Denon HEOS vezeték nélküli multiroom rendszer

Új versenyző a multiroom pályán

2014. október 31., péntek, 17:05

Denon HEOS multiroom audio hifi hangfal hangszóró Denon HEOS Denon multiroom HEOS multiroom multiroom rendszer HEOS by Denon multiroom teszt multiroom rendszer teszt Denon HEOS teszt

Egészen idáig, ha kiforrott, felhasználóbarát és jól működő vezeték nélküli többszobás hangrendszert akartunk otthonunkba építeni, akkor csak nagyon kevés márka közül válogathattunk. Most viszont megtört a jég: a jó öreg Denon megunta mások egyeduralmát, és elkészítette saját multiroom rendszerét. Mai cikkünk főszereplője: a HEOS!

Denon HEOS multiroom rendszerDenon HEOS 7 multiroom hangszóróDenon HEOS 7 multiroom hangszóróDenon HEOS 7 multiroom hangszóróDenon HEOS 7 multiroom hangszóróDenon HEOS 7 multiroom hangszóróDenon HEOS 7 multiroom hangszóróDenon HEOS 5 multiroom hangszóróDenon HEOS 5 multiroom hangszóró hátlapDenon HEOS 5 multiroom hangszóróDenon HEOS 5 multiroom hangszóró hátlapDenon HEOS multiroom hangszóróDenon HEOS 3 multiroom hangszóróDenon HEOS 3 multiroom hangszóróDenon HEOS 3 multiroom hangszóróDenon HEOS 3 multiroom hangszóróDenon HEOS 3 multiroom hangszóróDenon HEOS 3 multiroom hangszóróDenon HEOS LINKDenon HEOS LINKDenon HEOS LINKDenon HEOS LINK hátlapDenon HEOS AMPDenon HEOS AMPDenon HEOS AMPDenon HEOS AMP hátlapDenon HEOS ExtendDenon HEOS ExtendHEOS by Denon AppHEOS by Denon AppHEOS by Denon App

Egy korábban közölt írásunkban részletesen bemutattuk a Sonost, napjaink egyik legnépszerűbb vezeték nélküli multiroom hangrendszerét. A Denon egy az egyben az amerikai cég koncepcióját vette elő és faragta át saját ízlése szerint. A teszt előtt, végignézve a termékek specifikációit, azt feltételeztük, hogy a HEOS termékcsalád végeredményben ugyanazt nyújtja majd, mint a Sonos, csak más külsővel. Ez csak részben igaz. Mikor ellátogattunk a Denon Márkaboltba, egymással összevetni a két rendszert, kiderült, hogy mindkettő mellett más érvek szólnak.

HEOS, mint alternatíva

Akik még nem jártasak a multiroom témában, azoknak tömören összefoglaljuk a HEOS lényegét: a rendszer olyan komponenseket tartalmaz, melyeket egy épületen belül, különböző helyiségekbe letéve, egy központilag vezérelhető, vezeték nélküli rendszert hozhatunk létre. A vezeték nélküliség kiterjed a vezérlésre is: WiFi alapokon irányíthatjuk a helyiségekben megszólaltatni kívánt hangot a ma kapható Android vagy iOS mobileszközök zöméről. No de mit is teszünk a szobákba, miről fog szólni a zene? Lássuk sorban a szereplőket!

Ismerős alapok, változó extrák

Egy vezeték nélküli többszobás hangrendszer beüzemelése nem bonyolult feladat. Volt eddig egy olyan "követelmény", miszerint a komponensek közül legalább egynek fizikailag, kábelesen kapcsolatban kell állnia a hálózati routerrel. Ez a szabály nemrég érvényét vesztette, immár a zónajátszót közvetlenül ráuszíthatjuk az otthoni WiFi hálózatra, így nincs feltétlenül szükség úgynevezett "jeltovábbító" vagy más néven "bridge" eszközre. Ezt a szolgáltatást a HEOS is tartalmazza. Az elmélet egyszerű, a gyakorlat viszont ezáltal kicsit összetettebbé teszi a beüzemelés folyamatát. Ha a direkt kapcsolódás mellett döntünk, akkor telefon vagy tablet készülékünket rá kell kötni a zónajátszóra egy Jack-Jack kábellel, és az applikáció utasításait végigkísérve, várni kb. 1-2 percet a kapcsolat létrejöttéig. Ugyanezt végig kell játszanunk az összes HEOS eszközön, ami végső soron nem olyan ördöngös munka, de nem veszi fel a versenyt a már régóta a piacon lévő amerikai rendszer egyszerűségével. Ha első alkalommal telepítünk, csak le kell töltenünk mobileszközünkre az ingyenes HEOS applikációt, amely Android 2.3 és iOS 5.0 vagy frissebb operációs rendszerekre installálható. Nem kell manuálisan bajlódnunk az alhálózati maszkokkal, IP-címekkel, csupán lépésről lépésre követnünk kell a szoftver utasításait.

