Hama multiroom-képes digitális rádiók tesztje

Háttérzene okosan

2018. augusztus 6., hétfő, 17:25

Hama audio rádió hangszóró hangfal multiroom digitális rádió multiroom rendszer Hama rádió Hama multiroom multioom rendszer teszt digitális rádió teszt

Hogyan rúghat labdába a Hama egy ennyire telített mezőnyben? Egyszerűen: több funkciót kell nyújtania kedvezőbb áron, és máris betölt egy régóta meglévő piaci rést. Ezért épített praktikus digitális rádiókat, melyek nem elhanyagolható extrája, hogy többszobás házhangosításra is alkalmasak!

A felhozatal

A Hama más gyártóktól eltérően nem hozott létre különálló szériát multiroom-képes eszközeinek. Ennek oka, hogy az eszközök elsősorban digitális rádióként funkcionálnak. Viszont beléjük pakoltak rengeteg extrát annak érdekében, hogy a felhasználónak jövőbeni fejleszthetőséget nyújtsanak. Mindhárom rádióhoz jár infravörös távvezérlő, de korszerűen, mobileszköz alapú vezérlés is lehetséges (erre lentebb térünk vissza).

Hama DIR2600MBT digitális rádió

Írásunk három digitális rádióra terjed ki. A legnagyobb (DIR3600MBT, kb. 110 000 Ft) kicsit combosabb méretű, 70 W összteljesítményt és 2.1 hangszóró készletet foglal egyetlen házba. Kisebb testvére (DIR3115 - kb. 55 000 Ft) sokkal kisebb, a klasszikus, főleg konyhákkal harmonizáló, lapos profilú rádió benyomását kelti, két hangszóróját csatornánként 5 W teljesítményű erősítő hajtja. A legkisebb komponens (DIT1000MBT - kb. 60 000 Ft) lényegében csak streamer fejegység, vagy, ahogy gyártója hívja, hibrid tuner. Hozzá még kell csatlakoztatnunk valamilyen hangrendszert (aktív hangfal, hifi erősítő stb.) ahhoz, hogy zenét kapjunk.

Hama DIT1000MBT digitális rádió

Küllem

Mindhárom eszköz sajátossága és egyben előnye az előlapjukon lévő, 3,2 col képátlójú kijelző. Nem OLED paneles, ezért sötétben és világosban is a feketéje valójában kékes-lila, viszont jól olvasható, és sok információt közöl.

A DIT1000MBT és DIR3115 egyaránt műanyag házzal rendelkeznek. Minőségérzetük nem éppen prémium jellegű, de a kedvező árért cserébe nem is számítottunk többre. A DIR3600MBT viszont valódi komolyságot, felső(bb) kategóriás érzést kelt. Fekete háza alumíniumból készült. Nekünk különösen tetszett az előlapjának sarkára helyezett, diszkrét embléma. A hátulján lévő, külön kapcsolóval a talpába épített, kék díszvilágítást is bekapcsolhattunk, ízlés dolga, hogy az optikai tuning kinek jön be. Ettől függetlenül tetszett a DIR3600MBT igényes külseje.

Hama DIR2600MBT digitális rádió

Mindhárom készüléken található analóg vonalszintű (a két hangrendszeren fejhallgató kimenet, 3,5 mm-es Jack bemenet és USB port is) kimenet, valamint Ethernet aljzat. Megjegyezzük, hogy opcionális falikonzol is létezik a DIR3115-höz.

Hama DIR3115 digitális rádió hátlap

Hálózati funkciók

Mindhárom eszköz képes vezeték nélküli (WiFi alapú) és vezetékes módon is csatlakozni a hálózatunkhoz. Mi egyértelműen utóbbit javasoljuk, mert a beüzemelés úgy gördülékenyebb és a zene lejátszás is stabilabb. A DIR3115-öt például megpróbáltuk vezeték nélkül konfigurálni, de közben ötször is elkérte a hálózat jelszavát (és mindegyik alkalommal bepötyögtük a kis kijelzőn lépegetve). Egy szó, mint száz, ha hosszú távon szépen, zökkenőmentesen működő multiroom élményre vágyunk, akkor lehetőleg gondoskodjunk a kábelezésről!

Hama UNDOK multiroom rendszer

Az UNDOK felülete eleinte türelmet és odafigyelést igényelt, pl. 1-2 percig várnunk kellett, hogy a hálózathoz illesztett rádiók láthatóvá váljanak a fő menüben. Némi barangolás után megtaláltuk a finombeállításokat is, például a DIR310x/311x00226153c08 helyett átírhattuk az adott zóna nevét "Nappali"-ra. Továbbá a fehér/bíbor felületet átállíthattuk más színűre, és hozzárendelhettünk elalvás/ébresztés (időzített ki és bekapcsolás) funkciókat is.

