Harman Kardon Citation 500 multiroom hangszóró teszt

Hey, Google!

2019. július 29., hétfő, 17:55

audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Harman Kardon Bluetooth hangszóró multiroom rendszer multiroom hangrendszer multiroom hangszóró multiroom hangfal Harman Kardon hangfal Harman Kardon hangszóró

Az elmúlt néhány hétben többször ejtettük ki a Google nevét, mint bármikor azelőtt. Először ingerülten, aztán egyre vidámabban. Így jár az, aki bevállal egy randevút a Harman Kardon legújabb, Google Assistant funkcióval felvértezett, vezeték nélküli hangrendszerével!

Megszólít a hang?

A Harman Kardon Citation 500 a marketing ismertetők szerint asztali hangrendszer kategóriába tartozik, ami helytálló, feltéve, hogy az az íróasztal legalább 30 négyzetméteres, nyitott térben áll. A legújabb generációs okoshangfal ugyanis nagy szobák zenével betöltésére szolgál, ahogy tekintélyes méretéből és tömegéből (7,6 kg) sejthető. De nem ez a fő érdekessége. Hanem az, hogy beszélni is lehet hozzá. Felismeri a felhasználó hangját, és amennyire tudja, teljesíti kéréseit. Mindez nemcsak a zenehallgatási folyamatot könnyíti meg, hanem a lehetőségek tárházát tágítja.

A Chromecast integráció eredménye, hogy több mint 300 internetes zenei közvetítő alkalmazás érhető el. A kliensekről tételes listát nem találtunk a gyártó honlapján (vagy csak nem jó helyen kerestük), de az biztos, hogy a legnépszerűbbek közé sorolható Spotify beletartozik. Utóbbit használva, beszéd-alapú utasításra elindítható zeneszám, album, lejátszási lista, előadói gyűjtemény vagy akár zenei stílus. Persze mivel a Google Home tanulmányozza a felhasználó adatait és szokásait, mi több, földrajzi adatokat is tárol, a zenétől független információkkal is szolgálhat. Például, ha megkérdezzük, hogy hol van a legközelebbi pizzéria, elárulja. Ha időjárás információt kérünk, közli a napi előrejelzést. És még sorolhatnánk.

Harman Kardon Citation 500 App

Úgynevezett preset, azaz előre elmentett funkció gyűjtemény is létrehozható. Kérhetjük például a hangrendszeren keresztül a lámpa lekapcsolását (ha rendelkezünk Google Home világítással), vagy arra is utasíthatjuk, hogy indítsa el kedvenc lejátszási listánkat. Erre valamilyen sablon szöveget kell (értelemszerűen angolul) lediktálni.

Harman Kardon Citation 500 multiroom hangszóró

Küllem

Magas áráért cserébe (kb. 200 000 Ft) a Citation 500 kellően prémium érzetet nyújt. Az érintős kijelzőt magába foglaló tetőlap alumínium. Az oldalát lefedő anyag valódi Kvadrat gyapjúszövet. Az előlapi embléma cseppet sem domináns, a felül lévő 4 db LED fénye pedig nem bántó.

Harman Kardon Citation 500 multiroom hangszóró

Összességében érezni lehet, hogy átgondolták a termék részleteit, mely alig több, mint 20 cm mélységű, így nemcsak asztalra, hanem szinte bármilyen komódra vagy strapabíróbb polcra is lerakható. A talp közepén lévő mélyedésbe csatlakoztatható a gyárilag mellékelt ún. piskóta (vagy borotva) végződésű tápkábel, ezen kívül más aljzat nincs is.

Harman Kardon Citation 500 multiroom hangszóró

Használat közben

A fentebb ecsetelt Google Home alapú szolgáltatások használata bonyolultnak tűnhet a szerteágazó lehetőségek miatt, valójában egyáltalán nem az. Feltéve, hogy a rendszer tulajdonosa helyes akcentussal beszéli az angolt és megérti a Google gondolkodásmódját. Utóbbi igyekszik logikusan, érthetően válaszolni a kérdésekre, amennyiben a felhasználó is hasonlóképpen fogalmazza meg kívánságait.

Harman Kardon Citation 500 App

A gyártó honlapján vegyes felhasználói vélemények olvashatók. A tulajdonosok zömében a mikrofon és/vagy az érintős kijelző túl alacsony érzékenységére panaszkodtak. Mi már frissebb szoftverrel ellátott készüléket kaptunk, ami nem volt ennyire érzéketlen. Való igaz, hogy egy korszerű okostelefonhoz képest kevésbé fürgén reagált érintésünkre, a kijelző gyakran csak második tapintásunkat érzékelte. A mikrofon viszont egész jól követte utasításainkat. Csak azt kellett megszokni, hogy amikor hangosan szólt a zene, akkor kicsit határozott beszédhangerővel kellett megszólalni ahhoz, hogy a Citation 500 érzékeljen minket. Csendes szituációban viszont szinte már motyogásra is azonnal reagált.

