Furutech e-TP80ES NCF tápelosztó teszt

2021. augusztus 3., kedd, 07:05

Furutech audio hifi tápszűrő zavarszűrő tápelosztó tápszűrő teszt tápelosztó teszt Furutech tápszűrő Furutech tápelosztó Furutech teszt Furutech tápszűrő teszt Furutech tápelosztó teszt

Szubjektív, hogy a hifi/házimozi hangrendszerét építő felhasználó milyen ideológia vagy fontossági sorrend alapján óhajtja saját konfigurációját összeállítani. Ám egy ponton túl, ahol a felső kategória véget ér és (a marketingesek által előszeretettel meglovagolt kifejezés, de most maradjunk az eredeti jelentésénél) a high end kezdődik, előkerülnek kikerülhetetlen tényezők. Utóbbiak közé tartozik az elektromos áram minősége, amely régóta a japán Furutech cég egyik kedvenc témája.

Furutech e-TP80ES NCF tápelosztóFurutech e-TP80ES NCF tápelosztóFurutech e-TP80ES NCF tápelosztóFurutech e-TP80ES NCF tápelosztóFurutech e-TP80ES NCF tápelosztó tartozékokFurutech e-TP80ES NCF tápelosztó tartozékokFurutech e-TP80ES NCF tápelosztóFurutech e-TP80ES NCF tápelosztóFurutech e-TP80ES NCF tápelosztóFurutech e-TP80ES NCF tápelosztóFurutech e-TP80ES NCF tápelosztóFurutech e-TP80ES NCF tápelosztó

A betöltendő űr

Egy tavaly megejtett tesztelésünk során három Furutech tápelosztó tudását mutattuk be (e-TP60E, e-TP80, e-TP609 NCF). Az e-TP80 (kb. 250 000 Ft) és e-TP609E (kb. 670 000 Ft) között elég jelentős árkülönbség volt. Az új e-TP80ES NCF úgy tölti be az előbb említett hézagot, hogy közben a drágábbik készülék egyik extráját is elcsippentette magának. Az NCF (magyarosan nanokristályos formula) a Furutech egyik exkluzív technológiája. Olyan speciális elektromos és mechanikus csillapító anyag, amely nanoméretű kristályok és karbon részecskék segítségével hoz létre negatív ionokat. Ezzel csökkenti a töltést, ráadásként a hőenergiát ibolyántúlira alakítja.

Furutech e-TP80ES NCF tápelosztó

A Furutech e-TP80ES NCF tápelosztónak mindegyik kábelaljzata tartalmazza az NCF anyagot. A további mechanikus szigetelést segítő talpakat a korábbi generációhoz képest látványosan masszívabbakra cserélték. Másik frissítés a készülékház oldalán lévő főkapcsoló. Nem nélkülözhetetlen összetevő, de kétségtelenül elegánsabb és egyszerűbb módja az árammentesítésnek ahhoz képest, mintha minden nyaralás/vihar előtti alkalommal kihúznánk a kábelt a falból. Pluszban túlfeszültség elleni védelmet is nyújt az eszköz.

A Furutech e-TP80ES NCF kb. 340 000 forintos végösszege egyéb technológiákat is magába foglal. Ilyen például a GC-303 nevű speciális EMI-elnyelő bevonat, amelyet az alumínium ötvözet készülékház padlólemezének belső oldalára helyeztek. E különleges anyag a tápcsatornán keresztül érkező, vagy a tápelosztó belső rögzítéseinél létrejövő elektromágneses interferenciákat csökkenti. Nem mellesleg a belső kábelezése is minőségi, a gyártó "μ", azaz "mikro" sorozatából származik.

Furutech e-TP80ES NCF tápelosztó

Minden Furutech fémalkatrész (tehát az összes vezető, érintkező és csavar) átmegy az ún. Alpha folyamaton. A kétlépcsős eljárás során -195 és -250 fok közötti hőmérsékletű kriogén technológiával és demagnetizálással kezelik a fémet azért, hogy stabilabb molekula szerkezetével és mágnesesség-mentes tulajdonságával jobban vezesse a rajta áthaladó jelet. Az e-TP80E aljzatainak érintkezőit foszforbronz ötvözetből gyártották és ródiummal felületkezelték.

