Fonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóró teszt

2020. március 3., kedd, 05:20

Fonestar audio hifi hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt Fonestar hangfal Bluetooth hangszóró teszt

Jelen tesztünkben egy olyan ismeretlen ismerőssel fogunk foglalkozni, amellyel érdemes. A Fonestar nevet ugyanis elég kevesen hallhatták eddig hazánkban, külföldön viszont nagyon is korrekt referenciákkal bírnak. Írásunk főszereplője a Bluevintage-45 aktív Bluetooth hangrendszer, ami kategóriájában a hagyományokra épít, ám jelentős plusz tulajdonságokkal is rendelkezik.

Fonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóróFonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóróFonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóróFonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóróFonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóróFonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóróFonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóróFonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóróFonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóróFonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóró

A Fonestar egy spanyol cég, amit már bő 70 éve alapítottak. Először kicsiben kezdték, majd szépen lassan kiforrták magukat. Lett 100 alkalmazottjuk, az otthoni szórakoztató modellek gyártása mellett pedig a professzionális területen is ténykednek, portékáikat pedig Afrikában, Európában, Latin-Amerikában, Ázsiában és a Közel-Keleten is forgalmazzák. Megtaláljuk a rendszereiket sport- és közintézményekben, kórházakban, templomokban, hotelekben vagy reptereken, tehát be kell látnunk, hogy ez a nemzet már rég nem csupán a csizmákhoz vagy a viaszhoz ért.

Fonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóró

A most hozzánk került Bluevintage-45 egy olyan aktív Bluetooth hangrendszer, ami első ránézésre szerepelhetne bármelyik cég termékpalettáján, de ez nem feltétlenül rossz, egyszerűen csupán vonulat, divat. Tehát, a Fonestar készüléke nem feltétlenül jellegzetes vagy egyedi, viszont mutatós, és a trendnek megfelel.

Háza MDF-ből készült, mindez pedig kapott egy műbőr bevonatot, ami visszarepít minket a múlt századba, pluszban ad még egy kicsi luxusérzetet is. Amennyiben figyelembe vesszük azt, hogy a készülék listaára 40 ezer forint, a fehér kivitelű pedig jelenleg akciósan 30 000, már most zárhatnánk egy ajánlott vétellel a cikkünket. Minket azonban elsősorban a hang érdekel, ezért nem álltunk meg ezen a ponton. A Bluevintage-45 kettő darab 20 wattos digitális erősítőt kapott, amik a két 3,81 cm-es selyem dóm magassugárzót, valamint a szintén kettő darab 10 cm-es szövött membrános mélyközép hangszórót hajtják.

Fonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóró

Kialakítása basszreflex, ráadásul két kijáratot is kapunk, ezek lefelé irányulnak, és a doboz két szélén kaptak helyet. Peremük szépen lekerekített, a beléjük helyezett cső pedig szabad szemmel is elég hosszúnak tűnik. Ahhoz, hogy ne gyűrjék össze az asztalterítőt a hangok, négy darab gumilábon áll, melyek íveltek, ám az alsó részük szerencsére lapos.

Fonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóró

A Fonestar az üdvöskéjét elsősorban szobába szánta, hiszen akkumulátort nem építettek bele, távirányítót nem mellékeltek, és kijelző sem került rá, de az utóbbiakkal más gyártó sem szolgál ebben az árfekvésben. A tetején vannak viszont kezelőszervek, melyekkel állíthatjuk a hangerőt, a mély és magas hangtartományt, találunk AUX és USB bemenetet, ezért CD-játszónkat, telefonunkat vagy különböző "merevlemezforrást" csatlakoztathatunk hozzá, az aktuális bemenetet pedig LED jelzi. Az üzembehelyezés billenőkapcsolóval történik, a komplett vezérlőegységet pedig egy mélyedésbe helyezték, peremét barna betéttel díszítették. A kezelőszervek minősége kategóriájának bőven megfelel, sőt, azon szerintünk jóval túl is mutat, ráadásul a hangszínszabályozás sem megszokott egy Bluetooth hangrendszeren.

Fonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóró

A minden irányból retro rádiónak titulálható Bluevintage-45 esetében a már említett műbőr bevonat mellett ki kell emelnünk még a védőselymet is, ami szintén a módinak megfelelően kellően stabil és sűrű, a hangot viszont nem gátolja, a márkajelzésen kívül más nem is töri meg az összhangot. A Monty Python szerint "senki sem számít a spanyol inkvizícióra", szerencsére mi sem, viszont nagyon kíváncsiak voltunk, hogy mi az elképzelésük a Bluetooth hangszórókról, mindössze 40 ezer forintért.

Fonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóró

A lábak és alsó reflexportok miatt a Bluevintage-45-öt ajánlott valami stabil, sima felületre helyezni, mert bizony a már említett asztalterítő szétkeni a hangokat. Mi elkövettük ezt a hibát, és ugyan a kapott előadás még bőven belefért a 40 ezres keretbe, éreztük azt, hogy ennél jóval többet tud ez a konstrukció. A bejáratás során nem átallottunk elektronikus zenéket bevetni, sok esetben jobbat elképzelni sem lehet, azonban a mély- és középhangok itt még összefolytak. Gyorsan áthelyeztük a készüléket egy íróasztalra, és az összkép máris definiáltabb lett. A Fonestar újult erőre kapott, a basszus ereje megnőtt, de némi pontatlanságot még mindig fel lehetett róni neki.

A középhangok viszont nagyon szépen, kereken váltak le a dobozról, izgalmasan és melegen terültek szét, szép, nagy teret alkotva. A magashangok tisztasága már ekkor feltűnt, a dómok rendkívül szépen végezték a dolgukat, semmilyen karcot vagy grízességet nem lehetett tapasztalni. Ugyanez mondható el az énekhangokra is, bár néha kissé fedettek voltak. Chris Rea után jött Barbra Streisand, majd egy kis Emerson, Lake and Palmer. Utóbbi mondjuk elég nagy feladat volt a számára, de az Ő zenéjükön meg a zongorahang volt meglepően természetes.

A Bluevintage-45-öt természetesen kipróbáltuk USB-ről, amelyről MP3 fájlokat képes lejátszani, a vezérléséhez pedig szintén tartoznak gombok a készülék tetején, valamint összekötöttük szabványos, asztali CD-játszóval is. Működött mindkettő, természetesen az utóbbi esetében, főleg, ha tisztességes kábelt használunk, a hallható végeredmény kulturáltabb, pontosabb és erősebb volt, azonban ne felejtsük el, hogy elsősorban egy Bluetooth hangrendszerről van szó, így a főszerep a mobiltelefonunké volt. A keresés pillanatok alatt megtörtént, a váltások is gyorsak voltak, tehát úgy viselkedett, mint egy kétszer, akár háromszor drágább, de hasonló jellegű és felépítésű készülék.

Fonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóró

Az utóbbi időben szerencsére került hozzánk ilyen, és ki kell jelentenünk, hogy a spanyolok terméke nem vérzett el, nem is kullogott a többiek mögött, hanem teljesen partiban volt azokkal. Idővel az előadás még jobban összeért, az ének tisztasága még az eddigieknél is jobbá vált, a magashangok pedig teljesen kitisztultak. A közép- és mélyhangok is szétváltak, a dobok ütöttek, ráadásul piszok erősen és mélyen, a torzított gitár pedig még halkan is iszonyatosan szórakoztató tudott lenni.

Egy kis zavart éreztünk ugyan, amit csak később sikerült pontosan megfogalmaznunk. A Fonestar talán a termetéből, talán a beépített hangszórókból adódóan picit lassabb, lomhább. Inkább nyugodtság társul az ereje mellé, mintsem izgágaság, ennek méltatása pedig már ízlés kérdése. Sok zenén még egy kis tempót, gyorsaságot el tudtunk volna képzelni, a mélyközép membránok inkább nehézsúlyú bokszolóként működtek, mintsem Kokóként, aki táncolt a ringben. Mi mindenesetre az utóbbit könnyen el tudtuk engedni, és egyszerűen szórakoztunk a Bluevintage-45 által, mert lazán megtöltötte a 20 m2-es szobát. Ráadásul kerek, kellően részletező és kiegyensúlyozott hanggal, ami ugyan nem feltétlenül fog minket házibuliban táncra hívni, de egydobozos minőségi zenehallgatásra, legyen az halk vagy hangos, mindenképpen kielégít majd bárkit.

Fonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangszóró

A spanyolok inkvizíciója példásan sikerült. Nem mondhatjuk a Fonestar Bluevintage-45-re, hogy stílusteremtő formajegyei vannak, de legalább beállt a sorba, így pedig a mai divatnak teljesen megfelelő. Korrektül van összerakva, a felhasznált anyagok nem is tudjuk, hogyan fértek bele ebbe a már szinte nevetségesen szűk büdzsébe. Hangja nagy, részletező, kerek és pontos, egyedül a közép- és mélytartomány lomhább a megszokottnál, ez viszont csak bizonyos, tempósabb zenéken mondható hiányosságnak. 40 ezer forintért, akciósan, fehér színben pedig 30 ezerét már poénból is megéri beszerezni egyet, de ha még a teljesítményét is figyelembe vesszük, akkor mindenképpen kiérdemli az Ajánlott Vétel címkét!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.