Hama UNDOK App

A Hama digitális rádiói más multiroom rendszerekhez hasonlóan ún. csoportokba is foglalhatók az UNDOK használatával, így érhetjük el, hogy a nappaliban és a konyhában is ugyanaz a zene szóljon. Az eszközök jelszintjét (hangerejét) lehet együtt és különállóan is vezérelni. Ha egy csoportba foglalt készülékhez odasétálunk és kikapcsoljuk, akkor a hozzá láncolt társai is kikapcsolnak. Házibuli közben tehát nem érdemes az összehangolt zónákat piszkálni, mert akkor is le fog állni a zene, ha csak forrást akarunk választani valamelyik társított eszközön. Ilyenkor jobb, ha egy ember vezérel a telefonjáról.

Hama UNDOK App

Ha a mobileszközünkön tárolt zenét akartuk elindítani, a rendszer megmakacsolta magát puffer betöltés alatt, így ezt az opciót sajnos nem értük el (könnyen lehet, hogy frissítés útján javítani fogják). Az internetrádió állomásokat külön kellett elmentenünk mindegyik egységen ahelyett, hogy központilag tárolt listából lehetett volna böngészni. Ha Spotify-t használtunk, akkor először a Spotify appot kellett megnyitni és azon belül kiválasztani valamelyik Hama rádiót (de a korábban létrehozott csoportokat is látja), és onnan kezdve már az UNDOK keretein belül léptethettünk előre/hátra a Spotify lejátszási listán.

Hama UNDOK App

Összességében tehát az UNDOK magába foglal minden manapság elvárható alapfunkciót, az internetrádió állomásokat és Spotify lejátszási listákat, valamint a rádiók bemenetére küldött jeleket gondtalanul képes csoportba foglalva, összehangoltan megszólaltatni. Amint rájövünk arra, hogyan működik, és elindul a zene, onnantól minden egyszerűbbé válik. A helyi hálózaton vagy vezérlésre használt eszközön (esetünkben Android rendszerű okostelefon) tárolt fájlokhoz viszont csak döcögősen enged hozzáférést, ilyen téren még van hova fejlődnie.

Hama DIR3115 digitális rádió

Hangminőség

Ezek nem hifi élmény teremtésére, hanem kellemes háttérzenei aláfestésre szánt eszközök, ettől függetlenül a hangjukról is illik ejtenünk néhány szót. A hibrid tuner esetében nem sokat közölhetünk, hiszen a végeredmény azon múlik majd, hogy milyen hangrendszerhez illesztjük. A DIR3115 karaktere (és ez bántás nélkül értendő) tipikus konyhai rádiós. Gazdag mélyközép frekvenciás közlésmód, kicsit leszorított magashangok, dinamikus, meleg ábrázolás. Hangszóróit két oldalra helyezték, ezért nem bölcs szűk helyre beszorítani, inkább hosszú, síkfelületen (pl. konyhabútor teteje) fog széles hangmezőt létrehozni maga körül.

Hama DIR2600MBT digitális rádió

A DIR3600MBT meglepően testes, sok basszussal megtámogatott hangon szólalt meg. Emellett terhelhetősége is megérdemel egy jókora piros pontot. Határait nem szabad alábecsülni! Sztereó tere ködös, a hangmező inkább egybefüggő burokként jön létre, viszont meleg, dinamikus hangját a lendületességre vágyó zenekedvelők imádni fogják. Klasszikus rádiós benyomást kelt, amiben egy kigyúrt zenegép szándékai lappanganak. Szükség esetén képes az egész teret betölteni zenével, amit a bulizós hajlamúak örömmel fogadnak majd.

Hama DIT1000MBT digitális rádió

Végszó

A Hama digitális rádiói attól szimpatikusak, hogy önmagukban is sok funkciót nyújtanak, nem kell kapásból 2-3 készüléket vásárolnunk ahhoz, hogy az előnyöket érzékeljük (persze ahhoz, hogy többszobás hangosításunk legyen, legalább kettőre szükség lesz). Az UNDOK által biztosított szoftveres felület használható, az alapvető feladatokat ellátja, de bízunk benne, hogy frissítések útján hamarosan orvosolják kisebb-nagyobb hiányosságait. Megjegyezzük, hogy a Hama is elsősorban digitális rádiónak nevezi a termékeit, tehát a multiroom lehetőség csak hab a tortán.

A készülékek megépítettsége jónak mondható és a kategórián belül a hangminőségbe sem köthettünk bele, picit lehetett volna több részlete, felbontása a DIR3115-nek, de akkor vélhetőleg több pénzbe kerülne. Ár/érték arány szempontjából a DIR3600MBT meglepően erős, igaz, hogy basszusban sokszor bőkezű, de terhelhetősége meggyőző, miközben alumínium háza is eleganciát sugall. Laikusoknak azt javasoljuk, hogy rendszerépítésüket, a Hama digitális rádióival való ismerkedésüket a nagytesóval kezdjék, amely egy dolgozószoba háttérzenei eszközeként és egy szolidabb hétvégi házibuli kiegészítőjeként is állja a sarat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.