Vetített 4K élmény a Házimozi Stúdióban

2018. november 23., péntek, 12:50

SIM2 házimozi projektor vetítő 4K UHD HDR SIM2 projektor házimozi projektor 4K projektor UHD projektor 4K HDR projektor SIM2 házimozi projektor

A SIM2 kibővítette 4K (UHD) felbontású, HDR-képes projektor kínálatát, így már három gép közül válogathatnak a megszállott filmrajongók. Ennek apropójából ellátogattunk a Házimozi Stúdió bemutatótermébe, hogy saját szemünkkel lássuk, mit tudnak a high end vetítőgyártó legújabb fenevadjai!

SIM2 NERO 4S UHD HDR projektorSIM2 NERO 4S UHD HDR projektorSIM2 NERO 4S UHD HDR projektorSIM2 NERO 4S UHD HDR projektorSIM2 Domino4 UHD HDR projektorSIM2 Domino4 UHD HDR projektorSIM2 Domino4 UHD HDR projektor hátlapSIM2 Domino4 UHD HDR projektor hátlapSIM2 CRYSTAL4 UHD HDR projektorSIM2 CRYSTAL4 UHD HDR projektorHDR imageHázimozi Stúdió házimoziszobaHázimozi Stúdió moziszobaHázimozi Stúdió moziszoba mozifotelHázimozi Stúdió moziszoba csillagfény

Megérte várni

Viszonylag későn szállt be a SIM2 a 4K/UHD partiba, aminek több oka is van. Egyrészt kitartóan ragaszkodtak a jól bevált, megbízható DLP technológiához. A Texas Instruments azonban eleinte csak ipari szintű platformot tudott ehhez biztosítani. Másfelől az olaszok még nem látták elérkezettnek az időt és nem kaptak elég támpontot sem ahhoz, hogy konkrét sztenderdekhez tudjanak igazodni. Ekkorra más gyártók már javában magasztalták saját, másfajta technológiákra épülő HDR-képes 4K projektoraikat, azonban pl. a HDR megjelenítéséhez szükséges követelményeket mindegyikük saját belátása szerint értelmezte. Kb. két éve, mikor a 4K ösvénye kezdett járhatóvá válni, hosszas várakozás után végre üdvözölhettük a SIM2 NERO4 projektort. Azonban ez a gép még teljesítményben, méretben és árban sem igazán a kis/közepes alapterületű házimozi szobákhoz készült. A SIM2 mostanra elkészítette a NERO4 továbbfejlesztett változatát (NERO 4S) és üdvözölhetünk két kisebb teljesítményű, kisebb installációkat megcélzó projektort (Domino4 UHD HDR, CRYSTAL4 UHD HDR) is.

Itt meg kell jegyezzük, hogy lentebb, a gyakorlati tapasztalatokról szóló rész mindössze a termékekről szerzett első benyomásainkat foglalja össze, hiszen a vetítőkről és azok méréseiről is külön cikkeket lehetne megtölteni.

SIM2 NERO 4S UHD HDR projektor

Nem csak a pixeleken múlik

High end projektorgyártóról értekezünk, tehát a SIM2 célja nem csupán valahogy elérni az UHD-t, hanem az ilyen felbontású gépek közt is az élbolyba törni. A NERO 4S mára, a szakértői visszajelzések alapján, erőlködés nélkül felvette a versenyt más gyártók csúcsmodelljeivel. Tovább finomítottak rajta elődjéhez képest, aminek eredménye többek közt a 20 %-kal nagyobb, immár 6000 ANSI Lumen fényerő (450 wattos lámpával). Árához viszont nem nyúltak, maradt változatlanul 33 000 euró. A fekete vagy fehér kristályüveg házzal választható, 300 wattos lámpával érkező CRYSTAL4 UHD HDR a NERO 4S kistestvére, közepes méretű szobákhoz szánják, fényereje 2500 ANSI Lumen, ennek eredményeként ára is jelentősen kedvezőbb 16 500 euró. A Domino4 UHD HDR pedig a CRYSTAL4 UHD HDR egyszerűsített kiadása. Ugyanaz a lámpa dolgozik benne, csak éppen 280 wattra leszabályozva. Dizájnra megszólalásig hasonlít, viszont csak feketében rendelhető. Közepes/kis alapterületű helyiségekhez, 1900 ANSI Lumen fényerővel, 8 600 euróba kerül. Az olcsóbb projektorokban vertikális lencseeltolás funkció és másfélszeres nagyítás segít abban, hogy a telepítés és beüzemelés relatív gyorsan és könnyen történjen.

