Harman Kardon Omni 50+ vezeték nélküli hangrendszer teszt

Háztáji hangzavar

2018. február 2., péntek, 16:20

Harman audio hifi multiroom hangfal hangrendszer hangszóró Harman Kardon multiroom hangfal multiroom hangrendszer multiroom teszt hangfal teszt Harman Kardon multiroom multiroom rendszer teszt multiroom hangrendszer teszt

A Harman Kardon felismerte az Omni-ban rejlő fejlődési lehetőséget és a frissített, pluszjellel ellátott szériát új taggal egészítette ki. Mai cikkünkben bemutatjuk ezt a bizonyos eszközt, mely amellett, hogy döbbenetesen nagyot szól, ténylegesen vezeték nélkül is használható.

Harman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ hangszóró csatlakozóHarman Kardon Omni 50+ hangszóró csatlakozóHarman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ hangszóróHarman Kardon Omni 50+ AppHarman Kardon Omni 50+ AppHarman Kardon Omni hangszórókHarman Kardon Omni hangszórók

A szabadság, mint extra

Noha egyetlen hangrendszert taglal mai írásunk, le kell szögeznünk, hogy a Harman Kardon Omni 50+ nem önmagában teszi teljessé a felhasználói élményt, hanem mint egy multiroom hálózat része, vagy ha úgy tetszik, zónája. A beépített Chromecast kliensnek köszönhetően hozzáférést enged különböző internetes zenei szolgáltatókhoz, beleértve a (gyártó saját applikációjából megnyitható, de értelemszerűen regisztrációt igénylő) Spotify Connect és TIDAL neveket.

Harman Kardon Omni hangszórók

Az Omni 50+ felfogható a HK ún. egydobozos multiroom hangrendszer famíliájának legnagyobbjaként, alatta található két másik komponens is (Omni 10+ és Omni 20+), melyeket a közeljövőben, másik cikkben fogunk bemutatni. Az Omni 50+ egy dologban biztosan felülmúlja kisebb testvéreit: a belsejében található akkumulátornak köszönhetően ténylegesen használhatjuk vezeték nélkül. Nincsen pontos adat a telep kapacitásáról, de a specifikáció szerint egy teljes, 4 óráig tartó feltöltést követően kb. 5 órányi üzemidőre lehet számítani. Mindezt a mi próbánk is alátámasztotta, ennél fogva az Omni 50+ nem összetévesztendő a vele azonos méretű, kifejezetten Bluetooth hangszóróként használatos eszközökkel. Utóbbiaktól eltérően az Omni 50+ azért lett vezeték nélküli, hogy szükség esetén (de az otthonunk WiFi hatókörén belül maradva) kivihessük magunkkal a kertbe vagy a medence mellé, hogy a kültéri parti se maradjon hangosítás nélkül. Mivel az eszköz IPX5 tanúsítvánnyal rendelkezik, a ráfröccsenő víz sem okozhat neki gondot.

Harman Kardon Omni 50+ hangszóró

Használat

Az Omni 50+ beüzemelése, használata nem különösebben bonyolult azoknak, akik korábban már használtak valamilyen hálózati médiajátszót vagy vezeték nélküli hangrendszert. Dobozában találtunk egy 19 voltos tápegységet, melynek csatlakoztatásakor a tetőlapon lévő LED fények (a JBL-hez hasonlóan) jelzik az akkumulátor töltöttségét.

Az Omni 50+ hátulján található egy 3,5 mm-es Jack bemenet és egy USB port is, előbbivel külső eszközt csatlakoztathatunk hozzá (amelynek jelét parti módban megoszthatjuk a többi zónával), utóbbira pedig mobileszközeinket dokkolhatjuk töltés céljából.

Harman Kardon Omni 50+ hangszóró csatlakozó

A tetőlapon lévő, karikába foglalt HK ikon az ún. Link gomb. Egy általános példát említve, ha a dolgozószobában zenét hallgatunk és kisétálunk a konyhába (ahol szintén található egy Omni hangrendszer), az azon lévő gombot lenyomva a konyhai zóna hozzácsatlakozik a dolgozószobaihoz és mindkettő ugyanazt a zenét játssza le.

Harman Kardon Omni 50+ hangszóró

Másfelől ha 5 mp-ig nyomva tartjuk az említett kezelőszervet, úgy aktiválható a parti mód, ekkor mindegyik zónán ugyanaz fog szólni (természetesen a hangerőt ezután is vezérelhetjük szobánként). Végül, de nem utolsósorban, ha két Omni 50+ van a birtokunkban, akkor az applikáció segítségével összehangolhatjuk őket, hogy sztereóban muzsikáljanak.

