FiiO E11K, E09K és E12 fejhallgató erősítők tesztje

Variációk egy témára: fejhallgatót hajtani olcsón, de jól

2014. október 3., péntek, 16:35

FiiO E11K E12 E11K audio hifi erősítő ALPS fejhallgató erősítő FiiO erősítő FiiO E11K FiiO E12 FiiO E09K erősítő teszt mobil fejhallgató erősítő hordozható fejhallgató erősítő fejhallgató erősítő teszt mobil erősítő teszt

Kipróbáltunk három FiiO fejhallgató erősítőt, mindhárom egy kicsit különbözik egymástól, de ugyanazt a problémát hivatottak megoldani: hangosabbá tenni mobileszközünk hangját minőségromlás nélkül, baráti ár mellett. Kíváncsian kezdtük el a tesztet, és érdekes eredmények születtek.

Tegyük fel, hogy a felhasználónak semmi baja nincsen a zenehallgatásra használt mobiltelefon, tablet vagy számítógép hangminőségével, viszont jó minőségű fejhallgatóját nem tudja elég hangosan hallgatni. Erre az esetre a legegyszerűbb megoldást egy mobil DAC-kal egybeépített fejhallgató erősítő jelenti, ám az igazán profi darabok többnyire százezer forintos összegbe is kerülhetnek. De mi a helyzet, ha egy sokkal olcsóbban elérhető, mobil fejhallgató erősítőt iktatunk be, amely kellően apró, de azért még minőségi darab? A FiiO erre nyújt megoldást, hordozható analóg fejhallgató erősítőivel.

FiiO E11K, E12 és E09K fejhallgató erősítőkFiiO E11K fejhallgató erősítőFiiO E11K fejhallgató erősítőFiiO E11K fejhallgató erősítőFiiO E11K fejhallgató erősítőFiiO E11K fejhallgató erősítőFiiO E11K fejhallgató erősítőFiiO E11K fejhallgató erősítő belsőFiiO E11K fejhallgató erősítő belsőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítő belsőFiiO E12 fejhallgató erősítő OPA1611 LME49600FiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E12 fejhallgató erősítőFiiO E09K fejhallgató erősítőFiiO E09K fejhallgató erősítő hátlapFiiO E09K fejhallgató erősítőFiiO E09K fejhallgató erősítő és E17 Alpen mobil DACFiiO E09K fejhallgató erősítő és E17 Alpen mobil DACFiiO E09K fejhallgató erősítő és E17 Alpen mobil DAC

Továbbgondolva a FiiO termékeiben rejlő lehetőségeket, nem kell kizárólag a mobiltelefont vagy tabletet referenciának tekinteni. Léteznek olyan BD vagy médialejátszók például, melyeknek egyetlen baja, hogy nincsen rajtuk fejhallgató kimenet. Ha egy ilyen FiiO kütyüt rákötünk a forráseszközre egy Jack-RCA kábellel, máris megoldottuk az ügyet, és ha hihetünk a gyártó specifikációjának, tesztalanyaink szinte érintetlenül hagyják a hangjelet, csupán erősítik azt. Hogy ez mennyire van így, azt nyilván megválaszoljuk a cikk végéig, addig is lássuk a termékek főbb adottságait!

E11K Kilimanjaro2

Az E11K Kilimanjaro 2 a legfrissebb mindközül, de funkcióját tekintve ő sem különb. A jelvezérlésben és erősítésben a Texas Instruments AD8397 valamint OPA 1611 chipjei játszanak szerepet. Az E11K mindössze 92 gramm, a tenyerünkön tartva alig érezni a súlyát, mégis a beépített akkumulátora akár 16 órányi üzemidőt is képes biztosítani.

FiiO E11K fejhallgató erősítő belső

A kimeneti teljesítmény 32 Ohm esetén 270 mW, ami finoman szólva is elegendő, jobban mondva elég ahhoz, hogy hosszú távon halláskárosodásunk legyen. Ezt persze senki sem szeretné, ellenben ha a tiszta hangra vágyunk, a specifikáció folytatása igen meggyőző adatokat tár elénk: a Kilimanjaro 2 teljes harmonikus torzítása négy ezrelék alatti, és 16-150 Ohm között bármilyen fejhallgatót meghajt.

FiiO E11K fejhallgató erősítő belső

A készülékház minősége nagyon jó, a szálcsiszolt felület és a fekete fém továbbra is kedvelhető tényezők. A csatlakozópanel egy-két hajszálnyit túlért a készülékházon, de ez már szőrszálhasogatásnak számít, valójában megmunkálási hibát, számottevő rendellenességet nem találtunk. Középen micro USB aljzaton keresztül végezhetjük a töltést (tartozék az ehhez szükséges kábel), ezt jobbról és balról közrefogja 1 db fejhallgató kimenet és 1 db vonalszintű bemenet, mindkettő aranyozott, 3,5 mm-es Jack csatlakozós.