Az e-TP80ES NCF 8 db aljzattal rendelkezik, amelyekből 4 db szűrt (aktív), és 4 db szűrés nélküli (passzív). A szűrt aljzatokhoz vezetett jel átmegy egy szűrő áramkörön, amely tekercseket és kondenzátorokat tartalmaz. Viszont a szűrt áram dinamikai veszteséget okozhat magas áramigényű komponensek hangminőségében (pl. erősítő vagy mélysugárzó). A végerősítők többnyire jobb hangot nyújtanak a passzív, tehát szűrő áramkör nélküli elektromos tápellátással. Természetesen az e-TP80ES NCF passzív kimenetei nem összetévesztendők egy hétköznapi, olcsó, műanyag házas elosztó tudásával. A passzív aljzatok is befolyásolják az áramot, a fentebb említett technológiák (NCF, kábelezés, GC-303 bevonat, Alpha eljárás, fémház) összességével.

Furutech e-TP80ES NCF tápelosztó

Küllem

Az e-TP80ES NCF megjelenése nem bonyolultabb a legtöbb hifi tápelosztóénál. Magas áráért cserébe már fotókról is minőségérzetet sugallt, de egészen más érzés volt élőben kézben tartani a majdnem kétkilós tömegű fémházat. Masszív alumínium ötvözet lemezeit nem kevés csavarral fogták össze. A tetőlapot megbolondították egy alig érzékelhető kis ívvel, ettől függetlenül szögletes, stabil, szigorú benyomást kelt az eszköz.

Tetszett, hogy a szűrt és szűrés nélküli aljzatokat, valamint a szekciók által leadható legnagyobb teljesítményt is egyértelműen feliratozták. A 40 cm széles szűrő kellően laposnak tűnt ahhoz, hogy a legtöbb hifi állványban elhelyezhető legyen. A nyolc aljzatot két sorba rendezték, ezáltal szélesebb helyet igényel az e-TP80, mint a hagyományos "csík" formátumú elosztók. Utóbbit mégsem gondoltuk hátránynak, abból kiindulva, hogy a hifi tápkábelek között túlzás nélkül léteznek nehézsúlyú, kolbász vastagságú példányok is, amelyek egy klasszikus hosszabbító-elosztót egész egyszerűen magukkal rántanának.

Furutech e-TP80ES NCF tápelosztó

Az IEC bemenet mellett található egy földelőcsavar, sőt, még földelőkábelt is csomagolt termékéhez a Furutech. Ugyancsak mellékeltek egy tartozék 1,8 méteres (természetesen Furutech dugókkal szerelt) FP-314Ag tápkábelt. Utóbbi önmagában majdnem 75 000 forintos tétel lenne, kétségtelenül jó, hogy része a csomagnak, jól jön a tápelosztó és a fali aljzat közti kapcsolathoz.

Használat közben

Az e-TP80ES NCF tápelosztót két rendszerben próbáltuk ki. Az egyik egy kb. 20 m2-es szobába telepített kétcsatornás szett volt Atlantic Technology hangfalakkal és Rotel integrált sztereó erősítővel, valamint Pioneer BD-lejátszóval. E rendszer egészen a tesztelés napjáig IsoTek EVO3 Sirius elosztóról (eredeti ára kb. 200 000 Ft) kapta az áramot. A második installációt iMac számítógép, aktív hangfalpár és RME ADI-2 DAC FS D/A konverter képezte. E készülékek áramellátásáért eredetileg egy APC egység (kb. 15 000 Ft) felelt. A második rendszernél Sennheiser HD 600 fejhallgatót is használtunk a standard vs. Furutech tápelosztó közti különbség feltérképezéséhez.

Furutech e-TP80ES NCF tápelosztó tartozékok

Hangminőség

A tesztelés A/B módon történt, vagyis elindítottuk a zenét az egyik tápelosztón, amely után a Furutech következett. Az e-TP80ES NCF után ismét visszaváltottunk az eredeti elosztóra, addig ismételgetve a folyamatot, amig minden kétséget kizáró, szilárd vélemény nem fogalmazódott meg a fejünkben. A teszteléshez három jó minőségű zeneszámot vettünk elő (Gregory Porter - In Fashion, Eliane Elias - I Thought About You, Joe Satriani - Wind In The Trees).

Már az első hangrendszernél is megmutatkoztak a Furutech képességei. Vajon csak azért, mert az IsoTek csupán passzív szűrőként viselkedett? Vagy a GC-303 bevonatnak, netalán az NCF anyagnak köszönhetően? Vélhetőleg a japánok által eszközölt sok kis apróság együtt hozott olyan összhatást, amelyek végül egyértelműen rálicitáltak az olcsóbb elosztóval kapott hangra. Az e-TP80ES NCF beillesztése után frissebb, levegősebb érzettel bontakozott ki a zene. Hasonlattal élve: ugyanazt a festményt láttuk, de jobb szemüveggel.

