Loewe bild i.55 dr+ set OLED TV teszt

Luxusélmény 4K-ban

2021. december 21., kedd, 07:30

Loewe OLED TV OLED TV Loewe TV OLED TV teszt Loewe TV teszt

A Loewe képmegjelenítője még egy hétköznapi tévézést is képes prémium élménnyé alakítani. A német fejlesztők nem alapjaiban akarták forradalmasítani a vizuális műsorfogyasztást, ehelyett (bölcsen) a mai "okostévé" koncepcióját egészítették ki, olyan finomságkoktéllal, ami a Loewe-fajta igényességet határozza meg. Az OLED technológiának köszönhetően pedig nemcsak a Konyhafőnök, hanem a filmek és videójátékok nézésének élvezete is sokkal magasabb szintre fokozható.

Loewe bild i 55 dr OLED TVLoewe bild i 55 dr OLED TVLoewe bild i 55 dr OLED TVLoewe bild i 55 dr OLED TVLoewe bild i 55 dr OLED TVLoewe bild i 55 dr OLED TVLoewe bild i 55 dr OLED TVLoewe bild i 55 dr OLED TVLoewe bild i 55 dr OLED TVLoewe bild i 55 dr OLED TVLoewe bild i 55 dr OLED TV csatlakozókLoewe bild i 55 dr OLED TV hátlapLoewe bild i 55 dr OLED TV távirányítóLoewe bild i 55 dr OLED TV távirányítóLoewe bild i 55 dr OLED TV távirányítóLoewe bild i 55 dr OLED TV távirányítóLoewe bild i 55 dr OLED TV menüLoewe bild i 55 dr OLED TV menüLoewe bild i 55 dr OLED TV AppLoewe bild i 55 dr OLED TV AppLoewe bild i 55 dr OLED TV floor stand flexLoewe bild i 55 dr OLED TV floor stand flexLoewe bild i 55 dr OLED TV floor ceiling standLoewe bild i 55 dr OLED TV floor ceiling standLoewe bild i 55 dr OLED TV floor ceiling stand

Naprakész adottságok

A Loewe bild i termékcsaládja három 4K/UHD OLED televíziót tartalmaz. Ezek elsősorban képátlóban különböznek egymástól (kaphatók 48, a most taglalt 55, továbbá 65 colos méretben). A bild i nemcsak a kézzelfogható részleteivel törekszik igényességre. A készüléken új, hetedik generációs Loewe operációs rendszer fut, melynek letisztultsága harmóniát képez a diszkrét formavilággal.

A támogatott formátumok között szerepel a HDR (HLG, HDR10 és Dolby Vision), valamint Dolby Atmos is. Utóbbi kétféle módon használható ki. Az egyik, hogy opcionálisan vásárolható egy kifejezetten bild i szériához formatervezett, televízióval "egybeépíthető" soundbar (klang bar i), amelyet mi is kipróbáltunk. A következő minőségi szint egy 5.1.2 csatornás soundbar (Loewe klang bar5mr), ténylegesen felfelé (is) néző hangszórókkal és aktív mélysugárzóval.

Loewe bild i 55 dr OLED TV

A modern tv készülékeknek alapvető részévé váltak a beépített streaming alkalmazások, ami nem kerülte el a Loewe tervezők figyelmét. A bild i.55 képes elérni a legnépszerűbb videós/filmes online felületeket (Netflix, YouTube), még Amazon Prime klienst is tartalmaz, bár Magyarországon az egyelőre nem elérhető. Zenei szolgáltatók közül jelenleg a Deezer áll rendelkezésre, jelenleg nincsen információnk arról, hogy lesz-e Spotify/TIDAL is az alkalmazások listáján.

