LAVA Scandinavia LED LCD TV teszt

2012. február 13., hétfő, 13:10

LAVA Scandinavia LED TV LCD TV

A messzi északról, Skandináviából forró, izzó láva, pontosabban LAVA érkezett a Házimozi Stúdió bemutatótermébe.

LAVA ScandinaviaLAVA ScandinaviaLAVA ScandinaviaLAVA ScandinaviaLAVA ScandinaviaLAVA ScandinaviaLAVA ScandinaviaLAVA ScandinaviaLAVA Scandinavia

Az említett jelzők természetesen csak képletesek, hiszen LCD tévéről, illetve tévékről van szó, amikre nem jellemző a forrósodás és izzás-féleséget is csak keresve találnánk a panel és a hátlap között. A kíváncsiságunk, izgalmunk, lelkesedésünk jellemzésére inkább ráhúzható az izzó kifejezés, mert Androidos tévével még nem találkoztunk. Igen, a People of Lava Sweden nevű cég, nagyrészt emberi erővel, kézimunkával készített LCD televíziói ezzel az operációs rendszerrel képesek teljesértékű Internet böngészésre és sok minden másra. Aki már próbált tévével netezni, tisztában van annak korlátaival, a készülékek döntő többsége, csupán tucatnyi alkalmazást, szolgáltatást ér el közvetlenül. A legújabb, 2011-es, felsőkategóriás modellek némelyikével már bármely weboldal elérhető, de az Android által biztosított kényelemtől és sokoldalúságtól messze vannak. Rendelkezésre állnak a különféle alkalmazások is, mint például a LAVA Application Store, melynek igénybevételével tetszésünk szerint alakíthatjuk, bővíthetjük a tévé tudását. De mindezek csak extrák a kiváló képminőségű, LED háttérvilágítású panel mellett, hiszen a tévék elsődleges funkciója a filmek, tévéadások megjelenítése, lejátszása.

A LAVA tévék Scandinavia családjának a kinézete sem mindennapi, ugyanis a kávája teljesen szokatlan, törtfehér színű, kinézetű és anyagú. Amiből készült, annak hétköznapi neve Corian, hivatalosan HI-MACS?, a DuPont vállalat szabadalma ? természetes ásványok (bauxit) és akrilpolimer keverékéből állítják elő. Repülőgépgyártás és hajóépítés mellett, konyhapultok alapanyagaként használják, ahol követelmény a könnyű tisztíthatóság. Természetes kövekre jellemző tulajdonságokkal rendelkezik, hőálló, ütésálló, karcálló, márványhoz és gránithoz szokták hasonlítani. Az általunk vizsgált 55 coloson kívül két kisebb, 42 és 47-es méretben készül még Scandinavia televízió, ebből lehet következtetni a panel gyártójára.

Csatlakozói úgy helyezkednek el a hátlapon, hogy a tévé festményként falhoz simulhasson, szinte annak részévé váljon. Az említett csatlakozók közül hagyományos kivitelűek: 2 db HDMI 1.3, Ethernet, 2 db USB, VGA, CI nyílás, 3,5 mm Jack fejhallgató, míg néhányat csak adapter közbeiktatásával vehetünk igénybe, ezek: 2 Scart, komponens, sztereó RCA és a koaxiális digitális hangkimenet. Ez utóbbi valóságos ritkaság a tévék optikaival megszórt világában, nekünk tetszik. Az internetes képességek kihasználásához ajánlatos az USB csatlakozós WiFi vevőt megvásárolni, mert minél kevesebb kábelt kell elrejteni, annál könnyebb a falra szerelés, de a lakáson keresztülvezetett madzagok sem szívderítőek. A digitális (DVB-T/C) tunereket talán említeni sem kellene, annyira magától értetődő, hogy egy felsőkategóriás tévé rendelkezik ilyenekkel, de inkább megtesszük, nehogy valakiben felmerüljön a kérdés, tud-e mindent a LAVA, ami kellhet? A válasz: de még mennyire!

A tévék internetezésre való használatát nem csak a widgetek, alkalmazások korlátozott száma, hanem a megfelelő szövegbeviteli lehetőség hiánya is nehezíti. A LAVA Scandinavia távirányítóján teljes QWERTY billentyűzetet találunk a számos egyéb, a használatot, kezelést megkönnyítő gomb társaságában. A képjellemzők beállítása is egyszerűen véghezvihető, viszonylag kevés beavatkozásra van lehetőségünk, de a képminőséget látva ezt nem rójuk fel hibaként.

Az USB aljzatokhoz csatlakoztatható pendrive, vagy merevlemez, de csak a FAT32 formázásúakat ismeri fel, viszont PVR (digitális tévéműsorok rögzítése) funkcióra is használhatjuk ezeket, nem csak médiafájlok lejátszására.

Az Android operációs rendszer zökkenőmentes használatához erős hardver is szükséges, ami a LAVA Scandinavia tévében egy 833 MHz-es processzor formájában öltött testet.

A tartozékok kínálatában különféle fali és mennyezeti tartók, konzolok és asztali talp szerepelnek ? ez utóbbi igazi különlegesség, gyűrűt formál, egyetlen küllőjével, a régi Citroën autók kormánykerekére hasonlít.

 

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.