AudioQuest Monsoon és Blizzard tápkábel teszt

2019. december 2., hétfő, 18:05

AudioQuest audio hifi kábel tápkábel AudioQuest kábel AudioQuest tápkábel audio kábel hifi kábel kábel teszt tápkábel teszt AudioQuest kábel teszt AudioQuest tápkábel teszt

Nem is olyan régen két olyan AudioQuest tápkábelhez volt szerencsénk, amelyek igazolták, hogy a belépő kategóriának van létjogosultsága. Mindkettő NRG megérte az árát, a kettő közötti különbségét pedig érezni lehetett. Most egy kicsit feljebb lépünk a Monsoon és Blizzard által, amiket már valamennyire komolyabban kell vennünk.

AudioQuest Monsoon Blizzard NRG tápkábelekAudioQuest Monsoon Blizzard tápkábelekAudioQuest Monsoon Blizzard tápkábelekAudioQuest Monsoon tápkábelAudioQuest Monsoon tápkábelAudioQuest Monsoon tápkábelAudioQuest Monsoon tápkábelAudioQuest Monsoon tápkábelAudioQuest Blizzard tápkábelAudioQuest Blizzard tápkábelAudioQuest Blizzard tápkábelAudioQuest Blizzard tápkábelAudioQuest Blizzard tápkábelAudioQuest Blizzard tápkábelAudioQuest Blizzard tápkábel

Az AudioQuest NRG-Y3 és NRG-Z3 kábelei, mint tesztünk során kiderült, azoknak készültek, akiknek már megfelelő, audiofil berendezéseik vannak, viszont a gyári "drótokat" szeretnék lecserélni valami jobbra, de relatíve kis befektetéssel. Jelen esetben hasonló a megközelítés, de nagyobb léptékű. Átlépjük a 100 ezres határt, az ember ilyenkor már nem kizárólag kalandban vagy kísérletben gondolkozik, a magasabb árat jobban alá kell támasztani. Létezett egy olyan teória, ami ma is megállja a helyét, miszerint a felhasznált kábelek összértéke egyezzen meg körülbelül az egyik elektronikai komponensével. Amennyiben ezt vesszük alapul, és még beleszámoljuk az összekötő, valamint hangfalkábeleket is, amelyekért szintén nem sajnáljuk a többletbefektetést, akkor már bizony elérünk egészen a high end régió alsó szintjéig, ami komoly dolog.

AudioQuest Monsoon Blizzard tápkábelek

Az AudioQuest Monsoon és Blizzard eleve szintén komolyan néznek ki, itt már tényleg vaskos, tekergő kígyókról kell beszélnünk, de a lényeg ebben az esetben is belül rejtőzik. Míg sok váltóáramú tápkábel alacsony egyenáramú ellenállást biztosít a nagyáramú kereslet kielégítésére, az impedanciájuk szintén fontos a megfelelő és stabil teljesítmény érdekében. Ellentétben a legtöbb váltakozó áramú kábellel, az AudioQuest AC-k alacsony DC ellenállást egyesítenek.

AudioQuest Monsoon Blizzard tápkábelek

Az AC földelővezetékek védelmet nyújtanak az áramvezetékek hibáival szemben, de antennaként is működnek, ezért indukált rádiófrekvenciás (RF) zajnak vannak kitéve, ami elkerüli a komponens tápegységeit, és jellemzően közvetlenül a rendszer legérzékenyebb áramköréhez kapcsolódik. A cég szabadalmaztatott Ground-Noise Dissipation technológiája jelentősen csökkenti ezt a torzulást, és nagymértékű zajszóródást eredményez a lehető legnagyobb sávszélességben. Egyedülálló áramkör topológiájuk egy közös fáziskioltó tömböt használ, együtt a saját dielektrikus anyagokkal, ezek által további differenciál lineáris szűrést biztosítva.

AudioQuest Monsoon tápkábel

Minden húzott fémszál vagy vezető aszimmetrikus, ezért irányított és szemcsés szerkezetű. Ezek a kábelek vezérlik az eredményül kapott RF impedancia változást, elkülönítve a zajt, így kiiktatva a torzulást. A helyes irányt minden audio kábelben a használt fémvezeték sorozat meghallgatása határozza meg, ezeket ugye jelölni is szokták. A cég legtöbb modelljében a nyilak nem csak azt jelzik, hogy a Noise Dissipation részeként hogyan optimalizálják a fémirányú irányítást, hanem a pajzs és a GND aszimmetrikus rögzítését is jelzi a teljes rendszer teljesítményének optimalizálása érdekében.

Mindkét kábel igencsak vaskos és mindkettő esetében jellemző a merev kialakítás, így kezelésük gyakran lehet nehézkes, és szintén emiatt hajlamosak lehetnek kilazítani készülékeink IEC csatlakozóit, különösen, ha gyakrabban cseréljük azokat. Éppen ezért érdemes figyelmet fordítani a csatlakoztatáskor arra, hogy a kábel ne feszítse az IEC aljzatokat, így ez a probléma elkerülhető.

Az eddig leírt jellemzők a Monsoon és Blizzard kábelekre együttesen érvényesek, az utóbbinál viszont még valamit mindenképpen érdemes részleteznünk.

