Yamaha Aventage RX-A850 házimozi erősítő teszt

Változatlan külső, bővülő funkcionalitás

2016. február 22., hétfő, 22:30

Yamaha audio házimozi erősítő MusicCast Yamaha házimozi Yamaha erősítő Yamaha Avantage házimozi erősítő Yamaha teszt házimozi teszt MusicCast teszt MusicCast házimozi erősítő házimozi erősítő teszt Yamaha házimozi teszt

A Yamaha évek óta hűen követi saját forgatókönyvét az esedékes modellfrissítésekkor: a jól kitalált, ízléses és elegáns megjelenést érintetlenül hagyva, újabb és újabb funkciók beépítésével tartja naprakészen házimozi erősítői funkcionalitását. A Dolby Atmos kompatibilissé váló RX-A850 tökéletesen példázza mindezt: visszatekintve az elmúlt évekre, határozott fejlődésnek lehettünk tanúi.

Új modellév, új tulajdonságok

Ez idáig jó néhány Yamaha Aventage házimozi erősítő megfordult a kezünk között, legutoljára az RX-A2040, ezt megelőzően pedig mostani tesztalanyunk közvetlen elődje, az RX-A840. Ezen készülékek bemutatásakor már többször is részletesen kiveséztük az Aventage modellek konstrukciós előnyét a Yamaha alacsonyabbra pozícionált RX-V sorozatával szemben. Mint pl. a leválasztható hálózati kábel, a család védjegyévé vált, A.R.T. technológiájú, rezonanciacsökkentő ötödik készülékláb, az alumínium előlap, stb., így most álnaivitás lenne az újdonság erejével rácsodálkozni ezekre a tulajdonságokra, valamint törzsolvasóink is felesleges ismétlésnek érezhetnék. Nézzük inkább a tényleges újdonságokat!

Yamaha MusicCast

A legfontosabb fejlődés az új kép- és hangformátumok kezelése terén történt: az eggyel ezelőtti frissítéskor az RX-A830 utóda, az RX-A840 Ultra HD kompatibilissé vált, jelenlegi tesztalanyunk pedig még tovább lépett, és már képes az objektum alapú Dolby Atmos hangfolyam dekódolásra. A másik terület a vezeték nélküli kapcsolódások kiteljesítése: a Bluetooth megjelenése és a MusicCast hálózatba integrálhatóság (ezekre kicsit később visszatérünk). A bővülő funkcionalitás sajnos kissé magasabb árral is jár, az RX-A850 hozzávetőleg 20 000 forinttal kerül többe, mint elődje. Azonban egy rövid fejszámolás után konstatálhatjuk, hogy ez a növekedés 10 százalékon belül marad, így nem haladja meg a fájdalomküszöbünket. Ezért cserébe egy jövőbiztos készüléket kapunk, amely kezeli a most futó legfrissebb kép és hangformátumokat.

Csatlakozók, kapcsolatok más eszközökkel

Az RX-A840 bemutatásakor még kifogásoltuk, hogy a vezeték nélküli csatlakoztatási lehetőség csupán a WiFi-t jelentette, a Bluetooth viszont kimaradt. Ezt a hiányosságot mára orvosolta a Yamaha, és az RX-A850 már teljes körű szolgáltatást nyújt: WiFi, WiFi Direct, AirPlay, Bluetooth, mind megtalálható a repertoárjában. Ennek következtében viszont feleslegessé vált, és emiatt meg is szüntették a hátoldali USB terminált, amely a külön megvásárolható, opcionális YBA-11 Bluetooth adaptert látta el 5 voltos tápfeszültséggel.

Yamaha RX-A850 házimozi erősítő front csatlakozók

Az előlapi lehajtható ajtó mögötti panelen viszont a HDMI bemenet mellett szerencsére megmaradt az USB. Nem is igazán értjük azokat a cégeket, amelyek filléres spórolás érdekében lehagyják egyik vagy másik aljzatot a frontoldalról. Az USB-re csatlakoztatott iPod és iPhone készüléket tölti is az erősítő, sőt ilyenkor a készülék távirányítójával vezérelhetők az Apple mobil eszközök lejátszási funkciói. A két digitális bejárat mellett egy analóg szekció (kompozit videó és sztereó hang) is rendelkezésre áll régebbi készülékek (pl. kamkorder) használói számára.

Yamaha RX-A850 házimozi erősítő

A hátoldal szintén bőségesen el lett látva aljzatokkal: HDMI-ből hét bemenet és két kimenet (melyek közül az elsődleges ARC kompatibilis) található. Közülük három bemenet és a kimenetek kezelik a HDCP2.2 másolásvédelmet. Két optikai és két koaxiális hang-bejárat teszik teljessé a digitális választékot. Az analóg csatlakozóknál az ezen az árszínvonalon elvárható phono nyitja a sort, és folytatódik négy vonalszintű sztereó RCA párossal. Kimenetek: második zóna, két "subwoofer", és ami dicséretes, a hétcsatornás előerősítő. Egyéb csatlakozók: LAN aljzat (ha van rá lehetőség, akkor mi is ezt preferáljuk a WiFi helyett az üzembiztosabb átvitel érdekében), trigger kimenet, távirányító ki/bemenet, és RS-232C. Ha nincs is minden talpalatnyi hely kihasználva a hátoldalon, de bőséges készülékparkkal vehetjük körbe az erősítőt.

