LG OLED bemutató a Zselic sötétjében

2016. augusztus 19., péntek, 21:00

LG OLED TV 4K UHD HDR 4K TV UHD TV HDR TV LG TV OLED TV LG TV UHD OLED TV 4K OLED TV HDR OLED TV curved OLED TV ívelt OLED TV hajlított OLED TV

Szokatlan, éjszakai túrával és csillaglessel egybekötött termékbemutatót tartott az LG, hogy megmutassa mennyire mély az OLED tévék feketéje.

A tipikus termékbemutató viszonylag egyszerű recept szerint épül fel. Egy divatos helyszínen felsorakoztatnak egy rakás új terméket, amik mellett csinos, fiatal lányok és srácok állnak, akik lelkesen sorolják a különböző típusok előnyeit. Ám mielőtt ide juthatnánk, legalább 30 percnyi előadást kell meghallgatnunk arról, hogy az adott cég a legjobb, legokosabb, legnagyobb, leginnovatívabb.

LG OLED TV bemutató

A budapesti bemutatók ezt többnyire azzal fűszerezik, hogy a helyszín egy a romkocsmák hangulatát idéző, vakolatlan téglafalú rendezvényterem, ahol a legújabb tévék és Bluetooth hangrendszerek még inkább futurisztikusnak tűnnek. Nos, az LG most alaposan felrúgta ezt a koncepciót és mindentől távol, a Zselic szívében, pontosabban a Zselici Csillagparkban mutatta be OLED tévéit. Miért épp itt? Azért, mert itt van Európa egyik legtisztább égboltja. Vagyis ezen a helyen nagyon kicsi fényszennyezés hatása. A csillagok tisztábban látszanak, az égbolt pedig sötétebb. Pontosabban azt gondolnánk, hogy sötétebb, de az igazság az, hogy bármerre nézünk, apró csillagokat, bolygók fényét és galaxisunk, a Tejút sávját látjuk.

Csillagos égbolt Zselicen

Térjünk a tévékre!

Pár éve még az volt nagy dolog, hogy megjelent az első OLED TV a boltokban, majd lett kettő, most pedig már négy sorozat közül választhatunk, 2-2 méretben. Az E6, B6, C6 modellek 55 és 65 colos képátlóval már most is kaphatók, a prémium kategóriás SIGNATURE OLED G6 pedig előreláthatólag az év végén érkezik, 65 és 77 colos méretben.

LG OLED TV bemutató

Az idei típusok mindegyike megkapta az LG webOS operációs rendszerének 3.0 változatát. Az okostévés szoftverről már korábban is írtunk, így erre most nem térünk ki külön. Csak röviden jegyezzük meg, hogy a rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy észrevétlenül integrálja a hagyományos tévés funkciókat és az okostévék alkalmazásait, az online TV szolgáltatásokat, mint amilyen a Netflix, illetve a tartalommegosztást, akár otthoni szerverről, akár a telefon vagy tablet képének tévére való átviteléről van szó.

Az OLED vékonyabb

Az OLED technológia vékonyabb képmegjelenítők gyártását teszi lehetővé, ami a telefonok esetében nagyon hasznos lehet, de a tévék számára már nem létfontosságú. Mi legalábbis ritkán találkozunk olyan panasszal, hogy a csúcskategóriás tévék vastagak lennének. Mindenesetre az LG itt is bedobta magát és az új Signature G6 illetve az E6 modellek esetében a Picture-on-Glass nevű dizájnt alkalmazták. Ez egy üvegtáblát használ az amúgy szinte papír vékonyságú OLED hordozójaként. Így a 65 colos G6 felső része mindössze 2,57 milliméter vastag. Ez persze csak maga az OLED panel és annak a váza. A tévé alsó harmadában a vastagság néhány milliméterről néhány centiméteresre duzzad, elvégre kell a hely az elektronikának és a Harman/Kardon hangrendszernek is. Na de összességében még így is nagyon vékony a tévé, ezt képtelenség lenne elvitatni. A látvány pedig egészen döbbenetes.

Ráadásul így a hátlap sem a szokványos műanyag, hanem egy mintás üveglap, ami a gyártó szerint elegáns, szerintünk pedig eszelősen jól néz ki.

LG OLED TV

Csúcskategória

Az OLED TV-k ma még mind csúcskategóriás modellek, akkor is, ha a kínálaton belül, az LG külön Signature sorozatként jelöli a zászlóshajókat. Éppen ezért, a szolgáltatások is egyértelműen a felső kategóriát tükrözik. Az összes OLED modell rendelkezik mozgásérzékelős Magic Remote távvezérlővel. Multi View és Magic Mobile Connection szolgáltatással illetve Harman Kardon hangrendszerrel is, és persze a kép UHD felbontású.

