Görbülő, és kétoldalas OLED, HDR és M+ az LG standján a CES 2016-on

2016. január 8., péntek, 10:20

LG TV OLED UHD CES OLED TV UHD TV hajlított TV CES 2016 LG TV UHD OLED TV LG OLED TV

Az idei CES előtt az LG egy őrült módon feltekert OLED képernyővel szerette volna felkelteni az emberek érdeklődését, pedig a "csendes" bejelentések között ott lapul jó néhány kívánatos fejlesztés is.

LG CES 2016LG CES 2016LG Super UHD TV CES 2016LG CES 2016LG OLED TV E6 és G6LG OLED TV E6LG OLED TV G6LG NetFlixLG TV Rec 709LG Ultra HD PremiumLG monitor CES 2016

A felcsavarható tévé az, amire mindenki várt?

"Apró fejlesztése a már jól ismert technológiának." Ezzel jellemezte az egyik hozzászóló az LG görbített képernyőjét, hiszen a tévéket eddig is meg lehetett hajlítani, bár utána már egyiket sem lehetett bekapcsolni.

A viccet félretéve, az erős meghajlást is elviselő OLED egy érdekes technológia, csak jó volna, ha már olyan helyeken is terjedni kezdene, ahol arra komolyabb igény is van. A hajlított tévékről ugyanis megoszlanak a vásárlói vélemények, a hajlított telefont pedig látszólag azzal szeretné eladni az LG legnagyobb konkurense, hogy a csúcskategóriában alig kínál bármi mást. A számítógépes játékosok pedig türelmesen várják, hogy az LG által is annyira támogatott 21:9-es monitorokból ne csak egy-egy, kissé ívelt modell legyen a boltokban, hanem 29-34 colos íves monitorok garmadája versenyezzen a vásárlók kegyeiért.

LG monitor CES 2016

Persze a CES nem csak az OLED görbítés cirkuszi attrakciójáról szól, hanem izgalmas, érdekes dolgokról is.

A kiállításon megjelent egy 65 és egy 77 colos UHD OLED TV is, ami a technológiára amúgy is jellemző, erős kontraszt és széles betekintési szög kombinációját fejeli meg az idei év sláger szlogenjével, a HDR-rel, vagyis a nagy dinamika tartománnyal. Ez utóbbi, és persze a színhelyesség az, amiért a szakmabeliek évek óta "nyavalyognak" szinte minden sajtóeseményen, ahol a bemutató videók a végtelenségig telített zölddel, vörössel és kékkel próbálnak levenni minket a lábunkról. Igaz, a mai tévék többsége, már egészen pontosan beállítható egy aránylag színhű kép közvetítésére, de ezen a téren még akad helye a fejlődésnek. Elég megnézni, hogy egy rutinosabb fotós mit választ adott árkategórián belül, pontosabb színvisszaadást, vagy még több pixelt?

LG CES 2016

A most bemutatott tévék a korábbi OLED modellekből már ismerős, remek fekete mellett most több fényerőt is ígérnek, és ehhez teszi hozzá az LG, hogy az új típusok éppen olyan színgazdagságot tudnak majd, mint a profi monitorok, amiken filmeket is vágnak. Bár pontos értékek hiányában, ez egy nehezen számon kérhető ígéret, mi mégis csak örülünk neki, ha nem több, hanem pontosabb pixelek eladásán fáradozik a nagy gyártó.

LG TV Rec 709

M+ Technology

Az idén az LG tovább bővíti az "M+ Technology" képernyők kínálatát, vagyis egyre több lesz az olyan modell, ami úgy ér el magasabb fényerőt és alacsonyabb fogyasztást, hogy a szokványos RGB helyett fehér cellával kiegészített, RGBW mintát használ, soronként két szubpixellel eltolva. A szokatlan pixelkialakítást elsősorban az UHD tévékben igyekeznek felhasználni. Egyrészt azért, mert az egyre kisebb pixelek mellett egyre nagyobb kihívás a világosság megőrzése, illetve talán azért is, mert ebben a felbontásban már biztos, hogy senkinek nem fog feltűnni a furcsa szubpixel elrendezés.

Őrült ötletek?

Az idei show-n bemutat még az LG néhány merész koncepciót is, mint amilyen a 18 colos, feltekerhető képernyő, az 55 colos, "papír vékonyságú" tévé, aminek az elektronikája persze nem fért be a vékony testbe, ezért az külön dobozba lett szerelve. És megcsodálható két 65 colos, íves tévé is, amelyek közül az egyik homorú a másik pedig domború.

Azt, hogy mennyire nem csak az otthoni szórakozásról szól a CES, azt jól példázza, hogy az LG elhozta az új, 55 colos, kétoldalas OLED tévét is, ami oldalanként más-más képet tud megjeleníteni. Ezt kifejezetten információs/reklámtáblának tervezte a koreai óriás. Sőt, ennek még egy egészen extrém változatát, egy gigászi, 139 colos, kétoldalas, íves megjelenítőt is felállított az LG, bár ez nem egyetlen, hanem 8 önálló, kétoldalas panelből áll. Ezeket alighanem majd mozik, repülőterek váróiban láthatjuk viszont.

LG CES 2016

A kiállításon ezek mellett még bemutat az LG 86 colos, 58:9 képarányú kijelzőt és autókba szánt, 25 colos, hajlított LCD-t, 23 colos érintőképernyőt számítógépekhez és 15,6 colos UHD notebook LCD-t, ami szintén az M+ technológiát használja. Ám a monitorok iránt érzékeny közönséget alighanem a 31 colos, 8K felbontású képernyő fogja leginkább elvarázsolni.

LG Super UHD TV CES 2016

Folytatás?

Várjuk, hogy az LG bemutassa a hazai piacra szánt modelleket és így megtudjuk, milyen újításokból, milyen technológiákból válogathatunk az idén!

LG NetFlix

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.