AudioPro Addon C5 és C10 multiroom hangszóró teszt

2018. december 18., kedd, 18:45

Audio Pro audio hifi hangfal hangszóró multiroom aktív hangfal multiroom hangfal multiroom hangszóró multiroom rendszer Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt multiroom teszt Audio Pro hangfal Bluetooth hangszóró teszt

A mai világban egyre többen érdeklődnek az igényesebb zenehallgatás iránt, ez egyrészt a rendkívül rugalmasan használható zenemegosztó platformoknak, másrészt az ezeket megszólaltató kompakt, elérhető árú és igazán minőségi berendezéseknek köszönhető. Hogy az igény szülte-e ezeket a zseniális készülékeket, vagy inkább fordítva alakult ki, azt mi sem tudjuk, de a lényeg, hogy itt vannak, és sok-sok örömet tudnak okozni a használójuknak. Az ezekre a kisméretű, vezeték nélküli, aktív hangrendszerekre szakosodott skandináv Audio Pro egy példánya már hatásos belépővel érkezett hozzánk nemrég, ezért nagyon örültünk, amikor az Addon C3 után, az Addon C5 és C10-et nyúzhattuk néhány hétig.

Audio Pro Addon C5 és C10 Bluetooth hangszórókAudio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóróAudio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóróAudio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóróAudio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóróAudio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóróAudio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóróAudio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóró talpAudio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóró hátlapAudio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóróAudio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóróAudio Pro Addon C10 Bluetooth hangszóróAudio Pro Addon C10 Bluetooth hangszóróAudio Pro Addon C10 Bluetooth hangszóróAudio Pro Addon C10 Bluetooth hangszóró hátlapAudio Pro Addon C10 Bluetooth hangszóró hátlapAudio Pro Addon C10 Bluetooth hangszóróAudio Pro AppAudio Pro App

Van élet a sztereón túl

Drága jó nagyszüleink, de talán még a szüleink is a maradék hajukat tépkedik, amikor elhangoznak a Bluetooth, WiFi, multiroom, vagy egyéb modern és hangzatos kifejezések melyek napjainkra egytől-egyig a modern zenehallgatás szolgálatában állnak. Egy igazi vérbeli audiofil, pedig egyenesen dührohamot kaphat, amikor ezeket a kifejezéseket, a minőségi zenehallgatással egy mondatban hallja. A helyzet az, hogy valahol természetesen még igazuk is van, de azt tapasztaljuk, hogy már nem sokáig. Mostanra már nem csak az élvezheti a kifinomult dallamokat, akinek több milliós sztereó rendszere van, hanem már ezek a modern működésű hangrendszerek is képesek meglepő minőséget, és hangnyomást is produkálni. Kismillió hifi gyártó létezik, de a nagy tömegeket jelenleg sokkal jobban vonzza a rugalmasság és a praktikum, amihez mellőzni lehet a berendezésekkel megtömött rack szekrényeket, a kábeleket és a méteres hangfalakat is, de tény, hogy hangminőségben is kompromisszumokat kell kötniük cserébe. Ezek a kompromisszumok azonban egyre kezdenek eltűnni. Amikor meghallottuk először az Audio Pro Addon C3-at megdöbbentünk, hogy ebből a kis valamiből ilyen zene tud szólni. Nem első alkalommal ámultunk azon, hogy egy ilyen kisméretű dobozból milyen határozott basszusok bújnak elő, hiszen a korszerű Bluetooth hangszórók jelenleg pont erre vannak kihegyezve, bár azok a hangszórók bizony köszönő viszonyban sincsenek sem tudásban, sem hangminőségben főhőseinkkel.

Audio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóró

Amikor az Addon C5 és C10 előugrottak a dobozaikból, már első blikkre feltűntek a lényegi eltérések a legkisebb tesójukhoz képest. Visszafogottabb, de nagyon szép színek, nagyobb méret, eltűnt a mélyközép sugárzó védőrácsa is, aztán jött a hátsó rész.

Audio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóró hátlap

Az Addon C5 hangszórókészlete, a dobozával arányosan nőtt. Itt már egy 10 cm-es mélyközép sugárzó mozgatja a hátsó ovális reflexnyíláson át a légtömeget mellyel elméletileg képes elérni az 50 Hz-es alsó értéket, ami ilyen mértek mellett dicséretes adatnak mondható.

A C5 hátoldala a C3-hoz képest már lényegesen izgalmasabbnak bizonyult. Itt az Ethernet csatlakozó ugyanúgy jelen van, ám az AUX bemenetet, egy vonalszintű RCA aljzat váltotta melynek segítségével bármilyen erre alkalmas forráskészüléket elé tudunk tenni, és amennyiben a kis C5 basszusa nem bizonyulna elégnek, egy aktív mélysugárzónak is képes jeleket szolgáltatni. Természetesen, ha nem szeretnénk külső forrást csatlakoztatni az Addon hangszórókhoz, a C3-nál megismert Audio Pro applikáció minden jelenleg létező zenei streaming szolgáltatót és netrádiót elérhetővé tesz.

Audio Pro Addon C10 Bluetooth hangszóró

Az Addon C10 lényegében a C5 tökéletes mása, csak picit nagyobban. A mélyközép sugárzó itt már 13 cm, ám a C5 40 W teljesítményével szemben, 80 W-ot présel ki magából a D osztályú beépített erősítő, illetve a hátsó panel csatlakozói is kicsit átrendeződtek.

