Loewe Connect ID 46 3D LED TV teszt

Nem TV

2012. augusztus 27., hétfő, 15:15

Loewe Connect ID Connect ID 46 3D TV LED TV LCD TV EISA 2012-2013

Vannak a tévék és van a Loewe. Amíg mások azon versengenek, hogy hogyan tudják a készülék szerkezetét legalább szemből észrevétlenné tenni egy vékony kerettel és mit sem törődnek azzal, ahogyan az hátulról kinéz, addig a Loewe modern és lehengerlően elegáns tárgyakat alkot.

A küllem

Céltudatos és egyszerű, hasonlóan az Apple termékeihez. Ám az azokra jellemző, kiüresített dizájn helyett bátran vállal színeket és az abszolút minimalizmuson túllépő részleteket. Formavilága határozott, magabiztosságról árulkodó, akár egy elegáns öltöny. A megrendelhető színek, állványok és kiegészítők mégis képesek egy csodás nyári dressz könnyedségével felruházni. Így lehet akár férfias, akár nőies tulajdonságokat is belelátni, kinek-kinek ízlése szerint.

A keretek és hátlap illetve hangszórókat fedő finom vászon színének kiválasztásával is hatalmas mértékben igazodhatunk lakberendezésünkhöz, ám tévéhez rendelhető állványok még ezen is messze túllépnek. Az, hogy a készülék hátlapja minden csatlakozást és kábelt igyekszik elfedni, tulajdonképpen természetes, így azon sem lepődhetünk meg, hogy az állványok is igyekeznek ezt megoldani. Ám a puszta rejtőzködésnél sokkal többet kínál a Loewe Connect ID! Nem csupán egy élénkzöld, vagy épp fényes fehér burkolat  választásával emelhetjük a készüléket egy igazi lakberendezési tárgy szintjére, de akár egy vázát magában foglaló állvánnyal is.

A menürendszer a Loewe egyedi tervezése. Előnye, hogy a legtöbb beállítás során a képnek csak egy kis részét foglalja el. Hátránya, hogy rendkívüli módon különbözik minden más gyártó rendszerétől. Bár nem ez volt az első találkozásom vele, sőt, eddig összesen két hónapnyi modern Loewe használat áll mögöttem, a vezérlést még most sem tudtam megszokni. A beállításokkal való bajlódás kimondottan feszültté tesz. Persze ez fordítva is igaz lehet, ahogyan arról a márkaképviselet kollégái is beszámoltak. Egyszóval ez csak megszokás kérdése.

Ha az ember bent van a mélyebb beállításokban, talál pár csodát is. Ilyen például a vezetékes LAN aljzat, ami Bridge funkcióra is képes, vagyis meg tudja osztani az internetet és az otthoni hálózatot más eszközökkel is. Ha pedig nincs rá szükségünk, teljesen ki is kapcsolhatjuk ezt az alkatrészt! Ez bizony különlegesen nagy rugalmasság egy tévétől.

A legfontosabb és leginkább szükséges beállítások szerencsére könnyen elvégezhetőek. Az alapvető beüzemelés végül is nem olyan nagyon komplikált. Ha pedig végre van műsor, akkor jöhet az első döbbenet! Ennek a tévének nincsen szüksége soundbarra ahhoz, hogy érteni lehessen az időjárás-jelentést. A Loewe hangja cseppet sem hasonlít a többi televízióéra, sokkal inkább emlékeztet egy jól sikerült boombox hangjára. Ez a TV klasszisokkal jobban szól azoknál amik klasszisokkal jobbak az átlagnál! Persze egy valódi házimozi rendszerrel nem veszi fel a versenyt, de ez nem is volt elvárás.

A képminőség

Nem éppen gyakori, hogy egy tévé mindenféle finomhangolás nélkül is kimondottan jó képet ad. Szerencsére a Loewe azon kevesek közé tartozik, amik alapbeállításokkal is remekül szerepelnek a tesztábrás vizsgálatok során. A világos és sötét végeken is egészen jó a teljesítmény. Igazi különlegessége, hogy a legsötétebb árnyalatok megkülönböztetésére használt tesztet is kimagaslóan teljesítette, mindenféle finomhangolás nélkül! Az egyértelműen látszik, hogy a Loewe nem csak jó minőségű panelt szerel a készülékeibe, de azokat a gyárban aprólékosan hangolja is.

Más szempontból a színhőmérséklet és a mozgás a koreai óriások csúcsmodelljeihez hasonlóan korrekt, tehát panaszra nincs okunk. A legtöbb felvétellel egy egészen apró meleg hatást lehetett érezni a képen, ám ez messze nem érte el a tipikus meleg beállítás szintjét.

