Hama USB pendrive teszt

Milyen pendrive-ot vegyek?

2013. szeptember 20., péntek, 07:05

Hama Sandisk pendrive USB USB 3 USB pendrive Hama pendrive Sandisk pendrive pendrive teszt USB pendrive teszt

Milyen pendrive-ot érdemes venni? Melyik a megbízható és gyors? Nehéz erre válaszolni, hiszen manapság egyre többen csak a méretet, az árat és a színt nézik, amikor személyes kis adathordozót vesznek. Pedig a dolog ennél jóval többről szól!

Nemrégiben arról írtunk, hogy miért is dobtunk ki egy jókora adag kábelt és cseréltük azokat minőségi darabokra. A Kábelek a kukában című cikkünk azonban csak a jéghegy csúcsa. Az ott leírtak tulajdonképpen minden másra is igazak lehetnek és bár erről még a szerkesztőségben is kisebb vita alakult ki köztünk hifisek és egy dizájner kolléga között, de többségi véleményünk az, hogy a kétes minőségű alkatrészek és kiegészítők az utolsó műanyag forgácsig el kell tűnjenek!

A közvetlen kiváltó ok?

Kedvenc médialejátszónk egy pendrive miatt meghibásodott és egy időre használhatatlanná vált. Elég bosszantó dolog. Ahogyan az is, hogy a szerelők szerint ez a típus nem szereti, ha benne van a pendrive bekapcsoláskor. Ehhez képest egy Philips tévé kapcsán azt mondták, hogy abba bekapcsolt állapotban inkább ne dugjunk USB meghajtót. Köszi! Érezzük ám, hogy 2013-at írunk és az USB-s adathordozók mögött már másfél évtizednyi múlt van, ami alatt ugye ezeket a problémákat simán meg lehetett volna oldani.

Szerencsére a tesztkészülékek 99%-a számára teljesen mindegy, hogy mikor dugjuk be neki vagy, hogy éppen hová.

A pendrive a tesztelések napi eszköztárának része. Egyrészt, mert azt is ellenőriznünk kell egy-egy terméknél, hogy ilyen módon is képes-e minden formátumot kezelni, másrészt pedig azért, mert a hálózatos tartalommegosztás bizonyos formátumokkal nem birkózik meg.

Történt hát, hogy kiürítettük a fiókokat, az asztali tolltartókat és a zsebeinket. Kiderült, hogy a szerkesztőségünk területén egyetlen egy olyan pendrive sincs amit nem valamelyik sajtóeseményen kaptunk volna. Jobban végiggondolva, még az otthoni készletben is alig bukkant fel egy pár SanDisk vagy Verbatim. Szégyen, de igaz, hogy a saját pendrive-ok között is szép számmal akadnak gyanúsan olcsó, márkás darabok, amik persze majd mind elromlottak már. Mindközül a legszebb történettel egy fehér 1 GB-os Toshiba büszkélkedhet, ami fél év után, egy ponton erősen megbarnult és csendben elfüstölt.

Persze van pozitív példa is, egy könyvelésre használt gépben 5 éve nonstop szolgálatot teljesítő SanDisk képében. Bár a mellette 2 éve hasonlóan szolgáló Verbatim sem ad okot panaszra.

A SanDisk hazai importőrétől kértünk pár pendrive-ot tesztre. Kaptunk is. Valamint pluszban melléjük egy adag Hama USB memóriát is, hogy legyen mit tesztelni.

A tesztalanyok sora a kicsitől, az érdekes formájún át, a klasszikusig terjedt. A legtöbb még ugyan a mai napig legelterjedtebb USB 2.0 csatlakozást használt, de akadt köztük USB 3.0 verzió is. Utóbbiakat természetesen külön teszteltük USB 3.0 és 2.0 aljzatban is.

A teszt

Hama Valore USB pendrive

Hama Valore 8 GB:

Csinos, minimalista külső, színes alumínium borítással. A különböző méretek eltérő színűek. A tesztre kapott darab 8 GB-os, zöld színű volt.

