Furutech tápelosztók hifi vagy házimozi finomhangoláshoz

Tisztuló konnektor-káosz

2020. november 1., vasárnap, 20:45

Furutech audio hifi tápszűrő zavarszűrő tápelosztó tápszűrő teszt Furutech tápszűrő Furutech teszt Furutech tápszűrő teszt

A Furutech hosszú évek óta ont magából passzív és aktív elektromos hálózati elosztókat egyaránt. A folyékony nitrogénes/héliumos kezelés és mágnesesség-eltávolító folyamat (Alpha eljárás) óta már a nanotechnológiával (NCF) is magabiztosan játszanak. Utóbbi villásdugóba és IEC aljzatba építve, bizonyos elosztóikban is megtalálható. A mai teszt (inkább bemutató) két fő kérdésre próbál választ találni: mit nyújtanak a különböző árszinteken lévő Furutech elosztók, illetve mitől jobb egy NCF formulát tartalmazó termék?

Furutech tápszűrőkFurutech tápszűrőkFurutech tápszűrőkFurutech tápszűrőkFurutech tápszűrőkFurutech tápszűrőkFurutech tápszűrőkFurutech E-TP60E tápszűrőFurutech E-TP60E tápszűrőFurutech E-TP60E tápszűrőFurutech E-TP80E tápszűrőFurutech E-TP80E tápszűrőFurutech E-TP80E tápszűrőFurutech E-TP80E tápszűrőFurutech E-TP80E tápszűrőFurutech E-TP80E tápszűrőFurutech E-TP609E tápszűrőFurutech E-TP609E tápszűrőFurutech E-TP609E tápszűrőFurutech E-TP609E tápszűrő

Elosztók és tápszűrők

A tápszűrők aktív elemet/szűrőt/áramkört tartalmaznak annak érdekében, hogy a beérkező áram zaját csökkentsék. Ez a zaj (így az aktív szűrők hatásfoka) mérhető is. Az olyan eszközök, mint a Bluehorizon Noisebox, számokkal jelzik a zajszint mértékét. Eddig mi csak egyetlen tápszűrővel találkoztunk, amelynél teljesen nullát mutatott a Noisebox kijelzője, ez volt az AudioQuest Niagara 7000. Az említett komponensnek van egy jelentős hátránya: hárommillió forintba kerül.

Az aktív zavarszűrőkkel két probléma merülhet fel. Az egyik, hogy "túlszűrik" a jelet (így a zajmentesítés közben a zene életszerűségének is ártva). A másik pedig, hogy iszonyatosan drágák. A Furutech mindkét kategóriában kínál termékeket (aktív fronton ott a Daytona 303E), de lényegesen több opciót nyújt a szűrő nélküli csoportban. E cikk szereplői (e-TP60E, e-TP80E és e-TP609E NCF) is ide tartoznak. Félig kakukktojás az e-TP80E, mert rajta négy szűrt aljzat is található digitális eszközök, előerősítők és egyéb kis áramigényű audió-videó eszközök számára. Ami pedig az árakat illeti:

Furutech e-TP60E: kb. 130 000 Ft
Furutech e-TP80E: kb. 230 000 Ft
Furutech e-TP609E: kb. 623 000 Ft

Furutech tápszűrők

Technológiák, funkciók

Mindhárom tápelosztó közös tulajdonsága, hogy Japánban láttak napvilágot. A japánokról pedig köztudott, hogy ha valami felkelti érdeklődésüket, akkor abba képesek a végletekig beleásni magukat (tessék csak rákeresni YouTube-on a "japanese audiophile" kifejezésre!).

Furutech E-TP60E tápszűrő

Mindhárom elosztóra jellemző a robusztus, fémből készült ház és a padlólemez belső oldalára felhordott, EMI (elektromágneses interferencia) blokkoló hatású speciális, GC-303 nevű réteg. Az e-TP60E és az e-TP80E belső kábelezése egyaránt 14 AWG (2,08 mm2) keresztmetszetű μ-14-ből készült. Az e-TP609E NCF-ben vastagabb, 12 AWG (3,8 mm2) méretű Alpha-22 kábelek vezetik az áramot. Természetesen a csatlakozókat is a Furutech gyártotta. A legdrágább elosztóban az összes aljzat tartalmazza a nano-méretű, különleges kristály-kerámia-szénpor kombináció egyvelegével aktív piezoelektromos hatást elérő NCF formulát.