SIM2 Domino4 UHD HDR projektor

Az eredmény nem csak azon múlik, hogy hány képpontot képes megjeleníteni a DLP chip. A SIM2 saját tervezésű ún. "Light engine" fényvezérlő/áteresztő rendszere, videó jelfeldolgozó áramköre és rendkívül tiszta minőségű, precíziós optikái is drámai szinten befolyásolják az eredményt. Természetesen a projektorok kalibrálhatók, a Live Colors Calibration 4.0 szoftver segítségével (a szakszerű beállítást és telepítést illetően a Házimozi Stúdió munkatársainál lehet érdeklődni). További hab a tortán, hogy az Olaszországban, kézzel összeszerelt gépek formatervéért továbbra is Giorgio Revoldini felel. Utóbbi eredménye az esztétikus, kristályüveggel borított készülékház mindegyik modellnél, így a leendő tulajdonos nem csak technológiát, hanem szobadíszt is kap.

HDR image

Az olvasóban felmerülhet az a kérdés is, hogy miért számít a HDR támogatás, túl azon, hogy a készülékek az ilyen tartalmakat rendkívüli dinamikatartománnyal teszi láthatóvá. A SIM2 4K-s projektorai nem csak egyszerűen megjelenítik az ilyen műsorokat, hanem komplett beállítás arzenált is rendelnek a bejövő jelhez. Automatikus meta-adat felismerést végeznek, érzékelve a kép karakterisztikáját (csúcs fényérték, szín gamut, stb.), és ezek alapján aktiválják a HDR módot. Mindehhez hozzáadódik a 8/10/12 bitmélységű feldolgozás és az YCC 4:2:0 ill. 4:4:4 színkódolás.

Házimozi Stúdió házimoziszoba

Személyes találkozó

Hosszasan sorolhatnánk még a száraz termékjellemzőket, a projektorok adottságai azonban látogatásunk során váltak egyértelműen érthetővé, láthatóvá. A nagyágyú NERO 4S igazi monstrum. Több mint 30 kilós tömege által két erős kezű ember kell ahhoz, hogy hatalmas dobozából egyáltalán üzemképes állapotba kerüljön. Infravörös jelfogadó aljzattal, valamint RS-232 és RJ-45 porttal rendelkezik, így vezérlése akár tablet segítségével is történhet. Esetünkben erre szükség is volt, hiszen a projektor a Grand Theatre moziszoba elkülönített gépházából vetítette a képet. A helyiségben lévő Stewart Filmscreen StudioTek 130 vetítővászon aktív maszkolásos, tehát 16:9-ről 21:9 formátumra is átalakítható. Ehhez remekül illeszkedett a SIM2 Perfect fit funkciója (a gép 10 lencse pozíciót és fókuszbeállítást képes megjegyezni). Utóbbit használva a projektor felnagyítja a képet, hogy a DMD tetején és alján hagyott fekete sávok a vásznon kívülre kerüljenek. Eredményül még nagyobb és magával ragadóbb élményt kapunk.

SIM2 NERO 4S UHD HDR projektor

Talán nem lepünk meg senkit azzal, hogy a NERO 4S fényereje és kontrasztja ámulatba ejtő. Rendkívül erős térdinamikával és élénk színekkel jelenítette meg a tesztműsorokat, így azok szinte folyamatos térbeli, háromdimenziós hatást keltettek. A Fury (Harag) c. film tankos-lövöldözős jelenetében a filmes zajt, a szereplők arca előtt vonuló füstpamacsokat és a levegőben repülő földdarabkákat épp olyan tisztán láthattuk, mint a tankok oldalán lévő alkatrészeket és nyílásokat. A Blue Planet c. természetfilm színei szinte leugrottak a vászonról. Elképesztően élénk tónusokkal jelentek meg a tenger alján kamerázott korallzátonyok és élőlények. A vízben úszkáló szemcsék tovább növelték a térhatást és igazolták, hogy az UHD felbontás a részleteket sebészi pontossággal jeleníti meg.

