Avinity JACK-JACK és JACK-RCA összekötő kábel teszt

2012. augusztus 14., kedd, 07:05

Avinity kábel Jack kábel Jack Jack Jack RCA audió kábel jack to jack hifi sztereó

Röpke találkát hoztunk össze a Hama új, Avinty sorozatából származó Jack csatlakozós kábeleivel. Ötcsillagos értéktáblázata szerint három és négy egységes besorolásban kínálnak Jack összekötő kábeleket a nemrég bemutatkozott márkanév alatt, mi az utóbbi modelleket vettük szem- és fülügyre.

Hosszabbítók és adapterek is elérhetőek az Avinty-féle vonalon, szerkesztőségünkben az OFC betétes JACK-RCA és JACK-JACK zsinórok vendégeskedtek. Mindkettejük szívében szimmetrikus szerkezetű, több rostból húzott, diszkréten szigetelt rézmag bújik, ez némileg magyarázatot ad a termékek árcéduláján szereplő összegre. A gondosan leárnyékolt vezetékek végein 24 karátos arannyal bevont csatlakozófejek díszelegnek, masszív rögzítésük helyénvaló, várhatóan hosszú élettartamot nyújt. E felől biztosít a mindkét típus esetében garantált 30 év teljes körű jótállás. A próbára 1 métereseket kaptunk, de mindkét modell létezik 2 illetve 5 méter hosszú változatban is.

A kábelek köpenye igen vastagra sikerült, kellett hely a dupla árnyékolásnak. A külső bevonat felesleges sallangoktól mentes, tompán csillogó fekete műanyag ? talán lehetne gumírozott, így viszont könnyebb megfogni. A csatlakozófej, szerény véleményünk szerint elég egyszerűre sikerült, az olvadás-szerűen görbített, ezüstös stíluselem ránézésre csinos. Közelről azonban kiderül, hogy a burok többi részéhez hasonlóan ez is ?csak? műanyag ? ízlés dolga, kinek szíve vágya a hajlított dizájn. Ennél jóval fontosabb a kérdés ? vajon mit tudnak az Avinty görbefejű zsinórjai?

A szűk rendelkezésre álló idő arra elég volt, hogy egy jobb minőségű sztereó rendszerre (Rotel RA-1520 CD-receiver és B&W CM1 hangfal) kössük az Avinity fekete zsinórjait. Forrásként iPhone 3GS mobileszközt használtunk, Apple losless zenetárral. Viszonyítási alapul az Apple gyári, standard fehér Jack-Jack vezetékét vettük, ami elméletileg teljesen hétköznapi darab. Persze rengeteg gyártó készít Jack csatlakozós madzagot, jelen esetben csupán arra voltunk kíváncsiak, egyáltalán van-e különbség, és ha van, akkor mi?

Mikro-jelenségek

A csaknem kétórás hallgatózásból két felvételt említenénk kiemelten, Diana Krall Temptation című számát és a Gorillaz örökzöld Feel Good Inc. nótáját. Ezeket többször is meghallgattuk egymás után, kábelről kábelre váltva, mindenféle sorrendben, csaknem két órán keresztül tornáztatva dobhártyánkat. A bársonyos hangú jazzénekesnő produkciója lágyan dinamikus zongorajátékkal, puha pergődobbal és egy mesterien rögzített nagybőgővel egészül ki. Első összehasonlításkor csak elhanyagolható mértékű különbséget éreztünk az Avinity és Apple zsinórok közt. Mielőtt pszichológiai okokra gyanakodtunk volna, feljebb tekertük a hangerőt, nagyjából 50-60%-ra. Itt érzékelhető(bb) jelenségeket tapasztaltunk. A középtartomány szinte semmit sem változott, viszont a nagybőgő húrjainak lecsengése, teltsége kis mértékben, de változott az Avinity javára. A fehér madzagon ugyanaz a basszus erősebb, dominánsabb jellegűnek bizonyult. Az OFC vezetőre váltva mintha a hangmérnök finomkodni szeretne, úriasan visszatessékelődik zenésztársai közé a bőgős. További átalakulás történt a felső frekvenciatartományban, itt az énekesnő artikulációja és a cintányérok ?szisszenései? szaporodtak meg. A Gorillaz muzsikája egyszerűségének köszönhette tesztre alkalmasságát. A dinamikusan, ismétlődően pulzáló mélyek nem engedik el a hallgató figyelmét, szintúgy a néha-néha beúszó effektusok. Kevés jön belőlük, de jellegzetes hangzással. Ez esetben még jobban (!) megmutatkozott az Avinity kábelek előnye. Míg a gyári vezetékkel mélynyomó-szerű, érdes basszushullámokat kapunk, addig az ominózus, ?olvadó dugós? példányok szépen kiegyenlítik a mélyek vibrálásakor kialakuló egyenetlenségeket. Damon Albar bágyadt, álomittas szólója telefonos hangszínt kap. Ez az effektus nagy hangerőn, az Apple Jack-jével fülsértő, az Avinity esetében kellemes ? ennél konkrétabb különbséget aligha tudnánk mondani.

Konklúzió

Kábel és kábel között igenis van különbség, mint sokadszorra kiderült. Egy Jack-csatlakozófejes zsinór sok dolog mellé jó lehet, legyen szó akár mobil DAC készülékről, iPod  lejátszóról vagy számítógépes hangsugárzóról. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy berendezéseink az általuk nyújtott teljesítmény maximumát adják, szenteljünk figyelmet az összekötésre is. Minőségi komponens meghálálja a minőségi körítést!

 

Avinity JACK-JACK és JACK RCA összekötő kábelek

Kivitel: duplán árnyékolt
Felépítés: HP OFC nagytisztaságú, többszálas rézvezető
Csatlakozó: 24 karátos aranybevonatú csatlakozófejek
Garancia: 30 év
Kapható méretek: 1 m, 2 m, 5 m
Ár:

6 990 Ft/1 m (JACK-JACK)

7 990 Ft/1 m (JACK-RCA)

Forgalmazó:

HAMA Kft.

+36-1-2971040

1181 Budapest, Zádor u. 18.

www.hama.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.