Furutech E-TP80E tápszűrő

Ugyancsak az e-TP609E kiváltsága az ún. Axial Locking System nevű rögzítési mód is, melynek lényege, hogy egy kézzel behajtott csavarral az egyetlen tömbből mart, vastag alumínium tetőlaphoz feszítik az aljzatot. Műszeres mérésekkel kimutatták, hogy az Axial Locking System csaknem tízszeres mértékben képes csökkenteni a zajt, oszcillációt és vibrációt. A csatlakozók köré 3M csillapító anyagot is illesztettek, hogy egymástól is elszigeteljék azokat. Mindez alapján könnyebb megérteni, hogy miért kerül a másik kettőhöz képest jelentősen nagyobb összegbe az e-TP609E NCF.

Furutech E-TP80E tápszűrő

A témában újonc olvasónak furcsának tűnhetnek a fenti száraz adatok és sajátos elnevezésű technológiák. Ezekről bővebb leírás található angol nyelven a Furutech, vagy magyarul a KáCsa Audió honlapján. Köznyelvi konklúzió: a drágább elosztóba több anyagot és jobb csillapítást építettek.

Furutech E-TP609E tápszűrő

Kicsomagolás, beüzemelés

Az e-TP60E és e-TP80E hálózati tápelosztók aljára csúszásgátló gumitalpakat ragasztottak. Az e-TP609E NCF még masszívabb gumi bütykökön áll, amelyek kiegészíthetők az ugyancsak hozzá csomagolt fémtüskékkel. Ha már szóba kerültek a kiegészítők, megemlíthető az e-TP80E dobozában lévő, 1,8 méter hosszú, aranyozott Furutech dugókkal szerelt FP-314Ag tápkábel is. Utóbbi külön megvéve több tízezer forintos tétel lenne. Igaz, hogy ez "csak" a Furutech egyik legolcsóbb tápkábele, de az elosztó és a fali konnektor közé a legtöbb esetben ideális.

Furutech tápszűrők

Az elosztókat két különböző környezetben próbáltuk ki. Az első helyszín az Aymara Kft. bemutatóterme volt, ahol Bowers & Wilkins 702 Signature álló hangfal, Classé erősítő és Rotel CD-lejátszó képezte a rendszert. A második, irodai helyszínen iMac számítógépet és Focal Arche fejhallgató erősítőt (Focal Utopia valamint Sennheiser HD 800 S fejhallgatókkal) tartalmazó lánccal kóstoltattuk meg az elosztókat.

Megjegyzés: futhattunk volna még néhány (sok) kört térhatású hangrendszerrel, projektorral, mélysugárzóval stb. A mai írás azonban egyszerűbb céllal készült: arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen azonnal tapasztalható eltérésekre, benyomásokra lehet számítani (ha vannak egyáltalán) a szóban forgó elosztók között.

Furutech tápszűrők

Tapasztalatok

Szinte minden hifi kiegészítő esetében érvényes az állítás, hogy a hatása rendszerfüggő. Tehát a szoba és a kipróbálni szánt eszköz körüli lánc egyaránt befolyásolja az eredményt. A Furutech tápelosztók esetében szerencsésebbek voltunk. A fejhallgatóknál - annak ellenére, hogy teljesen más érzettel és térrel jelenítik meg a zenét, mint egy hangfalpár - szinte pontosan ugyanazok a változások történtek a középső és legdrágább elosztó közötti oda-vissza váltáskor.

Furutech tápszűrők

Azt megítélni, hogy az eredmény mennyire jó, vagy mennyivel kéne, hogy jobb legyen, mindig szubjektív. Ezt tökéletesen igazolja, ahogy ketten percekig ültünk a kanapén (hagyva, hogy fülünk hozzászokjon az e-TP60E általi összképhez), bizonytalan nyugalommal fogadtuk a The DALI CD VOL. 3 tesztlemez számait. A hang a körülményekhez képest (átlagos akusztika, viszonylag jó, de nem ultra high end kábelezés) jónak bizonyult. Jó alatt értendő, hogy nem dominált hiányérzet és nem alakult ki semmilyen fejfájdító torzítás. Pedáns, dinamikus, kicsit elektronikus, de eleven hangkép jelent meg.

