LG 42LW650S 3D LED LCD TV teszt

Passzív ellenállás

2011. október 20., csütörtök, 08:55

LG LW650 LG LCD TV 3D LED TV LCD TV passzív szemüveg TV teszt LED TV teszt

A 3D műsorok és élmények

A lejátszható 3D tartalmak listáját még programfrissítéssel érdemes volna bővíteni. A Sony TD10-es 3D kamera felvételeitől például lefagyott a készülék, méghozzá nem is akármilyen módon, hanem ?sárga halál?-lal. Ilyet eddig TV-n még nem volt alkalmam látni. Az ilyen típusú felvételek száma a jövőben gyarapodni fog, éppen a 3D tévék elérhetősége miatt is, így joggal elvárhatjuk, hogy a programfrissítések sorában előbb vagy utóbb (de inkább előbb) ez is helyet kapjon.

Ha éppen nincs 3D felvételünk, de mégis szeretnénk térhatású képet élvezni, akkor használhatjuk a készülék saját felkonvertálását is. Ez aránylag finoman szabályozható mélységbeállítással is rendelkezik. A térélmény persze ilyenkor is a képforráson múlik, hiszen ha semmi olyan jellegzetesség nincs a 2D képen, amiből a program megpróbálhatná kitalálni miként is állítsa be a 3D hatást, akkor a kép nem lesz túl élvezetes. Így például egy olyan jelenetben ahol az eseményeket egy függönyön áttekintve látjuk, semmi jóra ne számítsunk. Hasonlóan reménytelen a hömpölygő embertömeg az utcán, ami émelyítően hat a mesterséges 3D-re alakítás után. Ezzel szemben egy olyan képsorban, ahol a felvételt szűk mélységélességgel, vagyis érezhetően elmosódott háttérrel vették fel, alighanem ujjongani fogunk az örömtől, hogy még 2D filmből is mennyire zseniális a 3D kép.,.

Ha valamit külön meg kell dicsérni, az az online tartalmak felkonvertálása, vagyis az, hogy akár a streamelt alkalmazásban megjelenő videó is felkonvertálható, illetve ha az eleve 3D akkor a tévé magától is átáll rá. Ez így kell, hogy működjön. Rajta, kedves konkurensek, tessék másolni!

A 2D kép és az általános jellemzők

A színvisszaadás átlagos, nem kiemelkedő. A vörös szín és annak erős árnyalatai csak nehezen tarthatóak kordában. Ennek korrigálására az ISF menüben találunk eszközöket. A kék és a zöld egyenletes, csak sötét értékekhez érve mutat pontatlanságot, de ott is kicsivel a kategória átlaga alatt. Így ez utóbbi kettő szín, tulajdonképpen a legjobbak közé is sorolhatná a 650-est, ha nem kellene a vörösek beállításával annyit bajlódnunk.

A 16 zónás élvilágítás jól hangzik és a kontraszt növelésében, illetve a fogyasztás csökkentésében is hasznos. Ám a kép egyenletesebb bevilágítását ne is reméljük ettől a technikától. Ez továbbra is az LCD panelen és a mögötte lévő, fény elosztásról gondoskodó szendvics szerkezeten múlik.

A képernyő alul és felül enyhén sötétedik, ami leginkább zöld és kék felületeken érhető nyomon. Ez a sötétedés azonban rendkívül csekély, és lényegében csak a tesztábrákon lehet igazán észrevenni.

A Super Resolution elveszi a kép természetességét, a részleteket túlélesíti. A HD tartalmak értékének tekinthető, finom és apró részletek otrombává és zavaróvá válhatnak. Bizonyos minták, mint az aszfalt, vagy a gyep, egészen elveszítik természetességüket.

Persze a képbeállítások, különösen a képet valamiféleképp javítani vágyók olyanok, mint a fűszerek. Érvelhetünk, hogy túlzott használatuk mennyire rontja az összhatást, de végső soron mindenkinek a saját ízlése szerint kell alkalmaznia, hogy az eredménnyel elégedett legyen.

Az alkalmazások

Ez az a pont, ahol az elmúlt egy évben az LG (is) hatalmasat fejlődött. Nem csak megszaporodtak az alkalmazások, de a kezelőfelület megjelenése és viselkedése is teljesen más. Persze ez érthető is, ha arra gondolunk, hogy egy évvel ezelőtt a legnagyobb feladat még az volt, hogy leplezzék az kínálat szegényességét, míg most már az a cél, hogy az egyre gyarapodó mennyiséget kezelhető formában tálalják.

Mivel tévével van dolgunk, az alkalmazások sorában a legkedveltebbek alighanem a videó tartalmat kínálók lesznek. Ezek között az LG első pillantásra talán legvonzóbb ajánlata az MTV Videótár. Ez a kis hazai íz, bár tartalma miatt csábító, képminősége okán sajnos taszító. Bár ebben talán nem az LG a ludas.

Szó mi szó, a kép csapnivaló. A ?Királyi Magyar Televízió? olyan tömörítéssel igyekszik kiszúrni a szemünket, amiért egy évtizeddel ezelőtt bármely kalóz elszégyellte volna magát. Szégyen, ami köszönőviszonyban sem áll a jelenlegi technikai lehetőségekkel.

Szerencsére nem csak a közszolgálati tartalmat nézhetjük.

A Youtube majdnem csodát tesz! Az alkalmazás egyszerű és rendezett, bár talán egy kicsit talán túlzottan is le lett egyszerűsítve. A bomba azonban a Youtube 3D támogatása, amivel a tévén online 3D tartalmak sokaságát nézhetjük meg! Ez olyasmi, amit eddig vagy hiába kerestünk, vagy ha megvolt, akkor igen nagy hírverés övezte. További dicséret jár a korrekt képminőségért, ami eddig szintén nem volt magától értetődő.

Akad még itt Google Maps is, ám ennek használata lassú és cseppet sem kellemes. Van egy nagyon szimpatikusnak tűnő iConcert is, ami jelenleg sajnos silány képminőséggel és értelmetlenül gyenge hanggal büntet. Blokkos, alacsony bitrátában szenvedő és kevés tartalmat kínáló szolgáltatás, amit jó tartalmakkal feltöltve amúgy nagyon lehetne szeretni, mert maga a kezelőfelület és a kiegészítő infók kimondottan jól meg lettek szerkesztve.

Összegzés

Az LG LW650S sorozata jól felszelt, korrekt elektronikára épül. A szolgáltatások a középmezőny legerősebbjei közé sorolják, 2D képe sok szempontból már át-át kacsingat a magasabb kategóriába is. A 3D terén azonban már nem ennyire egyértelmű az ítélet. Ha a 3D szolgáltatást és kényelmet nézzük, akkor az LG elismerésre méltót alkotott. Ha azonban a minőséget nézzük, akkor a passzív szemüveges rendszer sok esetben elmarad az aktív szemüvegestől, ami maga sem egységes, hiszen a plazma és LCD rendszerek eltérő jellegzetességekkel, előnyökkel és hátrányokkal szállnak ringbe. Összességében, a passzív nem győzte le az aktívat, de mindenképp érdekes kihívóvá vált.

Ha a kezelhetőséget nézzük, vannak funkciók amik fejlődtek, mint a tartalmak közti böngészés, viszont van ami feleslegesen vált komplikáltabbá. Végeredményben semmi olyan nincsen benne, ami elriasztana a vásárlástól, vagy amit ne lehetne pár soros programozással jobbá tenni. Persze, hogy ez utóbbi megtörténik-e, az az LG-n múlik.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.