tartalmaz mindegyik kimenethez.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő

A ferritmagos kialakítás az egyik megoldás az interferencia kijavítására. Induktivitásnövelő hatásuk révén elnyomják a HF közös módusú interferenciát. Ez az oka annak, hogy az AC-4500 Power Station erős ferritmagokkal van felszerelve, amelyek közvetlenül az aljzatok után helyezkednek el. A személyre szabott szűrőáramkörök egy másik megoldást jelentenek a nem kívánt interferencia minimalizálására. Mindazonáltal kulcsfontosságú, hogy a szűrő típusa megfeleljen a szükséges alkalmazásnak. Számtalan teszt és mérés, különféle áramköri konfigurációkkal bizonyította be, hogy a digitális és analóg eszközöknek, eltérő szűrő kialakításúaknak kell lenniük. A Referenz Power Station AC-4500 ezért a konfigurációtól függően két különböző típusú szűrővel van felszerelve: I-es típusú analóg eszközökhöz és II-es típusú digitális eszközökhöz. A szűrő kialakítása mindkét típus esetében teljesen eltérő. Az I. egy soros szűrőhálózat, amelyben tekercsek vezetik a hasznos áramot. Ezek a tekercsek magas szintű interferenciaállóságot biztosítanak. A II-es azonban egy párhuzamos szűrőhálózat, amely a zavaró interferencia-frekvenciákat a földre vezeti.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő

A bekötés és huzalozás tömör réz sínek és speciális forrasztás nélküli nagyáramú csatlakozók kombinációján alapul. Ez a kialakítás biztosítja, hogy a hurokellenállás rendkívül alacsony legyen, ami kiemelkedő áramleadási kapacitást biztosít. Ezáltal az AC-4500 sziklaszilárd alapja az audiorendszernek, még rendkívül nagy hangerő és kiemelkedő dinamika esetén is.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő gyártás

Belekukkantva a belsejébe a kondenzátorok, tekercsek és ellenállások mellett, aktív megoldásokat is felfedezhetünk, tehát az AC-4500 nem teljesen passzív.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő

Eddig az ige, a többi kiderül a meghallgatáson.

Kinézet, csatlakozók

Elegáns fekete és ezüst színválasztékból válogathatunk és szerezhetjük be a meglehetősen puritán kinézetű masinát, lévén az elején lévő kis LED-en (piros kikapcsolt, kék bekapcsolt állapotban) egy bekapcsoló gombon és egy Inakustik logón kívül az égegyvilágon semmi sincs rajta. Kijelzőt és egyéb ármányságot nem kapunk, cserébe kevesebb dolog van benne, ami elromolhat.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő

Hátul találjuk a már említett hat darab aljzatot (három digitális, három analóg) az egy bemeneti IEC tápcsatlakozó mellett.

Négy darab vaskos, guminak tűnő lábon áll a rezgések eliminálása érdekében, szilárdan alátámasztva az elég nehéz, fémből készült házat a benne lévő alkatrészekkel.

Használat közben

Kezelési leírás nem nagyon kell hozzá, bedugjuk a rendszerünk tagjait a kimenetekbe, csatlakoztatjuk hozzá a tápkábelét és megnyomjuk a bekapcsoló gombot. Amit nem árt néha leellenőrizni, ugyanis áramszünetkor automatikusan kikapcsol, és ha ezt elfelejti az ember, akkor nagy bociszemekkel csodálkozik, vajh' miért nem jön hang a DAC-ból?

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő

Működés közben alig melegszik, így bátran tehetünk rá bármit, bármi olyan dolgot, ami asszony/feleség kompatibilis, ellensúlyozva a fekete doboz kinézetet. Persze ez nem ajánlott, csak egy lehetséges opció a családi béke megőrzése érdekében.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A, Naim SUPERNAIT 3, Fezz Audio Titania végfok/előerősítő és integrált megoldás, Topping D70S, Eversolo DAC-Z8/DAC-Z6 és DMP-A6, FiiO K9, FiiO R7, Cocktail Audio X50D DAC és streamer, Yamaha R-N800 erősítő és streamer, Satori hangfalak, SVS SB-3000 szubláda, VIABLUE, AudioQuest, Inakustik kábelezés.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő hátlap

Hangminőség

Sokszor felteszik a kérdést, melyik rész a legfontosabb egy hifi láncban? Az erősítő? A hangfal? A forráskészülék (DAC, lemezjátszó, streamer)? A kérdésre ezerféle válasz létezik, a legkülönfélébb variációkban, vannak, akik szerint a forrásnál dől el minden, van, akik a hangfalra esküsznek, ugyanis hiába a forrás, ha a hangfal nem tudja visszaadni azt a hangot, amit a sorban a legelső nyújtani tud. Szerintünk és még sokan mások szerint is, a legelső pont az a tápellátás milyensége, még a tápegység előtt. Ugyanis hiába a bika tápegység, ha eleve torz, zavaros jelet kap és azt (is) erősíti tovább, a végfok legnagyobb örömére. Természetesen az adott készüléken belül is meg lehet oldani a zavarszűrést, de ez a megoldás nyilvánvalóan növeli a költségeket, több a hibalehetőség és a fogyasztás. Egy külön, külső tápszűrő megoldja ezeket a gondokat, több szerkentyűt lehet rákötni, így egyszerűbb lehet azok felépítése. Még azok is profitálnak belőle, ahol készen kapunk egy belső megoldást, lévén kevesebbet kell "dolgoznia" az áramkörnek.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő hátlap

