Harman Kardon Go + Play Bluetooth hangrendszer teszt

Zene úton útfélen

2016. június 1., szerda, 16:05

Harman Kardon HK audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer HK hangfal Bluetooth hangrendszer Bluetooth hangszóró HK hangfal teszt Bluetooth hangrendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt

Szinte Dunát lehetne rekeszteni a Bluetooth hangszórókkal, és már azt gondoljuk, újabb nem is jöhet a piacra: hát tévedtünk! A Harman Kardon piacra dobta a Go + Play sorozatának legújabb tagját. A korábbi modellekhez képest a kinézete kissé változott, de azért nagy vonalakban megőrizte azok sajátosságait, beépített akkumulátora pedig lehetővé teszi, hogy bárhol hallgassuk, bárhova magunkkal vigyük. A készülék mindenevő: minden használható hozzá, ami Bluetooth adatkapcsolatra képes, sőt egy másik hasonló Go+Play modellel is összeköthetjük, ha még jobb, még "nagyobb" hangot szeretnénk.

Harman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszerHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszerHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszerHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszer hátlapHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangszóróHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangszóróHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszerHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszerHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszerHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszerHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszerHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszerHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszer dobozHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszer dobozHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszer dobozHarman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszer doboz

Zenélő retikül

El lehet csodálkozni rajta, hogy a hordozható hangrendszereknek mennyire különleges külsőt ad általában a tervezőjük. Nincs ez máshogy a Go + Play esetében sem, sőt a felületes szemlélő simán egy szép, női táskának nézhetné. Pedig korántsem erről van szó, csak a mobil hangfal egy jól kézre álló, fogófület kapott, rozsdamentes változatban, ami mindkét színváltozathoz jól illeszkedik - kapható fehér, illetve fekete színekben, így jól illeszthető szinte bármilyen szobabútorhoz. A mérete nem túl nagy, de azért a miniatűr jelző egyáltalán nem illik rá. 41 cm-es szélességével diszkréten el lehet helyezni egy könyvespolcon vagy asztalon, de igény szerint magunkkal is vihetjük. Magassága 21 cm, szélessége pedig 18, így nem csoda hogy elfér rajta egy középmagas, két 9 cm-es mély- és két magassugárzó.

Harman Kardon Go+Play Bluetooth hangszóró

Be kell vallani, tényleg érdekes alakja van: ovális és egyben fölfele keskenyedő felépítése egyfajta időtlen formavilágot kölcsönöz neki, de aki az elődmodellek valamelyikét ismeri, annak ez nem lesz furcsa. Ugyanakkor nagyon egyszerű a kialakítása, mivel felül találjuk azt a néhány kezelőgombot, ami a vezérlést biztosítja, míg a hátoldalon a csatlakozókat helyezték el, mondanunk sem kell: felnyitható fedelek alá rejtve.

Harman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszer hátlap

Tömege 3,5 kg körüli, ami azért ahhoz nehéz, hogy minden méteren magunkkal cipeljük, mondjuk egy séta alkalmával, de ahhoz elég könnyű, hogy egy kirándulás kelléke legyen. Minőségi anyagokból készült, de ennek ellenére nem árt, ha használat közben jobban vigyázunk rá. A hangszóróselyem meglehetősen strapabíró, erős anyagból készült, levenni sem olyan egyszerű, mert nagyon erősen tartja magát a keret. A burkolat alól elénk táruló látvány kissé ipari jellegű, tehát nem kifejezetten finom kialakítású. Ez abból a szempontból teljes mértékben érthető, hogy a Go + Play Mini a hordozhatóság céljainak és elvárásainak megfelelően készült.

Harman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszer

A hangrendszer felső felülete a formatervezett fogantyútól eltekintve teljesen lapos, csak a kezelőszervek találhatók rajta, hagyományos gombokat "nyomokban sem tartalmaz", mindent érintőgombokkal lehet vezérelni. A "mindent" azonban nem túl sok, mivel a Bluetooth adatkapcsolat, a be- és kikapcsoló, illetve a lejátszás és pillanat állj gombokon kívül, mást nem helyeztek el rajta. Természetesen a hangerő növelésére és csökkentésére van lehetőség a készüléken, de ez a Bluetooth eszközről is vezérelhető. A lejátszást indító gombnak viszont további funkciói is vannak, mint amilyen a telefon-kihangosítás, illetve a hanganyag léptetése. Ami egyértelműen tetszik, az a felső borítás, ami puha szilikon, de tapintásra inkább vastagabb gumi jellegű. Ezt az anyagválasztást már megszokhattuk, ha a cég többi mobil termékével már kapcsolatba kerültünk valaha, és úgy tűnik jól bevált.

A teljesség kedvéért még hozzátesszük, hogy a hangsugárzón egy diszkréten világító LED sor jelöli, hogy milyen a beépített akku töltöttségi állapota.

