Panasonic TX-P55VT30 3D plazma TV teszt

2011. szeptember 7., szerda, 09:05

Panasonic VT30 Panasonic plazma TV 3D plazma plazma TV HDMI Full HD TV teszt plazma TV teszt

Azt mondod plazmatévé? Én azt mondom, Panasonic. Néhány éve a válaszom Pioneer lett volna, de amióta ?úttörőék? beszüntették a tévégyártást és átadták, vagy inkább jó pénzért eladták régi ellenfelüknek a KURO titkot, a teljes dokumentációt, know-howt, azóta a plazmavilág uralkodója egyértelműen a Panasonic. Elfogultságtól nem teljesen mentesen az is mondhatnánk, hogy a tévék királyai, sőt, császárai a Panasonic plazmák, közülük is a VT30 elnevezésű csúcsmodell, amiről az alábbiakban olvashatnak néhány gondolatot, szavakba öntött tapasztalatot.

Amióta a Matsushita óriáscég plazmatévék gyártásába kezdett, azóta folyamatosan a tesztek, és ami még fontosabb, a vásárlók kedvencei a Panasonic nevet viselő lapos képmegjelenítő készülékek. Tulajdonképpen a vetítőikre is illik az előző mondat, de az más lapra, illetve cikkre tartozik.

Panasonic VT30Panasonic VT30Panasonic VT30Panasonic VT30Panasonic VT30Panasonic VT30Panasonic VT30Panasonic VT30Panasonic VT30Panasonic VT30Panasonic VT30Panasonic VT30

Az összes évjárat modelljeinek megjelenésekor csak ámuldoztunk és el sem tudtuk képzelni, fogalmunk sem volt, mit és hogyan lehet még ezen javítani, fejleszteni, ami érthető, hiszen, nem vagyunk a Panasonic tervezőmérnökei. Illetve éppen azért nem dolgozunk valamelyik japán boszorkánykonyhában, a billentyűk koptatása helyett. Na jó, ötleteink azért vannak, edződnek a szemeink, egyre alaposabban vizsgáljuk a tévéket, észrevesszük a legapróbb hiányosságokat is.

Ki hitte volna, hogy évről évre megsokszorozzák a megjeleníthető színek és szürkeányalatok számát, a kontrasztot, felezik, harmadolják a fekete szintet és az energiafogyasztást?

Azt el kell ismerni, hogy az utóbbi kettő kivételével, a többi adat ellenőrzése csaknem lehetetlen feladat, vagy inkább küldetés, amiről egy sikeres filmtrilógia, (MI, Misson Impossible) jut eszünkbe. Fogadjuk el igaznak, sem bizonyítani, sem cáfolni nem tudjuk!

Az utóbbi években nem csak képminőség, hanem kinézet terén is igyekeztek egymásra licitálni a tévégyártók. A szépségversenyben nem sok babér termett a Panasonicoknak, rendszeresen kritizálták kinézetüket, valljuk be, nem minden alap nélkül. Védelmükre szóljon, ahogy a high-end hifi készülékeknél megszokott, puritán külső mellett, inkább a valós értékekkel, tudással igyekeztek hódítani, de ezzel sok vevőt vesztettek. Úgy látszik, felsővezetői szinten is belátták, a dizájn akár döntő szempont lehet, ha valaki két tévé közül próbál választani és nem a képminőséget tekinti legfontosabbnak. Ezekből következik, hogy az összes idei modell, különösen a zászlóshajó, határozottan tetszetős, bár még lehetne farigcsálni rajtuk, lehetőleg nem baltával. A VT30 teljes elülső felületét üveglap borítja, ami elegáns, ám elméletileg lehetnek hátrányai, de semmi ilyesmivel nem találkoztunk. Alapos karcsúsító kúrán is átesett a tévé, vastagsága a korábbinak nagyjából fele, viszont ezzel együtt, alighanem a nagyobb méretű üveglap miatt, nem csökkent a súlya. Pontos összehasonlítással nem szolgálhatunk, mert tavaly még nem létezett 55 colos modell. A nemesgázzal töltött cellákban izzó foszfor által termelt hő elvezetését változatlanul ventilátorok (4db) segítik, működésük szinte észrevehetetlen, csak teljesen csendes környezetben, egészen közelről hallani némi susogást.