Harman Kardon Citation 500 multiroom hangszóró kijelző

A zenei kliens vezérlését illetően szinte kizárólag pozitív tapasztalataink voltak. A hangrendszer ügyesen felismerte az általunk megnevezett lejátszási listákat és előadókat, így sokkal gyorsabban elindíthattuk a zenét, mint okostelefon használatával. Összesen talán három alkalommal tört bele a bicskája specifikus zenei igényeinkbe. Például amikor Vivaldi - Négy évszakját akartuk elindítani, hosszasan sorolta, hogy melyik mű következik melyik zenekar és karmester előadásában, majd végül hibaüzenet kíséretében megtagadta kérésünket. Ha viszont a Négy évszakon belül a Tél lejátszását kértük, rögvest indította a zenét. Mindent összevetve a használat javarészt szórakoztató volt, leszámítva, hogy angolul kellett kommunikálni és a sikertelen találatoknál "visszafeleselt" a virtuális hölgyemény.

Harman Kardon Citation 500 multiroom hangszóró

A dataizmus ellenzőiben felmerülhet az aggodalom, hogy egy ilyen eszköz akkor is fülelni fogja őket, amikor nem szeretnék. Ekkor két opció lehetséges. Az egyik, hogy kihúzzák a kábelt a konnektorból. A második lehetőség, hogy telefonról vezérlik a hangrendszert úgy, hogy lenémítják annak mikrofonját (ilyenkor a LED másfajta színnel világít az előlapon).

Harman Kardon Citation 500 multiroom hangszóró

A Citation 500 multiroom láncba is fűzhető más Google Home-képes hangrendszerekkel, vagy a Citation sorozat többi tagjával. Ha pedig kettő is van belőle, akkor egy hangerő-igényesebb összejövetelen a két egység sztereó módba is szinkronizálható. Szerencsére a Harman Kardon Omni hangrendszerei óta gördülékenyebbé vált az összekapcsolás (már nincs is szükség a HK által kifejlesztett applikációra) és a létrehozott csoportokat is megtalálja a Spotify. Nagyjából három perc alatt csoportba tudtuk rendezni a nálunk lévő Citation 500-at egy (hamarosan másik cikkben bemutatandó) Citation Bar házimozi rendszerrel és zavaró késés nélkül, egyszerre szólt rajtuk a zene, a jelszintet pedig tetszés szerint külön-külön is állíthattuk rajtuk.

Harman Kardon Citation 500 multiroom hangszóró kijelző

Hangminőség

Ekkora összegért a felhasználó joggal várhatja el, hogy ütős hangot kapjon és a Harman Kardon Citation 500 nem is ad mást. Karakterét ezzel az egy szóval így lehet legjobban jellemezni. A cégtől megszokott, jellegzetes, kissé lendületes, enyhén digitális, de gazdag basszussal és határozott dinamikával megtámogatott stílust kapjuk.

Harman Kardon Citation 500 multiroom hangszóró

A részleteket viszonylag kellemesen és könnyedén adta ki magából, de érthetően nem árnyalta és pozícionálta azokat olyan tágas és mély térben, mint mondjuk egy hifi rendszer. De a két kategória nem is keverendő össze egymással. A Citation 500 bája pont abban rejlik, hogy a tulajdonosnak nem kell tudnia a benne lévő kábelezésről, jelátalakítókról és akusztikai elemekről. Cserébe a papíron közölt 200 W maximális összteljesítmény a valóságban is komoly hangnyomást produkál.

Harman Kardon Citation 500 multiroom hangszóró

A HK gyapjúba bújtatott fenevadja zenei stílustól függetlenül ugyanazzal a lelkességgel és határozottsággal kezelte lejátszási listánkat. A basszus szükség esetén jókorát dobbant, a középső és magas frekvenciák nem kevésbé fellelkesülten törtek elő. A Röyksopp - Monument - The Inevitable End hallgatásakor már 5 %-os (!) kivezérlésen is hallható basszus áradt szét kis irodánkban. 30 % fölé egyszer sem merészkedtünk, mert akkor már kiabálva se hallottuk volna egymást. Ekkor az ének és a magas frekvenciás részletek már kissé rideggé váltak. Nem is várhattunk ilyen extrém terhelésen audiofil közlésmódot, figyelembe véve, hogy a Spotify-ról letöltött, tömörített, kompresszorral kiegyengetett zenének még a helyi WiFi hálózaton is át kellett küzdenie magát. Ettől függetlenül nem tagadjuk, belőlünk is kiváltott némi testmozgást, amikor mondjuk a vadul pumpáló Post Malone - Wow szólalt meg. A Citation 500 modern könnyűzenével és hip-hop jellegű műfajokkal remekelt igazán.

Harman Kardon Citation 500 multiroom hangszóró

Végszó

A Harman Kardon Citation 500 sokkoló hatékonysággal illusztrálja, hogy merre halad az ipar. Legfőbb előnyei tartozik multiroom-képessége és a Google Chromecast integráció, amely által elméletileg temérdek klienst fejfájás nélkül elérhető rajta - nekünk a Spotify szinkronizálása szemvillanás alatt létrejött. Hangminősége nem okoz csalódást azoknak, akik elsősorban erőteljes hangkarakterre vágynak. Ezt a hangzást könnyű megkedvelni és hallatán szinte mindenki táncra perdül a legtöbb házibulin. Az eleven, agilis hanghoz várakozásokat felülmúló teljesítmény társul, tehát a fedélzetre csempészett mesterséges intelligencia mellett ez az, ami miatt érdemes figyelembe venni. Árnyaltság, részletező képesség terén nem olyan kifinomult, mint más, hasonlóan árazott prémium kategóriás hangrendszerek, a vetélytársakkal viszont még sosem tudtunk éttermekről, időjárásról és házvezérlésről beszélgetni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.