FiiO E11K fejhallgató erősítő

Az E11K parányi készülék, szinte komolytalanul apró, ennek ellenére a hangerőszabályzó ALPS gyártmányú (jó néhány audiofil márka ALPS potmétert használ). A mindössze 11 mm átmérőjű tekerő oldallemezét, a fényképezőgépek módválasztó tárcsájához hasonlóan recésre csiszolták, máskülönben meg sem lehetne fogni rendesen. A potmétertől balra kétállású jelszint (?GAIN?) kapcsolót, jobbra pedig a ?BASS? feliratból egyértelműsítve, az extra basszusokért felelős kezelőszervet találjuk.

FiiO E11K fejhallgató erősítő

Az egész készülékházon mindössze 2 db csavar látható, ezek is feketék, tehát nem zavarnak senkit sem. A termék hátulján aktív üzemállapotban egy tűrhető fényerejű, kék LED világít. Lássuk a következőt!

FiiO E12 Mont Blanc

Ugyancsak hegy után kapta a nevét, holott meglehetősen lapos készülék, mindössze 1,5 cm-es magasságának köszönhetően gond nélkül zsebre vágható. Az E11K és az E12 mellé is jár gumipánt, melynek segítségével az erősítőt hozzárögzíthetjük mobil lejátszónkhoz, az így kapott kombinációhoz már minimum kabátzseb szükséges.

FiiO E12 fejhallgató erősítő

A gumival rögzítő elgondolás nagyon jó, de a gyakorlatban nem mindegy, hogy milyen telefont birtokolunk, az E12-eshez hasonló méretű készülékekkel még nyert ügyünk van, tablet, vagy nyomógombos telefon értelemszerűen felejtős. Az E11K-hoz hasonlóan az E12 is ALPS potméterrel büszkélkedhet, kimeneti jelszintje azonban sokkal magasabb: 300 ohmon is képes akár 160 mW-os jelet produkálni, ennek értelmében az ő számára egy Beyerdynamic DT 880 vagy egy Sennheiser HD 600 kategória sima ügy.

FiiO E12 fejhallgató erősítő belső

A nagyobb teljesítményért cserébe kevesebb üzemidőre (?csak? 12 óra egy feltöltéssel) képes, viszont az E12 teljes harmonikus torzítása is dicséretes, kevesebb, mint öt ezrelék. Tetszett, hogy alaptartozékként jár hozzá egy fekete bársony tok, mellyel hosszútávon óvható a szálcsiszolt alumínium ház.

FiiO E12 fejhallgató erősítő

FiiO E09K QOGIR

A három tesztalany közül a FiiO E09K számít fizikailag a legnagyobbnak. Ami azt illeti, ez a típus valóságos monstrumnak tűnik két testvéréhez viszonyítva. Majdnem akkora, mint egy tejes doboz, így aztán rászolgált az ?asztali? megnevezésre. Nehéz lenne zsebre vágni, ráadásul nem rendelkezik beépített akkumulátorral, egy egész vaskos méretű külső tápegységről nyeri az áramot. Összeszerelési minőségét tekintve egész tisztességes, burkolata fekete szálcsiszolt alumínium, a letisztult forma és a hideg fém elvonják figyelmünket a készülék relatív csekély, 445 grammos tömegéről.

FiiO E09K fejhallgató erősítő

Az előlapon 43 mm átmérőjű potméter található, ez nem csak a FiiO kínálatát, hanem a komplett fejhallgató erősítő kínálatot beleszámítva gigantikusnak számít. Nem baj, ez kifejezetten pozitív tulajdonság, mivel végre precízen lehet állítani a hangerőt! A termék viszonylag baráti áron (33 990 Ft) vásárolható meg, ami szerencsére az anyaghasználatra nézve nem jelent kompromisszumot. Az előbb említett potméter illesztésén bizonyos értelemben látszik, hogy nem csúcskategóriás a termék, mert oldalról nézve a tekerő 1-2 mm-t eláll a készülékháztól. Ez a működést semmilyen mértékben nem befolyásolja, nagyon könnyen és precízen lehet szabályozni a hangerőt, ráadásul ALPS gyártmányú, és beton stabilan beforrasztották a NYÁK-ba. Az előlap baloldalán kétállású fém kapcsolóval választhatunk a két forrásbemenet közül, jobboldalt pedig egy 6,3 mm-es Jack fejhallgató kimenet tátong.

FiiO E09K fejhallgató erősítő hátlap

A hátoldalon katonás rendben fogad bennünket 3 pár analóg sztereó RCA csatlakozó (PRE OUT, LINE OUT, AUX IN), valamint egy USB aljzat. Utóbbinál megállunk egy percre. Jogos a kérdés: ugyan miért tesznek USB portot egy fejhallgató erősítőre, ha amaz nem nyújt USB DAC szolgáltatást? A kérdésre azonnali válasz érkezik, ha a fedőlapra tekintünk.

