iFi Audio iPower2 és iPower X tápegység teszt

2023. február 18., szombat, 13:30

iFi iFiAudio audio hifi táp tápegység iFi táp iFi tápegység iFi Audio iFi iPower audio táp hifi táp táp teszt tápegység teszt iFi táp teszt iFi tápegység teszt

A jó tápegység az alapja minden hifi (és nem hifi) szerkezetnek, még a számítógépes világban is ez az alapja a PC-nek. Sok mindenen lehet spórolni, de a tápellátáson nem szabad(na), az iFi felismerte ezt és piacra dobta a bőven megfizethető árú tápegység sorozatát, köztük az iPower2-t és az iPower X-et.

iFi iPower2 és iPower X tápegységekiFi iPower2 tápiFi iPower2 tápiFi iPower2 tápiFi iPower2 tápiFi iPower2 tápiFi iPower2 tápiFi iPower táp adapterekiFi iPower2 tápiFi iPower X tápiFi iPower X tápiFi iPower X tápiFi iPower X tápiFi iPower X tápiFi iPower X tápiFi iPower X tápiFi iPower X tápiFi iPower tápok zajgörbe

Sokan ódzkodnak a kapcsolóüzemű tápegységektől, pedig nincs igazuk. Eleve kisebb helyen elfér, remek a hatásfoka, és ha normálisan megcsinálják a zavarszűrést, akkor bőven versenyben a bumfordi lineáris tápokkal.

Az iFi Audio ezt az ANC névvel illetett megoldásával oldotta meg, ami aktív zajszűrést jelent. Azaz a belsejében található intelligens áramkör méri a hálózatról érkező jelet, és az ellentétes fázis azonos hullámát táplálja hozzá. Elméletileg elegáns és remek megoldás, a gyakorlatban meg majd kiderül a nyúzópadon.

iFi iPower2 táp

Az iFi folyvást fejleszt, nem ül a babérjain, előhozakodott (igaz már régebben) egy olyan tápegység szériával (íPower2 és iPower X) ami bőven a megfizethető kategóriában tanyázik, ellentétben a több százezres/milliós monstrumokkal.

Aktív zajcsökkentés, csatlakozó adapterek garmadája, minőségi felépítés, ezek jellemzik ezeket a mini tápokat.

Többféle feszültség kimenettel rendelhető, ezek: 5 V/3,0 A, 9 V/2,5 A, 12 V/2,0 A, 15 V/1,5 A.

iFi iPower táp adapterek

Fejtágító

Kétféle tápegység létezik: kapcsolóüzemű (SMPS) és lineáris (LPS). Mindkét típus alapvető része az audio és a számítógépes világnak.

A telefonokhoz vagy notebook számítógépekhez mellékelt tápegységek SMPS-ek (kapcsolóüzemű tápegység angolul switched-mode power supply, switching-mode power supply, SMPS).

iFi iPower2 táp

Ezek általában olcsóbbak és (legyen az közvetlenül vagy közvetve) "zajosabbak", mint az LPS, mivel nagyon gyorsan kapcsolnak be és ki, ami komoly zajt okoz a hangsávban - hacsak nem alkalmazunk kifinomult szűrést. Az alap SPS erősen beleszól - nem jó irányba - készülékeink hangjába, hacsak rá nem vesszük különböző praktikákkal ezen zajok kiküszöbölésére, mint például az iFi az aktív zajszűrésével (ANC).

Az LPS általában kevésbé zajos, mivel állandó jelet és feszültséget biztosít. A nagyobb transzformátorok azonban jobbak, mint a kisebbek (bár lehet, hogy azonosak), és nagyon drágák (és terjedelmesek is lehetnek). Az ilyen nagy LPS valószínűleg csak nagyon drága felszerelések esetén gazdaságos.

iFi iPower tápok zajgörbe

Ennek ellenére nem minden LPS jobb az SMPS-nél. A "Ferrari" SPS jobban teljesít, mint a "Suzuki" LPS. Az iFi Audio azt állítja, hogy "alacsony zajszintű" SMPS-eket produkált a kb. 28 ezer forintos iPower2-ben és a még "halkabb" kb. 45 ezer forintos iPower X-ben. Bár ezek az eszközök drágának tűnnek, áraik alacsonyak egy nagy LPS-hez képest, és viszonylag olcsó megoldást jelentenek az energiaellátásra.

iFi iPower2 táp

iFi iPower2 gyártói leírás

Elég szűkszavú az iPower X-hez képest, lényegében nagyon hasonló a belseje felépítés szempontjából és az aktív zajszűrés itt is jelen van.

