Egy morcos zenerajongó pár perces kirohanása

2018. június 28., csütörtök, 16:35

Szép új jövő kapujában állunk, ahol már dobnánk is el sok pénzért megvásárolt, szeretett lemezeinket, de ennyire meggondolatlanok nem lehetünk...

Tőlünk sem idegen, hogy a tesztek alatt lemezek és fájlok mellett, egy-egy zeneszolgáltató katalógusából is beválogassunk pár számot. Egyre jobban támaszkodunk az olyan szolgáltatásokra, mint a TIDAL, ami hatalmas MQA zenei válogatással is rendelkezik. Élvezzük, hogy a virtuális lemezgyűjtemény, polcok sokasága helyett elfér a telefonunkon, illetve még az sem kell hozzá, hiszen a zene még csak egy SD kártyán sem kell, hogy foglalja a helyet.

Aztán jön a kijózanító pofon...

Tény, hogy nincs fent minden sem a TIDAL, sem a többi szolgáltató katalógusában. Megesik, hogy hiába keresünk egy dalt vagy albumot. Persze ilyenkor elég azt az egy lemezt megrendelni hagyományos formátumban, vagyis CD-n. Illetve nem! Ugyanis megesik az is, hogy egy korábban elérhető album eltűnik a rendszerből. Bemegyünk a saját könyvtárunkba, megnyitjuk a virtuális lemezt, amit hallgatni szeretnénk és a címek szürkék, vagy épp teljesen hiányoznak. Volt már olyan, hogy egy album teljes tartalma tűnt el az online hallgatható rendszerből, miközben annak letöltött változata továbbra is használható volt a telefonon. Pedig ugyanarról a verzióról, ugyanarról a TIDAL szolgáltatásról beszélünk! No de még sem minden! Ugyanez a lemez már az eltűnés napján elérhetővé vált, ugyanezen a néven, új feltöltésként. Tehát pontosan ugyanazt a lemezt újra el kellett menteni.

Olyan is megesik, hogy egy válogatásalbum számos dala nem elérhető. Persze itt könnyű megérteni, hogy a különböző előadók jogait külön-külön kezelik.

egyetlen dal az album

No de az eddigi legnagyobb meglepetés az volt, amikor Thomas Dolby - Aliens Ate My Buick című lemezét megnyitva, abban összesen egy dalt találtunk. Nyilván nem a Budapest By Blimp-et, amit kerestünk. Megnéztük az előadó többi lemezét, és javarészt azok is kiürültek. Amikor ezeket a sorokat írjuk, Thomas Dolby dalainak többsége sem az előadó könyvtárában, sem máshol nem elérhető a TIDAL rendszerében. A Spotify katalógusában ugyanakkor nagyjából minden megtalálható. Persze veszteségesen tömörítve, tehát korántsem a legjobb minőségben. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Spotify-on nem találkoztunk már hasonló problémákkal. Hiába a hatalmas katalógus, sok-sok lemezt és előadót hiába is keresünk.

ez lenne az összes Björk album

Deviáns kevesek

Mielőtt nagyon elmerülnénk a szolgáltatók ostorozásában, meg kell említenünk, hogy vannak előadók, akik egész egyszerűen nem kívánnak jelen lenni ezeken a platformokon. Sőt, akad olyan formáció, ami az aktív korszaka végén szerződést bontott a kiadóval és ellehetetlenítette dalainak és albumainak további kiadását. Persze, ez a teljes zenei kínálatnak csak egy elenyészően kis része.

nagyjából minden megvan

Tanulság?

Ha szereti, megveszi! Vagyis, ha egy album igazán fontos Önnek, jobban jár, ha valamilyen kézzelfogható formában is megveszi. Nem lehet tudni, hogy az online szolgáltatóknál meddig lesz elérhető. Ráadásul, ha hinni lehet a híreknek, egy eladott CD vagy hanglemez az előadónak is több bevételt hoz. Persze ugyanez igaz a videós szolgáltatókra is.

Arról nem is beszélve, hogy a miközben például a Netflix HDR és 4K támogatásról ír sajtóközleményeket, Full HD tartalmaik képminősége általában jól láthatóan gyengébb egy Blu-ray kiadványénál. Hiába a gigabites internetkapcsolat.

Dobjuk el a Netflix és Spotify előfizetést?

Jó az online zene- és filmszolgáltatás, hiszen nem kell érte elmenni a boltba, vagy várni míg meghozza a postás. Lényegében bármikor, és szinte bárhol válogathatunk, akár milliónyi dal közül, viszonylag olcsón. Tehát az online zene és film igenis jó, de teljesen ma még nem képes helyettesíteni a fizikai adathordozókat.

morcos zenerajongó

Torrent?

Az illegális letöltést természetesen nem támogatjuk!

Tény, hogy akad néhány legális film és zene is a torrent hálózatokon, de ez igazából soha nem volt jellemző ezekre a rendszerekre. Ráadásul azok a művészek, akik térítés nélkül is megosztanák munkájuk gyümölcsét a hallgatókkal/nézőkkel, ma rengeteg biztonságosabb szolgáltatás közül választhatnak. A SoundCloud és a YouTube teli van ingyen hallgatható dalokkal, és videókkal.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.