Clint ODIN WiFi hangszóró teszt

2018. június 12., kedd, 15:40

Clint audio hifi hangszóró hangrendszer hangfal WiFi hangszóró WiFi hangfal WiFi hangrendszer hangfal teszt hangszóró teszt WiFi hangszóró teszt WiFi hangfal teszt

A sokaknak még ismeretlenül csengő skandináv márka magyarországi bevezetését április elején jelentettük be, és nem sokkal később már tesztre fogtuk az első kisméretű Bluetooth hangszóróját a FREYA BT-t, mely derekasan helyt állt a próbák során. A mitológiai ihletésű Asgard termékcsalád csúcsán elhelyezkedő ODIN WiFi hangszóró már komolyabb teljesítménnyel kecsegtet, így egy nagy ugrással el is érkeztünk a terméklánc tetejéhez, hogy megtudjuk, mit is várhatunk "mindenek atyjától".

A letisztult álcázás

Amikor a hazai forgalmazó gondjainkra bízta a Clint ODIN-t, már a doboz méretéből is sejthető volt, hogy itt nem egy jobbra balra dobálható, kis Bluetooth hangszóró árválkodik odabent. Kicsomagolva új vendégünket, annyiban ért talán meglepetés, hogy a korábban látott sajtóanyagokból nem számítottunk ilyen jó anyagfelhasználásra. A hófehér verzió kevésbé sugároz magából hifi cucc érzést, de egyértelműen csinos darab.

Clint ODIN WiFi hangszóró

A méretes hangszóró (394 mm magas, 243 mm széles) közel 7 kg-os tömegét többek között az is magyarázza, hogy a teljes burkolat alumíniumból van, melynek fedelén találhatóak a legfontosabb vezérlő gombok. Ezek a gombok sajnos már nem olyan minőségi darabok, ráadásul nyomkodásuk kifejezetten zavaró, kattogó hanggal jár. Szerencsére ezeket jó esetben sosem kell használnunk a vezérlő applikációnak hála, de erre még később visszatérünk.

Clint ODIN WiFi hangszóró

A Clint ODIN tehát egy elegáns, minimál stílusú hangszóró, ami igazából, ötből legalább három ember szemében nem is hangszóró. Talán a fehér szín teszi, talán a dizájn, de több laikusnak mondható ismerős kérdezett rá, hogy "és az a hősugárzó meg mi?". Tehát közép-európai szemmel kissé félreérthető lett a skandináv elképzelés, de szerencsére a hősugárzónak álcázott test, ventillátorok helyett hangszórókat rejt a rács mögött. Méghozzá négyet, ugyanis a Clint ODIN nem egyenesen előre, hanem kb. 60 fokban két oldalra szórja a talpalávalót. Ebben 1-1 10 cm-es mélyközép, és 1-1 25 mm-es selyem dóm magassugárzó van segítségére. Természetesen a hangszórókra bízott impulzusok létrehozásában is minőségi alkatrészek veszik ki a részüket odabent.

Clint ODIN WiFi hangszóró

A testes basszusokért egy hátul elhelyezett reflexnyílás felel, mely praktikus módon, egyben a hangszóró fogantyúja is. Az említett hátlapon találunk még egy táp (piskóta/borotva) aljzatot, egy USB és egy AUX csatlakozót is a WiFi beállításhoz szükséges kis gomb mellett. Első kérdésünk kapásból az volt, hogy mire jó itt egy AUX aljzat? Nos, a válasz egyszerű és egyben rendkívül szomorú is. A Clint ODIN ugyanis nem kínál Bluetooth vevőt, ami lényegében annyit jelent, hogy vagy az otthoni (vagy bármilyen) WiFi kapcsolattól, vagy egy AUX kábeltől függ a zenelejátszás. Ezt 2018-ban bármelyik high end készüléknek szó nélkül elnézzük, hisz ott semmi keresnivalója, de egy ilyen hordozható hangszóró Bluetooth nélkül, egyszerűen érthetetlen. Ez van...

Clint ODIN WiFi hangszóró

A másik dolog, ami szintén fejcsóválást váltott ki belőlünk, az talán az egyik legfontosabb kiegészítő. A Clint ODIN (szó szerint) remekül megállja a helyét egy könyvespolcon, komódon vagy asztalon a gumírozott talpnak köszönhetően, de ahogy a padlóra helyezzük, az optimális szórási szögnek annyi. A Clint erre a célra létrehozott egy rendkívül igényes, stabil alumínium talpat, ami nemcsak szép, de 8 fokos dőlésével és 50 mm emeléssel éppen optimális irányba billenti az ODIN-t.

Clint ODIN WiFi hangszóró talp

Csodás, de mindezt 15 000 Ft körüli áron vagyunk kénytelenek megvásárolni! Persze nézhetjük ezt onnan is, hogy az állványos sztereó hangsugárzókhoz sem jár az állvány, de azokhoz kismillió egyedi lehetőség létezik, ez pedig lényegében specifikus tartozéka kizárólag ennek a hangszórónak, ami nélkül ráadásul korlátozottá válik a használata. Masszív fekete pont, ha figyelembe vesszük, hogy ezzel a kiegészítővel már 100 000 Ft felé emelkedik a vételár, ahol már népes konkurenciával kell szembenéznie.

Ezt a néhány negatív részletet leszámítva, egy kifejezetten tetszetős, jól megépített hangszórót alkotott a Clint, így már csak a tudását kellett megvillantania.

