Bose SoundLink Revolve és Revolve Plus vezeték nélküli hangrendszer teszt

Két dudás

2017. augusztus 2., szerda, 10:20

Bose SoundLink audio hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Bluetooth hangszóró Bluetooth hangrendszer Bose hangfal Bose hangszóró hangfal teszt hangrendszer teszt Bose teszt Bose SoundLink Bose hangfal teszt Bluetooth hangszóró teszt

Elsőre nehéz befogadni vagy éppen elfogadni, amit a Bose futurisztikus, ám meglepően hangos bödönjei nyújtanak. A különc hangrendszerek teljesítménye megnehezítheti a konkurensek dolgát, de milyen feltételek mellett?

Kulcsszó: hangerő

A Bose konzumer termékei főleg azért lettek híresek, mert kis méretből tudtak nagy hangnyomást teremteni. E kompakt, ám szemtelenül jó terhelhetőségű komponensek hifis képességeiről lehetne hosszasan vitázni, ettől függetlenül nem vitás, hogy elsősorban a vártnál magasabb decibelekkel gyűjtöttek maguk köré elégedett vásárlókat. A közelmúltban azonban látványos fejlődésnek indultak az ultrakompakt hangrendszerek és vezeték nélküli fejhallgatók, utóbbiakban előkelő hellyel büszkélkedhet a Bose, főleg az általunk is tesztelt QuietComfort 35-nek köszönhetően. A SoundLink Revolve eszközök a korábbi stratégiát, azaz a vártnál magasabb szintű teljesítményt ötvözik egy magát korszerűnek láttató dizájnnal. Tehát az ígéret szerint hihetetlen hangerőre számíthatunk annak ellenére, hogy oldaltáskában, ill. kesztyűtartóban elférő készüléket kapunk. A kis méretbe zárt erőnek mindazonáltal megkérik az árát. 77 900 Ft a kisebb és 109 900 Ft a nagyobb, Plus jelzéssel megkülönböztetett Revolve.

Kiaknázva a készülékek mobileszközről való vezérelhetőségét, a QC 35 fejhallgatóhoz hasonlóan Revolve hangrendszereihez is biztosít applikáció alapú beállításokat a Bose. Utóbbihoz le kell tölteni az ingyenes Bose Connect alkalmazást, amelyből néhány egyszerűbb (hangjelzés ki és bekapcsolása, készenléti idő meghatározása) műveleten kívül két Revolve egység párosítása is elvégezhető. Utóbbi történhet parti (azaz sima összecsatolás) vagy sztereó (tehát a zene két egységen való megszólaltatása, a hanginformáció jobb és baloldalának kiosztásával) üzemmódban.

Bose Connect App Revolve

Jót állnak magukért

A különc formaterv nem szokványos és a remek anyagminőség által a tapintás, használat is kellemesnek mondható. Ettől függetlenül hamar beindíthatják vizuális memóriánkat, hogy aztán bója vagy vödör jelzővel illessük a leginkább Amazon Alexa stíluselemeket hordozó eszközöket. Ellentétben vetélytársaik zömével, a Bose Revolve hangrendszereket csak állítva használhatjuk - természetesen lefektetve is szólnak, csak akkor elgurulnak. A függőleges pozicionálásnak oka van.

Bose SoundLink Revolve Bluetooth hangszóró

Egy darab hangszóró található az alumínium házban, amely lefelé néz és egy hullámterelő segítségével minden irányba egyenletesen küldi szét a frekvenciákat. Így 360 fokos irányban egységesen szétoszló hangképet kaphat a hallgató, ami társasági összejöveteleknél előny lehet, annak ellenére, hogy csak monó szórásra képes a Revolve.

Bose SoundLink Revolve Bluetooth hangrendszer

Eleinte bizalmatlanok voltunk az eszközök stabilitását illetően, azonban részben a kerekített gumis talpnak, részben pedig a vártnál nagyobb tömegnek köszönhetően egész jól megálltak, enyhe bökdöséstől még könnyen visszabillenve.

Bose SoundLink Revolve és Revolve + Bluetooth hangrendszerek

Küllem

A Revolve és Revolve+ közti eltérés mindössze annyi, hogy utóbbi kb. 20 %-kal nagyobb és nehezebb (termékadatok cikkünk második oldalán olvashatók), ezáltal komolyabb hangszórót és akkumulátort is bele tudtak építeni. A készülékház és a megépítettség minősége mindkét modellnél azonos, mondhatni kifogástalan, sorjamentes, remek anyagokból, ami a magas árat figyelembe véve el is várható. A gumírozott tetőlemezen enyhén homorú gödrökben férhetünk hozzá a fizikai nyomógombokhoz, melyek közé három parányi, állapotjelző LED is került.

Bose SoundLink Revolve Bluetooth hangrendszer

Az akkumulátor töltöttségét minden bekapcsoláskor női hang közli, épp úgy, mint a QC 35 fejhallgató esetében. A tetőlap közepén díszelgő embléma alatt mikrofon is található, tehát telefonos kihangosító funkciót is kapunk. Alul található egy 3,5 mm-es analóg sztereó Jack és egy töltésre szolgáló micro USB aljzat is. Egyébként a Revolve 12, míg a Revolve Plus 16 órányi üzemidőt ígér egy feltöltéssel, ami kb. 3 hetes folyamatos tesztfutamunk során hitelesnek bizonyult. A padlólemezben állványmenet és egy négypontos érintő csatlakozó található, utóbbi opcionálisan megvásárolható töltő dokkolóval nyer értelmet.

