Bowers & Wilkins T7 ultrakompakt mobil hangrendszer teszt

Őfelsége piknik-hangrendszere

2014. november 23., vasárnap, 13:55

BW BowersWilkins audio hifi hangfal hangrendszer mobil hifi mobil hangfal mobil hangrendszer Bluetooth hangfal Bowers Wilkins BW T7 Bowers Wilkins T7 hangrendszer teszt hangszóró teszt mobil hangrendszer teszt Bluetooth hangrendszer teszt

Nem győzzük kapkodni a fejünket, a különféle hangfalgyártók kínálatában megjelenő, kisméretű hordozható hangdobozok láttán. Sokáig kellett várni a hifi nevek között nagynak számító Bowers & Wilkins-re, hogy ők is elkészítsék a maguk kis bárhol elférő, utazós hangrendszerét, de végül megérkezett, itt van a T7, és Magyarországon elsőként le is tesztelhettük!

Bowers Wilkins T7 mobil hangrendszerBowers Wilkins T7 mobil hangrendszerBowers Wilkins T7 mobil hangrendszerBowers Wilkins T7 mobil hangrendszerBowers Wilkins T7 mobil hangrendszer hátlapBowers Wilkins T7 mobil hangrendszerBowers Wilkins T7 mobil hangrendszerBowers Wilkins T7 mobil hangrendszerBowers Wilkins T7 mobil hangrendszerBowers Wilkins T7 mobil hangrendszerBowers Wilkins T7 mobil hangrendszer

Új vizekre evezünk...

A B&W mostanság látványosan halad előre, és ontja magából az újdonságokat. Továbbfejlesztették hagyományos hangfalaikat, továbbá tavaly debütált P7-es fejhallgatójuk, szerkesztőségünkben is pozitív emléket hagyott maga után, emellett az otthoni felhasználásra szánt, AirPlay kompatibilis hangrendszereik is előkelő helyet képviselnek az átfogó kínálatban. Most pedig a kompakt és hordozható, saját akkumulátorról működtetett hangrendszerek világát is megcélozták... talán nem is baj, hogy ennyire későn.

A T7 ugyanis szigorúan olyan jellemvonásokat hordoz, amiket a nagy többség nemhogy elvár egy mobil hangrendszertől, de nélkülük rá sem néz. Egyike ezeknek a dizájn, ami lényegében ízléses, és kellően modern, mégsem hivalkodó. Tesztalanyunk kizárólag fekete (a gyakorlatban inkább sötétszürke) színben készül, a külsején végigfutó perem pedig a manapság oly népszerű, gumírozott bevonatot kapta. Ettől akárhányszor kezünkbe vesszük a készület, mindig finom a tapintása. Méretét illetően a T7 egyértelműen a Loewe Speaker 2go és Bose SoundLink termékekkel veszi fel a versenyt, azaz kicsivel nagyobb, mint egy zsebkönyv, sőt, még egy XXL-es télikabát zsebébe sem tudnánk belecsúsztatni. Cserébe jutott hely a technikának.

Bowers Wilkins T7 mobil hangrendszer

A T7 tervezői nem a minél több hangszóró bepréselésén fáradoztak, bár így is sikerült összesen 4 darabot beszerelni a dobozka védőrácsa alá, melyekből 2 db 5 cm-es szélessávú membrán, kiegészítve egy előre és egy hátrafele néző basszus radiátorral. Az igazi érdekesség nem a hangszórókban, hanem a peremükben keresendő.

Bowers Wilkins T7 mobil hangrendszer

Még nagyon kutatnunk sem kell utána, mert szándékosan szem előtt hagyták a méhsejt szerkezetű merevítést. Utóbbit abszolút tudatosan alkalmazták, ez a B&W által szabadalmazott microMatrix technológia, melynek nagyszabású, fából megvalósított verziója megtalálható a gyártó referenciaszintű 800 Diamond szériás hangfalaiban is. A microMatrix célja, hogy a hangszórók által keltett vibrációkat elnyelje, ezáltal csökkentve a nemkívánatos rezgések okozta akusztikai torzítást. Egyébként a hangszórókat D osztályú erősítő hajtja, a készülék egy feltöltéssel 18 órán keresztül képes üzemelni beépített Li-ion akkumulátoráról. Amennyiben inkább a kábeles összekötést preferáljuk, a hátoldalon rendelkezésre áll egy 3,5 mm-es analóg sztereó Jack bemenet is. Mi egy kicsit hiányoltuk az extra védőtokot, esetleg az USB akkubank funkciót, persze utóbbi a kiválónak számító, 18 órás üzemidő rovására menne.