Loewe bild i 55 dr OLED TV

Ugyanakkor azok sem maradtak figyelmen kívül, akik a streaming szolgáltatások helyett/mellett a hagyományos televízióműsorokat részesítik előnyben. Nekik hasznos extra a műsorrögzítés lehetősége. A dr+ jelölésű Loewe készülékekben 1 TB kapacitású merevlemez található, amelyen sok órányi adást lehet eltárolni. Ez nemcsak azért előnyös, mert a felhasználó bármikor visszanézheti a felvett anyagokat, hanem azért is, mert előre naplózott műsorrögzítési programokkal nem kell attól tartani, hogy lemarad kedvenc sorozatáról, egy fontos sportközvetítésről stb. Megjegyzés: A dr+ funkcióval rögzített műsor MP4 vagy mkv formátumban tárolható. Külső adathordozóra történő exportálásra is van lehetőség, de csak akkor, ha a műsor nem tartalmaz DR+ titkosítást.

Loewe bild i 55 dr OLED TV

Német formatervezés

A manapság domináns, elképesztően kis mélységű készülékházak és szinte láthatatlanul vékony kávák által a kínálat szinte csak letisztult, minimalista megjelenésű tévékből áll. A Loewe még ilyen szoros küzdelemben sem hagyta elveszni saját tervezői kreativitását. A bild i.55 nem kevésbé letisztult, mint más modern gyártók tévéje. Viszont néhány részlete igényességgel ruházza fel még ezt az unalmas, fekete téglalap formát is. A kijelző alatti "robotszem" diszkrét fényerő mellett, eltérő színekkel jelzi a különféle üzemállapotokat. A parányi embléma a jobb felső sarokból kandikál elő, mintha egy ruhadarab gyártói címkéje lenne.

Loewe bild i 55 dr OLED TV hátlap

Lehet, hogy szemből lapos, de hátulról kifejezetten guszta látvány - igen, a tévéről van szó. Az elektronikát tartalmazó, vastagabb részt szövettel vonták be, a csatlakozók és kábelek pedig teljesen elrejthetők a mágnesesen rögzíthető takarólemezek segítségével. Ez látszólag elhanyagolható extra, de egy olyan esztétikus környezetben, ahol cél a letisztultság fenntartása, számottevő lehet.

Loewe bild i 55 dr OLED TV floor ceiling stand

Említést érdemelnek a Loewe saját tervezésű, opcionálisan megvásárolható állványai. Az egyik (floor2ceiling stand, 339 990 Ft) padlótól plafonig ér, 220-290 cm között állítható magasságú és 110 fokban oda-vissza forgatható. A másik állvány kerek talppal és egy készüléktartó polccal rendelkezik (floor stand flex, kb. 279 990 Ft) és szintén forgatható, oda-vissza 45 fokban.

Loewe bild i 55 dr OLED TV floor stand flex

Megjelenése annyira elegáns, hogy a leendő tulajdonos nemcsak műszaki eszköz, hanem iparművészeti műalkotás tulajdonosának is érezheti magát. A bild i.55 csomagolásának része egy hagyományos, fémből készült masszív talp, amely 20 fokig elforgatható mindkét irányba. A készülék természetesen VESA-sztenderdnek megfelelő falikonzolokkal is kompatibilis.

Loewe bild i 55 dr OLED TV távirányító

Első benyomások, beüzemelés

Óriási kartondobozából kicsomagolva, kb. 15 perc alatt sikerült felszerelni az alumínium talpat, majd a klang bar i soundbart a tévére. Utóbbi szépen integrálódott a képhez, annyira összesimult a televízió síkjával, mintha eleve szerves részét képezte volna. A kétemberes, gyors és gördülékeny (de azért néha kézikönyvre sandítást igénylő) kicsomagolási/összeszerelési folyamat után már a Loewe telepítő varázslója kalauzolt minket lépésről lépésre. A beállítás épp olyan egyszerű volt, mintha egy DAP-ot vagy okostelefont kellett volna konfigurálni.

139 cm-es képátlójával a Loewe bild i.55 a műsor felbontásától függően 1-től 2,5 méteres nézési távolságig ideális, amennyiben mozi-szerűen magával ragadó képi élmény megteremtése a cél. Természetesen ezt felülírhatják a szoba adottságai és a felhasználó preferenciái. Mi a tesztelésre szánt környezetet úgy alakítottuk ki, hogy a tv kb. 2,1 méterre állt tőlünk.