A gyári adatok szerint 25 MB/s sebességet is elérhet. Ez értelemszerűen az olvasásra vonatkozik, Hamáék csak azt adják meg. A tesztünkben 9,60 MB/s írási sebességet és 30,25 MB/s olvasást értünk el, 0,80 ms elérési idő mellett. Az ajánlásban szerepel, hogy ez a modell ideális tévéhez és Full HD videóhoz is, ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy gyárilag a legelterjedtebb és legelfogadottabb, FAT32 formázást kapta. Vagyis egy 8 GB-os film hordozására alapállapotban nem alkalmas. Ehhez előbb exFAT vagy NTFS rendszerre kell újraformázni. Ez egy könnyen elvégezhető művelet Windows alatt. Pár kattintás és kész is. A legtöbb mai tévé és médialejátszó már gond nélkül kezeli az NTFS-t, és egyre több képes olvasni és írni az exFAT-ot is.

Hama Feronia USB pendrive

Hama Feronia 8 GB:

A Valore modellhez hasonló, normál méretű típus. Mérettől függetlenül, egységesen szürke. (nekünk a Valore jobban tetszett)

A gyári adatok alapján ugyanazt tudja, mint a Valore. Írásban 10,36 MB/s volt a legjobb eredményünk, olvasásban 31,14 MB/s. Az elérési idő 0,81 ms. A mért eredmények minimális különbséget mutatnak. Küllemre mi a Valore mellé tennénk le a voksunkat, a Feronia hajszálnyival gyorsabb eredményei ellenére is.

Hama Floater Micro USB pendrive

Hama Floater Micro 4 GB:

Apró pendrive, ami méretenként eltérő színű. Az alumínium borítás alatt műanyag váz foglalja magába a memóriát. A katalógusadatok szerint 15 MB/s is elérhető vele. A tesztünkben ezt rövid időre sikerült alaposan felülmúlni, 27 MB/s feletti olvasással. Az írás ezzel szemben egyszer sem érte el az 5 MB/s sebességet. Az elérés 0,59 ms volt.

Ezt a típust nem ajánlanánk filmekhez. Veszteségmentes tömörítésű zenéhez, pláne MP3-hoz viszont bőségesen elegendő.

Hama Rotate Mini USB pendrive

Hama Rotate Mini 4 GB:

Ez a típus az elmúlt évek egyik népszerű megoldását, a kupakot helyettesítő, elforgatható alumínium fedőt használja, a megszokottnál jóval, 40 %-kal kisebb kivitelben. A sebessége az előbbi típushoz hasonló. A névleges 15 MB/s-ot olvasáskor alaposan túlteljesítette,, 28 feletti eredménnyel. Írás terén viszont alig sikerül megközelíteni az 5 MB/s sebességet, amúgy jónak mondható 0,59 ms elérés mellett. Ajánlásunk a fentivel egyező. Filmre nem ideális, zenére viszont remek.

Hama Laeta USB pendrive

Hama Laeta 4 GB:

Ez a pendrive a fém külső ellenére, már az olcsó modellek közé tartozik. A gyári adatok is csak 10 MB/s sebességet ígérnek. Ezt olvasásban minimálisan sikerült felülmúlni, 11,8 MB/s-mal, miközben az írás szerényebb, 4,21 MB/s sebességet ért el. Fotókra és normál felbontású zenére alkalmas, egyszerű modell.

Hama Paletto USB pendrive

Hama Paletto 4 GB:

A fentihez hasonló, egyszerű típus, műanyag, kupak nélküli (kitolható) kialakítással. Az ígért sebessége 10 MB/s, a valós olvasáskor 13,25, íráskor 4,41.

Hama Flatter USB pendrive

Hama Flatter 4 GB:

A szép fehér műanyag burkolaton átlátszó színes betétet viselő dizájnja miatt ezt alighanem a hölgyvásárlók fogják leginkább kedvelni. Az ígért 10 MB/s a valóságban jó, 15 MB/s feletti olvasási, és átlagos, 4,68 MB/s írási sebességet takar. Normál felbontású zenéhez, kiscicás videókhoz és dokumentumok sokaságához elég.

