Harman Kardon Citation One, Citation 100 és Citation 300 multiroom hangszórók tesztje

2019. május 27., hétfő, 15:55

audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Harman Kardon Bluetooth hangszóró multiroom rendszer multiroom hangrendszer multiroom hangszóró multiroom hangfal Harman Kardon hangfal Harman Kardon hangszóró

Mint azt korábban már egy híranyagunkban is megírtuk, a Harman Kardon a Citation sorozatával kívánja kivenni részét a multiroom egyre növekvő birodalmából. A rendszer több komponensből áll, mi most ezekből hármat ragadtunk ki és állítottunk össze egy szettet, aminek a tagjai Citation One, Citation 100 és Citation 300 névre hallgatnak.

Külső

Mielőtt részletesen megismernénk a komponenseket, foglaljuk össze, mit is nyújt a Harman Kardon Citation sorozata, ami által a cég eleve egy régi legendát élesztett újra. A rendszert ebben az esetben is mobiltelefonról vagy tabletről vezérelhetjük Bluetooth kapcsolat által, az applikáció letöltését követően. Létrehozhatunk hétköznapi sztereó szettet is, de a valódi cél az, hogy minden szobába eljuttassuk a zenét, amit az iOS vagy Android Google Home alkalmazással állíthatunk be, majd kezelhetünk. Az egyik fő érdekessége, hogy a hangunkkal vezérelhetjük a Citation rendszert, és mindamellett, hogy így rákereshetünk kedvenc előadónkra vagy zeneszámunkra, a Google asszisztenssel egyéb napi teendőinkhez is segítséget kérhetünk és kapunk. Több, mint 300 zenei streaming szolgáltatás áll rendelkezésünkre a beépített ChromeCast-en keresztül, az új funkciókat és szolgáltatásokat pedig akár napi (automatikus) frissítésével folyamatosan megkapjuk. A lejátszott zeneszám a Citation esetében is lehet egységesen ugyanaz, illetve minden helységben más, a minőség terén pedig kimagaslót ígérnek ebben a kategóriában. A támogatott hangformátumok: HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), FLAC és Opus, a Bluetooth 4.2 verziójú.

Harman Kardon Citation One multiroom hangszóró

A luxusérzéshez nagyban hozzájárul az is, hogy a Kvadrat által gyártott és kevert gyapjúszövet, amivel a készülékek felületét bevonták szennyeződést taszító, és fokozottan tűzálló is, mindamellett, hogy igen dekoratív. A Citation One méreteiből (140x188x140 mm) és súlyából (2 kg) adódóan tulajdonképpen bárhová, akár könyvespolcra, virágállványra is elhelyezhető, de dekorációja révén akár központi szerepet is adhatunk neki, főleg ha sztereóban szeretnénk használni.

Harman Kardon Citation One multiroom hangszóró

1 darab 20 mm-es magassugárzó és szintén egy 89 mm-es mélyhangszóró található benne, a teljesítmény összesen 40 W. Nem hangzik nagynak vagy soknak, de egy ekkora méretből ez bizony a csoda határait súrolja.

Harman Kardon Citation One és Citation 100 multiroom hangszórók

A Citation 100 172x275x163 mm-es méretével érdemelte ki a nagyobb jelzőt, a mélysugárzó is 102 mm-re nőtt az esetében, a terhelhetősége viszont változatlan maradt. Míg ennél a két komponensnél a formaterv tulajdonképpen megegyezik, a Citation 300 esetében már változik, ahogyan a belső is jelentősebben. A kasztni szélesebb lett, 306x180x142 mm-be építették az immár dupla 20 mm-es magassugárzót, valamint a szintén kettő 89 mm-es mélysugárzót, mindezzel jár az, hogy a tömeg is bő 4 kg-ra nőtt. A komponensek mindegyike fekete és szürke színben kapható nálunk, a most kipróbálásra került összeállítás vételára pedig 270 000 Ft körül mozog.

Harman Kardon Citation 300 multiroom hangszóró

Mivel multiroomról van szó, és a Harman-nál is tudják, hogy idehaza is nagyon változatosak a szobaméretek, ezért ajánlják a Citation 500-ra keresztelt, de még szintén kézzelfogható méretű dobozt, valamint egy Citation Tower hangsugárzót, ami már nevéből adódóan is nagynak tekinthető, tudását pedig a magasabb árcédulája is alátámasztja. A Citation 500 EISA-díjat kapott kategóriájában, a Citation Tower pedig bezsebelte tavaly a Red Dot-on a legjobb interfész dizájn díjat.

