Bose SoundWear Companion Bluetooth hangszóró teszt

2018. június 5., kedd, 13:45

Bose audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer fejhallgató Bose hangfal Bose hangszóró Bose fejhallgató fejhallgató teszt hangszóró teszt hangrendszer teszt Bluetooth fejhallgató teszt Bluetooth hangszóró teszt Bose fejhallgató teszt

Nem csodálkoznánk, hogyha még maguk a fejlesztők sem tudnák pontosan megfogalmazni, kinek készült a SoundWear Companion. A különc, lópatkó/banán alakú, nyakban viselhető hangrendszer még a humortalan felhasználók arcára is képes mosolyt csalni.

Fejhallgató vagy hangrendszer?

A Bose miután élbolyba tört QuietComfort 35 fejhallgatójával és más vezeték nélküli hangszóróival, szinte kísérletező módra váltott, olyan különc termékeket mutatott be, mint pl. a vegyes véleményeket bezsebelő QuietControl 30, vagy a teljesen kábelmentes SoundSport Free. A SoundWear Companion (kb. 100 000 Ft) minden eddigire rálicitál, hiszen nem fejhallgató, sem pedig a hagyományos, bárhova lerakható Bluetooth hangszóró, leginkább hibrid átmenet a két kategória között. A gyártó viselhető hangrendszernek nevezi, amiből érthetővé válik termékük rendeltetése. Nyakunkba téve vihetjük magunkkal szinte bárhova, és hallgathatjuk a zenét (vagy telefonálhatunk) anélkül, hogy elszigetelnénk magunkat a külvilág hangjaitól.

Küllem

A készülék jellegzetes, ívelt félkör alakú házát orvosi minősítésű szilikon fedi. Utóbbinak köszönhetően ellenáll esővíznek és izzadtságnak (IPX4 tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát a fröccsenő víz nem okoz gondot, de medencébe inkább ne dobjuk). Akit zavar a gumi tapintása, az használhatja a mellékelt, cipzáras huzatot, amibe elég nehézkes belebújtatni a Companiont, de érdemes, mert utána jobb komfortot kapunk. Egyébként opcionálisan további színekben rendelhető az említett huzat.

Bose SoundWear Companion Bluetooth hangszóró

2 db szélessávú, kb. 35 mm-es hangszóró található a patkó alakzat két végében. E két hangkeltőt acél merevítés és hullámvezető (waweguide) köti össze, végig haladva a nyak mögött, utóbbiak a basszusok felerősítésében segítenek. A membránok a felhasználó arcának két oldalára szórják a hangokat, mögöttük még 1-1 parányi reflexnyílásnak jutott hely.

A Companion ugyanolyan kezelőszerveket kapott, mint bármely más Bluetooth hangrendszer: ki/bekapcsolás, párosítás, hangerő, lejátszás. Gombjai könnyen elérhetők, már relatív enyhe nyomásra is reagálnak. A Bose meg tudta oldani, hogy az eszköz bizonyos fokig rugalmas legyen, a merevítést tartalmazó szakasz hajlítható, hogy jobban simuljon viselőjéhez.

Bose SoundWear Companion Bluetooth hangszóró

Használat

A SoundWare Companion női robothangon tájékoztat minket forráseszköz kereséskor és Bluetooth kapcsolat létrejöttekor, valamint az akkumulátor töltöttségéről. A hölgy egy idő után idegesítővé válhat, különösen, ha nyakunkban kezd minduntalan csevegni, jó hír, hogy elnémítható a Bose letölthető applikációján keresztül.

Bose SoundWear Companion Bluetooth hangszóró

A gyártó 12 óra üzemidőt ígér, 3 óráig tartó teljes feltöltést követően, ami tesztünk során reálisnak bizonyult, épp úgy, mint a 9 méteres hatókör. Komfortját illetően az eszköz kellemes csalódást okozott. Kényelmesebb és könnyebb is volt, mint egy másik (JBL), jóllehet olcsóbb hangrendszer, amit korábban teszteltünk. Azt nem árt figyelembe venni, hogy sportoláshoz ez a fajta kialakítás nem alkalmas, mert hirtelen mozdulattól hamar lebillenhet a nyakról.

Bose SoundWear Companion Bluetooth hangszóró

A Companion körbejárt szerkesztőségünkben és ahányan kipróbáltuk, annyi vélemény formálódott róla. Nevetést, elismerést és értetlenkedést egyaránt kiváltott, ami érthető, hiszen formáját/rendeltetését tekintve egyaránt megosztó termék. A lelkes vállalkozók közül mindenki száját elhagyta a "furcsa" szó, ami a nem hétköznapi térhatásra és a sajátos dinamika ábrázolásra irányult. Vegyük például a basszust, amit a Massive Attack - Angel c. számmal teszteltünk. Bizonyos mélyhangok kissé bátortalanul, de legalább megjelentek, míg mások meg sem akartak szólalni. Értelemszerűen nem várhattunk csodát egy ilyen keskeny, apró hangszórókkal felszerelt rendszertől, de tovább zavarta ítélőképességünket, hogy a Bose a legtöbb (vagy inkább az összes) részletet saját képére formálta és pozícionálta.

Bose SoundWear Companion Bluetooth hangszóró

A közép- és magas frekvenciás hangokat, az éneket és egyéb hangszereket, tisztán jelenítette meg. Más összetevők (pl. dob) viszont ügyetlenül, erőkifejtés nélkül tudtak csak megszólalni. Ehhez szokatlan térhatás párosult. A fejhallgatók koponyán belülre irányított színpadképétől eltérően a Companion inkább olyan hanghatást keltett, mintha fejünket egy hangokkal teli buborékba helyeztük volna. A Bose reklámvideóiban is látszik, hogy a termék használatát másodlagos tevékenységnek javasolják pl. irodai munka vagy főzőcskézés mellett. Kis hangerőn is egész lendületesen szólt, még kiegyensúlyozottabban, mint magas terhelésen. Utóbbiból az is leszűrhető, hogy háttérzenei célra érdemes alkalmazni, nem pedig diszkóhangulat szimulálására.

Bose SoundWear Companion Bluetooth hangszóró

Kinek ajánljuk?

A Bose SoundWare Companion szűk felhasználói réteget céloz meg, ennél fogva a többséget eleve hidegen hagyja. Néhányan viszont pont azért fogják kedvelni, amiért a zenét mindenhova magukkal vihetik és közben a külvilág hangjait is hallhatják. Formaterve és kialakítása jövőbe mutató, anyaghasználata is innovatív, szinte sci-fi témába illő. Más kérdés, hogy használata során a környezetünk is hallani fogja, hogy mit hallgatunk, illetve a nem hétköznapi koncepcióért magas árat kell fizetnünk. Cserébe nem kell a fülünkbe dugnunk semmit, nem kell foglalkoznunk a mindenhova beakadó kábellel és telefonálás közben is szabad maradhat mindkét kezünk, más szóval a termék értékét nem is annyira a teljesítménye, hanem az általa kapott komfortosság szabja meg.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.