Loewe bild i 55 dr OLED TV

A bild i.55 masszív, tartós eszköz benyomását keltette. Volt néhány különös részlet, ami elsőre szokatlanul hatott: az állapotjelző LED kikapcsolt állapotban fehér és nem piros színnel világított (pirosan is jelzett, ha műsorrögzítés történt). Továbbá a televízióra nem helyeztek be/kikapcsolót és egyéb vezérlőgombokat - mindent a távvezérlőről vagy telefonos alkalmazásról kellett elérni. Viszont a felhasználói élmény összességében nagyon kellemes volt, ahogy egy kb. egymillió forintos eszköztől el is várható.

Menürendszer

A gyors és felhasználóbarát (és magyarul is tudó) menürendszert úgy alakították ki, hogy harmonizáljon a bazaltszürke készülékházzal. Diszkrét betűtípussal kiírt menüpontok libbentek be balról, egyetlen függőleges oszloppá (majd abból előhívható további oszlopokká) rendeződve, amelyen percek alatt végig járhattuk az összes finombeállítást.

Loewe bild i 55 dr OLED TV menü

A képmódok között beállíthattunk forrásonként egyedire szabott profilokat. Itt egy "szakértői" almenüben még egyenként módosíthattuk az RGB és gamma szinteket. A hangbeállítás menüben többek között átszabhattuk a tv hangszínét és konfigurálhattunk alapértelmezett hangkimenetet.

Loewe bild i 55 dr OLED TV menü

Igény szerint csatlakoztathattunk Bluetooth hangrendszert/fejhallgatót is a tévéhez, vagy ellenkezőleg okostelefonunkról is közvetíthettünk zenét, hogy az a klang bar soundbar-on keresztül szólaljon meg. Emellett a szokásos rendszerbeállításokban sem (időzített kikapcsolás, szülői felügyelet, internetről letölthető szoftverfrissítés stb.) volt hiány.

A Loewe bild i.55 automatikus OLED kalibrációval is rendelkezik. Bizonyos időközönként (kb. 4-5 naponta) kikapcsoláskor kék színre váltott az üzemállapotjelző LED, ekkor a televízió automatikusan lefuttatott egy párperces kalibrációt, ami a panel képminőségének megőrzését szolgálta.

Vezérlés

Az infravörös távvezérlő nagyobb, nehezebb és minőségibb érzetet nyújtott a megszokottakhoz képest. Szellős gombkiosztása, alumínium teteje egyértelműen hozzátettek a prémium élményhez. A lejátszás gombot hosszan nyomva rejtett háttérvilágítást kapott a középső navigációs szakasz, ami kellemes gesztusként hatott. Tovább fokozta volna az élményt az infravörös jel helyett egyéb vezetéknélküli kommunikáció (esetleg Bluetooth) használata. Ám így sem panaszkodhatunk a tv "érzékenységét" illetően, sok szögből azonnal reagált a távvezérlő parancsaira, nem kellett közlekedési rendőrt játszanunk, sokszor még úgy is reagált a készülék, hogy háttal álltunk neki.

Loewe bild i 55 dr OLED TV App

Telefonról történő vezérléshez a gyártó által ajánlott, Vivid TV Remote nevű ingyenes alkalmazást töltöttük le. Magába foglalja ugyanazokat a funkciókat, mint az infravörös távvezérlő, ráadásul a tv menüpontjai közötti érintés-alapú vízszintes/függőleges navigálásban is segített. Ha hosszabb szöveget kellett beírni, akkor sokkal könnyebben boldogultunk az alkalmazáson keresztüli megoldással, mint a hagyományos távvezérlővel elvégezhető ide-oda lépkedéssel.