Harman Kardon Citation Tower és Citation Bar

Funkciók és beállítás

A Citation használata a felhasználói igények függvényében egyszerűbb vagy (sokkal) bonyolultabb beállítást igényel. Egyszerűbb esetben a Google Home alkalmazást sem kell feltétlenül letöltenünk, hiszen a Citation - legalábbis androidos környezetben - a natív lejátszó alkalmazással is használható. Ha a célunk kényelmesen, egyszerűen háttérzenét varázsolni egy helyiségbe, akkor ez a megoldás ideálisnak tekinthető.

Harman Kardon Citation App

Eggyel bonyolultabb a dolgunk, ha két eszközzel, pl. két Citation 100-zal szeretnénk sztereó rendszert kialakítani, de a Google Home-mal ez még mindig nem különösebben nehéz feladat. Ekkor azonban csak egyféle zenei anyag szólhat a két hangszórón.

Harman Kardon Citation 100 multiroom hangszóró

A bonyodalmak a divatos és manapság sokat erőltetett multiroom funkciók esetében kezdődnek. Bluetooth-szal már nem egyszerű vezérelni - akár lakásunk, házunk méretei miatt sem - így ez esetben WiFi-t kell alkalmaznunk, méghozzá otthoni hálózatunkra kapcsolódva. Így biztosak lehetünk abban, hogy minden helyiségbe megfelelően erős jel jut el. Az alkalmazások beállítása ebben az esetben viszont nehézkes, sajnos akár kompatibilitási problémák is adódhatnak egyes routerekkel. Az internetszolgáltatók által szállított kábelmodemekkel például nem igazán érdemes próbálkoznunk, de más eszközökhöz is lehet akár szakember segítségét is kérni a beállításokhoz (amiket beüzemelést követően nem célszerű módosítani, hiszen a változtatás felboríthat mindent, ami eddig működött).

Ha egyszer sikerül ezt a funkciót is életre lehelnünk, akkor végre egy eszközről szólhat a fürdőben Lady Gaga, a konyhában pedig smooth jazz, míg a nappaliban valami teljesen más. Vagy akár "követhet" is minket a hallgatott zene helyiségről helyiségre, ha otthonunk jóval nagyobb az átlagosnál.

További variációk is rendelkezésünkre állnak természetesen, azonban ez már inkább fantázia - és pénztárca - kérdése.

De hogy szól a Citation?

Harman Kardon Citation 300 multiroom hangszóró

Meghallgatás

Ezeket a készülékeket nem klasszikus értelemben vett, és főleg nem audiofil zenehallgatásra tervezték. Gyakorlatilag teljesen mindegy milyen formátumú hanganyaggal kínáljuk meg, a Citation-ök egykedvű dobozhanggal szólaltatnak meg mindent MP3-tól a nagyfelbontású 24/192-es PCM anyagokig. Furcsamód ez jelen esetben inkább erénynek mondható: nem kell azzal foglalkoznunk, hogy minőségi forrásanyagokat szerezzünk be vagy streameljünk drágábban, elég az MP3 mindenből. Ez a lazaság különösen jól jön, ha utazásainkhoz is magunkkal visszük kedvenc Citation dobozunkat és mobil internetről streamelünk.

Valahogy az az érzésünk alakult ki a meghallgatáskor, hogy a beépített erősítők akár többre is képesek lennének, azonban a hangdobozok kialakítása és anyaghasználata nem igazán teszi lehetővé, hogy "kijöjjön" a Citation komponenseiből, ami bennük van.

Harman Kardon Citation One multiroom hangszóró

Ennek megfelelően a meghallgatást követően nem beszélhetünk minőségi élményről, itt a funkcionalitás került előtérbe. Mindemellett akár jól is szólhatnának a multiroom eszközök, de ilyennel mi még nem igazán találkoztunk. Épp emiatt házibulikhoz, esti beszélgetésekhez vagy otthoni tevékenységekhez tökéletes, amikor a cél az, hogy a háttérben szóljon valami és kényelmes legyen a használat.

Harman Kardon Citation 300 multiroom hangszóró

Összegzés

Az audiofil közönség számára a multiroom rendszerek soha nem jelentettek alternatívát, ezt a tényt a Harman Kardon Citation sem tudja megváltoztatni. Ezzel szemben az átlagos zenehallgatási igényeknek messzemenőkig megfelel, és nem kezeli szigorúan a forrásanyagok gyengeségeit. A beépített vezeték nélküli és egyéb funkciók pedig kényelmessé teszik használatát, bár ha minden funkciót szeretnénk kiaknázni, akkor a beállítás nem mondható felhasználói szintű feladatnak. Ha célunk, hogy több helyiséges, kellő hangerőt produkáló multiroom rendszert alakítsunk ki, ami gyakorlatilag minden mai streaming szolgáltatást ismer és többféle adatkapcsolatot is támogat, akkor érdemes lehet kipróbálnunk a Citation szériát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.