Yamaha RX-A850 házimozi erősítő hátlap

A felsorolás végére maradt a Yamaha nagy dobása, a MusicCast vezeték nélküli hálózati rendszerintegráció. Erről már szintén írtunk részletesen, a lényege, hogy a lakásban elhelyezett forráskészülékek és hangkeltő eszközök szabadon összepárosíthatók egymással. Egy mobil applikáció segítségével vezérelhető a központi egység szerepét betöltő RX-A850, és az ezzel a technológiával kompatibilis további Yamaha berendezések. A hálózaton belül bárhonnan bárhova lehet zenét streamelni, például a hálószobai mini hifi CD-lejátszója a nappaliban levő TV soundbar-ján tud megszólalni. Ezen kívül magmaradt egy második zóna klasszikus (vezetékes) kiszolgálása is, de a MusicCast funkció jóval több és jóval rugalmasabb lehetőségeket kínál.

Yamaha MusicCast

Szolgáltatások, kezelhetőség

A hangdekódolást Burr-Brown PCM5101DAC chipek végzik, majd az analóg jel a diszkrét felépítésű, csatornánkénti 100 watt teljesítmény leadására képes végfokozatokra kerül. Az erősítő a Dolby Atmos mellett dekódolja az összes Dolby és DTS formátumot, ami DVD és Blu-ray lemezeken előfordulhat, illetve az SACD lemezek DSD bitfolyamát is. Hálózatról (DLNA szerverről) vagy USB-ről is rengeteg fájlformátumot kezel: DSD (2.8 és 5.6MHz), FLAC/WAV/AIFF (192 kHz/24 bit), Apple Lossless (96 kHz/24 bit). Yamaha erősítőknél kihagyhatatlan a széleskörű DSP funkciók megemlítése. Összesen 17 hangzástér program áll rendelkezésre, ezeket a friss tulajdonosok biztosan lelkesen végig is próbálják, de valószínűleg a többség végül kiköt a Pure Direct beállításnál, a legtermészetesebb hangzás érdekében. A helyiség akusztikai jellemzőihez való optimalizálását a mérőmikrofonos YPAO R.S.C. (Reflected Sound Control) funkció végzi. Ez a korábbi YPAO továbbfejlesztett verziója, a kiértékelő algoritmus nem csak a hangszórókból közvetlenül érkező mérőjeleket, hanem a falakról visszaverődő hanghullámokat is figyelembe veszi.

Yamaha RX-A850 házimozi erősítő belső

Ha a bejövő videó forrásjel 4K-nál kisebb felbontású, akkor fel is tudja konvertálni Ultra HD minőségig. A HDCP2.2 másolásvédelemről már volt szó, emellett kezeli a tömörítetlen 4:4:4 szín-mintavételezést, és a nagy kontrasztú HDR (High Dynamic Range) szabvány szerinti jeleket is.

A hálózati kapcsolatnak köszönhetően (a földrajzi régiótól függően) számos on-line tartalomszolgáltató érhető el: vTuner internet rádió, Spotify, Pandora, JUKE, Napster, Rhapsody, SiriusXM. Helyi hálózaton DLNA szerver megosztott állományai, mobileszközökről Bluetooth vagy AirPlay segítségével zenei anyagok streamelhetők.

Yamaha RX-A850 házimozi erősítő setup menü

Az évek monoton sorjáznak egymás után, házimozi erősítők jönnek-mennek, de a Yamaha menürendszere még mindig az egyik legszebb grafikájúnak számít, bár ez ízlés dolga. A szépen kivitelezett felhasználói felület azonban mit sem érne hatékony funkcionalitás nélkül, de arra sem lehet panaszunk. Mind a kezelhetősége és áttekinthetősége, mind gyorsasága kielégíti az igényeket. A különböző rendszerbeállítások könnyen megtalálhatóak, magától értetődő a kezelése, szükségtelen a több mint 100 oldalas felhasználói kézikönyvet böngészni. A netrádiók listája gyorsan megjelenik, nem kell hosszú másodperceket várni, és lehet köztük lapozni, nem csak egyesével lépkedni. Más funkciók esetén is látszik a felhasználóbarát megoldásokra való törekvés. Ilyen például a HDMI Standby Through megvalósítása: más gyártók megoldásától eltérően az RX-A850 nem csak az utoljára aktív, vagy egy fixen beállított bemenet jelét engedi a kimenetre, hanem a távvezérlővel készenléti állapotban is válthatók a bemenetek. Ilyenkor lényegében, mint egy HDMI switch üzemel az erősítő.