FiiO E09K fejhallgató erősítő és E17 Alpen mobil DAC

Az E09 tetején egy dokkoló található, amely kifejezetten az E07K Andes/E17 Alpen készülékekkel kompatibilis. Utóbbiakat már egy korábbi tesztünkben részletesen bemutattuk, a lényeg, hogy támogatják az USB DAC funkciót, és őket az E09-cel kombinálva, az erősítőbe beágyazható a DA konverter funkció. Egyébiránt az E09-et QOGIR néven is népszerűsítik, ez fonetikus angolsággal mondva ?Co-Gear?-t, azaz ?Társ-Cucc?-ot jelent. Így máris jobban hangzik, nemde?

Ami a hangot illeti?

Szerkesztőségünk aktuális lehetőségeit kiaknázva, mindhárom FiiO terméket meghallgattuk közvetlenül laptop (Acer Aspire One) hangkártyájára kötve, a referenciának használt iPhone 3GS kimenetéről, valamint egy Pioneer N-50 kimenetéről is, ADL Jack-RCA kábel használatával. Az E09K teljes értékű használatához sikerült kapnunk egy E17 Alpen DAC-ot, ezért a ?tejes doboz duó? értelemszerűen felülmúlta az E11K/E12 párost, ettől függetlenül minden lehetséges bekötéssel figyeltük az eltéréseket.

A tesztelést először az E11K Kilimanjaro2 és E12 Mont Blanc fejhallgató erősítőkkel kezdtük, mivel ezek funkcióban szinte megegyeztek. Igen ám, de ha mindketten ugyanazt a minőségi hangot kapták, akkor az E12 érezhetően óvatosabban és precízebben bánt a hangjellel, az E11K hozzátette a maga hidegségét a zenéhez, ami egy átlagos fejhallgatóval talán nem is hallottunk volna. A mi referenciaként használt AKG K 601-ünkön viszont hangyányit hűvösebben, ércesebben szólaltak meg az E11K magas frekvenciás részletei, hangerőtől függetlenül az E12 érezhetően precízebb és lineárisabb módon kezelte a jelet. Mindkét modell hangerőszabályzása példaértékű, kellemesen be tudtuk állítani a számunkra tetsző fokozatot. Apropó, a készülékeken található ?BASS? kapcsolót érdemes kipróbálni! Mi szinte kizárólag a natúr, díszítés nélküli reprodukció hívei vagyunk, ettől függetlenül nem tudtuk cáfolni a basszuskapcsoló jótékony hatását, a kissé sótlan karakterű K 601 fejhallgatóra. A FiiO tervezőinek sikerült megtalálni egy határt, mellyel a basszusok nem döntötték romba a zenét, csupán egy kis extra lendületet, testességet kölcsönöztek neki. Magas impedanciájú fejhallgatóknál ugyancsak hasznos lehet a ?GAIN? kapcsoló, ami által a jelszint lényegesen megugrik, jóllehet, 120 ohmos referencia fülesünk alapbeállításban is nagyon hangosan szólt, ha akartuk.

FiiO E12 fejhallgató erősítő

Az E09K kapcsán vegyes tapasztalatok alakultak ki. Az E17 Alpen DAC-ját használva mélyebbé és tisztábbá vált a zene, tehát a készülékpáros egyértelmű előrelépést jelentett hangzásban.

A FiiO E09K fő célja, hogy kényelmesebbé tegye az E17 Alpen használatát, miközben extra vonalszintű bemenetet és kimenetet is kínál. Utóbbiaknak köszönhetően a készülék akár sztereó előerősítőnek is használható. Tesztalanyaink hangjait összemérve, csak számítógépes használathoz nem tűnt indokoltnak az E09, mivel az E17 is képes volt meghajtani a K 601-et, egész jó hangerővel, és önmagában már nem produkált hangmegállást.

Végszó

Az E11K aprócska méretét és baráti árát figyelembe véve azoknak ajánlott, akik nem elégedettek mobileszközük hangerejével. Az E12 kétszer drágább kistestvéréhez képest, viszont hallhatóan precízebben kezeli a hangjelet, és sokkal nagyobb a teljesítménye, ezért ezt a készüléket már azoknak is merjük ajánlani, akik hifi minőségű forráseszközhöz (és utazáshoz is) szeretnének egy jó fejhallgató erősítőt. Az E09K kapcsán nagyon szubjektív gondolatok alakultak ki, szerkesztőinket nem csábította úgy el, mint korábban az E17 Alpen. Kiegészítőnek nagyon jó, de különálló fejhallgató erősítőnek kissé kiforratlan.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.