Panasonic VT30

 

Hátoldali csatlakozóinak elhelyezkedése végre falikonzol-barát, amit már régóta hiányoltunk. E tekintetben nem teljes az örömünk, a három USB aljzat közül kettőt, még falra felszerelés előtt, gyakorlatilag örökre valamihez hozzá érdemes rendelnünk. Az egyikbe a mellékelt, WiFi dongle dokkolóját, a másikba egy, az aktív 3D szemüveg akkumulátorát töltő vezetéket javasoljuk csatlakoztatni.

Egyébként a kínálat bőséges: 1.4 szabványú HDMI-ből 4 db áll rendelkezésre, melyekből csupán egyetlen képes ARC funkcióra. Ezeken és az USB-ken kívül, minden egyéb csak adapterrel csatlakoztatható: Scart, komponens, kompozit, sztereó be és ki, digitális (optikai) audió ki, Ethernet. A CI és az SD kártya hagyományos módon illeszthető a tévébe. Vevőegységek tekintetében teljes a választék, a magyarországi (földfelszíni digitális) sugárzás vételére alkalmas DVB-T tuner társaságában DVB-S, valamint DVB-C interfész állnak rendelkezésre. Az Av-online szerkesztőségébe a közepes méretű lakószobákba ideális, 55 colos VT30 érkezett, nagyobb testvére 65 hüvelyk átlójú, de kapható 50 és 42 colosban is.

A Panasonic tervezőgárdája a kor követelményeihez alkalmazkodva, az energiafogyasztás mérséklésére tett komoly erőfeszítéseket, melyek eredményeként, 20 százalékot lefaragtak a tavalyi modellek adataiból. Az ECO szenzor aktiválásával ? ez figyeli a környezeti fényt és ahhoz állítja a panel fényerejét - még további kilowattórákat spórolhatunk meg. Ráadásként a Viera Link segítségével az összes HDMI kábellel csatlakoztatott, különféle típusú és gyártmányú készülékünket készenléti állapotba helyezi a tévé, amikor kikapcsoljuk. Dicsérendő szolgáltatás az elalváskapcsolóhoz hasonló időzítő, ami a beállított időtartam letelte előtt három perccel, ha közben nem nyomtunk meg egyetlen gombot sem a távirányítón, a képernyőn felteszi a kérdést, akarjuk-e folytatni a tévénézést? Amennyiben nem ?okézzuk le?, a tévé készenléti üzembe helyezi magát és az előbbivel megegyezően, teljes rendszerünket. Ezt egyetlen alkalommal kell bekapcsolni, nem minden este, mint a sleep-et. Szintén ide tartozik, hogy az új Viera modellek még nyomokban sem tartalmaznak ólmot és higanyt, a csomagolóanyagok mennyiségét a lehető legkisebbre mérsékelték.

Panasonic VT30

Ezek után térjünk tá a technikai csemegékre! 600 Hz Sub Field Drive Intelligent Frame Creation Pro. A gyártói honlapok magyarázata szerint, egy processzor 600 részképet hoz létre a bemeneti jelből, majd egyenként 12 részképből állítja össze a megjelenítendő képkocká­kat. Mozgásérzékelésen alapuló intelligens algoritmusa optimális mozgáskezelést eredményez, ezáltal teljes részletességű és élességű képet kínál, biztosítja a sportközvetítések, akciófilmek szagga­tottságtól mentességét, folyamatosságát. Talán említeni sem kellene, hogy a mozgóképfelbontás 1080 soros. A megjeleníthető szürkeárnyalatok száma 6144, amitől ámuldoztunk, másra úgysem alkalmas egy efféle adat, el sem tudunk képzelni ennyit, pedig van. Kontrasztot illetően nincs számháború jellegű változás, már tavaly is 5 000 000:1 volt az arány, nem dinamikusan előállítva, hanem natívban! Az persze kérdés, hogy miképpen sikerül ezt mérni, igazolni. A jól hangzó Infinite Black Pro névvel illetett feketeszint tényleg lenyűgöző, bár nem tűnik magasabbnak, mint a VT20 esetében, erről még ejtünk néhány szót az értékelés során. A V-Real képjavító eljárást már évek óta ismerjük, a VT30 ennek 3D változatával rendelkezik. Pár éve jelent meg a tévék világában a THX minősítés, amivel ez a készülék büszkélkedhet. A manapság alapkövetelménynek számító 24p lejátszás itt a ?Smooth Film? elnevezést kapta.