AudioQuest Blizzard tápkábel

AudioQuest Blizzard tápkábel

A szigetelés egy olyan dielektrikum, amelynek elektromos tulajdonságai befolyásolják a jel integritását. Az AudioQuest által szabadalmaztatott DBS egy erős, stabil elektrosztatikus mezőt hoz létre, amely telíti és polarizálja a szigetelés molekuláit. Ez minimálisra csökkenti a nemlineáris időeltolódásokat, így világosabb hangot kap a háttérből. Az RF Trap, ami eredetileg a cég Niagara sorozatú energiatermékei számára kifejlesztett technológiája volt, itt is felhasználásra került, beépítése a DBS akkumulátorcsomagba tovább csökkenti a rádiófrekvenciás zajt. A DBS akkumulátorok sok éven át kitartanak, a teszt gomb és a LED pedig lehetővé teszi az időnkénti ellenőrzést.

AudioQuest Monsoon tápkábel

Ahogyan azt ígértük, a rendszerünkön nem változtattunk, tehát maradt a Parasound elő-végfok páros. Azt nem említettük még, hogy a készülékek hosszútávra lettek tervezve, mindkettőben túlméretezett alkatrészek vannak, amit tényleg csak az idő vasfoga kezdhet ki. Az NRG kábelek használatánál is éreztünk már valami pluszt, de az még nem igazán volt kézzelfogható, pontosabban ezekhez az elektronikákhoz még nem tudtak jelentős többletet hozzáadni. A Monsoon és Blizzard esete viszont más, ha nem is merőben. Azt már leírtuk, hogy a magasabb ár technikai téren rendesen alá van támasztva, a lényeg azonban most is a végeredményen, tehát a hallható, remélhetően pozitív különbségen lesz. A Monsoon-é volt először a főszerep, ahol megmutathatta a tudását. Élettel töltötte meg az előfokot, amihez először társítottuk, kicsit olyan volt, mintha lepucoltuk volna az áramköreit, így a jelek szabadabban áramolhattak. Összehasonlítva viszont a kifejezetten forráseszközökhöz szánt IsoTek EVO3 Elite tápkábelünkkel megállapítottuk, hogy a Monsoon sokat elvesz a hang tisztaságából, felbontásából, kissé fedetté téve a közép- és magastartományt. Természetesen a gyári "madzaghoz" képest még ezek mellett is óriásit lépünk előre. A Blizzardot ebben a felállásban a végfokba illesztettük, ami szintén érzékelhető változást, javulást mutatott. Amúgy sem jellemző a Parasoundra, hogy fogytán lenne erőből, most viszont mindent kézenfekvőbben tálalt, úgymond könnyedén. Érezte, hogy a "tápláléka" jobb minőségű, tartalmasabb, ez adott neki egy löketet, ami által természetesebbé vált az előadása. Egyszerűen nyugodtabb és stabilabb kézben tartotta azt az energiát, amit rábíztunk, magabiztosabb lett az előadás. Ez alacsony hangerőn is tapasztalható volt, ahol a finomabb részletek is jobb erőre kaptak, azonban az igazi pluszt nagyobb teljesítmény leadásnál érzékeltük. A tisztaság ebben az esetben sokkal tovább tartható volt, se a komponensek, sem mi nem mutattuk a fáradtság jelét, még komplexebb zenéken sem. A Blizzard mindezen túlmenően kifejezetten jót tett a rendszer dinamikájának és részletezőképességének, valamint a Monsoon esetében említett fedettség, fátyolosság teljesen eltűnt és kristálytisztán szólaltak meg a magashangok, míg a középtartomány immár nem nélkülözte a felbontást, a részletek fedetlenül áramoltak hangsugárzóinkból.

AudioQuest Blizzard tápkábel

Azt tapasztaltuk, hogy az AudioQuest tápkábelek magasabb komfortzónába helyezték az erősítőket, sokkal kiegyensúlyozottabban tudtak teljesíteni. A csere természetesen most sem maradhatott el, de jelen esetben is az lett a felállás, mint a két NRG esetében, hogy a drágább kábel a végfokhoz tudott többet adni, az előfoknak bőven elég volt a Monsoon, ott nem volt feltétlenül indokolt a nagyobb befektetés. Úgy éreztük, most született meg az igazi egyensúly az elektronikák és az AudioQuest termékei között. A magasabb ár hozta a hozzá fűzött reményeket, audiofil komponensekhez bizony ezek valók, leegyszerűsítve: megérdemlik egymást.

Az AudioQuest kettő, magasabb árfekvésű kábele jelen esetben otthonra lelt. Megtaláltuk azt a nívót, amit teljes körűen képesek kiszolgálni, a tudásuk érzékelhető, annak pedig a legjavát tudják nyújtani. Biztosan szerényebb minőségű rendszerhez is jelentős pluszt tudnak hozzáadni, azonban ott még feleslegesnek tartjuk ennyi pénzt kiadni, az NRG típusok bőven megfelelnek. Akinek viszont van egy izmos és minőségi integráltja, netán elő-végfok párosa, az a Monsoon és Blizzard között válasszon. Mindkettőnek megkérik, viszont meg is érik az árukat. Mellesleg, jól is néznek ki. Érdemes elgondolkodni tehát azon, ha eddig nem tettük, hogy szeretett elektronikáinkat, és nyilván magunkat, esetleg velük tegyük boldogabbá.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.