iPad 3 D?

iPad 3D - az Apple új csodafegyvere?

2012. január 21., szombat, 20:45

iPad iPad 2 iPad 3 3D

Mielőtt beleringatnánk magunkat abba a hitbe, hogy az új iPad sztereoszkopikus 3D képernyővel fog debütálni, gyorsan tisztázzuk, hogy ennek roppant kicsi a valószínűsége. Mégis, jó esélye van annak, hogy a 3D tabletek elterjedésében az iPad 3-nak is szerepe lesz.

Miért nem lesz az iPad 3D?

Bármennyire is szomorú ezt kijelenteni, a 3D még nem elég érett erre. Az aktív vagy passzív szemüveges megoldások teljesen abszurd ötletnek tűnnének egy tablet esetében. A szemüveg nélküli megoldások viszont vagy elvárják a nézőtől, hogy bizonyos szögből nézze a képet (ilyen a Sony és JVC 3D kameráiban használt kijelző is) vagy egy kis kamera segítségével figyelik a nézőt és igazítják a képbeállítást. Ez utóbbira példa a Spatial View notebookok számára készített kiegészítője és Toshiba ZL2-es televíziója. Utóbbi annyira távol áll az elterjedéstől, hogy még tesztpéldányt is szinte lehetetlen belőle szerezni.

Persze ott volt a CES-en számos 3D tablet és nem sokkal korábban egy szakkiállításon felbukkant egy iPad-be épített 3D képernyő is, igaz csak demo céljából. Jelezni igyekszik minden érintett gyártó, hogy készen áll. Mégis, a 3D tartalmak (filmek, játékok, fotómegosztó oldalak) piacát és az éppen csak érlelődő képernyő technológiákat nézve kétséges, hogy az Apple most lépne a 3D piacra.

Hogyan lesz az iPad mégis 3D?

Az iPad 3 kiegészítőkkel válhat 3D képessé.

Ennek minta példája lehet a Spatial View új terméke, a 3DeeSlide tok, ami az iPhone 4/4s telefonokból képes auto-sztereoszkopikus (szemüveget nem igénylő) készüléket csinálni, egy mindössze 30$-os kiegészítővel. A kiegészítő egy lentikuláris szűrő segítségével működik. A termék gyártója pedig nem csak előlapot, de notebook kiegészítőket is kínál 3D-hez. Vagyis nem csak egy telefonban gondolkodnak. Mindezek mellé, a sikeres 3D üzlethez oly nélkülözhetetlen 3D tartalmakat is kínálnak.

Az Apple telefonjai vállalkozások tízezreinek bizonyították már, hogy azokra érdemes üzletet alapozni. Az iPhone és iPad kiegészítőkkel nem, hogy Dunát, de Amazonast lehetne rekeszteni. Ha a Spatial View, vagy bármely más cég, előáll egy az iPad 3-hoz tervezett sztereoszkopikus előtéttel, akkor két dologra joggal számíthat. Egyrészt rengeteg potenciális vásárlóra, másrészt ha jövőre megjelenik az iPad 4 (vagy 3s) akkor jó eséllyel még ahhoz is alkalmazható lesz a kiegészítő, esetleg minimális áttervezés után. Valóságos álom ez egy vállalkozónak.

Eddig miért nem készült 3D előtét iPad-re?

Az iPad első két generációja a 3D-hez gyenge volt. A kis felbontású LCD egyértelmű gátja volt az igényes 3D fejlesztésnek. Most ez a gát, úgy tűnik leomlik.

Bár az iPad 3 specifikációi még nem ismertek, néhány tulajdonságra már következtethetünk. Joggal számíthatunk új processzorra, kijelzőre és kamerákra.

Az iPad 2 kijelzőjének felbontása ma már nem számít különösebben nagynak és nincs is nagyon ok a jelenlegi felbontás megtartása mellett. Sokan éreztek így már egy éve is, amikor az iPhone 4-ben bemutatott Retina Display-nél látható felbontásnövekedést várták. Ez akkor nem jött el, ám idén már aligha lesz kihagyható.

Az új tablettel alighanem új processzor is bemutatkozik, ahogyan az a korábban is történt. Az új rendszer minden bizonnyal ugyanarra a Cortex-A15-re épül amire a konkurens Samsung új Exynos chipjei. Az új Exynos 5250 mellesleg magonként (2 van benne) képes 2560x1600-as felbontásra, vagyis alighanem az iPad (A6) processzora sem lesz hiányában a szükséges teljesítmények. A pletykák amúgy négymagosnak ígérik az új processzort.

Ez pedig már bőségesen elegendő a passzív működésű auto-sztereoszkopikus 3D-hez. Ha pedig olyan kiegészítőt szeretnénk ami a néző pozíciójához igazítja a 3D megjelenítést, hogy a kép még könnyebben élvezhető legyen, akkor szükséges még egy előre néző kamera is. Ebből az iPad 2 egy VGA felbontású darabot kapott, ami elégséges, de nem ideális. A következő generáció nagyobb felbontású képernyőjéhez minden bizonnyal nagyobb felbontású kamera is jár majd, így alighanem ezzel sem lesz probléma.

Persze mindez csak spekuláció, sejtés és nem több. Mégis nagyon valószínűnek tűnik, hogy az iPad 3, bár maga nem lesz 3D képes, remek alapja lesz majd a 3D kiegészítőknek. Ám ameddig az Apple be nem jelenti az új iPad-et és a Spatial View, vagy bárki más el nem készíti hozzá a szükséges 3D kiegészítőt, addig nézegethetjük az idei CES-en bemutatkozó androidos 3D tableteket. Bár az Androidos piacot leginkább meghatározó Samsung még kivár, a kisebb gyártók már igyekeznek betörni az új piacra, ha mást nem, legalább az elsőségért járó előnyt kiharcolva maguknak.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.