Hama 108729 pneumatikus fali konzol teszt

2014. március 31., hétfő, 14:20

Hama konzol Hama fali konzol fali tartó fali konzol fali tartó konzol tv fali konzol konzol teszt

A Hama amúgy is hatalmas fali konzol kínálatát eddig is figyelmesen böngésztük. Mustráltunk már olyan kihúzható és forgatható típust, ami képes a falhoz simulni és monheimi látogatásunk alkalmával alaposan rácsodálkozhattunk, hogy a tartós tesztek során mekkora súlyokat aggatnak egy-egy szerkezetre. A pneumatikus tartó azonban más, mert ez nem csak előre mozog, oldalra fordul, nem csak billen, hanem emelkedik és süllyed is!

Mit tud?

Természetesen dönthető, előre 2, hátra 13°-ban. Emellett a konzol karja és annak a végén, a tévé tartó elem is 180°-ban forgatható. Igaz, egy tipikus tévé, a falra szerelve nem fordulhat ennyit, mert ahhoz a legtöbb modell esetében majdnem egy méterre el kellene tartani a készüléket a faltól. Viszont sarokra, vagy egy oszlopra szerelve, esetleg olyan speciális felhasználás esetén, amikor a képernyőt függőlegesen szereljük fel (például: üzletben) ez kihasználhatóvá válhat! Lényegében minden ma kapható, VESA kompatibilis tévé rögzíthető a konzolon, 200 x 200 mm-től 400 x 400 mm-ig. Ráadásul az ehhez szükséges csavarok is mind benne vannak a csomagban és még néhány szerszámot is kapunk! A Hama által kínált 10 éves garancia is bír némi jelentőséggel, hiszen itt számos mozgó alkatrésszel van dolgunk. Mindezeken túl, pedig még emelhető és süllyeszthető is a konzol és persze vele együtt a tévé is!

Hama 00108729 TV tartó fali konzol

Miért jó, hogy emelhető?

A tévé és persze az okostévé, otthonunk egyik legfontosabb készüléke. Nem olyan nélkülözhetetlen, mint a fűtés, vagy a mosógép, mégis jobban kötődünk hozzá! Használjuk hagyományos értelemben tévézésre, de rajta nézzük a szerveren tárolt kedvenc sorozatunk korábbi epizódjait, a gyerekek kedvenc zenei videóit, cicás és vicces videókat YouTube-on de akár ételrecepteket is. Tehát az életünk egy jelentős része továbbra is a képernyő körül forog. Mindenhol látni szeretnénk, és ha lehet, mindenhol a megfelelő szögben. A kanapéról, a konyhából és az étkezőből is. Ehhez pedig hasznos, de nem mindig elég, ha a tévé forgatható! Elvégre a kanapéról nézve jó, ha viszonylag alacsonyan, 45-60 cm magasságban van a tévé alja. Távolabbról viszont lehet, hogy egy alacsonyan lévő tévé képébe belelógnak a bútorok, egy szanzavéra (anyósnyelv) levelei, vagy éppen a konyhapult. Számos okunk lehet rá, hogy a tévét néha megemeljük. Erre pedig többnyire csak akkor ébredünk rá, amikor használat közben feltűnik, hogy nem tudjuk elolvasni a feliratot, vagy nem látunk minden menüpontot.

Hama 00108729 TV tartó fali konzol

Ezen sorok írójának kanapéja félúton van a tévé és az étkező között. Az otthoni filmnézéshez beállított magasságú tévé az étkezőből csak akkor látszik rendesen, ha a kanapén senki nem ül. Vagy ha valaki mégis oda merészkedik, akkor be kell húzza a fejét, mint egy megszeppent teknős. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha néha fel lehetne emelni a tévét 40 centiméterrel magasabbra! Vagy ha például el lehetne forgatni, hogy a konyhából nézve, ne tükröződjön rajta a teljes kerti bútorzat!

Milyen a konzol minősége?

A Hama nem IKEA! Nem szeretnénk leszólni a nagy svéd lakberendezési áruházláncot, annak ellenére sem, hogy megszüntetik a hanglemezek tárolására oly gyakran használt Expedit sorozatot. No de tapasztalatból tudjuk, hogy az elmúlt évtizedekben a gyártó folyamatosan csökkenti az anyagvastagságot, ahol csak tudja. Az eredmény pedig olyan bútorok sokasága, amik már egy középkategóriás erősítő súlya alatt is látványosan meggörbülnek. A fali konzoljaik pedig a lehető legkevesebb, legvékonyabb nyersanyagokból készülnek, a lehető legkevesebb felületkezeléssel.