HEOS by Denon App

Amiben viszont a HEOS egyértelműen felülmúlja említett vetélytársát, az a hangminőség. Külön cikk íródhatna arról, hogy milyen részletgazdag és testes hangot produkálnak a Denon hangszóróval felvértezett zónajátszói, és meg is jegyezzük, hogy ilyen téren, igen látványosan megelőzte konkurensét a cég. Tiszta és dinamikus hangot hallhattunk mindhárom modellből (HEOS 7, HEOS 5, HEOS 3), valósággal megzengették a helyszínt. Ha már szóba kerültek, ideje kitérni a termékcsalád tagjaira.

A legnagyobb mindenes: HEOS 7

A Denon HEOS jelenleg nem sok tagot számlál (6 db-ot egész pontosan), ettől függetlenül egy kész és működő rendszerről beszélhetünk, amivel gond nélkül behangosítható egy egész ház. Ha nagy légterű szobát szeretnénk nagy hanggal betölteni, de nem akarunk emiatt külön hangfalak és erősítők beszerzésével bajlódni, akkor jöhet szóba a HEOS 7.

Denon HEOS 7 multiroom hangszóró

Az említett termék meglehetősen testes, 16 cm-es mélységével és majdnem 50 cm-es hosszával igencsak látványos jelenség, nem is beszélve a modern, kissé futurisztikus formavilágról. Egyébként ugyanez a dizájn érvényes a rendszer többi tagjára is. A doboz belsejében 7 db hangszóró található (innen ered a megnevezés is), melyekből 2 db a mélyhangokat segítő, passzív sugárzóként üzemel, a maradék ötöt pedig diszkrét D osztályú erősítők hajtják, előnyük a kis helyigényen kívül az alacsony hőkibocsájtásban is megmutatkozik. Egyébként ez a HEOS termékek egyetlen tagja, amelyen fejhallgató kimenet is található. A HEOS 7 masszív terhelésekor éreztük, hogy még a ruhánk is szabályosan rezonálni kezdett. Emellett igen komoly hangszórást, artikulált énekhangot és bátran definiált magas frekvenciákat hallottunk, nem túl dühöngő, hanem inkább testes és finom basszusokkal társítva. Európai fülnek egyértelműen jobban esik a HEOS karaktere.

Denon HEOS 7 multiroom hangszóró

Kisebb testvérek: HEOS 5 és HEOS 3

A HEOS 5 gyakorlatilag a Sonos PLAY:5, a HEOS 3 pedig a PLAY:3 megfelelője, nevükhöz illően 5 illetve 3 db hangszórót tartalmaznak. Hangminőségükre rossz szavunk nem lehet, ráadásul eddig nem említettük, hogy valamennyi HEOS zónajátszó USB aljzatot is tartalmaz. Utóbbira rádughatjuk MP3 vagy WMA fájlokkal feltöltött pendrive-unkat, és a zenét kiküldhetjük a komplett hálózatnak.

Denon HEOS 5 multiroom hangszóró hátlap

Amennyiben két HEOS 3-at birtoklunk, igény szerint szinkronizálhatjuk őket sztereó módba, mintegy megkétszerezve a teljesítményt. Egyébiránt a termékek megnevezése jelen esetben is a beépített hangszórók számára utal, és az USB aljzat mellé 3,5 mm-es Jack bemenetet is integráltak. A HEOS 3, felépítéséből adódóan, vízszintes és függőleges pozícióba is állítható.

Denon HEOS 3 multiroom hangszóró

Vezérlés a gyakorlatban

A HEOS menüje szinte zavarba ejtően egyszerű, de ez a használatra nézve kifejezetten pozitívan értendő. Ügyes megoldás például, hogy az aktív zónákat két ujjunkkal összehúzva tudjuk egyesíteni. A vizuális kezelőfelület mindössze három menüpontból áll, a szolgáltatások között szerepel a helyi hálózaton tárolt zenék lejátszása (DLNA-n keresztül). Ebben az esetben a HEOS hálózati merevlemezről (NAS) vagy számítógépünkön lévő, megosztott mappából éri el fájljainkat. Jelenleg az MP3, WMA és FLAC formátumok kompatibilitása garantált, 48 kHz/24 bitnél nagyobb mintavételezésű fájlok lejátszására még nem alkalmas a rendszer.

