Cambridge Audio YOYO M Bluetooth hangrendszer teszt

Két dudás

2017. június 20., kedd, 09:50

Cambridge Audio audio hifi hangszóró hangrendszer hangfal CA hangrendszer Bluetooth hangrendszer hangfal teszt hangrendszer teszt hangszóró teszt Cambridge Audio hangfal Bluetooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt

Aki mer, az nyer, és a Cambridge Audio pontosan kétszer annyira volt merész, mint a témában jártas gyártók zöme. Főleg azért mert a YOYO M az első fizikailag kettébontott, más szóval tényleg sztereó hatásra szánt Bluetooth hangrendszer, amit eddig kipróbáltunk.

Mennyire hifi?

Mielőtt félrevezetnénk az olvasót, le kell szögeznünk, hogy a YOYO M, noha tényleg képes sztereóban megszólalni, nem egyenértékű a hagyományos, vezetékes hifi rendszerekkel (a hangminőség c. bekezdésben ki is derül, hogy miért). Ha úgy tetszik, a Cambridge Audio konyhakész csomagot kívánt nyújtani azoknak, akik a vezeték nélküli kényelem kihasználásával nem csak egy pontból megszólaló háttérzenei élményre vágynak.

Cambridge Audio YOYO M Bluetooth hangrendszer

A Cambridge Audio szakértelme előtt már számos alkalommal fejet hajtottunk, látva és hallva a tőlük származó, jó ár/érték arányú hifi elektronikákat és hangsugárzókat. A Minx sorozattal az is bebizonyosodott, hogy a kevésbé luxusszínvonalú, átlagemberek számára is hozzáférhető ún. multimédiás szekció is része célterületüknek.

Cambridge Audio YOYO M Bluetooth hangrendszer

A YOYO M nem csak attól ritka, hogy vezeték nélkül fogadja a zenét, hanem attól is, hogy a két doboz kábelmentesen képes egymással kommunikálni. Nem csak a küldő fél, hanem maguk az egységek is Bluetooth kapcsolatot létesítenek egymással, szeparálva a jobb és baloldali hanginformációt. Mindez kompakt méretben valósul meg, ami alig hízza túl a hagyományos számítógépes hangfalak világát. Utóbbiból is sejthető, hogy a YOYO M nem fogja széttörni pohárkészletünket egy kis bulizás során. Viszont beépített akkumulátorral is rendelkeznek e dobozkák, ami papírforma szerint egy egész napra elegendő, 100 % vezeték nélküli üzemet tesz lehetővé. Tehát a valóságban sokkal inkább elegáns és praktikus Bluetooth rendszert kapunk, ami nem a részletek kíméletlen feltárására, hanem egyszerű szórakozásra készült.

Küllem

Nemrégiben teszteltük már a YOYO termékcsalád egyik tagját, melyen első ízben találkoztunk a Marton Mills által készített, fésült gyapjú kárpittal. Az említett anyag ezúttal is meggyőzött minket, továbbra is olyan jólesően simogattuk, mintha a nagyi rekamiéjának karfája volna. Viccet félretéve, a szövet által kellemesebb a megjelenés és tapintás is, mint a Bluetooth hangrendszerek széles átlagánál.

Cambridge Audio YOYO M Bluetooth hangrendszer

A gumírorozott telőlemezen egy gombot (ki/bekapcsoló) kivéve valamennyi kezelőszerv érintésre érzékeny, kezünket föléjük emelve automatikusan bekapcsol ezek háttérvilágítása. A kb. 1,5 kg tömegű doboz alján 1/4-es csavarfoglalat található, melyhez vélhetőleg opcionális konzolt is készít majd a Cambridge Audio. Ugyancsak lent rejtőzik egy a mellékelt töltőkábelt fogadó aljzat, kiegészülve 3,5 mm-es analóg sztereó Jack és USB-A csatlakozókkal. Utóbbi telefon vagy tablet töltésére szolgál, tehát a YOYO M akkubank is egyben. Apropó, egy feltöltéssel kb. 24 órát képes muzsikálni egyhuzamban, ami a maga kategóriájában becsületre méltó, sőt, kiemelkedő.

Cambridge Audio YOYO M Bluetooth hangrendszer

Ha minden csatlakozóhelyet kihasználunk, akkor is szépen megáll aránylag lapos talpán a rendszer és csúszkálástól sem kell tartani. A két oldal teljesítménye, felszereltsége, hangszórókészlete azonos (eltekintve az egyiken díszelgő emblémától), egy szélessávú és egy mélyközép membrán lapul a rögzített kárpit mögött.

Cambridge Audio YOYO M Bluetooth hangszóró

Használat közben

A vezeték nélküliség előnyét, hogy a két dobozt semmilyen kábellel nem kell összekötni és erősítőt sem kell fűzni közéjük, nehéz felülmúlni. Szavakkal nem fogalmazható meg az érzés, ami úrrá lett rajtunk, amikor a kis dobozok az elektromos hálózatról lehúzva továbbra is zenéltek. Valószínűleg sokak kívánságlistájára már ezért rákerülhetne a YOYO M.

A rendszer használata nem különösebben bonyolult, először a jobb-, majd baloldalra szánt egységet kell beüzemelni, innen kezdve úgymond megjegyzik egymást. Hogy ne keverjük össze a két dobozt, arra praktikusan szolgál a fentebb említett, előlapi embléma.