Bowers Wilkins T7 mobil hangrendszer hátlap

Használat

A T7 beüzemelése rendkívül egyszerű, és mivel az okostelefon mára a televíziónál is menőbb témakör, talán túlzás nélkül állítható, hogy egy kisiskolás gyermek is képes összehangolni a mobiltelefonjával. Hab a tortán, hogy a termékben aptX-képes Bluetooth vevő található, aminek előnyét iOS tulajdonosok még jó ideig nem élvezhetik, de pl. a Galaxy S4 már képes e technológia által, még jobb minőségben közvetíteni a hangjelet. A T7 gumírozott felső peremén enyhén domborodva láthatjuk a kezelőszerveket, melyek nem érintésérzékenyek, kicsit határozott nyomásra azonnal, hangtalan pattanással reagálnak. Tetszett, hogy a készülék bekapcsolásakor nem a hagyományos sípszó köszönt bennünket, hanem húrok pendülése hallatszik, kikapcsoláskor szintúgy. Ezek a látszólag elhanyagolható apróságok hangulatosabbá teszik a termék használatát.

Bowers Wilkins T7 mobil hangrendszer

Hangminőség

A B&W T7-et főleg a referenciaként használt iPhone 3GS mobiltelefonnal párosítva hallgattuk, de próbaképpen rákötöttük televízióra és számítógépre is, hagyományos 3,5 mm-es Jack-Jack kábel használatával. Annak ellenére, hogy az Apple mobileszközei nem támogatják az aptX-et, többször is előfordult, hogy a vártnál részletesebb magas frekvenciákat hallottunk.

A T7 karaktere kissé finomkodó, puha jellegű. Nem akart dominálni, így aztán akkor se terelte el a figyelmünket, ha egy hangot esetleg a hitelesség határain túllépve reprodukált. Mobil hangrendszerekhez viszonyítva kifejezetten jó teljesítménnyel rendelkezik. A D osztályú erősítő láttán feltételeztük, hogy nyers és hideg hangot fogunk hallani, a gyakorlat viszont szinte pont az ellenkezőjéről tanúskodott: meleg tónusú karaktert kaptunk, érezhető csillapításokkal.

Bowers Wilkins T7 mobil hangrendszer

A T7 egyik fő erőssége az énekhang. Ahányszor vokál került az étlapra, a B&W doboza érezhetően kivételezett vele. A hangszerektől és a basszustól markánsan elhatárolódott a dalszöveg, ami érthetővé és kicsit élőbbé tette az egész felvételt. A mélyekkel már jóval visszafogottabban bánt. Kis hangerőn még van a lábdobnak és a dobbanó, puffanó effektusoknak egy kis "loudnesses" hatása, de 50 % körüli jelszinten már szinte félénkké váltak az alsó frekvenciák, dinamikai határaikat eszük ágában se volt fitogtatni. Ez kifejezetten jó tulajdonság hangszeres zenéknél, mivel a legtöbb Bluetooth-os hangfal kicsit komolyabb terhelésen méregzsákként viselkedik, holott egy kis basszusgitárral megtámogatott Coldplay nótától még nem kéne a falnak rohanni.

Nekünk kifejezetten tetszett, hogy a T7 látszólag feleslegesen, de mégis igyekszik az karakterisztikai arányok betartására. Ettől függetlenül neki is megtaláltuk a határait: 70-80 % fölötti terhelésen - ami a valóságban már egy kiabáló ember hangerejének felel meg - felborultak az arányok, és a basszusok torzzá váltak. Utóbbin lehet finomítani, amennyiben a Bluetooth helyett inkább kábelt használunk. Dicséretes, hogy kemény igénybevételtől sem váltak "karcossá" a magas frekvenciák. Zárt helyiségben a T7 sarokba állításával még kicsivel testesebb, határozottabb mélyhangokat tudtunk elérni, mivel így a szoba falai rásegítettek a hátoldalon lévő radiátor működésére. Ezt a "trükköt" akkor is alkalmazhattuk, ha a készüléket könyvespolcra vagy szekrényre helyeztük.

Végszó

Bizonyára vannak olyan felhasználók, akik a fél életüket utazással töltik, sokat tartózkodnak külföldön, netalán gyakran látogatják meg a vidéki nyaralót, és mindeközben igénylik a zenét. Teljesen mindegy, hogy egyedül tartózkodunk otthon, vagy társasággal, zenével mindig hangulatosabban telik az idő, ez nem vitás. A kérdés inkább az, hogy min hallgatjuk a zenét? Aki rendszerint a laptop hangszórót, vagy a monitor beépített csipogóit használja erre, annak nagyjából olyan meglepetést okoz a T7, mint mikor először váltottunk VHS-ről Blu-ray lemezre. Mai tesztalanyunk nyílván nem a hagyományos hifi készülékek világát garantálja, viszont tény, hogy a maga kategóriáján belül szépen szól, és sok (különösen középmagas frekvenciákba eső) részletet felfed a zenékből. Nem házibulikra találták ki, de diszkrét aláfestéshez, háttérzenei célra megbízható társ a T7, és viszonylag tiszta, kellemes hangot nyújt még akkor is, ha közepes hangerőnél kicsit feljebb merészkedünk. Egy védőtokkal lett volna igazán teljes az összkép, ettől függetlenül a B&W stílusos módon lépett be a mobil hangrendszerek kategóriájába.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.