A képfrissítéssel kapcsolatos hókuszpókusszal a német gyártó szerencsére nem fáraszt minket. A frissítési frekvencia 200 Hz, ami bőségesen elegendő és mellőzi a gyanútlan vásárló vakítását szolgáló fals szlogeneket, számokat. A kontraszt a gyári adatok szerint 6000:1 statikus és 6 000 000:1 dinamikus értéket produkál. Utóbbit persze ellenőrizze a TÜV, vagy akinek kedve van hozzá. Éles használatban a képpel nem volt gond még déli napsütés idején és naplementekor sem, amikor egy függönyön áttörve, szóródva, amúgy gyönyörű nagy aranyló foltot festett nap a kép mellé a falra. Vagyis nem mondhatjuk, hogy kihívásoktól mentesen úszta meg a a tesztet a Connect ID. A remek szín- és részletvisszaadó-képesség mellé a Loewe különleges 3D képminőséget is felmutatott. Hasonlóan szellemképmentes képet eddig még sem passzív sem plazma képernyőtől nem láttam. Bár biztosat mondani nehéz, de 3D fotószerkesztéssel foglalkozva, személyes tapasztalatból mondhatom, hogy némely 3D képernyő szervízmenüjében, bizonyos az általános teljesítményen elméletben rontó beállítással a 3D hatás javítható. Alighanem itt is ilyesmiről van szó. Vagyis 3D módban a képernyő nem próbál eszelős kontrasztot és egyéb varázslatokat csinálni. Cserébe viszont a 3D-hez leginkább alkalmas - alighanem a gyárban egyedileg finomhangolt - beállításokat alkalmazza. Az eredmény egy szellemképtől szinte tökéletesen mentes kép - a szellemkép első nyomát 6 percnyi intenzív keresgélés után sikerült fellelni!

Nagy kár, hogy a 3D üzemmód aktiválása ugyanakkor cseppet sem ésszerű és felhasználóbarát. Ahelyett, hogy automatikus lenne, menü almenüjének erdejében rejtőzködik és egyáltalán nem rugalmas, ráadásul olyan alapvető funkciók hiányoznak belőle mint a ma már lassan minden második fényképezőgép által készített .MPO vagy .JPS kiterjesztésű sztereoszkópikus képek kezelése. Más 3D készüléket eddig ilyen hiányossággal még nem láttunk ezért a magas minőséghez társuló alacsony hajlandóság felett értetlenkedve vakartuk a fejünket. Nem tudni miért van zseniálisan hangolt 3D a tévében, ha azt használni alig lehet valamire.

Loewe is, okos is

Loewe, motoros állvány és soundbar lehetősége nélkül? Bizony! Van helyette egy tucatnyi állvány, láb, szekrényke és fali tartó. Igen, mert egy Loewe-t nem lógat az ember csak úgy a falra! A Connect ID hangja pedig alapból is olyan jó, hogy soundbarok sokaságát utasítja maga mögé.

Maradnak a hagyományosabb okosságok, avagy az okostévés appok. Mindjárt a böngészés elején fel is tűnik, hogy a szakácskönyvek, ?zen? békét sugárzó képek és zenék, smink tippek és népszerű játékok olcsó másolatai helyett itt a elsősorban a videó csatornák a hangsúlyosak. Magyar alkalmazással nem találkozni egyelőre a rendszerben, sőt néhány tartalom kifejezetten azért nem telepíthető, mert az hazánkban még nem engedélyezett. Bosszantó, de mindennapos probléma ez.

Azért akadnak jópofa dolgok. Nem az Iconcert-re gondolok, mert az nem új. Van például Audi TV, ami nagyon szép és egészen érdekes műsorokat kínál. Nyugodtan követhetné a BMW, Lexus vagy az Infinity is, egy ilyen tévén ennek helye van!

Van tonight.eu is, ami elsőre totálisan érthetetlen, hiszen a tévét biztos nem visszük magunkkal európai útjainkra. Ugyanakkor a profilunkat telefonról is elérhetjük, ami már kezd értelmet adni a programok otthoni tervezgetésének.

Természetesen nézhetünk és hallgathatunk tartalmakat az otthoni hálózatról is. Nehéz ebben igazán újat mutatni. Egy aprósággal mégis meglepett a Loewe. Ez a képernyő kikapcsolásának lehetősége. Vagyis ha csak a zene szól, akkor a tévé legtöbbet fogyasztó alkatrésze teljesen kikapcsolható. Hiába ?A? osztályú a készülék, ez még így is értelmes és bölcs dolog. A zenelejátszás amúgy nem tökéletes. Ha a képernyő be van kapcsolva, akkor olyan furcsaságot láthatunk például, hogy a lejátszott FLAC felvétel a tévé szerint AAC+. Ráadásul néha a dekódolás sem zökkenőmentes.

A Connect ID egy igazi teljesértékű berendezés. Miközben a mai készülékek többsége egy számítógép és egy monitor keveréke, a Loewe egy igazi tévét ad. Mindezt átgondolt és elegáns formába öntve, olyan módon összeszerelve, hogy az biztosan sokáig fog majd gond nélkül szolgálni. Időtálló, harmonikus, mint a Braun híres, az Apple főtervezőjét is megihlető termékei. Remekül összerakott, mint egy Audi és ahogyan egy autóhoz, hozzá is számos extra rendelhető. Persze nem hibátlan. Ám míg az Audi apró melléfogása a TT esetében a közlekedés biztonságát veszélyeztette, addig a Loewe apróságai esetleg csak bosszantanak. Ráadásul be sem kell vinni a készüléket a szervizbe, hogy egy utólag felragasztott légterelővel stabilizálják. Épp csak ki kell várni a programfrissítést, és hagyni kell, hogy a tévé azt telepítse.

Tulajdonképpen egyedül a menürendszer sajátos logikája választja el a készüléket egy ?Kiváló Termék? csillagtól.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.