Hama 00108729 TV tartó fali konzol

A Hama viszont nem spórolt! Az öntött alkatrészek vaskosak, a lemezek többsége pedig 4 mm vastag! A csavarok és csapok többsége pedig az olyan paranoiás alakok ízlésének is megfelelnek, mint az AV-Online házi barkácsbolondja. Ő az, aki a konyhaszekrényt 80 helyett 150 mm hosszú csavarokkal rögzítette a falon! Kollégánkat a Hama egyebek közt a készlethez csomagolt márkás, Fischer csavarokkal és dübelekkel győzte meg. Ha már a rögzítésnél tartunk, álljunk meg egy szóra!

Hama 00108729 TV tartó fali konzol

A tévé konzolok közös jellemzője, hogy a stabilitásuk nem csak rajtuk, valamint a csavarokon és dübeleken múlik, de a falon is! A vastag vakolat vagy lambéria, az öreg kő vagy vályogfal mind hosszabb csavarokért kiáltanak! A gipszkarton könnyen megroppan egy konzolra szerelt tévé súlyától még akkor is, ha az olyan nagy felületen támaszkodik meg, mint a Hama termékei! Ha ilyen falra szeretnénk felszerelni, akkor a gipszkarton mögött külön keretet kell kialakítani, ami a terhelést átvezeti a fő tartó szerkezetre! Soha ne feledjük, hogy tévének nem csak a puszta súlyát kell megtartani, bár egy 55 colos modell esetében már az sem csekélység! A fali konzol ugyanis a készüléket eltartja a faltól, ezzel erőkart létrehozva. Ha gipszkarton, vagy fa falra szeretnénk a konzolt felszerelni, akkor ahhoz mindenképpen kérjük szakértő segítségét!

A készletben mellékelt rögzítő csavarok beton, illetve téglafalakhoz ideálisak. Ytong téglából épült, vagy valamilyen okból vastagon vakolt fal esetében ajánlott speciális dübelek és csavarok használata!

A készlet csomagolása ügyes, bár ez nem különösebben feltűnő. Lényegében minden el van választva, hogy az alkatrészek ne karcolhassák egymást, mégis nagyon kevés csomagolóanyagot használtak fel.

A felszerelés egyszerű, ha betartjuk a leírásban foglaltakat. Ha azonban ösztöneinkre támaszkodva szeretnénk hozzáfogni, akkor legalább három kézre lesz szükségünk. Persze a segítség amúgy is elkél. Aki valaha tett már tévét fali konzolra az tudja, hogy az kétemberes feladat, egy embernek kín, mert arról az oldalról, ahol a tévét fogjuk, nem látjuk a lyukakat, ahová a szerkezetet akasztani szeretnénk. Fontos, hogy a mozgatható konzolokra, mint amilyen ez is, nem elég a tévét pusztán felakasztani! Mindegyik erre a célra szolgáló ponton rögzíteni kell csavarokkal!

Hama 00108729 TV tartó fali konzol

Az összeszerelés nagyjából fél órás munka, amihez még hozzá kell adni azt az időt, amit a fal fúrásával, illetve a szerszámok pakolásával és a takarítással töltünk. Ha feltettük a konzolra a tévét és a kábeleket is rögzítettük, akkor egy végső beállítás vár még ránk. A konzol pneumatikus rendszerének súlyhoz igazítása. Ehhez a mellékelt imbuszkulccsal kell a tartókar tövében lévő csavart beállítani. A 10-25 kg közötti beállítást kezdhetjük azzal, hogy megnézzük a katalógusban, milyen súlyú is a tévénk, de pontosan mindenképpen többszöri próba után találjuk csak meg. A tévét meg kell próbálni fel és le mozgatni, hogy lássuk, az a kívánt helyén marad-e? Ha ezzel megvagyunk, akkor elpakolhatunk és kezdhetjük is a tévézést.

Hama 00108729 TV tartó fali konzol

Bár a Hama konzolját igyekeztünk alaposan átvizsgálni felszerelés közben, rendeltetésszerű körülmények között is, a próba legértékesebb része az volt, amikor azt végül leszereltük és kegyetlenkedni kezdtünk a szerkezettel. Egyebek között olyan módon is igyekeztünk meggyötörni a mechanikát, hogy azt különböző pózokban letettük a földre és ráálltunk! No de most ne a fejhallgatókat videókban bemutató kollégánkra gondoljon a kedves olvasó, hanem egy 110 kg (túl)súlyú emberre! Aki előbb állt, majd óvatosan, majd bátrabban rugózott és ugrált a szerkezeten! A konzol azonban nem görbült, nem torzult és semmi módon nem sérült.

Ezek fényében ezt a konzolt, akárcsak a többit, amit kipróbáltunk, melegen ajánljuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.