Az AC-4500 igyekszik megoldást nyújtani erre a problémára, nézzük meg, mit tapasztaltunk a tesztek során, ahol igyekeztünk többféle variációt kipróbálni a rákötött berendezések során. Külön a kisjelű (DAC, streamer), külön a nagyfogyasztású (erősítők) lettek rákötve és ezek kombinációit vettük górcső alá.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő

Az eddig tesztelt tápszűrők során, szinte egyöntetűen a hangjegyek közötti csend "tűnt fel" mélyebb és sötétebb lett a zenei háttér, érezhetően tovább tartott a hangok lecsengése, nem csak úgy hirtelen szűntek meg és/vagy olvadtak be egy zajos háttérbe. Most is ezt vettük észre elsőnek, ez határozta meg a továbbiakat, ha ezt jól tudja, akkor a többi résszel sem lehet nagyobb gond. Akusztikus zenéken (Dire Straits) is jól kivehető volt az eddig hallott pici kásásság megszűnése, keményebb zenéken (Slayer, Nightwish, AC/DC) pedig jóval nagyobb mértékben külön lehetett választani a hangszereket, ha sok hang szólt egyszerre, nem lett egy zavaros, gombócba tömörülő katyvasz belőle. Rengeteg új részlet és finomság került elő Mike Oldfield felvételeiről, olyan apró rezdülések, amik eddig elvesztek valahol a feldolgozás során. A zene megszólalása kapott egy kis élt, mintha Photoshoppal alkalmaztunk volna rajta egy kis zajszűrést, olyan érzés, mint amikor kinézünk egy ablakon, ami pont akkor lett lemosva és egy darab porszem sincsen rajta. Minden műfajon és zenei stíluson konzekvensen ugyanazokat az erényeket csillogtatta, jobban el lehetett merülni a zenében, kellemesebb volt a fülnek és az agynak, még a bődületesen rosszul felvett zenéket is megpróbálta hallgathatóvá varázsolni. Mindezt úgy, hogy nem alkalmazott mesterséges finomítást, nem vitt bele mű lágyságot, egyszerűen kipucolta az oda nem illő hangokat a háttérből.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő

Felemás eredményeket kaptunk akkor, amikor az erősítőket kötöttük rá (sok gyártó nem is ajánlja ezt az opciót), bár akkor is a fent leírt erényeket csillogtatta, de mintha némi dinamika veszteség árán tette volna ezt, főleg a csöves erősítőknél volt ez érezhető. Viszont, ha valakinek túl erőszakosan szól a hangfala, akkor ez is számba vehető lehetőség, nem kell hangfalat cserélni. Próbaképpen rákötöttünk egy igencsak költséghatékony pici kínai D-osztályú erősítőt, amikor igencsak meglepődtünk, mennyivel jobban szólalt meg. Nyilván ez erősen irreális összeállítás, csak jelezni próbáltuk, még itt is érezhető volt a hatása. A keveset fogyasztó készülékeknél ellenben elengedhetetlennek éreztük a jelenlétét egy idő után, mikor próbaképpen kikötöttük a rendszerből, egyből, valami nem stimmel, valami hiányzik, ami eddig megvolt érzetünk támadt és ez az igazi fokmérője egy jó készüléknek.

InAkustik Referenz Power Station AC-4500 tápszűrő

Konklúzió, ajánlás

Leírtuk sokszor, egy tápszűrő alkalmazása egy rendszerbe mindig megéri, különösen akkor, amikor már csak irreálisan nagy összegért lehetne tovább fejleszteni azt. Így azonban a rendszerünk összértékéhez képest, elfogadható áron kapunk egy olyan dolgot, amivel alaposan fel tudjuk javítani az otthoni hangot. Vegyük a legegyszerűbb összeállítást, DAC-erősítő-hangfal szentháromságot és számoljunk darabonként mondjuk 500000 jó magyar forintot. Ha nagyot szeretnénk lépni hangminőségben előre, akkor már mélyen a zsebünkbe kellene nyúlni, jóval többet elkölteni, mint amibe egy tápszűrő, jelen esetben az InAkustik Referenz Power Station AC-4500 kerül. Nehéz egy ilyen értékes és drága holmit Ajánlott címkével jutalmazni (nem azért mert nem érdemelné meg) de sajnos a megvételét kevesen engedhetik meg maguknak, de még nekik is erősen ajánlott egy meghallgatás, talán elkezdenének spórolni rá.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.