Bowers & Wilkins P7 fejhallgató teszt

Luxus a javából

2014. január 29., szerda, 13:20

Bowers Wilkins BW B&W audio hifi fejhallgató Bowers fejhallgató BW fejhallgató BW P7 P7 fejhallgató fejhallgató teszt

A prémiumkategóriás Bowers & Wilkins füleseket eddig vegyes felhasználói vélemény övezte, de a P7 tulajdonképpen alig kifogásolható. Sőt, olyan jól sikerült, hogy ez a termék már a mobil fejhallgatók Bentley kategóriájának is értelmezhető.

Kiváltságok

Az igazán komoly mobil fejhallgatók ma már divatcikknek, látványelemnek minősülnek, és ez a P7-tel sincs másképp. Mikor kezünkbe vesszük, a luxusautók belső tereinek kényelmét érezteti, keverve az antik bútorok, lemezjátszók és írógépek rusztikusságával. Szerkezetének nagy része bőrből és rozsdamentes acélból készült, a fülkagylók külső takarólemeze pedig feketére festett, szálcsiszolt alumínium. Nem csak az oldalakon díszelgő márkafelirat, hanem a szárbetétek és a csuklós mechanika is megállás nélkül táncoltatja a rávetülő fényt. Tehát ha ezzel elindulunk a napsütötte utcán, szinte biztos, hogy a többiek szemébe csillogunk. De mi vár minket túl a fényűzésen?

Bowers & Wilkins P7 fejhallgatóBowers & Wilkins P7 fejhallgatóBowers & Wilkins P7 fejhallgatóBowers & Wilkins P7 fejhallgatóBowers & Wilkins P7 fejhallgatóBowers & Wilkins P7 fejhallgatóBowers & Wilkins P7 fejhallgatóBowers & Wilkins P7 fejhallgatóBowers & Wilkins P7 fejhallgatóBowers & Wilkins P7 fejhallgató

A P7 a prémiumkategóriára jellemző, lágy tapintású és nehéz dobozban érkezik. A csomag vaskos fedelét eltávolítva máris megláthatjuk magát a fejhallgatót, mely kisebbik P5 típusú testvéréhez képest lényegesen nagyobb, ugyanakkor már összecsukható. A behajtható fülkagylóval csak minimális méretcsökkenést kapunk, ezért a füles nem fér bele akármilyen táskába. Adnak mellé egy nagyon igényes, mágneszáras védőtokot is, mely könnyen nyílik, így magasról leesésektől nem, de karcoktól képes megvédeni tartalmát. A gyári alapfelszerelés része a kétféle vezeték (1 db Apple-kompatibilis, mikrofonos hangerőszabályzóval felszerelt és 1 db sima), valamint egy 6,3 mm-es Jack adapter, amennyiben komolyabb hifi berendezésre kötnénk a fülest.

Bowers & Wilkins P7 fejhallgató

A cserélhető kábel ténye manapság nem olyan meglepő, viszont elégedettségre ad okot a csatlakozók valódi fém bevonata. A headset ugyancsak igényes. A kisebbik testvérekhez képest a P7 vezetéke is jóval vastagabb, gumírozott kivitelének köszönhetően téli mínuszokban sem törik meg. A fejhallgató párnáit nagyon erős mágnesek szorítják a hangszórókamrákhoz, határozott mozdulattal kell őket eltávolítani. Ezután lehet a kábelt kicserélni, miközben elénk tárul a P7 legnagyobb érdekessége, maga a hangszóró.

Bowers & Wilkins P7 fejhallgató

Fül köré fekvő hangfal

A P7 membránja szokatlan megoldású, mivel működésében a hagyományos, hangfalakba épített hangszórókhoz hasonlít. A hagyományos fejhallgató membrán általában egy leheletvékony, rugalmas hártya, amelynek domború pereme pilleként tartja a középső, hangtekercshez illeszkedő dómot. Ez a megoldás hasonló mozgást idéz elő, mint mikor a trambulinon ugrálunk. A P7 hangszórója viszont egy nagyon merev, porsapkás kónusz, melynek a szélén csupán kb. 2-3 milliméteres nylon peremet találunk. A termékleírás szerint ezzel a megoldással sikerült egy hangfal-szerű karakterisztikát elérni, ugyanakkor a membrán szilárdságával még precízebb hangkép érhető el.

Bowers & Wilkins P7 fejhallgató

Nem csak a hangszórót, hanem a merevítő kosarat és a kamra fedőlapját is komolyan csillapították. Mi több, a fülpárnás idom dupla légkamrás szigetelésű, mely a gyártó szerint szerepet játszik a P7 hangszórója és a dobhártyánk közötti, minden esetben ideális távolság megtartásában.

