Hama gyárlátogatás

90 év alatt az apróságokból óriássá válni

2013. június 25., kedd, 15:35

Hama gyárlátogatás beszámoló

Apró termékek szinte megszámlálhatatlan tömegével indult és már régóta nagy márkák képviselője Európa szerte. A Hama egyike a legnagyobb kereskedőknek, mégis kevesen látják, hogy mi van a kábeleken és képkereteken túl.

Az új Hama központHeidiNem HeidiFogalmuk sem volt róla, hogy érkezünk, de nagyon kedvesek voltakNem csak egy darabot ellenőriznekMinden típusból vanTöréspróbaEgyforma kell legyenHama MonheimPár perce meg működött, most azonban le lesz bontvaRend és tisztaságKomoly labormunkaNem görbül és nem szakad leSzakítópróbaHama MonheimItt a futószalagok is okosak3 sávos futószalag sztrádaFolyamatosan le lehet olvasni, hogy miből mennyi fog meg elkészülniUltramodern nyomdaNem szörp, nyomdafestékHama MonheimRend van és tisztaságHama MonheimItt készül a műanyag csomagolásHama katalógusok hátuljáról ismerős lehetEgyszerű de hangulatosTörténelem3D demó a Hama által forgalmazott szemüvegekkelAvinity minden mennyiségbenHama MonheimElosztók mindenféle célraAntennák, tartozékok es multifunkciós távvezérlőkKábelrendezők és ezer más apróságA doboz egy RF modulátor de lehetne a helyen egy régi VHS videó isEgymás mellett az olcsó és a nagyon komoly minőségűSzínes egyéniségekA környezettudatosság nagyon európai dologMarshall és társaiHama MonheimEgyes országokban a Beyerdynamic is a Hamára támaszkodikJoul SoulAkad itt tévéhez használható billentyűzet és mindenféle hálózat bővitő eszköz isHálózati eszközök sokaságaHama MonheimTabletnek zenelejátszónak és fejhallgatónak is jut hely az iskolatáskákbanHama Monheim

Mielőtt meglátogattuk volna a müncheni HIGH END 2013-at, tettünk egy kis kitérőt Monheimbe, a Hama főhadiszállására. Mi az AV-Online munkatársai, szeretünk kiállításokra járni, még ha legtöbbször rohannunk is kell. Ám egy gyárlátogatás az teljesen más dolog, ott látjuk a céget élni, működni. Látjuk az apróságokat, a polcokat, a targoncákat és azt a rendszert, ami jó esetben zseniális, rosszabb esetben kaotikus. Nevek említése nélkül, az elmúlt években jártunk olyan üzemben, ami elsőre kuszának tűnt a felhasznált anyagok miatt, ám a túra végére földig hajoltunk a mögötte álló briliáns tervezés előtt. Később megfordultunk egy sokkal letisztultabbnak tűnő üzemben, ahol azonban pár perc után kiderült, hogy a különböző típusok egymás útját keresztező futószalagokon készülnek, ahol mindenkinek állandóan arra kellett figyelnie, nehogy egy targonca elüsse. Talán nem meglepő, hogy a piacon is teljesen eltérően teljesít a két cég. Kemény dolgok ezek.

A Hama legtöbbünknek ismerős név. Mégis, újságírói tapasztalatból tudjuk, hogy a vásárlók többsége nem igazán van tisztában azzal, mi is ez a cég valójában? Az alighanem mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Hama olcsó kábelei szinte minden nagyobb áruházban ott vannak, immár két évtizede uralva a piacot. Ezen kívül sokan ismerik a gyártó fotós állványait és táskát, és ezzel nagyjából össze is foglaltuk azt, ami ma a hazai vásárlók hatalmas részének egyet jelent a Hamával.

Ha egy kereskedőt kérdezünk, akkor már egy teljesen más választ kapunk. Számukra a Hama az egyik legjobb partner. Egyrészt mert rengeteg különféle terméket kínál, másrészt mert pontos. Persze ez utóbbi már nem is annyira a márkáról szól, mint a hazai csapat teljesítményéről.

Újságíróként a fenti dolog csupán annyiban változik, hogy nekünk nem a Hama hozza el a sokféle árut, hanem mi járunk ki érte. (például a Soul vagy Marshall fejhallgatókért)

No de lássuk mi is az a Hama!

Azért, hogy egy kicsit jobban átlássuk, mi is a Hama, nézzük a cég históriáját, elvégre 90 év alatt történt egy s más.

Történelem

A Hama fotós kiegészítők gyártásával kezdte 1923-ban. Korai neve, a Hamaphot is erre utal. A második világháború eseményei sajnos a Hamát sem kímélték. Az első Hamaphot gyár Drezda ezernyi másik épületével együtt porig égett. Aki ismeri a város bombázásának történetét, az aligha csodálkozik, hogy a cég nagyon messzire költözött. Meg sem állt Monheim távoli és békés kisvárosáig.

Az újrakezdés sikeres volt és a Hamaphot elkezdte ontani magából a fotózáshoz kapcsolódó kiegészítőket, köztük rengeteg saját fejlesztésű terméket is. Megindult a növekedés, és a hangulatos kisváros egy mellékutcájában álló székház a hetvenes évek elejére már szűk lett. Új épült tőle alig pár méterre. Folyamatosan bővült a választék és 1980-ban végre nekifogtak az audio és videó kábelekkel való kereskedésnek. Ekkoriban még jellemzően olyasfajta kábeleket kínáltak, mint amilyeneket egy tipikus japán gyártó mellékelt hifi termékeihez. Majd 1990-ben megnyitották a harmadik gyáregységet. Ez folyamatos bővítések eredményeképpen ma már akkora területen áll, hogy azon vidáman elférne a Kossuth Lajos tér, Parlamenttel és környező utcákkal, terekkel együtt. Talán azt is érdemes megjegyezzük, hogy a hatalmas növekedés ellenére a Hamaphot nem hagyta el Monheimet!