Harman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszer

Kipróbáltuk

A Go+Play beüzemelése abszolút egyszerű, szinte gyerekjáték, mindössze a bekapcsoló gombot kell hosszabban megnyomni. De ha már a gyerekeknél tartunk érdemes megjegyezni, hogy a be- és kikapcsolást, valamint a Bluetooth kapcsolat felépítését erősebb hangjelzés kíséri, ami este zavaró lehet. A hangszórót könnyű megfogni, nagyon kézre áll a fém markolata, és állandóan azt a benyomást kelti, hogy olyan, mint egy elegáns női táska. A teszt alatt nem vettük le a hangszóró selymet, mivel a hangminőségén túl sokat nem javít, de azzal együtt sokkal szebb összképet ad. A hangsugárzót használhatjuk közvetlenül hálózatról, külső adapter segítségével, vagy a beépített, 22 200 mAh-s beépített akkuról. A nagy kapacitást indokolja a 4x25 W erősítő teljesítmény, ami nem kevés egy ekkora hordozható hangfalhoz mérten. A Go + Play megvásárlásával egy akkubankot is veszünk, aminek segítségével tölthetjük bármelyik, USB csatlakozóval ellátott mobil eszközünket. A hátoldalon az előbbi célra szolgáló normál USB csatlakozó mellett mini USB aljzatot is találunk, ami a firmware frissítésre szolgál. Külső hangforrást, például számítógépet, 3,5 mm-es Jack csatlakozón keresztül köthetünk a hangfalhoz, ha a Bluetooth adatkapcsolat valami oknál fogva nem állna rendelkezésre.

Harman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszer

A teszt során mi a vezeték nélküli összekötést helyeztük előtérbe, hiszen ez a legkézenfekvőbb megoldás a hangforrások csatlakoztatására. Ehhez a mobil hangrendzserhez egyszerre három eszköz köthető vezeték nélkül, amiből mi kettőt, egy Andoridos telefont és egy iPad-et használtunk. A Go + Play készülékből esetleg ha kettőt veszünk, akkor ezeket összehangolhatjuk, és egyszerre is használhatjuk őket a "nagyobb hang" elérése érdekében: ez a Wireless Dual Sound szolgáltatás. Ezt a megoldást másik tesztkészülék híján nem próbáltuk ki, de nyilvánvalóan jó lehet, kiindulva a hangsugárzó képességeiből.

Harman Kardon Go+Play Bluetooth hangszóró

A műsorforrásként szolgáló telefonnal való összehangolás nem sikerült azonnal, csak egy újraindítás után működött. Ez azonban inkább csak az ügyetlenségünknek volt betudható. Később már minden rendben volt, nagyon stabil volt az adatkapcsolat a telefon és iPad valamint a hangsugárzó között. A 4.1 verziószámú Bluetooth adatátviteli módnak nem számítottak a falak, egy családi házon belül gyakorlatilag akár helységeken keresztül is jól és megbízhatóan működött. A hangminőség tekintetében egy sztenderd, hosszabb távon hallgatható, jó minőséget vártunk el a hangsugárzótól. Ezt maximálisan teljesítette, sőt talán még többet is tud ennél. Ez nem hifi, hanem egy jól megépített hordozható eszköz, amin a szokásosnak mondható tesztzenéinket hallgattuk, na meg mindent, ami az internetről elérhető. Legyen az Dave Brubeck, vagy valamilyen 24 bites audiofil jellegű, nagyfelbontású zenei tartalom, a mélyhangok nagyon hangsúlyosak, erőteljesek. Már megszoktuk, hogy ezek a kis hangfalak méretüket sokszorosan meghazudtoló basszusokra és nem várt széles dinamikára képesek. A Go+Play is valami hasonlóra képes, különösen ha a padlóra helyezzük, de akkor sem okoz csalódást ha fejmagasságban, valamelyik bútoron lesz a helye. Egy pontból szól, ez hallatszik, de nem zavaró, mert a dinamika kárpótol. Hosszan hallgatható, kiegyensúlyozott, de alacsonyabb hangerőn kicsit visszafogottabb, nem eléggé nyílt. Mondhatnánk, hogy halkan kicsit talán dobozos jelleget ad, de ezt azért így nem jelenthetjük ki teljes mértékben, mert nagyobb hangerőn ez az érzet megszűnik. Nyilván a kisebb hangszórók is igénylik a teljesítményt a megfelelő hangnyomás előállításához. A hangminőségre a legjobb jelző, hogy egyenletes az általa előállított hangkép, mivel a magas- és a mélytartomány is egészségesen megfér egymás mellett. A mélyek megfelelő energiával szólalnak meg, nem túloz, míg a közép- és magastartomány is kellőképpen részletes. Szépen elválnak az egyes hangszerek egymástól, a gitár "szokás szerint" jól szól, egészen komoly egyéniséget mutat. A cintányér finoman adja a fűszert a ritmus mellé, kellemes és nem zavaró hallgatni. Kisebb mini hifikkel felveszi a versenyt, így aki annak helyettesítésében gondolkodik, jó helyen keresgél.

Harman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszer

Az akkumulátor 5-8 óra energiatartalékkal rendelkezik, aminek eléréséhez három óra töltésre van szükség. A rendelkezésre álló hasznos üzemidő persze nagyban függ a zenehallgatási szokásainktól, így a hangerőtől. Mivel az akkumlátor li-ion, különösebben nem igényel törődést, teljesen lemeríteni azonban nem célszerű. Hasznosnak bizonyult a konferenciabeszélgetés lehetősége. A kihangosító funkció zaj és visszhangelnyomó elektronikát is tartalmaz, aminek eredményeképpen jól használható telefonbeszélgetésre.

Harman Kardon Go+Play Bluetooth hangrendszer

Ajánlás

Hordozható hangfal létére nem könnyű darab, de cserébe jó hangja van: így is jellemezhetnénk a Harman Kardon Go + Play hangrendszert. Ez a hangsugárzó funkcióját maradéktalanul ellátja, könnyedén megtölt zenével egy 25-30 négyzetméteres helységet, ráadásul mindezt nagyon megbízhatóan teszi. A tesztre kapott fekete színű példányon kívül fehér változatban is kapható, és mindezért 90 ezer Ft-ot kell a pénztárnál hagynunk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.