Yamaha RX-A850 házimozi erősítő távvezérlő

De hogy ne csak kritikátlanul dicsérjük tesztalanyunkat, a média lejátszó programra ráférne egy kis fejlesztés, az USB-ről hallgatott zeneszámok esetén a megjelenített információk közül hiányzik a bitráta és a mintavételezési frekvencia, és örök vesszőparipánk, hogy hiába van a távirányítón a gyorscsévélés billentyű, nem lehet beletekerni a számokba, csak az előzőre/következőre léptetni.

Hangminőség

Netrádiókkal és Bluetooth streameléssel indítottuk a tesztet. Ebben a körben próbáltuk ki a Compressed Music Enhancer funkciót, amely az ígéret szerint javítja a veszteséges tömörítésű állományok minőségét. Valóban, markánsan érezhető változást tapasztaltunk, kiteljesedtek a mélyek, izmosabbá, testesebbé vált a hangkép. Ezzel együtt egy alapvetően részletszegény és magashiányos hangzással semmilyen számítógépes algoritmus nem tud csodát tenni, de a csapnivaló minőséget hallgatható, háttérzenélésre egészen elfogadható szintre hozta fel.

Magasabb minőséget képviselő források felé fordulva - szigorúan Pure Direct üzemmódban - vegyes stílusú CD és SACD lemezekről a korábban megtapasztalt Yamaha hangkarakterrel találkoztunk. Műfajtól függetlenül lendületes, nyílt, a finomabb részleteket is feltáró előadásban volt részünk. Pege Aladár játéka közben a bőgő húrjainak legapróbb rezdüléseit is nyomon lehetet követni, érezhető volt a hangszer testessége. Norah Jones éneke könnyedén emelkedett a hangszerek fölé, prezenszesség nélkül is dominánsan töltötte be a színpad első harmadát. Jean Michel Jarre: Metamorphoses albumán viszont épp a női szólam sejtelmességét ábrázolta jól. Meggyőzően képezte le a masszív, tömör mélytartományt mutatta be erőteljes, dinamikus lüktetését. Végül, a teszt elején hallgatott dzsesszlemezek ellenpróbájaként a Black Sabbath Greatest Hits albuma került sorra. Az első taktusoktól kezdve olyan nyers és brutális megszólalást produkált, ami nyomokban sem emlékeztetett a kezdetekkor tapasztaltakra. Kétséget kizáróan meggyőződhettünk róla, hogy az RX-A850 nem nyomja rá a hangkarakterét az előadásra, hanem igazi allrounderként valóban azt tolmácsolja hűen, ami a korongra került.

Sztereózás után áttérve az 5.1.2 elrendezésű Atmos konfigurációra - bevezető ujjgyakorlatként - tesztlemezünk klipjeit játszi könnyedséggel pipálta ki, egyiket a másik után. A magassági csatornákat jól pozícionálta, pontosan nyomon lehetett követni a fent zajló eseményeket. A precíz térleképzés mellett a hangzási balansz is kiegyenlített volt, a számtalanszor látott/hallott amazonasi esőredőben csivitelő madarak és a mennydörgés robaja egyaránt jól definiáltan jelentkezett. A szubtartomány dübörgése nem nyomta el a magasabb hangfekvésű effekteket. A bemelegítés után néhány Atmos hangsávú film (Pixels, The Expendables 3.) akció jelenetére ugorva szintén stabil térhangzás volt a jellemző, az RX-A850 élethű hangkulisszát valósított meg körülöttünk és felettünk.

A Sicario (A bérgyilkos) erőteljes mélytartománnyal rendelkező aláfestő zenéjét izmosan, dinamikusan szólaltatta meg, remekül fokozva vele a nyomasztó hangulatot. A halk párbeszédek visszafogottságuk ellenére plasztikusak maradtak, míg a robbanások, lövések hangjai villámgyors tranziensekkel, kellő erőtartalékkal, bárminemű megcsuklás vagy ellaposodás nélkül töltötték be a nappalit. A mexikói határ alatti szűk alagútban zajló tűzpárbajban, a lövedékek becsapódását rémisztő életszerűséggel reprodukálta az erősítő.

Yamaha RX-A850 házimozi erősítő

Értékelés, ajánlás

Ahogy a cikk elején említettük, álnaivitás volna úgy viszonyulni az RX-A850-hez, mintha korábbról nem ismernénk a testvérmodelljeit. Így az értékelésnél a múltkori minősítést vesszük alapnak. Az elődmodell RX-A840 elnyerte tetszésünket, mind zenén, mind mozin mutatott teljesítményével. Így most az a kérdés merül fel, hogy egy azzal megegyező hangzásvilágú, de 20 000 forinttal többe kerülő, viszont ezért cserébe Dolby Atmos dekódolást, Bluetooth adatátvitelt és MusicCast rendszerintegrációs képességeket kínáló készüléket érdemes-e a látóterünkben tartani? Mérlegelve az erősítő képességeit és a vételárát, egyértelműen "igen" választ tudunk adni a saját magunknak feltett kérdésre.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.