Cambridge Audio YOYO M Bluetooth hangrendszer

Épp úgy, mint kisebb testvére, a YOYO M is reagál a fölötte elhúzott kézfejre (az irány függvényében előre vagy hátra léptethetünk vele zeneszámot), jóllehet, ezt a funkciót hosszú távon feleslegesnek éreztük. Egyesek hiányolhatják a beépített WiFi vagy infravörös távvezérlő meglétét, bár azok megölnék a YOYO M egyszerűségét. Pont az a lényeg, hogy minél kevesebb eszközzel tudjuk megvalósítani a konyhakész sztereó hangot, forráseszközként és távirányítónak is alighanem legtöbben az okostelefonjukat használják majd. Azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a két egység közti szinkronizálás érdekében minimális jelkésés keletkezik. Ezért számítógép vagy televízió (illetve olyan műsorok, amelyek nem csak hangsávot, hanem képet is tartalmaznak) közvetlen hangosítására nem ajánlott a YOYO M, máskülönben számolnunk kell a csaknem 1 mp ajakszinkron eltolódással.

Cambridge Audio YOYO M Bluetooth hangrendszer

A két doboz összehangolása egyszerűen megtörtént, de nem minden szituációban zajlott zökkenőmentesen. 2-3 méter távolságra egymástól még azonnal magára talált a YOYO M, szerkesztőségünk tágasabb (műterem) helyiségében letéve őket azonban eltelt 1-2 percig, míg stabilizálódott a kb. 4 métert áthidaló hullám. Ezt csak azért írjuk, hogy a leendő tulajdonos ne rémüljön meg a kezdeti fázisban tapasztalható hangerő ingadozástól, a furcsa mellékhatás rövid időn belül megszűnik. A dobozok elméletileg a vezeték nélküli hatókörön belül bárhol, egymástól akár 5-6 méterre is elhelyezhetők, jelük stabilitását azonban nagyban befolyásolja a környezet zsúfoltsága.

Cambridge Audio YOYO M Bluetooth hangrendszer

Meghallgatás

Aki olvasta a YOYO S-ről készült írásunkat, annak elárulhatjuk, hogy az M karaktere szinte tökéletesen azonos, csak kicsivel könnyedebb basszust és értelemszerűen sztereó teret képes produkálni. A Bluetooth alaposan megbélyegezte a tér nyitottságát, mélységét és irányítottságát, ettől függetlenül, ha szépen leültünk a két doboz közti hallgatói pozícióba, a zene magja, központja valóban a tér közepére, a levegőbe irányult. Halovány kapocs jött létre a két YOYO között, amely ideális viszonyok közt szépen fennmaradt. A kis méretből eredően a hangminőség kényesen reagált nagy hangerejű futamra, a rendszer összességében mégis jó teljesítményt nyújtott. Hangerőben nem tudtak többet az általunk kipróbált, hasonlóan árazott Bluetooth hangszórók sem, ráadásként a Cambridge Audio találmánya sokkal ügyesebben, hatékonyabban képes volt betölteni szerkesztőségünk légterét.

Cambridge Audio YOYO M Bluetooth hangrendszer

A YOYO M szórása nagyon jó, ugyanakkor egyfajta lendületességet, testességet is képes volt nyújtani, amit a kis méret alapján sokan egyáltalán nem feltételeznének. A benne dolgozó DSP kb. 50 %-os terhelésig képes volt jóval gazdagabb és súlyosabb ütemeket nyújtani, mint amikre ugyanekkora méretű, passzív hifi dobozoktól számítanánk. A frekvenciagörbe meglehetősen lágy, egyfajta függöny hatás figyelhető meg a komplett hangképen, amit a vájtfülűek nem biztos, hogy preferálnának. Hallottunk már (kisebb és/vagy nem sztereóra bontott) más rendszereket, amelyek hasonló áron tisztább, kevésbé fedett karaktert nyújtottak. A kissé ködös jellegű előadás persze előnyt is jelent, hiszen a metsző, rideg felvételeket is krémessé, lággyá teszi, ami órákig tartó zenehallgatás során, egy kerti grillparti vagy pókerezés közben nem hátrány.

Cambridge Audio YOYO M Bluetooth hangrendszer

Végszó

A Cambridge Audio YOYO M koncepcióját tekintve lenyűgöző és sok esetben tényleg megoldást jelenthet a kényelmes és hordozhatóságot igénylő felhasználóknak. Praktikusságához jónak mondható hang társul, egyetlen dobozos társaihoz képest valóban nagyobb szórást és egységes hangmezőt nyújt, de kifinomult zenehallgatásra a Bluetooth továbbra sem elég. A fizikai méret, jeltömörítés, ill. digitális feldolgozás miatti időeltolódás miatt nem fogja helyettesíteni a hagyományos aktív hangfalakat, ettől függetlenül a maga kategóriájában kreatívan kivitelezett hiánypótló. Kárpitja segít barátságossá tenni, akkumulátorról nyújtott üzemidejével alaposan ráver másokra, és maga a tény, hogy duettet kapunk egy csomagban, egyedülállóvá teszi. Akik nélkülözik az extrém kültéri kalandokat, mindössze alkalmi összejöveteleket szeretnének gyorsan, könnyedén és kábel nélkül kellemes hanggal aláfesteni, azoknak megér egy próbát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.