Clint ODIN WiFi hangszóró

Használat közben

Ahogy egy WiFi hangszórónál lenni szokott, első lépésben a hálózatunkhoz csatlakoztattuk, melyet megtehettünk a WPS gomb segítségével, vagy iOS eszközünk WiFi beállításai közt USB porton keresztül. Ez nem ment zökkenőmentesen, de egy lágyan duruzsoló női hang végül megnyugtatott, hogy sikeresen csatlakoztunk. Következő lépésben az Asgard vezérlő applikációt kutattuk az Apple Store-ban ami szintén egy izgalmas küldetés volt, de kis türelemmel és kitartással ezt is abszolváltuk.

Clint App

Az elmúlt években számos tökélyre fejlesztett applikációval volt már dolgunk (Naim, Technics, MusicCast stb.) így a Clint ODIN vezérlő felülete kissé kezdetlegesnek és logikátlannak tűnt. Kockás füzet alapú grafikája inkább egy gyermekeknek szánt szoftverre emlékeztet, de a legszükségesebb funkciók szerencsére megtalálhatók rajta. Elérhetjük UPnP/DLNA szerverünket, Spotify Connect (Spotify saját felületen), TIDAL, internet rádiók (Tune In) állnak rendelkezésre, valamint AirPlay és multiroom szolgáltatás is ott lapul a tarsolyában.

Clint App

A beüzemelést és elhelyezést követően az első él aljában elhelyezett négy fehér és egy lila LED jelzi, hogy már csak annyi dolgunk maradt, hogy kiválasszuk kedvenc zenéinket.

A meghallgatás során igyekeztünk széles körben válogatni a stílusok közt, hogy átfogó képet kaphassunk a Cint ODIN tudásáról. Természetesen tesztalanyunkat is megtiszteltük egy közel egy hetes bejáratással, hogy optimálisabb állapotba kerüljön a hangszórókészlet, illetve az áramköröket is kellően "átmelegítsük". A konkrét tesztet hangszeres muzsikákkal indítottuk, a lágy jazztől a rockig mindenen átmentünk, és ahogy például a korábban tesztelt magasabb kategóriájú Bluetooth vagy WiFi hangszórók esetében, úgy a Clint ODIN sem volt válogatós. Ami azonnal feltűnt, hogy basszusai nem olyan tolakodóak és hatásvadászok, mint például egy hasonló árban lévő Bluetooth hangszóróé (Harman Kardon Go + Play, JBL Xtreme, stb.). Nem hajlamos a búgásra, vagy gerjedésre, hanem kiegyensúlyozott és erőteljes marad egészen 60-70 %-os hangerőig, utána pedig már elfogy az oldalanként 25 W-os D osztályú erősítőből a lendület. Ekkor felülkerekednek a közép és magas frekvenciák, bár itt már olyan hangszintet kaptunk, ami egy kisebb házibulihoz is elegendő. Alacsony hangerőn kevésnek éreztük a dinamikát, de itt ízlés szerint rá tudtunk segíteni az EQ módosításával. Ami abszolút erőssége a Clint ODIN-nak, a középtónusok és a magashangok világa. Ebben magasan kiemelkedik a vetélytársak táborából, sőt már-már hifi rendszereket idéző énekhangokkal árasztotta el a helyiséget. A hangszerek teste, a dobütések, vagy gitárhúr pengések határozottan és tisztán, ám némi digitális ízzel szólaltak meg, de itt természetesen még nem is várhatunk el élethű reprodukciót. Az elektronikus, pop vagy hip-hop albumok hangzása egy szóval jellemezve: dögös. Van benne lendület, erő, dinamika, és kellően nyitott hangkép. Nagyon jó hatással van a színpadra a 60 fokban két irányba sugározott hang, és vélhetően a beépített DSP is megfelelően végzi a dolgát. Nem volt olyan érzésünk, hogy a hang beszűkül egy pontra, ahogy alapvetően lennie kellene. Több ponton elhelyeztük a szobában, és mindenhol kivételes nyitottsággal töltötte meg zenével a teret, bár ahogy az lenni szokott, sarkok közelében húsosabb basszusokat kaptunk.

Clint ODIN WiFi hangszóró

A forrásanyag minőségbeli különbségeire nem reagált olyan érzékenyen, legyen szó FLAC vagy MP3 formátumokról, ahogyan a TIDAL és Spotify közt sem lehetett hallani eltérést. A vezérlő applikáció megszokást és sok türelmet igényel, de miután kiismertük a rendszerét, tökéletesen végezte a dolgát, bár többször is elvesztette a kapcsolatot a hálózattal. Ami azt illeti továbbra is lennének építő jellegű javaslataink a fejlesztőknek.

Összegzés

A Clint ODIN nem az a hangszóró, amibe az ember első pillanatban beleszeret. Meg kell ismerni, időt kell rá szánni, és el kell fogadni a hibáit, de amennyiben belátjuk, hogy arra kell használni, amire ki lett találva, akkor szépen lassan belopja magát szívünkbe, és hangzásával könnyedén feledteti velünk a kezdeti nehézségeket. Megépítése és szolgáltatáscsomagja hozza a manapság elvárhatót, de néhány apróságot érdemes lehet még fejleszteni rajta. Árcetlije korrektnek mondható a kapott teljesítményért, és még ha feláras is, mindenképpen javasoljuk a hozzá való talp megvásárlását, mert a praktikusságán felül optikailag is más szintre helyezi a hangszórót.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.