Hama Smartly USB pendrive

Hama Smartly 4 GB:

A kimondottan autóhifihez ajánlott modell egészen apró, az USB aljzatból alig 4 mm-re lóg ki. A néveleges 10 MB/s sebességet olvasás alkalmával többszörösen felülmúlja, egészen 27,32 MB/s-ig gyorsulva. Vagyis jó szívvel ajánlhatjuk olyan autós fejegységekhez is, amik kezelik a veszteségmentesen tömörített, akár nagyfelbontású zenéket is.

Az írási sebesség ugyanakkor alig 4,93 MB/s, vagyis a zene felmásolása nem lesz villámgyors.

Hama Fancy USB pendrive

Hama Fancy 8 GB:

A sereghajtó a csapatban, mindösszesen 6 MB/s ígéretével. Ennek ellenére, a mért teljesítménye a 10 MB/s specifikációjú modellekkel egyenértékű. Olvasás alkalmával 27,98 MB/s sebességig sikerült gyorsulnia, írás terén pedig nagyon közel került az 5 MB/s-hez. Alumínium/műanyag borítása és régimódi formája ugyanakkor megerősíti sereghajtó mivoltát.

Hama Elatio USB pendrive

Hama Elatio 4 GB:

A Fancy-nél jóval csinosabb külső miatt szimpatikus lehet. Névelges 6 MB/s mellett 15 MB/s olvasási és 5,86 írási sebességre képes.

SanDisk Cruzer Fit USB pendrive

SanDisk Cruzer Fit 16 GB USB 2.0:

Nem a Smartly az egyetlen, amit szívesen használnánk autóhifiben. A Sandisk Cruzer hasonlóan apró méretű és egy picivel még szebb is. Bár ez a szépség inkább csak a kupakra vonatkozik, hiszen maga a pendrive alig több mint egy USB csatlakozó és annak végén egy kis fekete bütyök. Olvasáskor 19,55 MB/s, íráskor 5,83 MB/s sebességet mértünk ennél a típusnál, ami a középkategóriába sorolja. A SanDisk termékeiben általában nagyon megbízunk, ami miatt kicsit furcsa volt, hogy ez a típus mindössze 2 év jótállással érkezik.

A nagyágyúk!

Hama Vilitas USB 3.0 pendrive

Hama Vilitas 64 GB:

Végre elérkeztünk az USB 3.0 termékekhez! A Vilitas fehérben egyértelműen az Apple termékeivel harmonizáló, feketében azonban egy igazi hifirajongóhoz illő kiegészítő. Az kicsit már átlag feletti összeszerelési minőség és a csinos formaterv miatt ez azonnal nagy kedvencünk lett.

A termék névleges sebessége 70 MB/s, ami természetesen csak USB 3.0 csatlakozáson érhető el. USB 2.0 aljzatba dugva 32,56 MB/s olvasási és 13,01 MB/s írási sebességet mértünk. Így már hagyományos USB aljzatban is érezhetünk egy keveset a pendrive gyorsaságából. Persze az igazi teszt az USB 3.0 aljzat használatával kezdődött. Itt 81,79 MB/s olvasási és 19,01 MB/s írási sebességet sikerült kihozni az eszközből. Ez nagyon jó eredmény, és már bőven alkalmas nagy felbontású videóanyagok hordozására, mind sebessége, mind mérete miatt.

SanDisk Extreme USB 3.0 pendrive

SanDisk Extreme USB 3.0 64 GB:

Ez volt az a típus, ami előzetesen is leginkább felkeltette az érdeklődésünket. Ilyen méret és sebesség mellett, már Blu-ray tartalmakat is könnyen lehet kezelni, legalábbis elméletben. A gyári adatok által ígért 170 MB/s írási és 190 MB/s olvasási sebesség már az SSD meghajtók vadászterülete.

A méréseket ezúttal is USB 2.0 aljzaton kezdtük. Az első írási eredmény egészen megdöbbentő, 20,35 MB/s volt, amihez egy átlagos 27,52 MB/sos olvasás társult. A mérést USB 3.0 aljzaton folytatva azonban megtáltosodott a kis adathordozó és 123,9 MB/s írási, illetve 131,19 MB/s olvasási sebességet ért el. Mind a két adat fantasztikusan jó, bár az ígértektől elmarad.