HEOS by Denon App

További lehetőségek nyílnak meg az internetrádió és a felhő alapú zenei szolgáltatások által, utóbbiak nevezetesen: Pandora, Spotify és Rhapsody. Nem árt tudni, hogy hamarosan az itthon évek óta népszerű, DEEZER szolgáltató neve is bekerül majd a HEOS rendszerébe. A Denon jelenlegi promóciója alapján, aki most vesz HEOS terméket, az automatikusan nyer 60 napnyi Spotify regisztrációt. Így instant kipróbálhatjuk a szolgáltatás legfőbb előnyét; hogy az internetrádiós állomásokhoz képest gyökeresen jobb hangminőséget nyújt. A Spotify (és a DEEZER) olyan, mint egy online zenekönyvtár, amiből találomra böngészhetjük kedvenc zeneszámainkat, de ha meghatározzuk zenei ízlésünket vagy hangulatunkat, aszerint is kaphatunk keresési javaslatokat. Emellett, ha sokat hallgatunk pl. U2-t, a rendszer automatikus tippeket nyújt hasonló műfajú előadókra, így bizonyos értelemben bővíthetjük zenei ismereteinket. A számunkra tetsző felvételeket lejátszási listába gyűjthetjük, ami a profilunkban elmenthető. A rendszer kezelése egyébként nagyon egyszerű, aki egy ébresztőt be tud állítani Android vagy iOS mobileszközön, annak még egy 5-10 zónás HEOS navigálása sem okozhat gondot. A rendszerhez számítógépes szoftver egyelőre még nem készült, és tabletre optimalizált menü sincsen, ettől függetlenül az ingyenesen letölthető, reszponzív applikáció, 4-10 col közötti képátlójú mobileszközön, könnyedén használható.

HEOS by Denon App

A három agy - Link, Amp és Extend

Amennyiben rugalmasságra törekednénk, és már birtoklunk hangfalakat és/vagy erősítőt, akkor válogathatunk a HEOS hangszóró nélküli zónajátszói közül is.

Denon HEOS LINK

Ide tartozik a Link, ami lényegében egy előerősített (Pre Out) kimenettel felvértezett készülék. Apró mérete ellenére a hátlapján csatlakozók tömkelegével találkoztunk (csak példának okáért: digitális optikai bemenet és kimenet, aktív mélysugárzó kimenet, dupla analóg sztereó bemenet, stb.), sőt, még 12 voltos trigger aljzatot is találtunk.

Denon HEOS LINK hátlap

Külön jó hír lehet azoknak, akik 2013-as vagy frissebb évjáratú, hálózati modullal ellátott Denon házimozi erősítővel rendelkeznek, hogy a HEOS rendszerébe beleprogramozták az AVR-ek hálózatról vezérelhető funkcióit. A Link használatával arra is nyílik lehetőségünk, hogy hagyományos sztereó erősítőre kötve (pl. PMA-520AE, PMA-720AE, stb.) az olyan alapvető funkciókat, mint ki/bekapcsolás és a hangerő vezérlés, az applikációból kezeljük. 

Denon HEOS AMP

A HEOS Amp belsejébe sztereó végfokot is építettek, így hozzá csak egy pár hangfal szükséges, csatornánként 100 W teljesítményével akár állódobozokat is meghajt. Ráadásul mivel D osztályú erősítőt tartalmaz, az említett készülék magas hatásfok mellett is alig bocsájt ki hőt, így akár szűkebb helyeken, könyvespolcon is gond nélkül elhelyezhető. A hangzást gyakorlatilag is megtapasztalhattuk a Denon márkaboltban, mikor egy munkatárs bekötötte az Amp-ot egy háromutas, padlón álló Boston hangfalra. Olyan érzésünk támadt, mintha két HEOS 7 szólna egyidejűleg, magyarul újfent jó hangot hallhattunk.

Denon HEOS AMP hátlap

Végül, de nem utolsósorban a hálózati jelerősítés becses feladatára az Extend nevű apróságot kínálják, mely hálózati bridge-ként funkcionál. Vastag közfalakkal épített házban lehet "életmentő" eszköz.

Denon HEOS Extend

Záró gondolatok

A HEOS egy jól működő rendszer, ami jól ismert funkciókat kínál, de ellenfeléhez képest teljesen más stílusban. Tény, hogy a szoftver és a termékek nem olyan gazdagon kiépítettek, mint a Sonos esetében, ennek ellenére a Denon csomagja is felhasználóbarát, és a lényeget tartalmazza. Vélhetőleg jönnek majd olyan szoftverfrissítések és termékbejelentések, amik még inkább kiélezik a "harcot" a Denon és a Sonos között. A két rendszer apró, de számottevő jellemzőkben különbözik egymástól, vezérlés, hangminőség és megjelenés tekintetében is. A legtöbb tulajdonság inkább a felhasználó szubjektív ízlése szerint kerül mérlegre. Nagymértékben megkönnyíti a döntést, hogy a két rendszer, több budapesti márkaboltban is kipróbálható, meghallgatható és megvásárolható.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.