Bose SoundLink Revolve+ Bluetooth hangrendszer

A Revolve Plus kis híján 1 kg, hordozhatóságának növelésére segítséget jelent a meglepően praktikus, jóllehet, kicsit ügyetlenül mutató fülecske. Extraként említhető, hogy mindkét hangrendszer ellenáll a csöpögő, fröccsenő víznek, de hivatalosan egyikük sem alkalmas víz alá merítésre.

Bose SoundLink Revolve Bluetooth hangrendszer

A beüzemelés, párosítás nem különösebben bonyolult, ugyanarra a metodikára épül, mint bármely más Bluetooth hangrendszeré. Mindent összevetve a használat során semmilyen bökkenővel nem találkoztunk. Szubjektív megközelítésből felhozhatnánk, hogy az árért cserébe elvárnánk akkubank funkciót vagy alaptartozék védőtokot, esetleg a sztenderd ezüstön és feketén túli színopciókat. Utóbbiak azonban mind másodlagos igények, mint a víz, ill. kalandálló kivitel. A Revolve hangrendszerek készülékháza példásan masszív, mi több, borulás esetén nem a fém, hanem a tetőlapjukon lévő gumi érintkezik a földdel. Ettől függetlenül az igényesen felületkezelt alumínium megóvása érdekében inkább otthoni környezetbe és nem annyira kempingezős/túrázós szituációkhoz képzelnénk el.

Bose SoundLink Revolve Bluetooth hangrendszer App

Vigyázz, kész, hang!

A Revolve és a Revolve+ egyaránt az erős közép, ill. felső kategóriás ultrakompakt mobil hangrendszerek karakterét nyújtja. A kisebb modell esetében kicsit zselés részleteket és húsos, töményebb basszust kaptunk, ami egy kicsit nyomulós, nehéz érzetet vont magával. A magas frekvenciákat nem tudta szépen tagolni, a mélyközép hangok viszont bátran és dinamikusan jelentek meg. Az átlagos hangminőséget ellensúlyozta a váratlan terhelhetőség. Valóban szinte hihetetlen, hogy mekkora hangerővel képes volt megszólalni a Revolve, és ami fontosabb, intenzív járatáson is a vártnál alacsonyabb torzítást produkált.

Bose SoundLink Revolve és Revolve + Bluetooth hangrendszerek

A Revolve Plus tisztaságban és persze hangerőben is rávert öccsére. A magas frekvenciák (már amennyire ez egy Bluetooth hangrendszer esetében lehetséges) egész könnyedén szólaltak meg, laza közepekkel és levegős, iszapos jelleget szinte teljesen mellőző basszussal. Az énekhangok is lényegesen kivehetőbbek voltak illetve a kisebb modellnél tapasztalt, enyhe digitális töménység is sokkal kevésbé volt feltűnő. Figyelembe véve, hogy kipróbáltunk már jó pár vezeték nélküli hangrendszert a 100 000 Ft körüli kategóriából, kijelenthető, hogy hozzájuk képest nem teljesített alul a Revolve Plus. Ami azt illeti, terhelhetőség és szórás terén minden eddigire rátett pár lapáttal. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az ún. bödönke mennyire döbbenetes erőt produkál. Tényleg levezényelhető vele egy néhány fős házibuli, a legcsekélyebb szégyenérzet nélkül.

Bose SoundLink Revolve+ Bluetooth hangrendszer

Elsőre kacifántos marketingfogásnak tűnhet a készülékház aljában lévő elem elnevezése: minden irányú akusztikus eltérítő. A gyakorlatban azonban tényleg tapasztaltuk, hogy a kis hengerek vízszintes és függőleges szórása is jobb az átlagosnál. Ezért képesek egész jól megtölteni a rendelkezésre álló teret. Például, ha ablakpárkányra tettük őket, úgy is a vártnál több részletet szét tudtak teríteni a teraszon, egészen a padló szintjéig. Egy alkalommal az emeleti terasz ablakpárkányára helyeztük őket, majd lesétáltunk a ház udvarába, a párkánytól 3 méterrel lejjebb és kb. 12 méterrel távolabb ülve hallgattuk. Értelemszerűen csekélyebb mennyiségben hallatszódott odalent a basszusok erőssége, de az ütemek dinamikájából és erejéből így is kaptunk egy kicsit, miközben a részletek tisztán lehallatszottak, a hangerőt pedig továbbra is csak szájtátva lehetett konstatálni. Mintha nem egy, hanem több hangfal szólt volna, sokkal közelebb, mint amilyen távolságban valójában üzemelt a kis Bose.

Bose SoundLink Revolve és Revolve + Bluetooth hangrendszerek

Konklúzió

A Bose ajánlása egyszerű feltételhez kötött. Azoknak javasolható mindkét hangrendszere, akik a legkisebb méretből szeretnék a legnagyobb hangerőt, mindezt egyetlen készülékházban és az átlagosnál jobb üzemidővel. A kisebb SoundLink Revolve ár/érték arányát illetően nehéz véleményt formálni tekintettel az átlagosnál nem jobb hangtisztaságra és a más vetélytársaknál fellelhető praktikus extrák hiányára. Mindazonáltal elképesztően nagyot szól. Ugyanez még inkább elmondható a nagyobb SoundLink Revolve Plus testvérről. Döbbenetes, hogy mekkora hangot képes produkálni, ráadásul karaktere artikuláltabb, könnyedebb. A rendkívüli teherbírásnak sokak bánatára megkérik az árát, de hozzá kell tennünk, hogy ekkora hangnyomást ilyen fizikai méretben, elektromos hálózat nélküli üzemképesség mellett mi még nem tapasztaltunk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.