A V-Audio Pro Surround Sound már korábbról ismert, ezek mellett a VT30 hangzását, a hátlapra szerelt hagyományos kialakítású, kör alakú ?mélysugárzók? segítik.

Viera Tools gomb, mely egy szolgáltatás csokrot hív elő. A Viera Cast internetes tartalmak megtekintését teszi lehetővé a tartozékként kapott USB WiFi dongle segítségével, a DLNA, vezeték nélkül csatlakoztatott számítógépünk tartalmának megjelenítését, az Image Viewer SD-kártyáról, USB kulcsról, ? elterjedt nevén pendrive ? merevlemezről, JPEG fotókat, MP3 zenéket, AVCHD, DivX, Xvid, avi és végre, valahára, mkv filmeket képes lejátszani. Ezeket koronázza meg a műsorrögzítő (PVR) funkció, az USB-n csatlakoztatott, legalább 160 GB-os merevlemezre.

Kereskedelmi forgalomban kapható képmegjelenítőkön 3D-s hatást jelenleg még csak szemüveggel lehet elérni, a legjobb eredményt az aktív változatokkal kapjuk, (két darabot mellékeltek a tévéhez) melyek lencséi felváltva engedik a fényt szemeinkbe, egyszerre csak az egyikbe. A VT30 ilyenkor 200 hertzen dolgozik, tehát mindkét látószervünk 100 hertzes és 1080 soros képet lát.

A tavalyi Panasonic televíziók (kivéve a GT20 modell) még nem voltak képesek 2D ? 3D konverzióra, ám a VT30 már ebben sem marad el a konkurenciától.

Kép és hangminőség, kezelhetőség

A Panasonic VT30 méltó partnerének bizonyult a BDT 310 Blu-ray-lejátszó, rengeteg filmet megnéztünk ezzel a párossal, de az összes egyéb jelforrásról, minden felbontást és formátumot olyan minőségben jelenített meg, hogy elállt tőle a szavunk. Megjelenésük óta, egyetlen tesztünkből sem hagytuk ki Casino Royale, és a Baraka BD filmeket, előbbit mozgalmassága, utóbbit extra képminősége miatt. A szerencsénkre rengeteg idő állt rendelkezésünkre, számos egyéb Blu-ray kiadványt, merevlemezeken tárolt műsorokat is felvehettünk a listára. Analóg SD adásokkal sem vallott szégyent a VT30, csúcsmodell státuszához méltóan skálázta azokat1080 sorosra és kritikus szemeink által élvezhetőre. DVD-filmekkel hasonlóan elégedettek voltunk. A plazmák betegségeként emlegetett zöld szellemkép (green ghosting, phosphor trail), vagy kontúr jelensége már csak nyomokban felfedezhető fel a futó fehér betűk élein, de csak fél méternél közelebbről és direkt azt figyelve, úgyhogy szerintünk nem érdemes vele foglalkozni. A képjellemzők (ISF) finomhangolására széleskörűek a lehetőségeink, de műszeres kalibrálás szükségeltetik az optimálishoz nagyon közeli állapot megtalálásához. Az egészen sötét képterületeken is láttunk részleteket a kontraszt és a fekete mélysége közelíti a tökéletest. Eleinte furcsállottuk, beállítási (nem készülék) hibának véltük, hogy a szélesvásznú filmek alsó és felső sávjai nem mosódtak egybe a panel fekete keretével. Aztán többszáz órányi használat után ez a különbség egyre kevésbé volt feltűnő. Hihetetlen, de igaz, a feketeszint nem növekedett, hanem csökkent.