Az iPower2 az Active Noise Cancellation+ funkciót használja az összes bejövő rádiófrekvenciás zavar RFI és az EMI zaj csökkentésére.

Legalább 10x halkabb, mint a korábbi iFi hálózati adapterek, 20x halkabb, mint az audiofil lineáris tápegységek és 1000x csendesebb, mint a normál SMPS fali adapterek.

iFi iPower2 táp

Röntgen alatt az iFi iPower X

Az iPower X a legújabb Active Noise Cancellation 2 (ANC2) technológiát használja az összes bejövő EMI/RFI zaj megszüntetésére. Ez a technológia elvileg hasonló az aktív zajcsökkentő fejhallgató működéséhez. A belsejében található intelligens áramkör méri a hálózatról érkező jelet, és az ellentétes fázis azonos hullámát táplálja hozzá. Az eredmény - az alap hullám és annak tükörreflexiója megsemmisíti az összes zajszennyezést.

iFi iPower X táp

Az iPower X-ben bevezetett legújabb generációs zajcsökkentési módszer sokkal hatékonyabb, mint a szokásos szűrőblokkok. Megszünteti a nemkívánatos zajokat, és sokkal szélesebb tartományban működik, megszabadítva a csatlakoztatott eszközt a zajos bemeneti áramtól. Az iFi mérései alapján a korábbi generáció is csendesebb volt, mint az audiofil lineáris tápegységek, és 1000-szer kevésbe zajos, mint a szokásos SMPS fali adapterek.

iFi iPower X táp

Az újonnan optimalizált áramkör, az új túlméretezett MOSFET az alacsony szivárgású transzformátorral együtt, amely az iPower X belsejébe került, lehetővé tette, hogy ezeket a szorzókat még jobban felülmúlják. Az iPower X 106%-kal, az adaptív multi-mode vezérlő tápellátásának kapacitása pedig 220%-kal növelte előző generációs bemeneti szűrő kapacitását. Bevezetésre kerültek az új alumínium vezető polimer szilárd kondenzátorok és a nagy teherbírású kimeneti induktorok, valamint 79%-kal lett nagyobb a kimeneti kapacitás a nagyfrekvenciás zaj jobb elnyomása érdekében.

iFi iPower X táp

Használat közben

Az iFi most sem hazudtolta meg önmagát, ahogy a többi készülékéhez, ide is rakat csatlakozó, pontosabban csatlakozó adapter került, nem nagyon van olyan eszköz, amihez nem lehetne gond nélkül bekötni.

Az iPower2 szokványos fekete doboz, illetve a súlyán és a terjedelmén látszik, hogy ez nem átlagos felépítés.

Az iPower X már jóval nagyobb, ami külalakban inkább karcsú, mint tömzsi, látványos fehér, a tetején türkiz háttérvilágítással csíkozva, ami igen menő külsőt eredményez. Ehhez is bőven adtak adaptert, ebben az esetben sincs gond az összedugással.

A többi átlagos táp hajlamos a melegedésre, itt nem volt probléma, hűvösen elegánsan tette a dolgát.

iFi iPower X táp

Tesztkörnyezet

Naim SUPERNAIT 3 sztereó erősítő, Cocktal Audio X50D digitális futómű, S.M.S.L M400, Topping D70S DAC, Topping A90, SVS SB-3000 szubláda, VIABLUE kábelezés, AudioQuest NightOwl Carbon és Sennheiser HD 600 fejhallgatók, Silent Angel Bonn N8 és N8 Pro switch, N8 Pro CLK verzió, Silent Angel Rhein Z1, Silent Angel Munich M1 Streamer.

