FiiO LR-RCA1 koax kábel teszt

2021. június 2., szerda, 12:40

FiiO audio hifi kábel audio kábel digitális kábel koax kábel koaxiális kábel kábel teszt koax kábel teszt koaxiális kábel teszt FiiO kábel teszt FiiO koax kábel

A FiiO nem a kábeleiről lett elismert gyártó, hanem számtalan remek hangú hordozható készülékével tette le a garast az asztalra a hifisták legnagyobb örömére. Haladva a korral, vagy inkább az elvárásokkal, most kivételesen egy digitális koaxiális kábellel jelentkezett a piacon, ami egészen elfogadható áron kapható, igaz nem túl hosszú, de általános célra és főleg a FiiO lejátszók összeköttetésére bőven alkalmas.

FiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábelFiiO LR-RCA1 koax kábel

Ha FiiO akkor hordozható lejátszó, erre asszociál egyből az ember, nem igazán gondol holmi egyszerű kábelre, azoknak ugyanis megvannak a maga "bejáratott" gyártói, nincs igazán szüksége még ezzel is külön bajlódni a specifikus gyártónak. A FiiO azonban úgy gondolta, ha már lúd, akkor legyen kövér és a készülékeihez egyből kábelt is ajánl, melynek neve LR-RCA1.

FiiO LR-RCA1 koax kábel

Kinézet

Szép barna színben, kis piros betétekkel, robusztus aranyozott RCA csatlakozókkal ellátva érkezett hozzánk a FiiO új kábele, még pont elfogadható mértékben hajlíthatóan és kezelhetően, nincs szükség hidraulikus présre a megfelelő szögbe állításhoz. Viszont elég rövid, mindössze fél méter (50 cm) a teljes hossza csatlakozók nélkül.

FiiO LR-RCA1 koax kábel

A gyártó szerint ez van belül:

"...RCA csatlakozókkal ellátott, 75 Ohm impedanciájú, professzionális koaxiális kábel digitális jel átvitelre.

A LR-RCA1 kábel 124 nagytisztaságú, oxigénmentes (OFC) réz vezetőszála tiszta, megbízható átvitelt biztosít.

A vezetőszálakat dupla árnyékolás védi: az alumínium fólián kívül egy OFC rézből font köpeny gondoskodik a zavarok elleni védelemről.

A PVC szigetelés kellő merevséget ad, és segít megelőzni a kábeltöréseket, a külső, fonott nylon szoknya pedig a hétköznapi behatásokkal szemben teszi ellenállóvá az LR-RCA1-et.

FiiO LR-RCA1 koax kábel

Az RCA csatlakozók 24 karátos arany bevonatot kaptak. Ez kevésbé oxidálódik, és jobban vezet, mint pl. a réz, így csökkentve a torzításokból adódó kellemetlenségeket.

Az RCA csatlakozók bevágásai pontos illeszkedést, rugalmas csatlakozást eredményeznek…

Mivel - bár egyáltalán nem drága - nem vágtuk szét a kábelt, így készséggel elhisszük a fent leírtakat.

FiiO LR-RCA1 koax kábel

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851N hálózati zenelejátszó, Cambridge Audio 851A sztereó erősítő, Musician Pegasus R2R DAC, Singxer SU2 Audio Bridge, Cocktail Audio X35, Volumio Prime, AudioQuest NightOwl Carbon, Focal Clear MG, Sivga PII fejhallgatók és zenék minden mennyiségben.

FiiO LR-RCA1 koax kábel

Hangminőség

Meglepően korrekt a FiiO összekötője, nagyon keveset változtatott a zenén, a semlegeshez képest inkább a közép és a felső tartomány felé billent a mérleg, de még épp ízlésesen tette ezt, nem borította fel a hangkép egyensúlyát.

FiiO LR-RCA1 koax kábel

Hans Zimmer prágai koncertjén szépen megfogta a basszust, nem engedte rátelepedni a zenére, kottázhatóan és jól felismerhetően jelenítette meg a legmélyebb tartományt. Akusztikus zenéken remekelt, főleg, ha gitárról volt szó, Mike Oldfield húrjain és harangjain pontos és gyors tranziensekkel szórakoztatott minket, felesleges rárakódás nélkül és tisztán, de sterilség nélkül zenélt. Pink Floyd alatt szólt talán a legjobban, könnyedén lebegett a térben a szintetizátor hangja, az effektek borotvaélesen elkülönültek, kimondottan élvezetes volt hallgatni.

FiiO LR-RCA1 koax kábel

Ha már pont összefutott ennyi tesztkészülékkel, akkor azt is meghallgattuk, melyikkel érzi a legjobban magát. Fülesekből a Focal Clear MG passzolt hozzá a legjobban, hangsúlyos basszusa pont kiegyenlítette a FiiO kábel pici mélyhiányát, remekül működtek együtt. Az AQ NightOwl Carbon semlegesebb hangjához már nem passzolt annyira, ott már volt egy kis hiányérzet. A Cambridge Audio 851N sem volt igazán oda érte, ugyanis "ő" sem a gatyalengető basszusairól híres, ellenben a Musician Pegasus jól elvolt vele a maga kicsit lágyabb tónusával.

FiiO LR-RCA1 koax kábel

Konklúzió, ajánlás

Ezért a pénzért remek vétel a FiiO LR-RCA1 koax kábel, még a nem teljesen semleges hangképe miatt is ajánlható, ütős, gyors dinamikus, de nem egy basszus bajnok. Újfent megállapításra került, minden kábel rendszer és készülék függő (ami nem igazán meglepő felfedezés) és a kis FiiO a rendszerek és készülékek jó részével megfelelően együtt tud működni. Nem lehet vitás, hogy Ajánlott Vétel címkét kap.

FiiO LR-RCA1 koax kábel

Iránytű

Vezetőszál: 124 nagytisztaságú, oxigénmentes (OFC) réz
Impedancia: 75 Ohm
Kábelhossz: 50 cm
Ár: 4990 Ft
Forgalmazó:

KriptonIT Kft.

+36-20-995-2885

fiio.hu

Mérleg

Gyors, dinamikus, transzparens hang, sok rendszerbe fog jól illeszkedni

Robusztus, de még pont megfelelően kezelhető kialakítás

Az 50 cm-es hossz nem mindenhol és mindenkinek lesz elég

Szubjektív vélemény

Hangminőség:  
Kivitel:  
Ár/érték arány:  

FiiO LR-RCA1 Audio & Vision Online Ajánlott Vétel díj

FiiO LR-RCA1 koax kábel

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.