Panasonic VT30

USB kábellel csatlakoztatott 1,5 és 2 TB-os merevlemezeink tartalmát viszonylag gyorsan beolvasta, csak éppen az összes filmet egyetlen kusza listában, nehezen kezelhetően jelenítette meg, címeiket megcsonkította, átalakította, némelyiket teljesen lehagyta. Ezeket általában le sem játszotta, ami random módon, más anyagainkkal is megesett. 8 gigás pendriveunkra másolt mkv, avi filmjeinkkel hasonlóan bánt, de legalább működött a lejátszás, ami előrelépésnek számít. Képes megjeleníteni a beágyazott és a külső, srt feliratokat is, viszont egyik-másikat szinte olvashatatlanul apró betűkkel. Az m2ts és a ts meg sem jelenik a listában.

Végére hagytuk a desszertet, a 3D megjelenítés minősítését, amely az elődhöz méltóan kiváló, már-már súrolja a tökéletesség határát. A mellékelt szemüvegeket lényegesen kellemesebb viseletnek éreztük, mint a tavalyiakat, bár a keretnek minden irányban többet kellene takarnia. A Panasonic demólemez tartalmát ügyesen válogatták össze, jónéhány áll-lereccsentő jelenettel találkoztunk. Kétségtelenül a sport összeállítás mutatja legjobban a VT30 kiváló háromdimenziós képességeit, de az Avatar is lenyűgözött mindenkit. A történések helyszínén, a középpontban érezhettük magunkat, nem csak mélysége volt a képnek, a szoba közepéig kilógott a főszereplő gépfegyverének csöve. Oldalról, egészen éles szögből is hibátlan az élmény, fejünket félrebillentve úgyszintén. IMAX moziban szédülést érző vendégeink is a legkisebb zavar nélkül nézték végig a teljes, nem éppen rövidke filmet. A minden szempontból legjobb élményt 2,2-2,4 méter közötti távolságból nézve kaptuk, ami a szakirodalom szerint éppen ideális egy ekkora tévéhez. Kipróbáltuk a 2D-3D konverziót, ami legnagyobb meglepetésünkre egész nézhetőre, élvezhetőre sikeredett. Ennek ellenére a későbbiekben nem éltünk a lehetőséggel, hiszen a VT30 kétdimenzióban is káprázatos képminőséggel szolgált.

Hangzására, természetesen csak lapostévé viszonylatban, nem lehet rosszat mondani, a hátlap közepére helyezett, 10 centi átmérőjű hangszóró élvezhetővé teszi, némi (közép-) mély tartománnyal segíti a panel alján lévő sztereó párost. A hangerő finom lépésekben, százas skálán adagolható. A sokak által hibaként emlegetett, tápegység vagy inverter zúgást mi ezen a készüléken sem hallottuk, tehát hiba lenne azt állítani, hogy jellemző a Panasonic plazmatévékre.

A menürendszer és annak kezelőszerve a távirányító is sokat fejlődött, mindkettő szebb és könnyebben használható lett. A kézi készülék súlyosabb is a korábbiaknál, matt testén elegánsak a fényes gombok és a fém (színű) keret.

 

A Panasonic ismét alaposan feljebb helyezte a lécet, ami az eddigi evolúciót tekintve, kerül még magasabbra is, jövőre talán már létra kell hozzá. Nem lehet kétséges, hogy még bőséggel vannak rejtett, bevetésre váró tartalékok, amikből, óvatosan adagolva, ahogy eddig, minden tavasszal kapunk egy csokorra valót. Izgatottan várjuk, de addig szívből ajánljuk megvételre a VT30-at, a ma kapható legjobb 3D plazmatévét.

 

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.