Loewe bild i 55 dr OLED TV App

A Vivid TV Remote megjelenítette a tévét azzal az egyedi névvel, amit mi adtunk neki. Az egyedi elnevezésű bemeneteket (jelen esetben a HDMI nevű aljzatot neveztük át Blu-ray lejátszóra) ugyancsak láthatóvá tette úgy, mint a televízión lévő alapértelmezett alkalmazások megnyitására szolgáló parancsikonokat. Utóbbiak csak indítógombként szolgáltak, de például a YouTube telefonos alkalmazásból okostelefonnal vagy számítógéppel közvetlenül is küldhettünk parancsokat a televíziónak, ami manapság alap elvárásnak tekinthető. 

Képminőség

Az OLED technológia alapvető előnyei ennél a televíziónál is hiánytalanul érvényesültek. A Loewe bild i.55 szemgyönyörködtető képet varázsolt, ami válaszidőben, betekintési szögben és színmegjelenítésben is elsőosztályú volt. Élénk, életteli tónusokat fedeztünk fel kedvenc Blu-ray lemezeink visszanézésekor, de YouTube videók és Netflix filmek nézése során is rengeteg szép motívumba botlottunk. A gazdag színábrázolás mellett a legtöbbet dicsért OLED tulajdonságot, azaz a teljes feketeszint megjelenítés képességét is rengeteg szituációban megcsodálhattuk.

Loewe bild i 55 dr OLED TV

A Blade Runner 2049 film UHD felbontású kiadásától lenyűgöző kontrasztot és textúrát kaptunk, a kép szinte háromdimenziósnak hatott, mégsem volt túl fárasztó a szemnek. Sokszor már szekond plán kivágásban is élő fénykép pontosságával rajzolódtak ki a szereplők ráncai, hajszálai, vagy akár bőrpórusai. A ruhákon lévő izzadtságfoltok, a textilminták gyűrődései, a kézfejet behálózó ércsatornák, temérdek részlet segített belemerülni a film gondosan kidolgozott atmoszférájába. Hasonlóan meggyőző tapasztalatokat szereztünk a Joker c. produkció 4K Ultra HD Blu-ray kiadásának megnézésével. Joaquin Phoenix festett arcán borotvaélesen kirajzolódott minden apró minta és mozdulat, sárgásra színezett fogai, könnycseppjei és rakoncátlan hajszálai szinte zavarba ejtő realizmussal jelentek meg. Ez a Dolby Vision formátumban elérhető műsor sikerrel kamatoztatta az OLED panel fényerő és kontraszt képességeit.

Loewe bild i 55 dr OLED TV

Internetről közvetített műsorok esetében természetesen el kellett fogadni az esetleges tömörítésből eredő mellékhatásokat. A YouTube-ról lejátszott tartalmaknál elsősorban a feltöltött anyag minőségére voltunk utalva, ezért ott szélsőséges eredményekkel szembesültünk, ami nem a Loewe hibája volt. Abból dolgozott, amit kapott, egy 360p felbontású videót nem varázsolt újjá, viszont a minőségi tartalmakat bámulatos színekkel és kontraszttal jelenítette meg (beleértve a YouTube-on fellelhető, igazi HDR videókat is). Dicséretes azonban, hogy még átlagos sebességű internetkapcsolat esetén is szinte azonnal, bármilyen akadozás vagy szaggatás nélkül elindíthattuk a YouTube/Netflix szolgáltatók 4K/UHD felbontású tartalmait is.

A standard, engedélyezett automata javítókkal rendelkező "gyári" beállítás nekünk szintetikus, természetellenes hatást okozott. A Loewe bild i.55 rengeteg beépített képjavító algoritmust tartalmaz, más modern televíziókhoz hasonlóan. És ahogy a konkurensek esetében, itt (filmkedvelő látásmóddal legalábbis) sem mindegyik bizonyult egyértelműen előnyösnek. Például a televízió képes volt a környezeti fényviszonyok, illetve a lejátszott műsor világossága szerint dinamikusan változtatni saját fénykibocsátását. Ezek a "váltások" túl élesek és átmenet nélküliek voltak, ami élvezhetetlenné tette a műsornézést. A tv képmozgás elsimító funkcióval is rendelkezik, amely (különösen ott, ahol fix kameraállásnál hirtelen mozdult meg a képen lévő tárgy) csak zselés körvonalazódással volt képes lekövetni a hirtelen gyorsuló mozgásokat. Szerencsére ezeket a bizonytalan hatékonyságú "képjavító" adottságokat tetszés szerint leszabályozhattuk, vagy akár teljesen kikapcsolhattuk.