Komfort és zajzár a gyakorlatban

Egyeseknek zavaró lehet, hogy a P7 egyszerűen túl nagy, viszont testessége a kényelem szempontjából előnyt jelent. A fülpárnák nem közvetlenül a fülünket nyomják, hanem annak környékét, ezért az on-ear megoldásokkal szemben kevésbé fárasztó a zenehallgatás. A nagyobb külső hallószervvel rendelkező felhasználók enyhe nyomást érezhetnek a párnák szélei miatt, de ez minket hosszú távon nem zavart. Szemüveggel, vagy akár vékony téli sapkával is viselhetjük, igaz, utóbbi esetén kicsit vesztünk a zajzárból. Érdekesség, hogy tesztalanyunk pontosan 100 grammal nehezebb, mint egyik legkomolyabb vetélytársa, a Sennheiser MOMENTUM. Ezért a kényelmet illetően szkeptikusak voltunk, de idővel rájöttünk, hogy a P7 formatervezői remek munkát végeztek.

Bowers & Wilkins P7 fejhallgató

A fejhallgató határozottan nehéz és a fejünkhöz feszesen illeszkedik, mégis nagyon kényelmes marad akár többórás használat után is. A nagy méret további előnye, hogy a fülpárnák szinte tökéletesen kizárják a levegőt, ezért hidegebb/szelesebb napokon a fülünket is védhetjük zenehallgatás közben. Természetesen a fejhallgató alkatrészei egy pillanatra sem zörögtek vagy kotyogtak. Még a szárbetétek is némán, a jól megszokott kattogás nélkül csusszannak elő a fejpántból.

Bowers & Wilkins P7 fejhallgató

Hangminőség

A P7 megszólalásában van valami, amitől tényleg inkább hangfal-érzetet kínál. Rendkívül testes, dinamikus előadást produkált, melyhez szellős, nyílt térérzet párosul. Kicsit az az érzése támad a hallgatónak, hogy egy elkülönített, hangszigetelt szobában ül, ahol éppen egy pár hangsugárzó üzemel. Miközben ez az illúzió egyre inkább kirajzolódik, sokszor kapunk meglepően élethű részleteket, melyeknek egy része azonnal visszaágyazódik a többi effektbe, egy másik része pedig a basszusoktól elválva, magabiztosan kiteljesedik. Utóbbi főleg a cintányéroknál és az énekhangoknál volt érzékelhető. A magas frekvenciák és a sztereó felépítés sokszor tényleg audiofil fülesekre emlékeztetnek. Aki nem ismeri a kisebb modelleket, annak ez talán nem sokat mond, de tény, hogy a P3 és P5 hangja elvérzik a legnagyobb testvér mellett. A váratlanul elillanó valóságérzetért valójában a középfrekvenciák miatt érzékeltük, melyek szerényebben, háttérbe húzódóan szólaltak meg a mélyekhez és a magasakhoz viszonyítva. Az összkép ettől függetlenül nagyon kellemes maradt. Laza, kötetlen műfajoknál (Carbonfools, Gramatik, Imagine Dragons) ugyanolyan szórakoztató és élvezhető zenehallgatásban volt részünk, mint kimondottan jazz vagy klasszikus műfajoknál. A P7 valósággal beleszippant a zenébe. A termékleírásban 10 Hz alsó frekvenciás határértéket közöltek, ami noha igaz lehet, mi az 50 Hz alatti hangokban mégis hiányoltuk a részletességet. Persze basszusok erejében nem volt hiány, bizonyos esetekben talán még picit dögösebb mélyeket is kaptunk a kelleténél. Ettől függetlenül tesztalanyunk nagyon jól szerepelt, nem összemérhető a referencia topmodell fejhallgatókkal, hifizésre mégis nagyszerűen bevált. A 20 ohmos impedanciának köszönhetően  nem kritérium, hogy legyen extra fejhallgató erősítőnk, egy jó tablet vagy notebook is ideális forráseszköz lehet.

Végítélet

A B&W P7 végre úgy sikerült, ahogy arra számítottunk. Van a hangjában valami újszerű, ugyanakkor a kinézetével és anyagminőségével szépséget sugároz. Összességében nem tökéletes fejhallgató, de sok szempontból kiváló, és karaktere a legtöbb zenei stílushoz megfelel. Nem egy olcsó darab, de jól beékelődik vetélytársai közé, így végül is érthető az árcédula. Az igényességre törekvőknek, akik mindenben a kényelmet és az eleganciát keresik, a P7 jó választás.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.