Majd jött 1993, amikor végre Hama lett a cég neve, és amikor megalakult a Hama Magyarország is. Azóta is folytatódik a növekedés, építkezés és bővítés.

Ma a Hama központja a hatalmasra nőtt hármas üzem, ahol az évtizedek során épült csarnokok és irodaház-szárnyak úgy települtek egymásra és egymás mellé, mintha eredetileg is így rajzolták volna meg azokat a tervekben, egyetlen hatalmas rendszerként.

Érdemes megjegyezni, hogy a Hama magyarországi központjának raktára is úgy épült meg, hogy azt könnyen és gyorsan lehessen újabb épületrészekkel bővíteni.

A gigászi harmadik üzem

A Hama központjának bejárása az irodaház felől kezdődött. Itt elsőként az áruátvételi részt láthattuk, ami az elvárásoknak megfelelően, igazi németes alapossággal szervezett. Tehát nem igazán okozott meglepetéseket. Leszámítva azt, hogy a beérkező áruból mintát vesznek, de nem csak szúrópróbaszerűen, hanem minden beérkező típusból.

Fogalmuk sem volt róla, hogy érkezünk, de nagyon kedvesek voltak

Majd ezeket egy kimondottan erre a célra épített szállítószalag és lift viszi, közvetlenül a második emeleti kis elosztóba, ahol szétválogatják és termékcsoportok szerint különböző tesztszobákba viszik. Ott aztán mindent megvizsgálnak, kipróbálják a távirányítókat, minden egyes funkciójukat, a billentyűzeteket, a fejhallgatókat és minden mást is. Majd a próba végén szétszerelik, vagy éppen összetörik őket. Ez is a teszt része! Megnézik, hogy a termék belsejében semmilyen változtatást nem vezetett be az összeszerelő cég az eredeti szériához képest, amiröl külön adatbázisuk van, fényképekkel, rajzokkal és részletes műszaki leírással.

Egyforma kell legyen

Rengeteg műszeres mérést is végeznek, ellenőrizve minden lehetséges paramétert, beleértve az esetleges rádiófrekvenciás- és áramfogyasztás vizsgálatot is. Ottjártunkkor láttunk törésteszten átesett kompakt fénycsövet, egyformasági vizsgálaton áteső fotóállványokat, távirányítót, aminek épp az alaplapját mustrálta két mérnök és még sok más apróságot. Már az első ilyen szoba látogatásakor is feltűnt, hogy a helyiek kedvesen köszönnek, majd hajolnak is vissza az éppen tesztelt árucikk fölé. Láthatólag komolyan veszik a munkájukat. Eszünkbe is jutott, hogy a németeket övező elképzelések között előkelő helyen áll a haját is szögmérővel beállító mérnök. Bár találkoztunk kócos technikussal, de azt is láttuk, ahogyan éppen tolómérővel ellenőrzi egymás után a rajz és egy korábbi fotó alapján a terméket. Illetve láttunk néhány olyan asztalt, ahol a legkopottabb szerszám is makulátlanul tiszta volt és minden 90°-ban állt. Mondhatjuk, hogy "nagyon németes"?

Érdekesség: a Hama központjában egy szekrényben őriznek az elmúlt évek telefonkínálatából szinte minden létező típust. Így tudják ellenőrizni, hogy a hozzájuk gyártott tokok és fóliák pontosan illeszkednek-e!

A vizsgálószobák sorában előre haladva, egyre inkább a műszeres munkák felé tolódott a hangsúly. Volt olyan helyiség ahol a kábelek frekvenciaátvitelét mérték és volt ahol a külső elektroszmog hatását vizsgálták. Legnagyobb bánatunkra itt már nem találtunk senkit, mert már igencsak a délután végén jártunk és a város javában készült az apák napja/mennybemenetel ünnepségeire. Szerencsére kisebb termekben láttunk olyan vizsgálatokat is, amikhez nem kell sok magyarázat. Kedvencünk ezek közül a fali tévékonzol teszt, amikor is súlyokkal többszörösen túlterhelik az állványokat, majd egy kis szerkezettel napokon át folyamatosan rángatják azokat. Egyértelmű, hogy pusztulásig akarják nyüstölni a szerkezetet, hogy biztosan tudják, az mire képes. Ugyanezen helyiségben volt még egy iskolatáska-gyilkoló gépezet és néhány számunkra kevésbé fontos szerkezet is.

Szakítópróba

A szomszédos szobában antennákat és kábeleket tesztelnek. Munkaidőben itt alighanem nem kicsi rádiófrekvenciás zaj van. Itt van még egy öregítő gép is, ami UV fénnyel, savakkal és egyéb kellemes és kellemetlen behatásokkal szimulálja a több évnyi kültéri használatot, antennák és hasonló termékek számára. Illetve van egy hatalmas raktár, ahol minden termékből tartanak mintát. Persze itt is tökéletes tisztaság és rend uralkodik.

Komoly labormunka

Gondoljunk csak bele, hogy mit érezhet egy beszállító, amikor belép ezekbe a termekbe! Bármennyire is magabiztos, mélyen, belül biztosan megremeg egy kicsit.

A Hama kínálatának nagyrésze külső beszállítókkal gyártatott termékekből áll. Mégis sajátjuknak mondhatják azokat, mert a könyörtelen vizsgálataikkal minden beszállítóból kipréselik a legjobbat. Aki pedig nem tud vagy akar teljesíteni, az szállíthat másnak. Ez azt is megmagyarázza, hogy az olcsó kiegészítők között miért nem a Hama kínálata a legeslegolcsóbb.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.