LG OLED TV

2016 a HDR éve

Az idei csúcskategóriás tévékre jellemző az UHD felbontás mellett a HDR, vagyis széles dinamikai tartomány támogatása is. Ez az OLED valóban teljesen elsötétülő fekete pixelei, illetve a kifejezetten nagy fényerő miatt, nem is annyira meglepő, hogy bekerült az összes típusba. Sokkal érdekesebb, hogy az új modellek mindegyike megkapta a Dolby Vision technológiát.

LG OLED TV bemutató

No de a lényeg nem is ez, hanem az, hogy a gyártó állítása szerint ezek a tévék nem csak 10 bites képfeldolgozással, de 10 bites panelekkel is rendelkeznek. Ezektől az adatoktól pedig alighanem sok amatőr és profi fotósnak illetve videósnak máris azon jár az esze, hogy hogyan, miből vegyen magának OLED tévét, no és persze hová tegye azt? Ezen sorok írója is álmodozik egy 36 colos, 21:9 képarányú UHD OLED monitorról, bár ilyen még nem készül az LG gyárában. No de ha egyszer lesz...

Az LG nem adja fel

Már mi sem sokat foglalkozunk a 3D-vel, pedig pár évvel ezelőtt még nagyon mélyen elmerültünk a témában. Hasonló a helyzet sok tévégyártó esetében, hiszen az idei típusok között már alig van 3D képes tévé. Az LG azonban nem adta fel a harcot és a G6, E6 illetve C6 típusokban még benne van a passzív szemüveges 3D technológia. Igaz, ezeket az LG valamiért 4K3D+ néven emlegeti, aminek nincsen sok köze a valósághoz. Ugyanis a passzív szemüveges 3D továbbra is megfelezi a sorfelbontást. Vagyis 3D-ben legfeljebb 3840x1080 képpontot, avagy fél UHD-t (4K) kapunk. Ez pedig inkább 4K3D- (mínusz) mint 4K3D+.

LG C6 4K HDR ívelt OLED TV

A kontraszt

Az OLED TV-k árban ugyan nem versenyezhetnek a LCD technológiával, de képminőségben komoly előnyből indulnak. Az LCD lényegében egy árnyékoló technológia, ami a háttérvilágítás (ma tipikusan LED) útjában áll, és pixelenként, pontosabban szubpixelenként különböző mértékben elsötétedve állja a fény útját, ezzel létrehozva a képet. Ám az elsötétedő szubpixelek nem tudják a fénynek száz százalékosan útját állni, ezért az LCD nem képes "tökéletesen" fekete kép, illetve képpont megjelenítésére. Ezzel szemben az OLED képpontjai egyenként kapcsolhatók ki és be. Így akár az is elérhető, hogy az egyik pixel teljesen kikapcsolt, vagyis semmilyen fényt nem bocsájt ki magából, miközben a közvetlenül mellette lévő képpont már maximális teljesítménnyel ontja magából a fotonokat. Az eredmény rendkívül erős kontraszt. Nyilván ez is adta az ötletet az LG csapatának, hogy a Zselic sötétjében, egy kis csillaglessel egybekötve tartsanak bemutatót. Hiszen azt a kontrasztot, amit egy apró, de fényes csillag mutat a tiszta égbolton, egy átlag LCD TV nem képes reprodukálni. Erre csak az OLED-nek van esélye.

LG OLED TV bemutató

A hang

Az LG évek óta együtt dolgozik a Harman Kardon csapatával, így a jó nevű hifi gyártó sok LG termék hangjáért felelős. (persze csakis azokért, amiken az LG külön feltüntette a harman/kardon nevét) Az idei OLED modellek mindegyike az amerikai audio specialista által tervezett hangrendszert kapott, persze nem egyformát. A B6, E6 és C6 modellek 40 wattos maximális teljesítménnyel bírnak, amíg a csúcsmodell G6 mérettől függően 60 vagy 80 wattos hangrendszerrel lett ellátva. Ez utóbbi a talpba lett ravasz módon beszerelve. Ugyanis a talp akár szekrényre helyezve, akár a készülék mögé behajtva, a falra akasztva is jól használható.

LG C6 4K HDR ívelt OLED TV

A 2016-os OLED tévék közül a B6, C6 és E6 modellek már megvásárolhatóak. A G6-os, vagyis Signature modellek pedig az év vége felé érkeznek majd a boltokba.

Árak

- Az LG B6 OLED TV 65 colos változat ajánlott bruttó fogyasztói ára 1 899 990 Ft, míg az 55 colos modellé 1 199 990 Ft.

- Az LG C6 OLED TV 65 colos típus ajánlott fogyasztói ára 1 899 990 Ft, az 55 colos verzió 1 199 990 Ft.

- Az LG E6 OLED TV 65 colos változata 2 199 990 forintos ajánlott bruttó fogyasztói áron lehet a miénk, míg az 55 colos modell 1 499 990 Ft.

 

LG Signature OLED TV

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.