Furutech e-TP80ES NCF tápelosztó

Közvetlenebb, meztelenebb tónusok, dinamikai fokozatok és minták rajzolódtak ki, amitől artikuláltabb, tisztább és elevenebb hatást gyakoroltak a hangok, annak ellenére, hogy a jelszintet (hangerőt) nem változtattuk meg. A rendezettebb és üdítőbb összhatás logikusan azt is eredményezte, hogy a hangszerek élettelisége megnőtt. Az e-TP80ES NCF fő erőssége a dinamika és tér érzékeltetésében rejlett. Az eleve beillesztett (és jelentősen olcsóbb) tápelosztóval Gregory Porter hangja kissé összefolyt a jobb-, illetve bal oldalt kitöltő vízszintes sávban és a hangsugárzók tengelyén kidomborodott. A Furutech bevonása azt eredményezte, hogy ugyanez az énekhang kevésbé tódult kétoldalra, képes volt egy kicsit elkülönülni a hangfalak blokkjától és egy középre irányuló foltba rendeződni.

Furutech e-TP80ES NCF tápelosztó

A számítógépes hangrendszerhez átköltözve ismét egyfajta nyugalommal konstatáltuk, hogy a tápelosztó az aktív hangfalak, illetve a D/A konverter alapvető hangszínén semmit nem változtatott. Ez a konfiguráció alapesetben meglehetősen ingatag és kusza hangmezőt produkált (különösen a fejhallgatón). Az APC leváltása után szinte ugyanazokat az eltéréseket tapasztaltuk itt is, mint az előző készüléklánc esetében: az énekhang kevésbé süppedt a hangfalak közti horizontális csíkba. Invitálóbb, merészebb térérzet jött a szűrt áram hozományaként. Ezek mellett többször is rácsodálkoztunk a háttérben játszó zongora váratlan mélységnövekedésére is. Joe Satriani és Eliane Elias számaiban is játszottak e hangszeren. Mindkét esetben azonnal feltűnt, hogy Furutech által megszűrt áram hatására gazdagabb textúrát kapott a zongora, merészebben kiúszott az ének, de ahogy ráesett a figyelmünk, a körülötte lévő, további kísérő hangszerek sávjai is mozgalmasabb formában libbentek elő a hangfalakból. Hasonló eltéréseket lehetett a HD 600 fejhallgatón is tapasztalni. Logikusan utóbbi térhatása merőben más volt a hangfalakéhoz képest, de a dinamikai árnyalatok megváltozását és a játékosabb, csupaszabb magas hangokat relatíve olcsó fülesünk is hallhatóvá tette. Korábban is gyanítottuk, hogy az APC nem tesz jót a hangzásnak, ám most egyértelműen bebizonyosodott, nem hangrendszerekhez való!

Furutech e-TP80ES NCF tápelosztó tartozékok

Alternatívák

A Furutech e-TP80ES NCF egyik fő vetélytársa az AudioQuest Niagara 1200. A két tápelosztó eltérő anyagokat és technológiákat hasznosít, formatervük is más. A Niagara praktikusabb abból a szempontból, hogy fektetve és élére állítva is lehet használni. Lényegesen olcsóbb alternatíva lehet az e-TP80ES standard változat, amely nélkülözi az NCF formulát, más kérdés, hogy éppen utóbbi játszik fontos szerepet a tér rendezésében és a dinamika finomításában.

Végszó

A Furutech e-TP80ES NCF azonnal és egyértelműen több tisztasággal, szebb felbontással és közvetlenebb érzettel mutatta meg a zenéket ahhoz képest, amit a próbára szánt hangrendszerek eredetileg használt tápelosztóival tapasztaltunk. Frissebb, csupaszabb, árnyaltabb formában mutatkozott meg a zene. Közelebb érezhettük magunkhoz az énekest, jobban észrevettük a hangszereket. Határozottabban kirajzolódott a középpontban lévő zenész, miközben nagyobb távolságúnak érzékelhettük a komplett zenei teret. Fegyelmezettebb, pontosabb élményben volt részünk, ami az elektromosság hibái miatt a korábbi felállásokban egész egyszerűen nem tudott olyan érzékletesen megjelenni, ahogy a japán tápelosztóval. A legtöbb felhasználó ezért az összegért inkább erősítőt vagy hangfalszettet vásárol, de az erős középkategóriától (ahol már egyetlen hangfal is százezrekbe kerül) felfelé megjön az e-TP80ES létjogosultsága. Különösen akkor, ha a leendő tulajdonos képes lesz a rendelkezésre álló, 8 db aljzat mindegyikét kihasználni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.