Ezután következett az e-TP80E, amelynek a lejátszót szűrt, az erősítőt szűrés nélküli kimenetéhez csatlakoztattuk. Érezni lehetett enyhe finomításokat, különösen a magas frekvenciákon. Mintha egy-két alkatrészt jobb minőségűre cseréltek volna. Enyhén természetesebb (nem olyan hidegen csattogó, de mégis definiált) cintányér, mérsékelten kerekebb és árnyaltabb összkép. De ezek az eltérések csak egészen csekély mértékben mutatkoztak meg.

Furutech E-TP80E tápszűrő

Az e-TP609E NCF mindent felülírt. Nem csak apróságokban, hanem alapvetően máshogyan jelenítette meg ugyanazokat a jazz számokat. Főleg a levegősség nőtt meg, de radikális szinten. Mintha a stúdióban jobb mikrofonokat, igényesebb keverőpultot választottak volna. A sztereó tér elmélyült és a zene összességében szabadabban mozgott, szabadabb érzettel jelent meg.

Furutech E-TP60E tápszűrő

Betűre pontosan ugyanezt lehetett tapasztalni az Arche-hoz csatlakoztatott high end fejhallgatókkal is. Leszögezzük, hogy már az e-TP60E esetében is rengeteg élményt nyújtó, áramló és kerek zene épült fel. Mégis az NCF formulát tartalmazó elosztó a teszteléshez használt zenéket képes volt jobban kibontani és élőbbé, mélyebbé tenni anélkül, hogy bármilyen irreális hozzáadott réteget, színezést, ferdítést eszközölt volna. Emlékezetes volt Olivier Latry - Midnight at Notre-Dame c. lemeze, amely a legjobb orgonás albumok egyike. Már első körben (e-TP60E elosztóval) is megkaptuk a rendszer alapvető értékeit: a mesteri dinamikát, a fegyelmezett és gyors részleteket. Ahogy NCF anyag került az áram közelébe, úgy ugyanez a zene megnyílt, kitárult és szellősebbé vált. Az egyik pillanatban a zenét, mint freskót, külső megfigyelőként tapasztaltuk, a másikban viszont mintha a templomba dugtuk volna a fejünket.

Furutech E-TP609E tápszűrő

Végszó

Az e-TP60E jó kiindulási pont lehet azoknak, akik mezei műanyag házas elosztóról szeretnének egy magasabb lépcsőfokra lépni és kevesebb EMI zajt beereszteni rendszerükbe. Középkategóriáig megállja a helyét, de önmagában nem tesz nagy csodát. Később érdemes kicsit fejleszteni rajta. De hogyan? Egyes felhasználók például LessLoss Firewall 64X modult helyeznek az IEC aljzathoz, ezzel tovább tornászva a rendszer képességeit. A három elosztón belül mérlegelve nem nyújt túl sokat az e-TP60E. Picivel fegyelmezettebb frekvenciák és leheletnyi extra tisztaság elvárható, minden egyebet a rendszer egyéb elemeire kell bízni. Neki a funkciója elsősorban, hogy stabil és biztonságos házigazdája legyen a minőségi tápkábeleknek.

Az e-TP80E előnye, hogy több eszköz csatlakoztatható hozzá, ráadásul forráseszközökkel kicsit hatékonyabban bánik, így komplex láncokban (pl. házimozi rendszer) jobb ár/érték arányt testesít meg, mint az e-TP60E. Szűrést is végez, de csak óvatosan, és pont ezért kedvelhető.

Az e-TP609E NCF gyökeresen eltérő kategória. Komoly zenerajongókat vesz célba, akik értik és tisztelik az anyagokat, a fizikát, és közelebb akarnak kerülni a zene magjához. Hatása másodpercek alatt érzékelhető és rávilágít arra, hogy milyen szinten befolyásolja a rendszert az elektromos áram. Viszont a minőségi szintugrás az árban is megmutatkozik. Mindhárom elosztó a KáCsa Audióval történő előzetes egyeztetést követően kipróbálható, meghallgatható otthon, saját rendszerben is!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.