Panasonic EZ950 OLED TV

2017. november 30., csütörtök, 16:30

Panasonic TV OLED 4K UHD okostévé Smart TV OLED TV 4K TV Panasonic TV Panasonic OLED Panasonic OLED TV 4K OLED TV

Néhány napja egy apró bemutatót szervezett a Panasonic Magyarország a szaksajtó számára, hogy közelről megmutassa EZ950 típusú OLED tévéjét.

A bemutatón némileg szokatlan módon, a Panasonic egyik egyszerűbb LCD tévéjét állították az EZ950 mellé, így nem is volt kérdéses, hogy a különbség látványos lesz. A két tévé ugyanis akkor sem lenne egy súlycsoportban, ha nem ennyire radikálisan eltérő képalkotó technologiára épülnének. Ám túl azon, hogy szinte belépő modellt versenyeztettünk a csúcskategóriás, tulajdonképpen high end tévé ellenében, a különbségek nyilvánvalók. Az OLED képe akkor is döbbenetesen jó, ha nem teszünk mellé egy olcsó LCD-t. A feketék, amikhez hasonlót tényleg csak a plazma tévék utolsó generációjának legjobbjaiban láthattunk, a gyorsaság és sötét szobában akár vakítóan nagy fényerő mind meggyőzők. Persze azt gyorsan hozzá tesszük, hogy természetesen a hatalmas fényerőhöz tartozik több film és éjszakai üzemmód is. (Bright Room és THX Cinema) Nem kell úgy éreznünk magunkat, mint egy hegesztő műhelyben.

Panasonic EZ950 OLED TV

A szokásos szlogenek itt is elhangzottak. Vagyis az OLED egyik előnye a vastagsága, vagyis vékonysága, ami az adott modell esetében amúgy mindössze a készülék egyharmadára igaz. Vagyis a tévé felső harmada valóban csak pár milliméter vastag, de alul ott találjuk a teljes elektronikát, tápegységgel, csatlakozókkal és minden egyébbel, egy jó pár centire kidomborodó burkolat alatt. Még azt is tegyük hozzá, hogy a HDMI bemenetek egy része egyenesen hátrafelé néz, tehát még ezeknek is helyet kell hagyni, ha a falra szeretnénk tenni a tévét.

Panasonic EZ950 OLED TV

Ami sokkal érdekesebb, az az OLED-del szemben szinte egyedüli ellenérvként (ha a magas árat figyelmen kívül hagyjuk) emlegetett beégés elleni harc, ami a Panasonic esetében kifejezetten szigorú szabályok mentén zajlik. Vagyis aki nem hagyja, hogy a tévéje végig futtassa a regenerációs ciklust, az búcsút inthet a képminőséggel kapcsolatos garanciának. Mi is ez a regenerációs ciklus? Erre sajnos nem kaptunk pontos választ, csak annyit tudunk, hogy akár már néhány órányi használat után is aktiválódhat, kikapcsolt, pontosabban készenléti állapotban, sötét képernyő mellett. Azt különösen érdekesnek tartjuk, hogy miközben a nagy konkurens LG 100 000 órás élettartamot emleget, a Panasonic inkább azt vallja, hogy a kikapcsolt tévé csendben "masszírozza" a fáradt pixeleket.

Panasonic EZ950 OLED TV

Hang?

A tévé hangrendszerét "titokban" a Technics csapata tervezte, ami jól hangzik, de nyilván nem csinál házimozit a készülékből. Meghallgattuk, és megállapítottuk, hogy ennek az OLED modellnek is "tévé hangja" van. Sebaj! Aki ilyen komoly képet vesz, az biztosan mellé tesz majd legalább egy komolyabb soundbar-t, vagy akár egy jó házimozi szettet.