Loewe bild i 55 dr OLED TV csatlakozók

Hangminőség

A Loewe bild i.55 házában elrejtett "invisible sound" hangszórók, melyek a standard opció vásárlása esetén biztosítanak hangot, nem nyújtottak az átlagosnál jobb hangminőséget. Ugyanúgy lapos dinamikával és sovány mély/közép frekvenciákkal szólaltak meg, mintha egy hétköznapi televíziót használtunk volna. Akinek nem fontos a minőségi hangzás, annak egy hírközlés vagy beszélgetős műsor hallgatására a Loewe beépített hangszórói is elegendők lehetnek.

Mi a hifi hangsugárzókhoz szokott, kényesebb füllel nem igazán tudtuk élvezni az "invisible sound" természetellenes vékonyságát. Éppen ezért kellemes meglepetés volt átváltani az OLED panel és az asztali állvány közé beolvadó klang bar i soundbar hangjára. A nyolc darab, előre sugárzó hangszórót tartalmazó modul sokkal élvezhetőbbé és tisztábbá tette az emberi beszédhangot, ráadásul a zenei részleteket is kicsit élénkebben, jobb szórással jelenítette meg. Plusz a menürendszerben további beszédkiemelő funkciót is engedélyezhettünk.

Loewe bild i 55 dr OLED TV távirányító

A klang bar i beszélgetős műsorok, Netflix sorozatok nézéséhez összességében elfogadható és kellemes hangélményt biztosított. Háttérzenei szintű zenehallgatás közben, hifis megközelítésből mi örültünk volna több 100 Hz alatti információnak. A klang bar i-nek nem erőssége a basszus, erős terhelésen hajlamos kissé torzan reagálni és nem egészíthető ki aktív mélysugárzóval. Vélhetőleg azoknak készült, akik nem kívánnak bajlódni hangfalak elhelyezésével és minél diszkrétebb megoldást keresnek a tévéműsor hangjának tiszta megszólaltatására. Opcionális extra, üdítő tény, hogy rendelkezésre áll, de aki teljesebb hangélményre vágyik, annak Loewe vonalon érdemesebb a klang bar5 mr és sub5 kombinációban (vagy akár egy komolyabb hangrendszerben) gondolkozni.

Loewe bild i 55 dr OLED TV

Végszó

A Loewe bild i.55 dr+ OLED tv prémium minőséget képvisel. Nem célja, hogy egy legyen a sok közül a nagyáruházak polcain. Nem egy hétköznapi tucattermék, ami bármelyik boltban megtalálható. Éves szinten sokkal kevesebbet gyártanak belőle a távol-keleti cégóriások alternatíváihoz képest. Cserébe több törődést és magasabb elvárásokat kapott a tervezőasztalon. Olyan felhasználói élményt igyekszik biztosítani, amit átjár a letisztultság és igényesség. Minden szögből jól néz ki, formatervében európai dizájnszellem lappang. Menürendszere mellőzi a giccset, funkcionális és józan módon próbálja tálalni szolgáltatásait. Képminősége (magas áráért elvárhatóan) a kategóriájában kifogástalan, amennyiben leendő tulajdonosa képes lesz kihasználni (akár Blu-ray filmekkel vagy újgenerációs videójátékokkal).  Emellett adott a német precizitással átgondolt Loewe ökoszisztéma, az opcionálisan kapható hangprojektor és állvány opciók. Aki Loewe tv tulajdonosa, annak kimondatlan üzenete, hogy a stílus és a tartósság fontosabbak a kedvező árnál. Mi ezt feltételeznénk arról a szerencsés személyről, aki ilyen eszköz birtokosa.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.