Hangminőség

Ahogy fentebb is írtuk, a jó táp az alapja mindennek, enélkül a tápegység utáni jelben maradó torzítások (nem pontos szinuszhullám, ingadozó feszültség, etc.) ugyanúgy erősítésre kerülnek a masinák többi részén. Gondoljuk bele, lényegében itt a bejövő 240 V-ot moduláljuk, alakítjuk át, és ha az alap már torz, az bizony ott marad a végső, kimenő jelben is.

iFi iPower2 táp

Nem (annyira) meglepő módon már a sima iPower2 is nagyságrendileg jobban hangzott, mint a szokványos töltők. Ebben az esetben is igaz az a megállapítás, hogy hasonlóan viselkedett, mint egy hálózati tápszűrő, az egész hangkép kitisztult, több lett a levegő az előadók között, pontosabb és mélyebb lett a sztereó kép.

Amit még nagyon fontos megjegyezni, a hallgathatóság nőtt meg drámai mértékben, eltűnt a fárasztó jelleg a zenéből, jobban oda lehetett figyelni a művészekre (természetesen a művészek közé tartozik, mondjuk Bonn Scott is). Pont az AC/DC felvételein tűnt fel, a simább, könnyedébb megszólalás úgy, hogy közben a harapósság és a dinamika is megmaradt.

A basszusok pontossága javult sokat Hans Zimmer kicsit mélyben túltengő felvételein, helyre rázta a gyengébb lejátszók, DAC-ok pontatlanabb, szétfolyó basszusát.

Természetesebb harangok csilingeltek Mike Oldfield lemezeiről, ebben az esetben derül ki, az iFi kipucol egy csomó oda nem illő (még, ha kellemes is) színt, láthatóan illetve hallhatóan a valósághoz közelítőbbek lettek a hangszerek.

Szimfonikus zenére áttérve, Beethoven ötödik szimfóniájára derült ki, milyen sokat jelent a pontosabb áramellátás, az ilyen zene általában (a heavy metal mellet) a legnagyobb kihívás az otthoni hifi láncunknak. Az általánosan javuló jellemzők mellett (magas- és mélytartomány, színpadkép) a mélységi információk terén volt jókora változás, nem csak a két hangszóró között szólalt meg a zene, hanem mögöttük is felépített egy levegős koncerttermet.

Még Bruce Springsteen botrányosan rossz első lemezeit is valamennyire hallgathatóvá varázsolta, pedig azokat nehéz.

iFi iPower X táp

Ezek a megállapítások mindkét verzióra vonatkoztak, csak a mértékükben volt különbség, mégpedig erősen az iPower X javára, igaz az drágább is. Ha nem is volt köztük kategóriányi különbség, de jól hallhatóan jobb volt ez a változat.

Főleg akkor döbben rá az ember, mennyire rosszabb lett a kapott hang, amikor kiveszi a rendszerből és bedug egy normál, hétköznapi tápot… nem nagyon akaródzott zenét hallgatni nélkülük.

iFi iPower2 táp

Konklúzió

Újfent bebizonyosodott, jó áramellátás nélkül csak félkarú óriás az összes, magából hangot kiadó szerkezet. Csak magunkat tudjuk ismételni az iFi kapcsán, ismerve és tesztelve jó pár gyártmányát, megint a céltábla közepébe talált. Remek áron kínál olyan megoldást, ami (ha nem is veri meg a több százezres nehézfiúkat) de még egy alap hifin is javítani tud.

Meg kell még említeni a hozzájuk adott adapterek széles választékát, nem kell külön beszerezni őket, elvileg minden szokványos bemenethez van cserélhető dugó.

A zene minden területén tud javítani, legyen az sztereó kép, a pontosabb frekvenciaátvitel mind a mély-, mind a magastartományban. Be kell kötni saját hifi láncunkba meghallgatni, utána kivenni belőle és akkor fogjuk értékelni igazán mire is képes az iPower2 és az iPower X, a hiánya ugyanis masszív űrt hagy maga után.

Majdnem minden iFi gyártmány az erősen ajánlott kategóriába esett idáig, most sincs másként, aki teheti, próbálja ki!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.