SIM2 CRYSTAL4 UHD HDR projektor

A NERO 4S után a CRYSTAL4 UHD HDR fényereje egyértelműen kisebb volt, ettől függetlenül ez a vetítő sem vallott szégyent. A Billy Lynn's Long Halftime Walk c. film egyik jelenetében (amikor a Hálaadás napi mérkőzés félidejében elkezdődik a műsor) bravúros térérzetet és dinamikát kaptunk. Egyébiránt ez az anyag 60 képkocka/s sebességgel volt felvéve, ami folyékony mozgást és erősebb háromdimenziós élményt eredményezett. Szintén bravúros színtónusokkal és példaértékű kontrasztkezeléssel jelent meg a Lucy c. film nyitójelenete. Scarlett Johansson bőrtónusai, hajszálai valamivel természetesebb és finomabb textúrákkal jelentek meg a NERO 4S lencséjén keresztül, ettől függetlenül a CRYSTAL4 UHD HDR dinamikában és színekben a nagytestvérhez nagyon közeli élményt adott (és ezen a vetítővásznon mérhető kisebb fényerőt sem vettük negatívumnak).

SIM2 NERO 4S UHD HDR projektor

Tömörítés nélküli, utómunkamentes drón felvételekbe is belenéztünk. A Horvátország tengerpartjáról és öbleiről készített videókban a mélykék tenger hullámainak fodrait, a fák lombkoronáját és a parányi hajók ringatózását kristálytisztán láthattuk. Az egyenletes, finom mozgás és a temérdek képi részlet valamint a nagy vetítővászon együttese azt az illúziót eredményezte, mintha mi magunk repültünk volna a tenger fölött.

A látvány magáért beszél

A SIM2 4K projektorai szépen beilleszkednek a gyártó kínálatába és a prémium szegmensbe egyaránt. A NERO 4S nagyobb alapterületű házimozi szobákban, 4 méteres képátlójú (vagy nagyobb) vetítővászonnal tudja igazán megmutatni, hogy mire képes. Nem elhanyagolandó a CRYSTAL4 UHD HDR sem, ráadásul mivel 450 helyett 300 W teljesítményű lámpával üzemel, ventilátorainak zaja is sokkal halkabb, minket a másfél órás bemutató alatt egyáltalán nem zavart. A Domino4 1900 ANSI Lumen fényereje megfelelően elsötétített, közepes/kisebb méretű szobákban még elég lehet, de a komoly érdeklődőknek leginkább azt javasoljuk, hogy saját szemmükkel győződjenek meg a vetítők képességeiről és osszák meg a szakértőkkel, hogy hova ill. mire szánják a vetítőt.

Házimozi Stúdió moziszoba

A 4K (UHD) tehát képes a Full HD-hoz képest jobban megragadni a néző figyelmét, láthatóbbá tenni a részleteket és intenzívebb mélységérzetet kelteni. Képes jobban megragadni a néző figyelmét és a tekintetet olyan részletekre tereli, amelyekről Full HD vagy gyengébb felbontásnál még nem is vettünk tudomást. Emellett a színvilágot, tónusokat is gazdagítja, összességében tehát szebbé teszi a képet. A SIM2 projektorai által vetített UHD kép kétségtelenül a legjobbak közé sorolható, amikkel otthonra szánt képmegjelenítőknél eddig találkozhattunk.  Az eredmény azonban függ a környezet adottságaitól és a vetítő beállításától is. A Házimozi Stúdió munkatársai viszont segítenek ebben mindenkinek, aki rászánja magát a SIM2 által nyújtott, minden pillanatban emlékezetes és élvezetes élményt adó vizuális svédasztalra. Mindhárom projektor tesztelhető, kipróbálható a bemutatótermükben.

SIM2 CRYSTAL4 UHD HDR projektor

Iránytű

Ár:

Domino4 UHD HDR: 8600 euró

CRYSTAL4 UHD HDR: 16 500 euró

NERO 4S: 33 000 euró

Forgalmazó:

Házimozi Stúdió

+36-70-3330099

2045 Törökbálint, Kastély u. 20.

www.hazimozistudio.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.