Clint FREYA BT Bluetooth hangszóró teszt

2018. május 2., szerda, 18:00

Clint audio hifi hangszóró hangrendszer hangfal Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal Bluetooth hangrendszer hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt Bluetooth hangfal teszt

Minden bonyodalmat mellőz a Clint FREYA BT, és tény, hogy inkább a négy fal közé illik, de éppen ez az egyszerűség teszi sokoldalúvá.

Modern letisztultság

A dán háttérrel rendelkező Clint azt a hullámot lovagolja meg, amit napjaink ún. okos hangsugárzói gerjesztettek. Ez alatt gondolunk a kis helyet igénylő, vezeték nélküliséget nyújtó, hálózati funkciókkal felvértezett, egyetlen házba épített rendszerekre. A FREYA modellekkel éppen ilyen felhasználói élményt igyekszik megteremteni a Clint, valamilyen szinten még tovább egyszerűsítve az említett koncepciót. Így mi dönthetjük el, hogy applikációval, WiFi-n keresztül, vagy még kényelmesebben, Bluetooth alapon szeretnénk lejátszani ill. vezérelni a zenét, mai cikkünk utóbbit taglalja.

Clint FREYA BT Bluetooth hangszóró

Küllem

A FREYA BT egy kb. 22x10 cm-es, henger alakú dobozba épített hangrendszer, mely rendelkezik beépített Bluetooth vevővel és Jack bemenettel. Teljesítménye 12 W, tömege kb. 1 kiló, ezekből sejthető, hogy nem házibulizásra, hanem szolid háttérzenei aláfestésre szolgál. Persze ha kicsit nagyobb hangnyomás a cél, dönthetünk egy második FREYA BT vásárlása mellett is, amennyiben kettőt össze szeretnénk párosítani sztereó módba. Egyébiránt a termék itthon kb. 40 000 Ft-ért vásárolható meg.

Clint FREYA BT Bluetooth hangszóró hátlap

Használat

A doboz csúszásgátló gumitalpon áll, nagyrészt műanyagból (a hangszórót fedő, lyukmintás rács érintésre fémes érzetű) készült. Tetején hangerő állításra és lejátszásra szolgáló kezelőszervei az átlagosnál jóval nagyobbak és kis nyomásra is azonnal reagálnak. A lejátszás/megállítás gomb folyamatos nyomva tartásával kapcsolható be a rendszer, ilyenkor, ha nem talál azonnal párosított eszközt, női hang jelzi, hogy kapcsolódásra vár. A hátoldalon találunk egy apró basszreflex nyílást, alatta három csatlakozóval. A 12 V-os bemenet a FREYA töltésére szolgál, az USB-A porttal akkubank funkciót kapunk, a 3,5 mm-es Jack bemenethez pedig csatlakoztathatunk bármilyen BT-nélküli forráseszközt. Az egyetlen dolog, aminek kevésbé örültünk, hogy a készülék nem tölthető micro USB aljzaton keresztül, így mindig kelleni fog a dobozkához tartozó töltő is. Aminek még örültünk volna, az a telefonos kihangosítás lehetősége.

Clint FREYA BT Bluetooth hangszóró

Másfelől egész jó akkumulátor üzemidőt nyújt, nekünk közepes terheléssel 10 órán keresztül is képes volt muzsikálni. A specifikációt (hangszóró, Bluetooth profil stb.) illetően csak találgatni lehet, a Clint a száraz termékadatokkal ugyanis szűkszavúan bánik. A vezeték nélküli hatókör ugyancsak jónak mondható, ami a gyakorlatban a környezet zsúfoltságától függően 8-10 méter is lehet. Az előlapon 5 db LED található, amelyek a Bluetooth kapcsolat és az akkumulátor állapotáról tájékoztatnak. Ha épp nem játszunk le zenét a küldő félen, akkor a fehér színű pontok lágyan pulzálnak. Ha a Jack bemenetet használjuk és nincsen hatókörön belül a párosított eszköz, akkor szüntelen fehér villogással jelzi a FREYA, hogy keresi a kapcsolatot (ez a tévé vagy monitor mellé téve egyeseknek bosszantó lehet). A használat során nehézségbe nem ütköztünk, nem volt módunk kipróbálni két FREYA-t sztereóban, de a közeljövőben WiFi/multiroom képességekkel felvértezett testvéreiről is fogunk értekezni.

Clint FREYA BT Bluetooth hangszóró

Hangminőség

A FREYA BT hangját és teljesítményét tekintve azt a szintet hozta, amit a méret, ill. árcédula alapján elvártunk. Irodánkban beüzemelve, ha a könyvespolcra vagy a szoba sarkába helyeztük, akkor meglepően testes impulzusokat kaptunk a Valhalla - Emancipator és a még masszívabb ütemekre épülő Groove Armada - Suntocher közben is. A Bluetooth miatt a középmagas frekvenciák kicsit mosottan, megfoghatatlanul jelentek meg, úgy visszaadva referencia listánkat, mintha csak MP3-akból állna. Tehát hifis teljesítményt nem célszerű várni a kis toronytól, ugyanakkor teljesítménye, más szóval hangnyomásszintje sem becsülendő alá. A Thievery Corporation - Exilio (Rewound) c. számát elindítva a jól ismert dobok keményen és feszesen jelentek meg, kis terhelésen is jó dinamikát kaptunk. Ahogy egyre feljebb emeltük a hangerőt, a jelszint 2/3-a fölött számottevően tompultak a részletek, ami érthető, hiszen ki akarna egy magas frekvenciákat bántóan kiemelő dobozkával egy szobában ülni? Amint visszavettük a terhelést kb. 50 %-ra, máris megjelentek az említett dalban lévő csilingelések és a dal sem volt annyira elnyomva. Mindebből érzékelhető, hogy a kis Clint kis térben és/vagy mérsékelt, háttérzenei terhelés esetén tud optimális teljesítményt nyújtani. Ilyenkor pl. az Eagles - Hotel California esetében képes volt a nagyobb dobozokra jellemző, erőlködés nélküli dinamikát nyújtani, a csilingelő cinekről azonban le kellett mondanunk (azokhoz már alighanem a helyi hálózaton keresztül vezérelhető, AirPlay klienssel kiegészített FREYA WiFi-re lett volna szükség).

2-3 méteres távolság esetén egész jó szórást kaptunk, efölött már érezni lehetett a kis hangszóró, ill. doboz miatti pontszerű hangmezőt. Android rendszerű okostelefonról a YouTube videókat csak ajakszinkron késéssel tudta megszólaltatni, ezt nem árt figyelembe venni, persze multimédiás/mozgókép alapú tartalmakat így is tudtunk nézni, a mellékelt Jack kábel használatával.

Clint FREYA BT Bluetooth hangszóró

Végszó

A Clint FREYA BT kellemes hangulatteremtő eszköz lehet azoknak, akik kisebb alapterületre vagy mérsékelt hangerőn történő zenehallgatásra keresnek egy hosszú távon tovább fejleszthető (két FREYA BT úgymond összekapcsolható egymással) rendszert. Kialakítása egyszerű, de igényes. Nem tud sokat, de nem is kell, éppen elég, hogy kábel kötögetés nélkül bárhova magunkkal vihetjük otthonunkban. Szolgáltatások terén (különösen, ha az olvasó kacsintgat a többszobás hangrendszer építés felé) megfontolandók a nagyobb, hálózati funkcióval kiegészülő testvérei, amelyekre hamarosan visszatérünk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.