Maga az eszköz amúgy messze a legjobb gyártási minőségű, amivel valaha találkoztunk. Egyedüli bűne, hogy a jelző LED olyan apró lett, hogy azt alig lehet látni. Persze sok modellen már egyáltalán nincsen ilyen kis LED, szóval kritikánkat csak halkan fogalmazzuk meg. A SanDisk Extreme USB 3.0 64 GB gyári formázása FAT32, amit érdemes átállítani NTFS-re vagy exFAT-ra, hogy nagyobb fájlok, mint például filmek is rámásolhatóak legyenek.

Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy miközben a Hama jellemzően csak az olvasási sebességet közli, ami kevéssé tűnik igényes hozzáállásnak, mint a SanDisk-féle. A Hama azonban olvasásban minden esetben jelentősen felülmúlta ígéretét, míg a SanDisk attól elmaradt.

A kidobottak

Tesztünk legvégén még röviden megemlékezünk azokról, amik az elektronikai hulladék-kosár felé vették útjukat. Ugyanis az általunk eddig használt pendrive-ok sokaságának sebességét is megmértük. A legjobb reklámcéllal kiosztott darab, nagyjából a legolcsóbb Hama típus sebessége körül járt, közel 20 MB/s olvasási és 5,25 írási sebességgel. A nagy többség azonban szerény, 14 MB/s körüli olvasást és nem egyszer 4 MB/s alatti írást produkált.

Garancia!

Természetesen minden elromolhat. Ezért is fontos, hogy egy-egy termékre mennyi jótállást kapunk. A tesztre fogott Hama termékek esetében a Vilitas, Valore és Feronia 10 év, a gyártó többi típusa 5 éves jótállással kerül forgalomba. A SanDisk Extreme USB 3.0 élettartam garanciás, a Cruzer Fit pedig 2 év jótállással érkezik. A SanDisk hazai márkaképviseletét a Hama Magyarország látja el, így érdemes olyan helyen vásárolni, ahol a Hama garancialevelével kapjuk a terméket. Ezt az itthoni raktárban, egy kis nejlonzacskóban rá is ragasztják minden egyes termék csomagolására. Erre már csak azért is érdemes figyelnünk, mert a SanDisk egyike azoknak a nagy és kedvelt márkáknak, amit sajnos hamisítanak is.

A hamisítványok

A hamisítóknak nem céljuk, hogy az eredetivel azonos minőséget produkáljanak, hiszen akkor nem tudnának olcsóbbat kínálni, olyan módon, hogy közben jelentős hasznuk is marad a termékükön. A hamisított pendrive-ok és memóriakártyák többnyire lassabbak, sok esetben nagyságrendekkel is. Megbízhatóságuk is jócskán elmarad az eredetitől, ha pedig elromlanak, nem csak, hogy a gyárival megegyező színvonalú szolgáltatást, de sok esetben még a hazánkban, valamint az Unióban kötelező szolgáltatást sem kapjuk meg.

Az sem ritka, hogy egy-egy adathordozó a hirdetettnél egy, vagy akár több nagyságrenddel kisebb kapacitású. Vagyis, hogy egy 16 GB-osként hirdetett eszközben csak 1-2 GB memória van, amit egy formázási trükk segítségével eleinte még gépünk is többnek lát. Sok esetben csak használat közben derül ki, hogy a hirdetett adatmennyiségnek még csak a fele sem fér rá az eszközre!

Aki mindenképpen biztosra akar menni, az vásároljon megbízható kereskedőtől! Ebben nagy segítség, hogy ma már a legtöbb márkaképviselet honlapján, így a hama.hu-n is, megtaláljuk a viszonteladók listáját. Így könnyen kiválaszthatjuk a hozzánk legközelebbi, vagy nekünk legszimpatikusabb kereskedőt.

Te melyik pendrive-ot választanád? Nem a méret a lényeg! :)
  
pollcode.com free polls 

 

SanDisk Extreme USB 3.0 pendrive

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.