Rendelkezésünkre áll egy forrásválasztó gomb is, amellyel a Jack vagy Bluetooth bemenetek közül választhatunk, tehát akár két eszközt is fogadhat az Omni 50+ (beleértve azt az okostelefont vagy tabletet, amelynek könyvtárát a helyi hálózaton keresztül közvetíteni akarjuk felé és persze a zenei klienseket). Jó hír lehet sokaknak, hogy a manapság népszerű Spotify mellett a TIDAL is elérhető, számos egyéb klienssel, a Harman saját mobil szoftverén belül, de futtatásukhoz külön telepítésük is szükséges. Ha valakit érdekelne, akkor azt sem árt tudni, hogy az Omni 50+ használható önálló hangrendszerként akkor is, ha WiFi mentes övezetben használjuk, hálózat híján értelemszerűen ilyenkor nem lesz lehetőségünk összekapcsolni más Omni zónákkal.

Harman Kardon Omni 50+ App

Hangminőség

Másodpercek alatt meg tudtuk állapítani, hogy a HK testében nagy erő szunnyad, ugyanakkor a cég és a JBL közti kimondatlan kapcsolat is érzékelhető volt. Utóbbi függvényében, mondhatni amerikaias hangot kaptunk, szteroidozott basszussal, lágy középpel és kissé kiélezett magas frekvenciákkal, melyek együttese tiszta, dinamikus és bivalyerős dinamikával dolgozó karaktert eredményezett. Az Omni 50+ belsejében dolgozó DSP rányomta bélyegét a részletek ábrázolására, miatta egyes motívumok (pl. cintányér) enyhe digitális ízzel tudtak csak megjelenni, viszont szinte bármilyen hangerőn testesebb és erőteljesebb volt a rendszer, mint amit laikus személy a méretre alapozva elvárna. Mindenesetre ne tessék félteni a kis (annyira nem kicsi) kapszulát, nagyobb tereket is képes meglepően intenzív hanghullámokkal betölteni. Szerkesztőségünk egyik sarkába letéve megdöbbentően agresszív basszusok keletkeztek, amelyek az Omni 50+ máshova helyezésével lecsillapodtak, ettől függetlenül érdemes arra felkészülni, hogy a HK finoman szólva is bőkezűen bánik az alsó frekvenciákkal, ami persze a könnyűzenét kedvelőknek inkább jó hír. Másfelől, ha kültéri szituációban használjuk, márpedig a terméknek ez az egyik lényeges szolgáltatása, akkor tágas, nyitott térben a zárt szobákban kapott kemény ütemekhez képest visszafogottabb impulzusokra lehet számítani.

Harman Kardon Omni 50+ hangszóró

A teszthez használt, CD minőségű zenéket telefonunkról osztottuk meg a helyi WiFi hálózaton keresztül. Eliane Elias - I Thought About You c. számában érezni lehetett a nagybőgőt kezelő, doppingolt stílust, ugyanakkor a zongora szépen, majdhogynem csilingelve jelent meg. Marcus Miller - Papa Was A Rolling Stone feldolgozását hallgatva a dob és a gitár is élénkebb volt az általunk ismert, hasonló méretű, de csak Bluetooth alapon működő rendszerekhez képest. A készülék fizikai méretét figyelembe véve nem várhattunk el széles sztereó hangképet és az előlapról leváló hangszereket, ettől függetlenül a maga által létrehozott virtuális tömbben jól, artikuláltan ábrázolt sok részletet.

Harman Kardon Omni 50+ hangszóró

Végszó

A Harman Kardon Omni 50+ összességében praktikus lehet azoknak, akik egyetlen dobozba zárt hangrendszerekből szeretnének otthonukban multiroom rendszert építeni. Fő előnye, hogy jelenleg nem tudunk említeni hozzá hasonló, vagy nála nagyobb teljesítményű, akkumulátorról üzemelni képes zónajátszót. Mindazonáltal túl nagy és nehéz ahhoz, hogy szó szerint bárhova vihető legyen, de ahogy fentebb részleteztük, nem is erre készült, elsősorban a ház környékén kell helytállnia. Az biztos, hogy képes a méretét meghazudtolva hatalmasat szólni!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.