Audio Pro Addon C10 Bluetooth hangszóró hátlap

Az éles tesztnél ez esetben alkalmunk nyílt a két hangszóró jelenlétével a multiroom képességeket is kivesézni, plusz az applikációban is szélesebbre nyíltak a beállítási lehetőségek is a több résztvevő miatt.

Audio Pro App

Meghallgatás

Az első és legfontosabb különbség tesztalanyaink és a korábban tesztelt Addon C3 között, hogy ezeknél sokkal inkább csak dizájn szerepet töltött be a gyönyörű bőr fogantyú, ugyanis ezek a modellek nem tartalmaznak akkumulátort, így sűrűn nem kellett pakolgatni őket.

Tesztünk során tehát a C10 egy 30 négyzetméter körüli nappaliban, a C5 pedig egy 20 négyzetméteres hálóban foglalta el ideiglenes helyét.

Audio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóró

Első körben külön-külön voltunk kíváncsiak a hangjukra, a lehető legkülönbözőbb zenei stílusok kíséretében. A hálószobában helyet kapott C5 hallgatása az első pillanatoktól fogva nagyon hasonló élményeket okozott, mint amit a C3 tesztjében is leírtunk, ám itt egy jó elhelyezéssel, sikerült elérnünk azt a jelenséget, amikor nehéz volt elhinni, hogy ez a hangzás, tényleg abból a kis fehér valamiből árad.

Audio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóró

Ahogy a Thomas Siffling Trio - After Work Thoughts című számában a fúvós hangszer energiája, tisztasága és fémessége minden erőlködés nélkül töltötte be a szobát, csak mosolyogtunk, hogy mennyi élet szorult a kis Addon C5-be. A basszus szekció is nagyon meggyőzően szólalt meg, bár tény, hogy a tér bizonyos részeiben ezeket nehézkesen tudta prezentálni, de egy sarok közeli éjjeliszekrényen megdöbbentő mélyeket préselt ki magából.

Audio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóró talp

A nagyobb testvér Addon C10 párhuzamosan üzemelt és csak ide-oda váltogattuk a hangszórókat ugyanazon számok hallgatása közben. A méretbeli különbség nem teljesen tükrözi azt, amit a plusz 40 W teljesítmény és a 3 cm-rel nagyobb mélyközép sugárzó produkálni képes. Dacára annak, hogy a C10 is ugyanúgy rendelkezik SUB kimenettel, egyszerűen nem láttuk értelmét hangszeres zenéken bevetni, sőt, elektronikus zenei albumok lejátszása közben is inkább csak belezavart a hangképbe a kis DALI mélysugárzónk. Egyszerűen olyan mennyiségű basszust képes előállítani a C10, hogy azon megdöbbentünk. Mindezt úgy, hogy nem vált brummogóssá, vagy olyan mesterkéltté, mint a komolyabb Bluetooth hangszóróknál hallhattuk.

Audio Pro Addon C10 Bluetooth hangszóró

Az énekhangok jól artikuláltak, erőteljesek és tiszták voltak, de az egész középtartományon érződött egy csipetnyi fedettség. Összességében az Addon C sorozat hangszórói nem képesek felvenni a versenyt hangminőségben egy komolyabbnak mondható sztereó rendszerrel, de teljesítménye mégis magasan túlszárnyalta elvárásainkat. A lejátszható formátumok tárháza nagyon széles (MP3, WMA, AAC, FLAC, Apple Lossless) valamint a streaming kliensek száma is igen népes. Éles különbséget nem éreztünk például ugyanazon számok Spotify vagy TIDAL-on való lejátszása közben, de mindnél egységesen energikus, részletgazdag és élvezetes volt az előadás.

Audio Pro App

Ugyan ezzel a két hangszóróval fizikálisan kivitelezhetővé vált azok sztereóba való illesztése, de az eltérő méretek és teljesítmény miatt sajnos kissé irreális lett volna a végeredmény. Ettől függetlenül szimpatikus tény, hogy például két C10 esetében már egy elég komoly hangot lehetne varázsolni egy nappaliba, mindezt úgy, hogy igény esetén szétválaszthatjuk őket, és a ház bármelyik részébe elhelyezve egy teljesen külön életet élő multiroom hangszóróként szolgálhatnak tovább.

Audio Pro Addon C5 Bluetooth hangszóró

Összegzés

Ahogy korábban csak munkavégzés jelleggel, de mélyebb érzelmek nélkül fogadtunk szerkesztőségünkben az Audio Pro-hoz hasonló WiFi vagy Bluetooth hangszórókat, az elmúlt években egyre nagyobb lelkesedéssel várjuk az újabbnál újabb, és abszolút meglepő képességű szerkezeteket. Az Audio Pro több évtizedes múltját bizony érdemes komolyan venni, mert ha csak a kezünkbe vesszük bármelyik Addon hangsugárzót, minden porcikájából sugárzik az odafigyelés és a minőség. Működésüket tekintve a legtöbb, amibe bele tudtunk kötni az legfeljebb annyi lehetett, hogy nincs bennük akkumulátor, ami teljes mértékig elnézhető egy vezeték nélküli rendszernél. Hangzásukat tekintve talán azt a fajta kifinomult zeneiséget hiányoltuk csak, amire egy sztereó rendszer képes, de ebben az árszegmensben komoly sznobság lenne ezt elvárni. Cserébe részletgazdag, energikus, tiszta és lendületes hangot kapunk, rugalmas és nagyon logikus működés, és működtetés kíséretében. Jó szolgáltatáscsomag és integrálhatóság mellett megszerettük kompakt méreteit és összességében rendkívül jó ár/érték arányú készülékeket ismerhettünk meg az Audio Pro Addon párosában.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.