Elsődleges erényként emelték ki a tévé mozgásmegjelenítést és mozgóképfelbontást javító szoftverét. Ez nem keverendő össze olyan a "képjavító" funkciókkal, amik ellen alig másfél hónappal ezelőtt néhány nagy, akciófilmeket is jegyző rendező lendült ismét támadásba. Egyebek között az elmúlt évek hatalmas kasszasikereit, a Galaxis Őrzői filmeket jegyző James Gunn és a mozgások illetve vágások dinamikájának mestere Edgar Wright (Baby Driver) is felszólalt a mozgásjavítók ellen. Gyorsan meg is kaptuk a választ, hogy azok  természetesen egyszerűen kikapcsolhatók. 

Az hollywoodi kapcsolat ellenére, elsőre erényként emelték ki a tévé mozgásjavító szoftverét. Ok, persze megértjük, hogy sokat dolgoztak rajta és az tényleg jó minőségű, de hát alig másfél hónappal ezelőtt épp néhány nagy, akciófilmeket is jegyző rendező lendült ismét támadásba az efféle "képjavító" szoftverek ellen. Egyebek között az elmúlt évek hatalmas kasszasikereit, a Galaxis Őrzői filmeket jegyző James Gunn és a mozgások illetve vágások dinamikájának mestere Edgar Wright (Baby Driver) is felszólalt a mozgásjavítók ellen. Gyorsan meg is kaptuk a választ, hogy a szoftver természetesen egyszerűen kikapcsolható.

No és mi van még a Panasonic OLED TV-jében? Ami kell! Vagyis egyebek között YouTube, Netflix, Amazon, sőt még TuneIn is! No és van böngésző, amit telefonnal is vezérelhetünk. Bár azt a Panasonic csapata is beismerte, hogy a vásárók ezt többnyire csak kipróbálják és elfelejtik, mert még Bluetooth-os billentyűzettel is furcsa érzés egy tévén böngészni. Természetesen van a tévében hangalapú vezérlés, bár csak angol és német nyelven. Ami ennél sokkal érdekesebb, az a távvezérlő alkalmazás, ami akár otthontól távolról is használható. No és tartozik a készülékhez érintős távirányító is. A két tuneres készülék extrái között pedig ott a tartalommegosztás is. Vagyis a tévé tunerének a képét kitehetjük tabletre, illetve a tévével felvett műsort megnézhetjük másik készüléken is.

Panasonic EZ950 OLED TV távirányító

Mekkora legyen az UHD TV?

A Panasonic elhangzott ajánlása szerint, egy 4K/UHD képet az átló háromszorosának megfelelő távolságból érdemes nézni. Pedig ez nem az a táv, ahonnan egy átlagos szemű ember érzékelheti a nagyobb felbontás nyújtotta minőség javulást, hiszen még Full HD-hoz is messze lenne. Szerencsére lehet nézni közelebbről, meg oldalról is, ha valakinek épp ilyen kedve van. Az OLED betekintési szöge, pontosabban az a szög, ahonnan a képet még tisztán, színtorzulás nélkül látjuk, hatalmas. Nem csak oldalra, de felfelé és lefelé is, ami újabb érv az OLED mellett és az LCD ellen. Persze ez egy olyan tulajdonság, ami a legtöbb felhasználót nem nagyon tudja lázba hozni, mert többnyire megoldjuk, hogy szemből lássuk a képet.

Mindent egybevetve, a Panasonic csapata korrekt módon állt minden kötekedő kérdésünkhöz. Túl a kötelező reklámszövegeken, magabiztosak voltak és hangoztatták, hogy nem csak szolgáltatásban, de szerviz téren is jók a készülékeik. Vagyis nagyon jó, messze 1 % alatti a meghibásodási arányuk, és a szerelőknek is könnyű dolga van, mert a készülékek japános igényességgel vannak felépítve. A kép tényleg jó, de ezt az OLED-től el is várjuk. A panel élettartama kapcsán bíztató, hogy hatalmas ígéretek helyett inkább karbantartó szoftvert vetnek be a beégés ellen. Így, ha dizájnban nem is ezek a legerősebb modellek, a műszaki tartalom alapján megfontolásra érdemesek.

www.panasonic.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.